Από το: Σοφοκλέους 10
Τετάρτη, 19 Μάιος 2010 00:45
Την ώρα που το ευρώ καταρρέει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006 και η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εσπευσμένα επιβάλλει νέες απαγορεύσεις στο short selling μετοχών και στα «γυμνά» CDS, ο Mr Bundesbank, Καρλ Ότο Πελ, με μια βαρυσήμαντη συνέντευξη στο “Spiegel” προφητεύει ακόμη χειρότερες ημέρες για το κοινό νόμισμα, αλλά και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη!

Η εμβληματική μορφή του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, που ηγήθηκε της BuBa στην κρίσιμη περίοδο από το 1980 έως το 1991 και είχε μαζί με τον Χέλμουτ Κολ το γενικό πρόσταγμα στη διαδικασία πολιτικής και νομισματικής ενοποίησης της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία, χωρίς περιστροφές λέει όσα θα ήθελαν να πουν δημόσια οι περισσότεροι Γερμανοί κεντρικοί τραπεζίτες:

  • «Υπάρχει κίνδυνος το ευρώ να γίνει ασθενές νόμισμα. Τα θεμέλια του ευρώ μετακινήθηκαν, όταν αποφασίσθηκε από τις κυβερνήσεις να μετατρέψουν τη νομισματική ένωση σε μια ένωση μεταβιβαστικών πληρωμών (σ.σ: εννοεί από τα ισχυρότερα κράτη στα ασθενέστερα, με το «πακέτο» των 750 δις. ευρώ). Παραβιάζονται όλοι οι κανόνες… Αντίθετα με όλες τις δεσμεύσεις της και παρά τη ρητή απαγόρευση στο καταστατικό της, η ΕΚΤ έχει εμπλακεί στη χρηματοδότηση των κρατών. Προφανώς, όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις (σ.σ.: στην ισοτιμία του ευρώ).
  • Το ευρώ έχει ήδη βυθισθεί και αυτή η τάση θα μπορούσε να συνεχισθεί, διότι έχουμε εγγυηθεί μια μακρά σειρά αδύναμων νομισμάτων, που ποτέ δεν θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στην Ευρωζώνη.
  • Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχουμε επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ…. Θα περίμενα από την Κομισιόν και την ΕΚΤ να έχουν παρέμβει νωρίτερα (σ.σ.: για το ελληνικό πρόβλημα). Έπρεπε να είχαν καταλάβει, ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, χωρίς βιομηχανική βάση, δεν θα μπορούσε ποτέ να πληρώσει τα 350 δις. ευρώ του χρέους της».
  • Χωρίς ένα “κούρεμα”, μια μερική διαγραφή χρεών, δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Γιατί δεν το έκαναν αυτό αμέσως; Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να έχει διακηρύξει έξι μήνες πριν, ή και νωρίτερα, ότι απαιτείται αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα.

Ο Πελ ευθέως διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Μέρκελ, ότι η διάσωση της Ελλάδας ήταν επιβεβλημένη για να αποφευχθεί ένα ντόμινο στην Ευρωζώνη. Η πραγματική σκοπιμότητα του «πακέτου» διάσωσης, όπως τονίζει, «ήταν να προστατευθούν οι γερμανικές και, πολύ περισσότερο, οι γαλλικές τράπεζες από τις διαγραφές χρεών. Την ημέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο, οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών κέρδισαν 24%. Βλέποντας όλα αυτά, καταλαβαίνουμε γιατί επινοήθηκε το σχέδιο διάσωσης: για να διασωθούν οι τράπεζες και ορισμένοι πλούσιοι Έλληνες»!

Ο Πελ λέει ευθέως, ότι έπρεπε να είχε διαγραφεί έξι μήνες νωρίτερα το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους –περισσότερα από 100 δις. ευρώ!- και στην επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αποκλειόταν η Ελλάδα από την αγορά, απαντά: «Πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Οι επενδυτές γρήγορα θα καταλάβαιναν ότι πλέον η Ελλάδα έχει ένα χρέος που μπορεί να το διαχειριστεί. Η εμπιστοσύνη θα είχε αποκατασταθεί πολύ γρήγορα. Τώρα αυτή η ευκαιρία χάθηκε και είμαστε αντιμέτωποι με αυτό το τρομερό μπλέξιμο».

Όπως τονίζει ο Πελ, ακόμη και με την προσπάθεια διεθνούς διάσωσης, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και μοιραία θα φύγει από την Ευρωζώνη. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν θα άρχιζε σήμερα να τυπώνει μάρκα, αν βρισκόταν στο πόστο του κεντρικού τραπεζίτη, ο Πελ απαντά ευθέως «όχι» και εξηγεί, ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει, απλώς μια από τις μικρότερες χώρες θα χρειασθεί να φύγει από την Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα θα επαναφέρει την δραχμή», προβλέπει ο Πελ, και στην επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να φύγει από την Ευρωζώνη όσο λαμβάνει βοήθεια, ο πρώην διοικητής της BuBa απαντά με νόημα ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει λόγους για να φύγει.

