Της Μιράντας Ξαφά*, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

H επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα έχει στόχο να βοηθήσει την κυβέρνηση να εξειδικεύσει τρία πράγματα: μέτρα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ φέτος για να πετύχει τον στόχο για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ, εξοικονόμηση 22 δισ. ευρώ την τριετία 2012-14 για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3%, και αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ την τριετία 2011-13 για να επαναγοράσει χρέος. Είναι προφανές ότι αυτά τα ποσά δεν μπορούν να προκύψουν από νέους φόρους και οριζόντιες περικοπές. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν τολμά να απολύσει έστω έναν περισσευούμενο υπάλληλο. Αντί να περιορίσει το υπερτροφικό Δημόσιο, η κυβέρνηση αναζητεί νέα έσοδα για να το συντηρήσει. Υστερα από την περυσινή φοροεπιδρομή, εξετάζει την επιλεκτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά κριτήρια, πράγμα που θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα ακόμη πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι ήδη είναι. Φορολογώντας υπέρμετρα τον ιδιωτικό τομέα –που είναι ο μόνος που παράγει πλούτο– εντείνει την ύφεση. Για κάθε θέση εργασίας που διατηρείται στο Δημόσιο χάνονται δύο στον ιδιωτικό τομέα. Στην προσπάθειά της να αγοράσει χρόνο, η κυβέρνηση αναζητεί ακόμη και εφ’ άπαξ έσοδα από νομιμοποίηση καταπατημένων, αζήτητες κληρονομιές κ.λπ. για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μόνιμες δαπάνες.

Η δυναμική του χρέους δεν μπορεί να αντιστραφεί χωρίς δραστικό περιορισμό του κράτους και βελτίωση του κλίματος για επενδύσεις. Ενα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα έκανε πολύ πιο πειστική τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι κάνει τα πάντα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Αντ’ αυτού δηλώνει ότι θα απαγορεύσει με νόμο την πώληση δημόσιας γης, ενώ κάποιοι υπουργοί του μιλούν για «κόκκινες γραμμές» στις αποκρατικοποιήσεις. Το αποτέλεσμα είναι οι αγορές να δυσπιστούν για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βαθιές τομές και το spread των ελληνικών ομολόγων να παραμένει στα ύψη.

Η κυβέρνηση παραμένει δέσμια της κρατικιστικής αντίληψης που μας οδήγησε στην κρίση. Προτάσσει τα ιδιοτελή συμφέροντα των συντεχνιών, βλάπτοντας το γενικό συμφέρον. Παρ’ όλη την υποτιθέμενη απελευθέρωση της κρουαζιέρας το καμποτάζ συνεχίζεται, τα επαγγέλματα παραμένουν κλειστά, και οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας δεν υλοποιούνται. Αντί να ανοίξει την αγορά ενέργειας στον ανταγωνισμό, η κυβέρνηση ενισχύει τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ, θέτοντας υπό τον πλήρη έλεγχό της τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Στο δημοσιονομικό σκέλος, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και οι συγχωνεύσεις «Καλλικράτη» παραμένουν στα χαρτιά, τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των στόχων, ενώ καθυστερεί η εγκατάσταση πληροφορικών συστημάτων που θα επιτρέψουν στο Δημόσιο να ελέγξει τις δαπάνες του στην υγεία, στις προμήθειες, στη μισθοδοσία.

Για να περιοριστεί η δημόσια σπατάλη πρέπει να μπορούμε να μετρήσουμε το κόστος και να το συγκρίνουμε με όσα συμβαίνουν σε ευνομούμενες χώρες ή στον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν μετράμε δεν μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Ομως το κομματικό-συνδικαλιστικό κατεστημένο θεωρεί το μέτρημα επικίνδυνο, διότι αποκαλύπτοντας το μέγεθος της σπατάλης μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις που το θίγουν. Γι’ αυτό και ο διάλογος για την οικονομία γίνεται με συνθήματα, όχι με επιχειρήματα και αδιάψευστα στοιχεία.

