Πρώτο ΘΕΜΑ 08.05.11
Θα την θυμούνται τη Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2000 οι άνθρωποι του μέλλοντος. Θα μείνει, χαραγμένη στη μνήμη των παλαιοτέρων, σαν η ημέρα που πέθανε το εθνικό μας νόμισμα, η δραχμή. Η ημέρα που, μετά από μία μακρά περίοδο παραισθήσεων, η Ελλάδα ή καλλίτερα η γεωγραφική περιοχή που φέρει (ακόμα) αυτό το όνομα, «αγοράστηκε» από την Ε.Ε. Ποιες ήταν οι παραισθήσεις; Μα, εκείνες που ακούγονταν τη δεκαετία του 80 από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και μιλούσαν για μία «υπερήφανη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» και άλλες που έλεγαν ότι, ένα μικρό και αδύναμο κράτος που δεν παράγει πλέον ούτε καρότα, είναι ικανό να επηρεάσει τις εξελίξεις στη περιοχή. Με την υιοθέτηση του ευρώ και το θάνατο της δραχμής η παλιά Ελλάδα παραχώρησε τη θέση της στη καινούρια που, έχει μεν το ίδιο όνομα, αλλά όχι το ίδιο βάρος. Μήπως υπονοώ ότι, καθυστερημένα, διαφωνώ με την υιοθέτηση του ευρώ; Κάθε άλλο! Ανάμεσα στη πιθανότητα η χώρα να μείνει εκτός νυμφώνα, παρέα με τη Fyrom, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλβανία, και της βεβαιότητας να παραμείνει προάστιο των Βρυξελών επιλέγω το δεύτερο . Γιατί; Διότι, εκτός του ότι, η Ελλάδα θα ανήκει στο κλαμπ των ισχυρών της «διεθνούς κοινότητας» (δείτε την μεταξένια συμμετοχή της στις άνανδρες επιθέσεις στη Λιβύη), θα διαθέτει και μία υπερκυβέρνηση (τρόϊκα, ΕΚΤ, ΔΝΤ κλπ) που θα έχει τη δύναμη να «ρίχνει» και κανένα πρόστιμο όταν οι τοπικοί βεζίρηδες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σαν τα παλαιά της Ολυμπιακής, του Κουρουπητού και του επιδόματος εργένη για να μη πω τίποτα για έργα υποδομής όπως αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, μετρό, τηλεπικοινωνίες που έμειναν στάσιμα ή δεν ξεκίνησαν. Με δεδομένο λοιπόν το επίπεδο μόρφωσης, τον βαθμό εμπλοκής στα κοινά του λεγόμενου «καθημερινού ανθρώπου» και την ανικανότητα του 90% των «αρμοδίων» της αποκαλούμενης «κρατικής μηχανής», να χωρίσουν «δύο γαϊδάρων άχυρα», 1000 φορές καλλίτερα να με κυβερνούν οι χαρτογιακάδες της Ε.Ε.
Το τι ησυχία, τάξη και ασφάλεια επικράτησε με το ευρώ δεν περιγράφεται. Όλα άλλαξαν προς το καλλίτερο, στην Ισχυρή Ελλάδα η οποία έγινε και η πρώτη χώρα στην ευρωζώνη σε μερσεντέ ανά κάτοικο. Ακόμα, ο πληθωρισμός πρώτα μειώθηκε και μετά εκτοξεύτηκε στο 4,5$, τα επιτόκια έπεσαν, τα δάνεια έγιναν πιο φθηνά και μετά …εξαφανίστηκαν και, μία νέα περίοδος ευτυχίας χτύπησε (κατακούτελα) τη χώρα. Οι Έλληνες περπατούν και χαμογελούν, οι συντάξεις και οι μισθοί «κόπηκαν», οι πωλήσεις «γιωταχί» μειώθηκαν 75% Είμεθα λοιπόν εθνικά υπερήφανοι που, προσωρινά, ανήκουμε στην Δύση;. Γιατί προσωρινά; Διότι, ως απαισιόδοξος και «γκρινιάρης» δηλώνω πως, η κατάσταση δεν θα είναι τόσο ιδανική διότι, στον ορίζοντα προβάλει πάλι απειλητικό το φάντασμα της Μητέρας Πατρίδας, η Νέο-Οθωμανική Τουρκία! Η οποία απειλεί την πτωχή πλην τιμία Ελληνίτσα με μία νέα περίοδο προστασίας. Το 2010 ο πληθυσμός της γειτονικής χώρας θα ξεπέρασε τα 80 εκ. ανώ, με το τρόπο και το ρυθμό που εξοπλίζεται δεν θα είναι μόνο μία περιφερειακή υπερδύναμη όπως τώρα, αλλά παγκόσμια. Τι θα μπορέσει να κάνει η Ελλάς του Μνημόσυνου δίπλα σ’ αυτόν τον γίγαντα με το φθηνό εργατικό δυναμικό, τις εκατοντάδες πολεμικά αεροπλάνα πρώτης γραμμής, τις χιλιάδες τανκς, και τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο κόσμο; Τίποτα άλλο από το να καθίσει στ’ αυγά της. Κάθε άλλη κίνηση μόνο τη καταστροφή μπορεί να φέρει, ακόμα και αν η χώρα μας είναι στη μέλος της Ε.