Από την “Κυριακάτικη Ε”
ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΕΟΥ ΑΘΕΪΣΜΟΥ
«Πείτε μου τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη θεός και θα σας πω αν πιστεύω σ’ αυτόν» έλεγε ο Αϊνστάιν, όταν του έθεταν το σχετικό ερώτημα περί πίστης. Εναν αιώνα και κάτι μετά, ένας συνάδελφός του, ο αμερικανός φυσικός Victor J. Stenger, εκπρόσωπος του κινήματος του Νέου Αθεϊσμού, που προέκυψε ως αντίπαλο δέος στον παραλογισμό του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, έχει καταλήξει: η θρησκεία είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε το σύμπαν, μια απειλή για την κοινωνία, ένα όπλο ελέγχου στα χέρια των πλουσίων και ισχυρών. Πώς καταρρίπτεται; Με κάτι που σπανίζει ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας: με τη λογική.
Το ερώτημα περί ύπαρξης ή μη του θεού έχει βασανίσει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά -πολύ πιο σημαντικό- στο όνομα του θεού έχουν γίνει μερικοί από τους πιο αιματοβαμμένους πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η θρησκεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων σχεδόν των ανθρώπινων κοινωνιών, ανεξαρτήτως ιστορικού, γεωγραφικού και πολιτιστικού πλαισίου, αν και κανένα θρησκευτικό δόγμα δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη του θεού ή θεϊκών οντοτήτων. Ακόμη πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι ενώ η πρόοδος της επιστήμης έχει επηρεάσει σημαντικά τις γνώσεις μας για τη δημιουργία του σύμπαντος, τα θρησκευτικά πιστεύω κυριαρχούν ακλόνητα σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούνται ορθολογικά όντα, αλλά ο ανορθολογισμός κυριαρχεί αδιάκριτα στο θέμα της ύπαρξης του θεού.
Τη δεκαετία του 2000 ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας νέας έκρηξης του ανορθολογισμού, που συνδέθηκε με τον κοινωνικό μετασχηματισμό στο πλαίσιο της παγκοσμιο- ποιημένης οικονομίας. Στις ΗΠΑ μια κυβέρνηση θρησκόληπτων δεν δίστασε να ξεκινήσει έναν αιματηρό πόλεμο, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, που έφερε τη σφραγίδα της θρησκείας και επεδίωκε μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ πολιτισμών. Παράλληλα, και ενώ οι τρομοκρατικές δράσεις και οι απειλές των φανατικών μουσουλμάνων είχαν κορυφωθεί, δηλώσεις όπως αυτές του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στις 12 Σεπτεμβρίου 2006, ότι ο Μωάμεθ έσπερνε «μόνο μοχθηρία και απανθρω- πιά», σχεδόν παγίωναν την άποψη περί ενός σχεδίου με στόχο τη σύγκρουση μεταξύ χριστιανισμού και ισλαμισμού.
Περίπου την ίδια περίοδο που ο νέος ανορθολογισμός είχε μετατραπεί σε κυριαρχούσα ιδεολογική τάση, μια μικρή ομάδα, κυρίως βρετανών και αμερικανών διανοουμένων, που σύντομα τα ΜΜΕ θα ονόμαζαν οι «Νέοι Αθεοι», περνάει στην αντεπίθεση, με αιχμή του δόρατος την επιστήμη και τη λογική, και προβάλλει μια σειρά επιχειρημάτων εναντίον των θρησκευτικών πεποιθήσεων και του ρόλου της θρησκείας στην κοινωνία. Τα βιβλία τους γίνονται μπεστ σέλερ και μια αρκετά σκληρή μάχη ιδεών ξεσπάει.
Ο αμερικανός φυσικός Victor J. Stenger είναι ένας από αυτούς που πρωτοστάτησαν στη δημόσια εκστρατεία εναντίον της θρησκείας. Πρωτοπόρος γύρω από την έρευνα της αστρονομίας των νετρίνων, ο Stenger στα βιβλία του συνδυάζει με εντυπωσιακό τρόπο την επιστημονική σκέψη με τη φιλοσοφική θεώρηση· έτσι, μαζί με τον βιολόγο Richard Dawkins, αποτελούν το βαρύ πυροβολικό του κινήματος του Νέου Αθεϊσμού.