Χάρη στην τρόικα, που επιμένει στη διαφάνεια, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν ισολογισμούς. Τα στοιχεία του 2009 για δέκα νοσοκομεία, που περιλαμβάνουν τα δύο μεγαλύτερα από τα 134 κρατικά, αναδεικνύουν μια εξαιρετικά δυσάρεστη πραγματικότητα. Τα έσοδά τους δεν καλύπτουν καν τη μισθοδοσία τους, ενώ οι προμήθειες και λοιπές δαπάνες είναι υπερδιπλάσιες των εσόδων, αφήνοντας μια τρύπα δισεκατομμυρίων που καλύπτεται από κρατικές επιχορηγήσεις. Αντίθετα τα ιδιωτικά νοσοκομεία την ίδια χρονιά ήταν κερδοφόρα. Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δεν αναθέτει το management σε ιδιώτες; Διότι η συντριπτική πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων που απασχολούνται στα κρατικά νοσοκομεία είναι περιττοί, ιδιαίτερα αν εισαχθούν σύγχρονα λογιστικά συστήματα που ενημερώνουν τη διοίκηση σε πραγματικό χρόνο για έσοδα, προμήθειες κ.λπ. Το ίδιο ισχύει σε πολλές άλλες δραστηριότητες του Δημοσίου που, αν καταργηθούν και μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα, θα οδηγήσουν σε ομαδικές απολύσεις αργόμισθων.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα μας υποστηρίξει οικονομικά ό,τι και αν κάνουμε, είτε πετυχαίνουμε τους στόχους του Μνημονίου είτε όχι, λόγω του φόβου ενός ντόμινο που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών. Αυτή η άποψη κινείται στη σφαίρα της ουτοπίας. Παραβλέπει ότι ο στόχος του προγράμματος σταθεροποίησης είναι η αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές, πράγμα που δεν θα συμβεί αν οι στόχοι για το έλλειμμα δεν τηρηθούν. Πέρα από την απώλεια αξιοπιστίας, η μη τήρηση των στόχων προσκρούει στην προσδοκία της τρόικας να πάρει πίσω τα δανεικά και στη δικαιολογημένη απροθυμία των λαών της βόρειας Ευρώπης να επωμιστούν το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας. Πώς να τους πείσουμε ότι οι θυσίες μας αξίζουν την υποστήριξή τους όταν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ απεργούν για να διατηρήσουν τους 17 μισθούς και τα απίστευτα επιδόματά τους («επίδομα εργένη»!); Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει όρια. Βρισκόμαστε ήδη σε χρεοκοπία εν αναστολή. Με τους σημερινούς ρυθμούς βαδίζουμε σταθερά προς άρση της αναστολής.

* Η κ. Μιράντα Ξαφά είναι σύμβουλος επενδύσεων στην IJ Partners και ιδρυτικό μέλος της «Δράσης».

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

0 Comments

  1. Αν κατάλαβα καλά η Κα Ξαφά (και η Δράση) πιστεύουν πως αν το “Κράτος” γίνει μικρότερο θα έλθει η “ανάπτυξη”… Αυτό που δεν καταλαβαίουν είναι ότι, η “ανάπτυξη” που ξέραμε έχει πεθάνει και, η επόμενη μορφή της δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί. Σε απλά ελληνικά η ανάπτυξη αποκλείται να είναι τα νέα μοντέλα της μερσεντές και της χοντα, της φίατ και της ρενό. Ούτε τα νέο ψυγεία και ηλεκτρικές κουζίνες. Ο παλιός κόσμος δεν αναπνέει και ο νέος δεν έχει ακόμα γεννηθεί

    1. Ιδρυτικός Αναγνώστης

      Αν δει κανείς το βιογραφικό της θα καταλάβει γιατί λέει αυτά που λέει…
      Πριν από την Δράση (??) ήταν μεγαλοστέλεχος του ΔΝΤ, και ό,τι άλλο δεν ξέρω (ας συμπληρώσει όποιος ξέρει).

      Ο,τι και να πεί, αυτή και κάποιοι άλλοι παρόμοιοι, είναι εκ του πονηρού… τουλάχιστον.

  2. tasos

    Η κα Μιράντα Ξαφά υπήρξε στέλεχος του ΔΝΤ και ανέκαθεν εκφράζει τις νεοφιλελεύθερες απόψεις που έφεραν την καταστροφή όπου εφαρμόστηκαν. Λεν τα ίδια εδώ και 30 χρόνια σαν κολλημένο γραμμόφωνο.