Ε. Ηθικό συμπέρασμα; Όπως στη ταινία «Τρούμαν Σόου» πρέπει να χαμογελάμε, να χαιρετάμε κάθε πρωί τους γείτονες, να αγοράζουμε «μπεμβέ», «μερσεντέ» και «ρειτζρόβερ» και να μη ρωτάμε πολλά. Κι’ αυτό γιατί, επειδή η περιέργεια σκοτώνει τη γάτα δεν αποκλείεται να σκοτώσει κι’ εμάς και μετά άντε να φύγεις απ’ τη ζώνη του εύρο και να επιστρέψεις στη ζώνη της δραχμής -και της τουρκικής λίρας. Ετοιμαστείτε λοιπόν για το μεγαλύτερο πάρτι της χιλιετίας καθώς, χιλιάδες εδωδιμοπώλες, οπωροπώλες, βιοτέχνες, έμποροι, εισαγωγείς, «βιομήχανοι» και λοιποί επαγγελματίες του νεοελληνικού «σουκ» έρχονται αντιμέτωποι με τη πραγματικότητα ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια από τους δημίους τους._Κ.Κ
10 Comments
‘Ως Έλληνας συμφωνώ με την κάθε γραμμή του άρθρου. Θλίβομαι διότι μεγαλώνοντας πίστευα (αν και όλα τα δεδομένα έδειχναν το αντίθετο) ότι θα πάμε ώς κράτος και έθνος προς το καλύτερο. Αναλαμβάνω το μέρος της ευθύνης που μου αναλογεί και προσδοκώ να γίνει κάτι έστω και την τελευταία στιγμή και να μήν φτάσουμε εκεί που δεν πρέπει να φτάσουμε.
Πικρές αλήθειες, η προσγείωση με…windshear
ε οχι και γιγαντας η τουρκια? ας μην ξεχναμε οτι διπλα μας εχουμε και εναν αλλο γιγαντα την ιταλια… τι λετε δηλαδη οτι θα πουλησει μαγκια η τουρκια σε δυναμεις οπως η γαλλια και η ιταλια …? το θελουμε δεν το θελουμε μας αγορασαν και αφου μας αγορασαν μας προστατευουν … και απο την αλλοι η τουρκια εχει και τους κουρδους… παλι και ετσι να ειναι τα πργματα καποια στιγμη χωρες με ποιο φθηνα εργατικα χερια θα βρεθουν να παρουν την παραγωγη απο τους τουρκους… εξαλου οι αραβες θα διεκδηκησουν σε 5 με 10 χρονια και αυτοι μεριδιο απο την καπιταλιστικη προοδο μεσο της παραγωγης καταναλωτικων και αλλων προιοντων καθως και οπλικων συστηματων… η τουρκια θα εχει προβληματα μεγαλα… και αν θελετε μητερα πατριδα ειναι η ελλαδα και οχι η τουρκια για πολλους , εξαλλου αυτοι σκοτωνονται να μπουν στην ευρωπαικη ενωση……
George.. θα σου πρότεινα να πάς καμια βόλτα από την Τουρκία για να δείς από κοντά το εύρος της βιομηχανικής τους παραγωγής. Κάθε μέρα οι αλάνες στα τελωνεία τους γεμίζουν με χιλιάδες νταλίκες που είναι φορτωμένες με εμπορεύματα προς εξαγωγή. Ενώ στην χώρα του “δεν συμφέρει τίποτα” και του καλύτερα να αγοράζεις με δανεικά παρά να παράγεις μερικές εκατοντάδες νταλίκες φορτωμένες με εμπορεύματα προς εξαγωγή οι οποίες ολοένα και συρρικνώνονται. Πολύ καλα το είπες οτί μας αγοράσε οι Ευρώπη! Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα μας προστατεύσει απαραίτητα, μπορεί κάλλιστα να μας πουλήσει εφόσον οι γείτονες θα προσέφεραν μια καλή τιμή η και ανταλλαγή.. Συνεχώς μιλάμε για τα προβλήματα της Τουρκίας που ενδεχομένως θα έχει ύστερα από καιρό και δεν κοιτάμε στο σημείο που φτάσαμε ως έθνος. Η λογική του καραγκιόζη σε όλο της το μεγαλείο. ” Θα μας πιάσουν, θα μας δείρουν, θα μας δείρουν, θα κουραστούν , θα ιδρώσουν , θα κρυώσουν, θα αρρωστήσουν θα πεθάνουν και εμείς θα ζήσουμε…!”