Σε τι ακριβώς αναφέρεται ο όρος Νέος Αθεϊσμός; «Ετσι ονομάστηκε το φαινόμενο της κυκλοφορίας αλλεπάλληλων μπεστ σέλερ, τα οποία υπογράφονταν από τους άθεους Sam Harris, Richard Dawkins, Daniel Dennett, Christopher Hitchens και από μένα το διάστημα 2004-2007. Επίσης αναφέρεται στα δημοφιλή μπλογκ των άθεων Ρ.Ζ. Meyers, Rebecca Watson κ.ά. Συχνά, αν και λανθασμένα, μας κατηγορούν ότι είμαστε επιθετικοί· ωστόσο, οι Νέοι Αθεοι δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να υιοθετούμε μια στα- θερή και ασυμβίβαστη στάση υπέρ της επιστήμης και της λογικής, ακόμη και όταν προκαλούμε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Βλέπουμε τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό ως μια σοβαρή απειλή για την κοινωνία, την οποία πρέπει να πολεμήσουμε. Θεωρούμε επίσης ότι και οι μετριοπαθείς πιστοί έχουν τουλάχιστον μέρος της ευθύνης, δεδομένου ότι διατηρούν πολλές από τις ίδιες παράλογες δεισιδαιμονίες με τους ακραίους πιστούς.
»Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι Νέοι Αθεοι αναγνωρίζουν και απολαμβάνουν σε προσωπικό επίπεδο τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική αξία των Γραφών, της θρησκευτικής τέχνης και μουσικής. Η διαμάχη αφορά όσους προσπαθούν να επιβάλουν τις υπερφυσικές πεποιθήσεις τους στον υπόλοιπο πληθυσμό. Διαφωνούμε με αυτές και θεωρούμε ότι δεν είναι άξιες σεβασμού, ακριβώς επειδή είναι θρησκευτικές».
Ανθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να θεωρούν ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια θεϊκή δύναμη και πως αυτή επικοινωνεί συχνά μαζί μας. Ηλιθιότητα ή απλός φόβος και ανασφάλεια; «Πιθανώς, το αποτέλεσμα της εξέλιξης. Τα ζώα αντιδρούν στις ασυνήθιστες κινήσεις υποθέτοντας πως πρόκειται για απειλή από κάποιο αρπακτικό και παίρνουν μέτρα για να την αποφύγουν ακόμη και όταν αυτή δεν υφίσταται. Τα ζώα χωρίς αυτήν την ικανότητα δεν θα επιζούσαν επειδή η απειλή είναι, περιστασιακά, πραγματική. Ομοίως, οι πρώτοι άνθρωποι θα χρειάζονταν αυτήν την υπερευαισθησία προκειμένου να επιζήσουν. Αυτή η υγιής υπερ-αντίδραση, λοιπόν, έκανε τους ανθρώπους να αποδώσουν ζωικές ή ανθρώπινες δράσεις σε πολλά φαινόμενα που ήταν φυσικά. Από τη στιγμή που η οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ φυσικού και υπερφυσικού ήταν πέραν των διανοητικών ικανοτήτων των πρώτων ανθρώπων, η απόδοση θεϊκής δράσης σε φαινόμενα της φύσης ήταν κάτι αναπόφευκτο που στη συνέχεια οδήγησε στη θρησκεία».
Ωστόσο, πώς μπορεί ένα τόσο όμορφο μέρος όπως το σύμπαν να δημιουργήθηκε από το τίποτα; Αυτό δεν αναρωτιέται ο πολύς κόσμος; «Η ομορφιά είναι υποκειμενική, αλλά αυτό που βασικά θέτει η πα- ραπάνω ερώτηση είναι πώς μπορεί μια σύνθετη δομή να αναπτυχθεί χωρίς σχέδιο. Ναι, ο πολύς κόσμος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν το σύμπαν να δημιουργήθηκε από το τίποτα, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι απαιτείται ένας αιτιώδης παράγοντας για να πάμε από την απλότητα στην πολυπλοκότητα. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οσο απλούστερο είναι ένα σύστημα τόσο λιγότερο σταθερό είναι, και, μάλιστα, αν αφεθεί μόνο του, θα μεταβληθεί αυθόρμητα σε ένα πολυσύνθετο σύστημα. Ο κόσμος, λοιπόν, θα μπορούσε να έχει εμφανιστεί αυθόρμητα ως φάση μετάβασης από το “τίποτα”, που είναι όσο απλό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, στο πιο σύνθετο “κάτι” που είναι το σύμπαν. Εάν είχαμε μια κατάσταση του τίποτα, η κατάσταση αυτή θα ήταν ασταθής όπως ένα μολύβι που ισορροπεί πάνω στη γόμα του.
»Οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει σενάρια για μια τέτοια προέλευση του σύμπαντος, που είναι σύμφωνη με την υπάρχουσα γνώση. Ή το σύμπαν μας θα μπορούσε να είναι μέρος μιας μεγαλύτερης αιώνιας πραγματικότητας που περιέχει πολλά άλλα σύμπαντα.