  3. Σοφία

    Τι να πρωτοπεις;
    Πως να αντέξει κανείς το παροξυσμό και τα φερέφωνα τύπου Σκάι και Καθημερινή, Δράση και Μιράντα Ξαφά.
    Αδυνατώντας να αποδεχθούν την αποκάλυψη ότι αυτό που σκοπείται είναι η εκποίηση αντί ευτελούς αντιτίμου των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας και “αφρικανοποίηση” ων Ελλήνων, καταλήγουν στην προπαγάνδα πασπαλισμένη με αχνοζάχαρη του τύπου “η τρόικα έχει στόχο να βοηθήσει την κυβέρνηση…” και “χάρη στην τρόικα…”. Ψέματα ανακατεμένα με αλήθειες. Να ο τρόπος τους. Συνταγή δοκιμασμένη απ΄τον Γκέμπελς

  4. tasos

    Όταν η κα Ξαφά ζητάει κέρδη από δημόσια νοσοκομεία που τα πληρώνουμε όλοι μέσω ασφαλιστικών εισφορών, ακριβώς για να μην έχουν κέρδη από τους ασθενείς, μου έρχονται στο νου οι φαρμακοβιομηχανίες που διασπείρουν ιούς και ψεύδη προκειμένου να πουλήσουν εμβόλια και να έρθει έτσι το “πολυπόθητο” κέρδος. Άλλο πράμα η ηθική και η σωστή διοίκηση, άλλο η κερδοφορία. Δυο λέξεις ξέρουν αυτοί μόνο: “κέρδος” και “τόκος”.

    1. Υποβάλω μία “τραβηγμένη απ’ τα μαλιά” πολιτική πρόταση (για να χαμογελάσουμε λιγάκι).
      Για την αντιμετώπιση της Κρίσης προτείνω κυβέρνηση που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Χαλιφάτου, θα επιβάλει την Σαρία και θα έχει υπουργούς από κυβερνήσεις του …Στάλιν! Φαντάζεστε που θα πάνε αυτοί που παριστάνουν τους εκπροσώπους του λαού;

  5. Κώστας

    Ας σταθούμε κριτικά απέναντι στις εκτιμήσεις της κας Ξαφά, χωρίς προκατάληψη για το τί ήταν και τί είναι.
    Αυτά που λέει είναι πέρα για πέρα σωστά, εκτός απο αυτό που επισημαίνει για τα κέρδη των Νοσοκομείων και ο φίλτατος κος Τάσος. Η κα Ξαφά συγκρίνει ανόμοια πράγματα, δηλαδή τα Δημόσια Νοσήλεια με τα Ιδιωτικά Νοσήλεια.

    Στα υπόλοιπα όμως, προφανώς μόνο οι Δημόσιοι υπάλληλοι και οι Συνδικα…ληστές θα έχουν αντίρρηση.
    Δηλαδή ο δημόσιος τομέας δέν είναι υπερτροφικός;
    Στα ΕΛΠΕ δέν εισπράττουν 17 μισθούς και επίδομα εργένη;
    Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ δέν εκβιάζουν για τη διατήρηση των “υπερτροφικών” κεκτημένων;
    Ο ιδιωτικός τομέας δέν είναι ο μόνος ο οποίος παράγει πλούτο και φορολογείται άγρια για να μισθοδοτούνται οι φοροφαγάδες υπεράριθμοι Δημόσιοι υπάλληλοι;
    Και θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι οτι οι Μισθωτοί είναι τα υποζύγια των φορολογικών βαρών, καθ΄όσον το Δημόσιο δέν εισπράτει πραγματικό φόρο απο τους Δημοσίους υπαλλήλους ούτε 1 ευρώ, για τον απλούστατο λόγο αυτός ο οποίος τον πληρώνει είναι το ίδιο το Δημόσιο ώς εργοδότης και περιλαμβάνεται στον μικτό μισθό που καταβάλλει.
    Με άλλα λόγια ο Φ.Μ.Υ. των δημοσίων υπαλλήλων είναι πλασματικός, δηλαδή ψεύτικος και δέν θα πρέπει να εγγράφεται σάν έσοδο του δημοσίου αλλά σάν ελλάτωση των δαπανών μισθοδοσίας.
    Εάν γίνει αυτό θα αποκαλυφθούν τα έσοδα του φόρου απο τον ιδιωτικό τομέα, που όπως σωστά λέει και η κα Ξαφά “ειναι ο μόνος που παράγει πλούτο”.