φιλε συμφωνω μαζι σου .. μακαρι να προοδευουν ολοι οι λαοι και να εκδημοκρατιζονται μακαρι και εμεις σαν ελλαδα και σαν ελληνες να βλεπουμε τα καλα των αλλων και να τα αντιγραφουμε… μακαρι να ειχαμε την ηγεσια και να μας επετρεπαν να ζουσαμε φυσιολογικα οπως οι ιταλοι και οι γαλλοι… μακαρι καποτε και οι τουρκοι να γινουν σαν την ιταλια … αυτο που θελω να πω ειναι οτι ο πολιτισμος της δυσης εχει μια πατριδα. την Αθηνα την Ελλαδα… και αν οι τουρκοι ζουν οπως οι δυτικοι τοτε εμεις εχουμε νικησει και οχι αυτοι…
Απορώ γιατί το κουράζομαι το πράγμα, θα μας χάλαγε δηλαδή να είχαμε για πρωθυπουργό τον baba tayyip από τον daddy jefrey…..
Ο ένας είναι γείτονας ενώ ο άλλος μας ήρθε από το αμέρικα, σουηδία, πολωνία, ισραήλ……
Χειρότερα πάντως αποκλείεται να είμαστε (θα έχουμε και ΑΟΖ), πιο σκατά από σκατά γίνεται;
Και επείδη σ’ αυτόν τον τόπο για όλα υπάρχουν λύσεις, η υπουργάρα ”δεν υπάρχει σάλιο” αφού είπε αυτά που είπε προχθές, είπε να βάλει λίγο σάλιο και να λυθεί το θέμα με την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους, γιατί ως γνωστόν χρεωκοπημένη χώρα χωρίς ομοφυλόφιλα ζευγάρια με παιδιά δεν είναι χώρα!!!
Αφού λοιπόν έκανε καμιά 15αριά συναντήσεις με τον καθένα ξεχωριστά, τους πρότεινε μετά να εισέλθουν εις το οβάλ γραφείο για να τα πούνε όλοι μαζί, έβγαλε το συμπέρασμα ότι πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά, ”προς στον γκρεμό” και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού θέλει να συνεχίσουμε, ”να τους δουλεύουμε”.
ναι αλλά μπροστά στην ανάπτυξη της Μητέρας Πατρίδας, έχουμε να αντιπαρατάξουμε την μεγαλειώδη μας πρόκριση στον τελικό της γιουρο-βύζιον….έπος!!
Αγαπητέ κύριε Καββαθά,
Έχετε απόλυτο δίκαιο σε όλο Σας το άρθρο.
Νομίζω ότι όντως πληρώνουμε την γενναία αντίσταση στους Γερμανοϊταλούς το 1940-41.
Οι “φίλοι μεγάλοι μας σύμμαχοι” δεν μας αντιμετώπισαν σαν έναν γενναίο λαό που αφ’ ενός καθυστέρησε τις μεραρχίες του Στρατηγού Heinz Guderian κατά έναν μήνα, για να παγώσει η Βέρμαχτ εμπρός από την Μόσχα.