Προφανώς, αυτή η αινιγματική απάντηση αναφέρεται στο γνωστό σενάριο που αποτελεί σήμερα τη βάση όλης της διεθνούς κερδοσκοπίας κατά του ευρώ: ότι η Ελλάδα κάποτε θα αποτύχει να εφαρμόσει με συνέπεια το πρόγραμμα σταθεροποίησης και αυτό θα οδηγήσει στο «πάγωμα» της διεθνούς χρηματοδότησης. Αν και όταν συμβεί αυτό, προφανώς η Ελλάδα θα έχει αρκετούς λόγους για να επανεξετάσει τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη…

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

4 Comments

  1. Δημήτρης Σπυρόπουλος

    Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα περίπλοκο θέμα το οποίο έχει, εκτός από οικονομικές, νομικές και πολιτικές προεκτάσεις.

    Η επαναφορά της δραχμής σε συνδυασμό με την επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας και την ταυτόχρονη διαγραφή του 30% των χρεών μας θα επέφερε πρακτικά την καταστροφή μας.

    Δεν πιστεύω ότι οι “Οι επενδυτές γρήγορα θα καταλάβαιναν ότι πλέον η Ελλάδα έχει ένα χρέος που μπορεί να το διαχειριστεί. Η εμπιστοσύνη θα είχε αποκατασταθεί πολύ γρήγορα.¨ Και αυτό γιατί η λογική μου – με τα λίγα που ξέρω – μου λέει ότι αν ένας άνθρωπος πτώχευε (και ειδικά από κακοδιαχείριση), παραγραφόταν το χρέος του και μετά μου ζητούσε δανεικά δεν θα ήθελα να του δανείσω. Γιατί η πιθανότητα να τα “φάει¨είναι και πάλι μεγάλη και η αποπληρωμή πολύ αμφίβολη.

    Με τα καλά του και τα κακά του το ευρώ μας έχει βοηθήσει γιατί αν τώρα είχαμε δραχμή θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση, με ένα νόμισμα το οποίο θα είχε διολισθήσει πάρα πολύ, με πληθωρισμό στα ύψη (λόγω της συνεχόμενης εκτύπωσης δραχμών) και με τα ίδια χρέη που και πάλι δεν θα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε.

    Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου άποψη. Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα.

  2. Χρήστος

    H Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Είχε δυο επιλογές.
    Να διαχειριστεί μόνη της τη χρεοκοπεία της ή να βάλει το ΔΝΤ ως διαχειριστή. ΚΑΙ στις δυο περιπτώσεις ο λαός της θα περάσει πολύ δύσκολες στιγμές.

    Η διεφθαρμένη ελληνική βουλή υπό την ανοχή ενός τρομαγμένου και μη ενημερωμένου (από τα ΜΜΕ) λαού αποφάσισε να βάλει το ΔΝΤ ως διαχειριστή.

    Τι σημαίνει αυτό ?
    Το ΔΝΤ ήρθε ως προστάτης των πιστωτών. Έτσι μπαίνει παντού.
    Αυτό που θα κάνει θα είναι να ανταλάξει τα ομόλογα του Ελλ.δημοσίου με μετοχές των κρατικών πλουτοπαραγωγικών πηγών (ΔΕΗ, ΟΣΕ, Λιμάνια, αεροδρόμια κλπ).
    Όταν ολοκληρωθεί η “ιδιωτικοποίηση” των παραπάνω οργανισμών τότε οι πιστωτές μας θα διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και τότε θα μας διαγράψουν (θα χαρίσουν θα πουν) το 40-50% (ότι πει η Lazard..) του χρέους μας.
    Στην ουσία με 150 δισ θα έχουν βάλει πόδι σε όλη τη περιουσία του Ελλ.κράτους.

    Μέχρι να γίνει αυτό όλοι αυτοί οι πιστωτές (που δεν ήξεραν…) θα είναι στον αέρα… Στον αέρα θα είναι και όλοι οι ντόποιοι συνεργάτες τους. Είναι εξώφθαλμη η αγωνία τους να χειραγωγήσουν το λαό έτσι ώστε να μην ξεσηκωθεί και χάσουν τη λεία τους.

    Εμείς θα κρίνουμε αν θα τους επιτρέψουμε τελικά να μας τα πάρουν όλα. Είμαστε σε μια κατάσταση που πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας.

    ΥΓ Στην Αργεντινή του πέταξαν όλους (κυβέρνηση και ΔΝΤ) έξω μετά από ένα χρόνο…

    1. D. Michalos

      Να βαλουμε τα πραγματα σε μια σειρα:

      1.Το ΔΝΤ δεν ηρθε μονο του. Εμεις το καλεσαμε.
      2. Τα ΜΜΕ ησαν ολα εναντιον του ΔΝΤ. Το παρουσιαζαν σαν ενα ειδος “μπαμπουλα” και “αρπαχτικου” που οπου πηγαινει τα καταστρεφει ολα και αφηνει πισω καμμενη γη. Ολα τα ΜΜΕ ανεφεραν τι εκανε το ΔΝΤ στην Αργεντινη αλλα δεν ανεφεραν τιποτα για την περιπτωση της Τουρκιας. Επομενως, ο λαος ειχε, και εχει, την χειροτερη γνωμη για το ΔΝΤ.
      (Να ξεκαθαρισουμε εδω, οτι το ΔΝΤ διαχειριζεται χρηματα των φορολογουμενων πολιτων των κρατων μελων. Στην ουσια, οι φορολογουμενοι αυτοι καλουνται να σωσουν τις τραπεζες που εχουν δανεισει την Ελλαδα)
      3. Αν η ελληνικη κυβερνηση ηταν ικανη και ενδιαφεροταν πραγματικα για το συμφερον της πατριδας θα μπορουσε να θεσει σε εφαρμογη το καταλληλο σχεδιο διασωσης της χωρας και να πληρωσει το δανειο που πηρε απο το ΔΝΤ (συμφωνω οτι θα ηταν εξαιρετικα δυσκολο ακομα και για μια πολυ ικανη κυβερνηση)
      4. Επειδη η κυβερνηση ειναι ανικανη δεν θα μπορεσει να επιστρεψει τα χρηματα στο ΔΝΤ, αρα θα πληρωσει ξεπουλωντας την περιουσια της. Δεν φταιει ομως το ΔΝΤ γι’αυτο. Φανταστειτε οτι εσεις με δανειζετε 200000 ευρω και δεν μπορω να σας τα επιστρεψω. Θα μου τα χαρισετε? Οχι βεβαια. Θα μου παρετε το σπιτι μου η οτι αλλη περιουσια εχω. Το ιδιο θα κανει και το ΔΝΤ. Τιποτα λιγοτερο και τιποτα περισσοτερο.
      5. Ολοι γνωριζουμε πως λειτουργουν, σε μια καπιταλιστικη κοινωνια, οι τραπεζες, οι τοκογλυφοι, το ΔΝΤ κτλ. Επομενως, φροντιζουμε να μη χρειαστουμε ποτε τις “υπηρεσιες” τους. Αν για καποιο πολυ σοβαρο λογο πρεπει να ζητησουμε τη βοηθεια τους, το κανουμε αφου πρωτα σιγουρευτουμε οτι μπορουμε, και θελουμε, να ανταποκριθουμε στους ορους που μας βαζουν. Αν δεν ενεργησουμε ετσι, τοτε παμε γυρευοντας να χασουμε τα παντα. Τοτε ομως δεν μας φταινε οι αλλοι και το “συστημα”, αλλα εμεις, που δεν φροντισαμε εγκαιρα να θωρακιστουμε απεναντι στο “συστημα”.

  3. Χρήστος

    1. Το ίδιο πράγμα είπα.

    2.Το σύστημα μέσω των ΜΜΕ τρομοκράτησε το κόσμο σχετικά με τη δεύτερη λύση της χρεοκοπίας και επιστροφή σε δικό μας νόμισμα. Ο κόσμος νόμισε ότι θα χάσει 50% από τις καταθέσεις του. Κανείς δε του εξήγησε τι και πως.
    Το σύστημα επίσης, μέσω των ΜΜΕ εμφάνισε το ΔΝΤ ως μπαμπούλα μόνο και μόνο για να του φορτώσει τα αντιλαικά μέτρα που επρόκειτω να ληφθούν. Μη φανεί δηλαδή ότι τα πήρε ο ΓΑΠ.

    3. Συμφωνούμε. Η άποψή μου είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι ικανή αλλά δρα κατόπιν εντολών από ξένα κέντρα.

    4.Είπα εγώ ότι φταίει το ΔΝΤ ?? Αυτός είναι ένας ληστρικός οργανισμός που κάνει τη δουλειά του και κάποιοι “πατριώτες” τον έβαλαν στη χώρα μας. Το θέμα μου είναι η κυβέρνηση και όχι το ΔΝΤ.
    Νομικά η σχέση δανειστή-δανειζόμενου είναι ισοβαρής. Αν γνώριζα ότι πάτε καζίνο, μπουζούκια και Μυκονο κάθε σκ δε θα σας δάνειζα €200.000. Αν σας δάνειζα (ένω ήξερα τα παραπάνω) και δεν με πληρώνατε θα φταίγατε μόνο εσείς ??

    5. Πολύ σωστά. Το ερώτημα είναι αν οι “εθνικά υπερήφανες κυβερνήσεις” των τελευταίων 30 χρόνων δεν φροντισαν να προστατεύσουν την χώρα άθελά τους ή εσκεμμένα ???
    Για πολλούς η ερώτησή μου είναι ρητορική…

    Κλείνοντας, πιστεύω πως περιέγραψα ξεκάθαρα τι θα συμβεί.
    Δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή ποιος έφταιξε. Όλοι γνωρίζουμε. Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τους δυο δρόμους που έχει να διαλέξει, να κλείσει τις τηλεοράσεις, να σκεφτεί και να αποφασίσει. Όποιοι νομίζουν ότι με το ΔΝΤ θα πεσουν στα μαλακά μάλλον ζουν σε άλλο πλανήτη…
    Το σύνθημα ‘Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” ποτέ δεν ήταν πίο επίκαιρο..

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.