    1. tasos

      Θα συμφωνήσω εν μέρει μαζί σας. Μην τσουβαλιάζετε όμως οτιδήποτε δημόσιο. Αν δείτε τους ισολογισμούς της ΔΕΗ για παράδειγμα, που δημοσιεύονται στο σάιτ της και αλλού, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για υγιή επιχείρηση με κερδοφορία. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει αρκετά φτηνά τιμολόγια σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού. Αν η ΔΕΗ που είναι ανώνυμη εταιρία, είναι κερδοφόρα (από ότι ανακοινώνεται), δεν επιβαρύνει το δημόσιο, δηλαδή πληρώνει μισθούς, συντάξεις και επενδύσεις της από τα κέρδη της, εξασφαλίζει στους πολίτες φτηνό ρεύμα και πληρώνει και φόρους στο δημόσιο, τότε ΑΔΙΑΦΟΡΩ για το αν δίνει και 10.000 ευρώ μισθό στους υπαλλήλους της. Φυσικά καλό είναι εφόσον είναι δημόσιου χαρακτήρα, να μην δημιουργεί ελιτ υπαλλήλων σε σχέση με τους υπόλοιπους ΔΥ ενώ θα μπορούσε να έχει ακόμη φτηνότερα τιμολόγια. Ο ιδιώτης δεν αγοράζει επιχειρήσεις του δημοσίου για να τις εξυγιάνει. Θέλει να δουλεύουν σωστά από την αρχή. Το κράτος, αν θέλει, τις εξυγιαίνει με λεφτά του κοσμάκη και τις πουλάει “έτοιμες προς χρήση”. Αλλιώς αφήνονται να ρημάξουν από τους συνδικαλιστές όπως γίνονταν στο παρελθόν. Αλλά αυτές δεν ιδιωτικοποιούνται. Εξαφανίζονται.
      Ειδικά σε περιβάλλον ατιμωρησίας και καρτελ όπως το ελληνικό, θα δείτε τις τιμές του ηλεκτρισμού να αυξάνουν, τις εταιρίες που παράγουν την ενέργεια να μη πληρώνουν φόρους όπως ισχύει διεθνώς για τις μεγάλες εταιρίες και ίσως δούμε και μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Πιθανότατα θα δούμε και πυρηνικούς σταθμούς με ελλιπή μέτρα ασφάλειας. Γιατί τα μέτρα ασφάλειας, που κοστίζουν και αρκετά, επιβάλλονται από νομοθεσίες των κρατών και δε “συμβαίνουν” από την καλή καρδιά των “επενδυτών”. Επιπλέον η χώρα και οι πολίτες της θα είναι ακόμη πιο ευάλωτοι σε πολιτικούς εκβιασμούς εξαιτίας (και) της ενεργειακής εξάρτησής τους από άλλους, που τα συμφέροντά τους δε συμπλέουν με τα ελληνικά.
      Νομίζω πως η ενέργεια, η ύδρευση και άλλοι τομείς όπως η παιδεία και η υγεία πρέπει να είναι δημόσια αγαθά. Ακόμα και με οικονομικές ζημίες για τις τελευταίες. Τα κέρδη θα έρθουν από αλλού. Επιμένω ότι άλλο πράμα η εξυγίανση και άλλο η κερδοφορία.
      Αν τελικά θέλουμε ιδιωτικό τομέα σε σοβαρά αγαθά θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίζουμε τήρηση των νόμων από όλους και υπέρ του συνόλου. Αλλιώς, ούτε και σοβαροί επιχειρηματίες θα εμφανιστούν, μόνο κρατικοδίαιτα λαμόγια. Προτιμώ αν θέλετε υπό τις παρούσες συνθήκες, να τρων οι ντόπιοι συνδικαλιστές σε δημόσιες επιχειρήσεις παρά τα φιλαράκια των πολιτικών εξ αλλοδαπής (ή και ημεδαπής εξ… Ελβετίας). Τουλάχιστον αυτοί θα καταναλώνουν κάτι και εδώ για να “πέφτει” το ΦΠΑ. Αν δεν υπάρχει δημοκρατία και οι νόμοι τηρούνται αλα καρτ, δεν έχει σωτηρία με κανένα οικονομικό μοντέλο.

