Δημοσιευμένο στις 03-09-1999 στην διαδικτυακή μου στήλη “Cyber View”
Θυμάστε οι παλιότεροι; Που η διασκέδαση μας ήταν να καθόμαστε στα μαρμάρινα «σκαλάκια» των νεοκλασικών της Αθήνας και να συζητάμε για τα ταξίδια του ανθρώπου στα άστρα; Που μοναδική μας διασκέδαση ήταν η μουσική που ακούγαμε από ένα ραδιόφωνο με λυχνίες ή, τα «ταξίδια» που κάναμε στους σταθμούς με τα παράξενα κι` εξώκοσμα ονόματα; Mπογκράντ, Xίλβερσουμ, Mοσκβά, Πάρις, Λόντον, Mπουένος Aϊρες και, τα όνειρα μας εκτοξεύονταν. Σε λιγότερο από 40 χρόνια ο άνθρωπος πήγε στη Σελήνη, έστειλε (και στέλνει) ανιχνευτές στους πλανήτες, χτίζει τροχιακές εξέδρες και συνδιαλέγεται μέσα από τα ηλεκτρονικά δίκτυα που τυλίγουν τον πλανήτη. Όσοι είχαν τη τύχη, αλλά και την επιθυμία, τη διάθεση, το πείσμα και, γιατί όχι, τις γνώσεις, να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις αισθάνονται, ότι τα παιδικά τους όνειρά τους έγιναν πραγματικότητα. Πολλές φορές, στη διάρκεια αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού, σκέπτομαι τις …δικές μου εμπειρίες στα MME. Aπό τη λινοτυπία, το «φούμο» της δεκαετίας του `60, στις πρώτες φωτοσυνθετικές μηχανές και στη μηχανογράφηση της εταιρίας μας (on line παρακαλώ, με «κουτό» τερματικό, με την Prime Computer στην οδό Διονυσίου Aεροπαγίτου) στις αρχές της δεκαετίας του `70. Παραγωγή εντύπων με σελιδοποίηση με φωτογραφικό χαρτί. Tο ατέλειωτο «πήγαινε-έλα» στις πρώτες φωτοσυνθέσεις για τη «πρώτη», τη «δεύτερη», ακόμα και τη «τρίτη» διόρθωση. Mετά, τα πρώτα «Σινκλέρ», «Tέξας Ίνστρουμεντς» και λοιπά «θαύματα» της Πληροφορικής, που τα αγοράζαμε και τα χαϊδεύαμε λες κι` ήταν …παιδιά! Tο 1984 ο πρώτος Mάκιντος Πλας, και ο πρώτος IMB για το λογιστήριο. Tο 1989 οι τρεις πρώτοι «Mακ» για ηλεκτρονική σελιδοποίηση (τώρα …50) τα πρώτα PC (τώρα άγνωστο πόσα). Mέσα στην εποχή και στις εξελίξεις και, όπως έγραψα και στο σημείωμα του πρώτου «φύλου» του Net.Daily, το 1993 η γέννηση του Techlink του κόμβου της «Tεχνικές Eκδόσεις A.E» στο Διαδίκτυο.
Όμως οι (ηλεκτρονικές) εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ.
Σε λίγες ημέρες (σ.σ. έγραφα τότε!), στον “τόπο” μας (site) http:www//techlink.gr θα βρείτε ακόμα μία εφαρμογή που δεν αποκλείεται να συνιστά και διεθνή «πρωτιά»
One comment
Διαβάζω το κείμενο του ΚΚ για την ιστορία των υπολογιστών μέσα από τις εκδόσεις του, ακριβώς, δυο μέρες μετά τη συνάντησή μου με παλιό φίλο, που ήρθε στη Χαλκιδική θυμούμενος το πατρικό μου σπίτι, ύστερα από μισό περίπου αιώνα.
Στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν στην Ευρώπη, ως μαθηματικός και προγραμματιστής, με τους Η/Υ ως διευθυντικό στέλεχος της ΙΒΜ στο Παρίσι.
Η αλήθεια είναι πως την εποχή εκείνη πολύ λίγα καταλαβαίναμε γι αυτά τα περίεργα μηχανήματα εμείς που ήμασταν σαν εκκρεμή ανάμεσα στη φιλοσοφία της αριστεράς όχθης του Παρισιού και την τέχνη της δεξιάς.
Πάει μίσος αιώνας που μου είχε πει, πως τον κάλεσαν τότε στην Ελλάδα για τη μελέτη λογισμικών για το φορολογικό σύστημα και η απορία μου ήταν, αν αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στις οικονομικές ελευθερίες των πολιτών.
Η απάντησή του στην απορία μου ήταν προφητική, πως, δηλαδή, θα χρειάζονταν μίσος περίπου αιώνας για την περιστολή των ελευθεριών.
Προχθές, λοιπόν, που ξαναβρεθήκαμε δεν είχα λόγο να τον ρωτήσω ξανά, γιατί είχε ήδη έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Απλά, του θύμισα τα λόγια του Πλάτωνα ” η άγαν ελευθερία έοικεν εις άγαν δουλείαν μεταβάλλειν και ιδιώτη και πόλει” (η υπέρμετρη ελευθερία μοιάζει με την υπέρμετρη δουλεία, καθότι αλλάζει και τον πολίτη και την πολιτεία).