Διαπίστωσαν πως στα Βαλκάνια υπάρχει ένας θαυμαστός Λαός, που παρά την τρομερή του δοκιμασία και την εξόντωση του στην Μικρά Ασία, μπόρεσε να αντιμετωπίσει καλλίτερα τον Άξονα.
Έπρεπε λοιπόν να τον “περιορίσουν” για να μην τους χαλάσει τα σχέδια.
Ο αμερικανός στρατηγός Βαν Φλήτ, εκείνος που ο Πάτον θεωρούσε καλό αξιωματικό, αλλά συνάμμα εκείνος που τα θαλάσσωσε στην Ελλάδα (!) και τον απομάκρυνε η τότε Ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας επικεφαλής όλων των δυνάμεων του κράτους μόνο έναν – αρχή αντιμετώπισης του ανταρτοπόλεμου – έσπευσε μαζί με το λοιπό στρατιωτικό υπερφίαλο κατεστημένο των ΗΠΑ, να κατηγορήσει τον Λαό μας.
Οι Έλληνες πολιτικοί της εποχής δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος που απαιτούσαν οι περιστάσεις (μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει σήμερα με την κυνικότητα και την αδιαφορία των σύχγρονψν “πολιτικάντηδων” του πειραματικού σωλήνα !) και λύγισαν.
Έκτοτε μας κυνηγά μια κατάρα σε ότι πάμε να κάνομε σαν Έθνος.
Αναφερθήκατε στον Μποδοσάκη Αθανασιάδη, μα αυτός μόνο δημιουργούσε. Οι σύγχρονοι μόνο καταστρέφουν ή κατακλεβουν τα δημόσια ταμεία.
Το 1974 η Ελλάδα ήταν σε καλλίτερη κατάσταση από την Τουρκία.
Παλιότερα, θα θυμόσαστε πως, είχαμε πλημμυρήσει την Τουρκία με … γκαζιέρες Πίτσος και οι Τούρκοι μας πλήρωναν – ελλείψη συναλλάγματος – με αυγά Τουρκίος ….
Μετά ήρθε ο Αντρέας που μοίραζε χρήματα, με τα σκορποδάνεια δάνεια, τις “κοινωνικοποιήσεις” και το κλείσιμο τόσων επιχειρήσεων που έφτιαξε ο Ελληνικός Λαός με το αίμα του …!
Αφού το έχει η κούτρα μας να κατεβάζει συμφορές, καλά να πάθουμε όσα πάθουμε!
Η ξεπουλημένη από την κύησή της Νεο-Ελλαδίτσα, που ξεκίνησε τα πρώτα της “ελεύθερα” βήματα με πολιτικά της εφόδια κόμματα βαφτισμένα με τα ονόματα (και ταγμένα στους σκοπούς) των μεγάλων δυνάμεων και που τόσα υπέφερε όλα τα επόμενα χρόνια υπό την ηγετική καθοδήγηση πάσης φράγκικης (και μη) απόχρωσης οσφυοκαμπτών…
…φτάνει εκεί που νομοτελειακά της είναι γραφτό να φτάσει, ολοκληρώνοντας ένα φαύλο και καταστροφικό κύκλο. Μέγα κατόρθωμα της Νεο-Ελλαδίτσας σχεδόν δυο αιώνες μετά την (ανα)γέννησή της, από το “Καλύτερα Τούρκικο φέσι παρά Φράγκικο φακιόλι” που προηγήθηκε των 400 χρόνων σκλαβιάς της να φτάσει στο ακριβώς αντίθετο! Μπράβο της!
Δηλαδή, μπράβο μας! Γιατί εμείς είμαστε οι Ελλαδίτσες όλων των αιώνων και με τις δικές μας επιλογές και μη-επιλογές βολοδέρνουμε δαρμένοι από φακιόλια σε φέσια κι από φέσια σε φακιόλια.
Γι’ αυτό, καλώς να (ξανα)πάθουμε μπας και (κάποτε) μάθουμε. Τουλάχιστον, υπάρχει μία κάποια πιθανότητα η επόμενη να είναι Ελλάδα έχοντας μάθει από τα λάθη της. Αλλιώς, όσο δεν ξυπνάμε, μια χαρά σκλάβοι κομπρεσοράτοι και καγιενάτοι θα πορευόμαστε.
Και κάτι σημερινό για τον αγαπημένο
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=274913