      1. Μετά από 40 χρόνια στον “ιδιωτικό τομέα”, στα ΧΑΑ και σε κάθε μορφής δραστηριότητα της “αγοράς” κατάληξα στο συμπέρσαμα πως ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας πρέπει να είναι κρατικές. Με μία διαφορά όμως. Να διοικούνται και λειτουργούν από υπερήφανους, ΗΘΙΚΟΥΣ ανθρώπους… Αν αυτό δεν είναι εφικτό ας τις πάρει ο Σόρος

      2. Κώστας

        Στο άρθρο της η κα Ξαφά δέν γράφει για αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά η κυβέρνηση “να ανοίξει την Αγορά ενέργειας στον ανταγωνισμό”.
        Ωστε και αυτοί οι μισθοι των 10.000 και οι λοιπές προκλητικές παροχές προς τους συνδικαλιστές, που προφανώς επικροτείς, θα επηρεάσουν τις τιμές προς τα κάτω για όφελος του καταναλωτή.

      3. tasos

        Αν ήσασταν “επενδυτής” όμως θα λέγατε ότι όλες πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν για να υπάρξει ανταγωνισμός και μπλα μπλα και μαμ μπόλικο…

        1. Μετά από τόσα χρόνια αναγκαστικής επαφής λόγω του μεγαλύτερου λάθους της ζωής μου (μεγαλύτερο κι’ απ’ εκείνο της Αλφα Πρες που τσάκισε τις Τεχνικές Εκδόσεις) με κάθε λογής αργυραμοιβούς, σκουλίκια, λαμόγια, golden boys, δαγκωμένους μακάκες που πιστεύουν ότι ζουν στο Rodeo Drive είμαι κι’ εγώ ολίγον …έγκυος!

      4. themis

        Αγαπητέ Κώστα έχεις δίκιο για την αγανάκτηση σου αλλά νομίζω οτι αυτά που θεωρείς σαν δεδομένα είναι λάθος.

        Π.χ. σχεδόν όλα τα ΜΜΕ μας επαναλαμβάνουν καθημερινά οτι έχουμε υπερτροφικό δημόσιο.
        Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν οτι το δημόσιο τόσο σε αριθμό υπαλλήλων αναλογικά με πληθυσμό άλλων χωρών όσο και σε δαπάνες σε σχέση με ΑΕΠ υπολείπεται άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
        Αυτό που συμβαίνει είναι να έχουμε υπερπροσφορά υπαλλήλων σε κάποιους τομείς και ελλείψεις σε άλλους. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό ενώ αν ενδιαφερθείς θα δεις πως και άλλοι οργανισμοί έχουν ελλείψεις.

        Θα μου πεις γιατι να πιστέψεις μια τέτοια έρευνα

        http://www.neapnyka.gr/archives/%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CF%89

        Δε ξέρω. Γιατί πιστεύεις αυτό τότε “Στα ΕΛΠΕ δέν εισπράττουν 17 μισθούς και επίδομα εργένη;
        Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ δέν εκβιάζουν για τη διατήρηση των “υπερτροφικών” κεκτημένων;”

        Είναι δυνατό όταν το 80% των μισθωτών δέχθηκε μείωση από τα 1400 ευρώ π.χ στα 1200 να υπάρχουν κάποιοι που να κάνουν απεργία επειδή ήθελαν αύξηση.

        Αν θέλεις διάβασε αυτό

        http://www.pseep.gr/wp-content/uploads/2011/04/Deltio_typou_pseep_02-04-11.pdf

        στο οποίο γράφεται οτι ουσιαστικά οτι όλα όσα τους καταλογίζονται είναι ψέματα και φυσικά δεν υπάρχει επίδομα “εργένηδων ενώ θα τους γίνει μείωση 40%.

        Φυσικά και το όλο θέμα των επιδομάτων είναι ένας άλλος μύθος.

  6. joe

    Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τους αφορισμούς για τις απόψεις της Μιράντας Ξαφά. Η ανάπτυξη ”με τα νέα μοντέλα της μερσεντές και της χόντα” ήταν το αποτέλεσμα του κρατικοδιαιτου μοντέλου που είχαμε επιλέξει τα τελευταία τριάντα χρόνια που είχε ως βάση τα δανεικά που έπαιρνε το κράτος και τα μοίραζε κατά κύριο λόγο στο δημόσιο τομέα. Αλλά ακόμη και στο θέμα των νοσοκομείων αυτό το οποίο υποστηρίζει η Ξαφά είναι ότι -πέραν της αυτονόητης και αναμενόμενης χρηματοδότησης- που λαμβάνουν τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι δυνατόν να δανείζονται τεράστια ποσά από την κεντρική κυβέρνηση χωρίς μάλιστα να βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.Αυτό το οποίο προτείνει η Μιράντα Ξαφά εφαρμόζεται μάλιστα και στη σοσιαλιστική Σουηδία ενώ στο συμπέρασμα ότι η υγεία είναι πολύ ακριβή στην Ελλάδα καταλήγει και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Μάνος Ματσαγγάνης http://manosmatsaganis.blogspot.com/2011/03/blog-post_1437.html

  7. Προς ενημέρωση των αναγνωστών σας σχετικά με την γιγαντιαία διαφορά επιδόσεων ιδιωτικών και δημοσίων νοσοκομείων, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: Τα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι και αυτά συμβεβλημένα με τα ασφαλιστικά ταμεία και εισπράττουν από τα ταμεία ακριβώς τα ίδια νοσήλια που εισπράττουν και τα κρατικά νοσοκομεία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών νοσοκομείων* μάλιστα αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία και όχι από ιδιωτικές ασφάλειες. Η διαφορά είναι ότι τα μεν ιδιωτικά νοσοκομεία διοικούνται από επαγγελματίες και πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ, και ενώ τα κρατικά έχουν τεράστια ελλείμματα που εν συνεχεία το κράτος καλύπτει και εξαιρούνται από το ΦΠΑ. Όπως επεσήμανα στο άρθρο μου, η κυβέρνηση ανέχεται αυτή την κατάσταση επειδή η ανάθεση της διοίκησης των κρατικών νοσοκομείων σε ιδιώτες θα σήμαινε μαζικές απολύσεις άχρηστων ημοσίων υπαλλήλων.

    Μιράντα Ξαφά

    * Με εξαίρεση το Υγεία, το Ιατρικό και τα μαιευτήρια που έχουν μειωμένες συμβάσεις με ταμεία.

    1. Σοφία

      Και πως γίνεται κ. Ξαφά, στο τέλος της νοσηλείας στο ιδιωτικό θεραπευτήριο να έρχεται και μια απόδειξη έξτρα εξόδων, από γάζα μέχρι και εγώ δεν ξέρω τι, πέραν της συμμετοχής του ταμείου, ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ; Το δημόσιο νοσοκομείο δεν το κάνει , αυτά τα χρήματα εισπράττονται μόνο από τους ιδιώτες και είναι τα κέρδη τους. Μάλλον η υγεία σας και αυτή των δικών σας είναι πολύ καλή και δεν τα ξέρετε αυτά.

    2. tasos

      Εγώ πάλι αδυνατώ να εξηγήσω γιατί όλη η φτωχολογιά πάει στα δημόσια νοσοκομεία ενώ στους θαλάμους των ιδιωτικών βρίσκεις ασθενείς που θα μπορούσαν και να πληρώσουν από την τσέπη τους τα “ακριβώς” ίδια νοσήλια αν δεν κάλυπτε το κόστος το ασφαλιστικό ταμείο τους. Αυτοί οι φτωχοί είναι και βλάκες, δεν καταλαβαίνουν ότι μπορούν να απολαύσουν τις ιδιωτικές υπηρεσίες δωρεάν και συνωστίζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

    3. AMETANOHTOΣ ΚΟΥΜΑΡΤΖΗΣ

      Aγαπητή κα Ξαφά, είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι διαβάζετε το τα κείμενα του κ.Καββαθά τόσο από από τους 4Τ όσο και από το μπλόγκ του. Μερικές παρατηρήσεις όσον αφορά τα γραφόμενα σας:

      1) Tα δημόσια νοσοκομεία να παραμένουν δημόσια. Εφόσον είναι κυρίως θέμα διαχείρισης ανατίθεται σε ιδιώτες η διαχείριση των νοσοκομείων (με προκαθορισμένη αμοιβή σ’ετήσια βάση). Δημόσιο Νοσοκομείο σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος πολίτης δεν πρέπει να πληρώσει ούτε για λευκοπλάστη!!! Και φυσικά αφού είναι θέμα κακοδιαχείρισης (κυρίως) και επειδή τα κρατικά νοσοκομεία δεν έχουν στόχο το κέρδος θα είναι προφανώς παιχνιδάκι για έναν ικανό μάνατζερ να παρουσιάζει ισοσκελίσμένους ισολογισμούς στο τέλος της χρονιάς (αφού φυσικά εξωφληθούν όλα τα χρέη των νοσοκομείων έτσι ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση – των ιδιωτών – από μηδενική βάση.

      2) Άνοιγμα της αγοράς της ενέργειας . Θαυμάσια. Ουδείς πιστεύω διαφωνεί. Τι σημαίνει όμως άνοιγμα στην αγορά ενέργειας. Νέες επενδύσεις (χωρίς αποκλεισμό της ΔΕΗ) και όχι φυσικά αγορά μετοχών της ΔΕΗ ή ήδη υπαρχουσών μονάδων της. Όποιος λοιπόν ιδιώτης θέλει κτίζει εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, αγοράζει από την ΔΕΗ λιγνίτη (κόστος εξόρυξης + ένα μικρό περιθώριο κέρδους), πληρώνει στην ΔΕΗ ενοίκιο για την χρήση του δικτύου διανομής και βγαίνει να πουλήσει ρεύμα. Θέλει να παράγει ρεύμα με χρήση φυσικού αερίου?? Θαυμάσια! Κτίζει το εργοστάσιο, αγοράζει φυσικό αέριο, νοικιάζει δίκτυο και πουλάει.
      Δεν πιστεύω να εννοείται ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σημαίνει την μετατροπή του ρεύματος σε χρηματιστηριακό προιόν και η Ελλαδά να γίνει ενεργειακή μπανανία στα πρότυπα της Καλιφόρνιας?
      Ύδρευση – αποχέτευση αποκλειστικά Δημόσια.
      3) Όσον αφορά τα ΕΛΠΕ πιστεύω να μην λησμονείτε ότι είναι πλέον ιδιωτική εταιρεία με την συμμετοχή του Ομίλου Λάτση. Εάν θέλουν να δίνουν σαράντα μισθούς ας τους κρίνουν οι μέτοχοι (στους οποίους μεγαλομετόχους περιλαμβάνεται και το Ελληνικό κράτος το οποίο και φυσικά θα πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματά του).

      4) Τα περί φορολογίας, παρασιτικού κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, επαγγελματιων εργατοπατέρων, λαμογίων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που λεηλατούν το κράτος συμφωνώ 100%.

      5) Και κάτι σύντομο περί χρέους. Όταν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010 οι …”αγορές” δάνειζαν την Ελλάδα χωρίς πρόβλημα με το συνολικό χρεός στα 280 δις, με τα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία γνωστά, με τους διάφορους οίκους να διαθέτουν ειδικούς επί τους risk management το λιγότερο που έχω να πώ – για να θυμηθούμε το πρώην πρώην καταλληλότερο, ξέρετε αυτόν που ζητούσε από τον Μπλαίρ δανεικά τα Μάρμαρα εν’όψη εκλογών και που ταύτιζε το ύψος του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ με την υγεία και ευρωστία της οικονομίας μας- είναι “μερικοί έπαιξαν με τα ομόλογα και έχασαν…. Έ, ας πρόσεχαν”

    1. Αν ήταν στο χέρι μου θα τους είχα ήδη συλλάβει και κλείσει όχι σε φυλακή αλλά, σε ένα γυάλινο σπίτι στην Πλατεία Συντάγματος για να μπορούμε να τους βλέπουμε, να τους ΦΤΥΝΟΥΜΕ, και να τους πετάμε μπανάνες και φιστίκια…

      1. tasos

        Σωστός! αλλά… μας πρόλαβαν αυτοί εδώ και αιώνες και μας έχουν βάλει σε παρόμοιο σπίτι που λες! Το θέμα τώρα είναι να βγούμε εμείς έξω, όχι πως θα κλείσουμε αυτούς μέσα!

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.