»Οι φυσικοί του εικοστού αιώνα ανακάλυψαν ότι οι σημαντικότεροι θεμελιώδεις νόμοι της Φυσικής προκύπτουν από αυτά που αποκαλούμε “αρχές συμμετρίας”. Η συμμετρία και η απλότητα πηγαίνουν χέρι χέρι. Μια τέλεια σφαίρα είναι ιδιαίτερα συμμετρική και εύκολο να περιγραφεί, ενώ ένα διαμάντι είναι σύνθετο και είναι πολύ δυσκολότερο να περιγραφεί λεπτομερώς. Το πρόωρο σύμπαν ήταν πολύ καυτό και ιδιαίτερα συμμετρικό. Δεν υπήρχε καμία δομή, απλώς τυχαίο χάος. Η φυσική ήταν απλή. Καθώς το σύμπαν επεκτάθηκε και έπεσε η θερμοκρασία, οι συμμετρίες αυθόρμητα διασπάστηκαν και δομές όπως οι γαλαξίες, καθώς επίσης και πιο σύνθετοι φυσικοί νόμοι, άρχισαν να διαμορφώ- νονται. Ολο αυτό συνέβη χωρίς να χρειαστεί το χέρι κάποιου δημιουργού».
Τι είναι πίστη; «Το να πιστεύεις σε κάτι ελλείψει εμπειρικών στοιχείων ή λογικής εξήγησης. Η πίστη δεν παρέχει καμία πληροφορία για την πραγματικότητα και καμία βάση για την ανθρώπινη δράση. Η επιστήμη δεν είναι βασισμένη στην πίστη, δεδομένου ότι στηρίζεται στην παρατήρηση και τη λογική.
»Γιατί θα πρέπει, λοιπόν, να έχουν λόγο οι “άνθρωποι της πίστης” σε θέματα ηθικής; Αυτό βασίζεται στη λανθασμένη υπόθεση ότι η ηθική προέρχεται από το θεό. Στην πραγματικότητα, η μελέτη της Ιστορίας καταδεικνύει επαρκώς ότι η ηθική προκύπτει όταν οι άνθρωποι, ακόμη και μερικά ζώα, χρειάζονται να έχουν κανόνες συμπεριφοράς προκειμένου να διατηρηθεί μια συνεταιριστική κοινωνία, απαραίτητη για την επιβίωση.
»Οι πιστοί έχουν γαλουχηθεί να πιστεύουν ότι η ηθική προέρχεται από το θεό και ότι δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος άθεος και να είναι ηθικός. Αυτό, όμως, που παρατηρούμε είναι πως οι άθεοι είναι τουλάχιστον τόσο ηθικοί όσο είναι οι πιστοί, και ίσως ακόμη περισσότερο. Η ηθική και η δεοντολογία προέρχονται από την ανθρωπότητα, όχι από το θεό. Είναι κανόνες συμπεριφοράς που απαιτούνται για μια λειτουργική κοινωνία. Ακόμη και πολλά ζώα έχουν μια πρωτόγονη ηθική, όπως ο αλτρουισμός.
»Εθνη δίχως κυρίαρχα πιστεύω γύρω από το θεό έχουν πολύ λιγότερα εγκλήματα από το αμερικανικό, που προσεύχεται στο θεό για τα πάντα, και είναι υγιέστερα από πολλές άλλες απόψεις. Συνεπώς, όχι μόνο μπορούμε να είμαστε καλοί δίχως το θεό, αλλά μπορούμε να είμαστε καλύτεροι δίχως το θεό».
Εάν η θρησκεία είναι βασισμένη σε θεμελιώδη ψεύδη, αποτελεί απαραιτήτως εμπόδιο στην κατανόηση του κόσμου; «Η Ιστορία βρίθει παραδειγμάτων θρησκευτικών “πιστεύω” που εμπόδιζαν την πρόοδο της επιστήμης, από τον Μεσαίωνα και τον Γαλιλαίο ώς τις σημερινές διαφωνίες για την εξελικτική θεωρία και την έρευνα των κυττάρων. Η Βίβλος λέει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε πριν από 6.000 χρόνια. Η επιστήμη λέει ότι είναι 13,7 δισεκατομμυρίων ετών. Η Βίβλος λέει ότι ο θεός δημιούργησε χωριστά “είδη” ζωής. Η επιστήμη λέει ότι όλη η ζωή εξελίχθηκε από την ίδια πηγή. Οι Δημιουργιστές εμποδίζουν τη διδασκαλία της εξελικτικής θεωρίας, η οποία είναι όχι μόνο θεμελιώδης για τον τρόπο που κατανοούμε τη ζωή, αλλά και για την ιατρική επιστήμη.
»Εμπόδια εμφανίζονται όταν θρησκευτικά δόγματα αφήνονται να αποθαρρύνουν την επιστημονική έρευνα. Η επιστήμη είχε ένα καλό ξεκίνημα στην αρχαία Ελλάδα, ειδικά με τον Θαλή, τον Δημόκριτο και τον Αριστοτέλη. Οι διδασκαλίες τους χάθηκαν στον πρώιμο χριστιανισμό, αν και διασώθηκαν από τους Αραβες, οπότε δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε εξ ολοκλήρου τη θρησκεία.
»Συχνά επισημαίνεται ότι οι μεγάλοι επαναστάτες στο χώρο της επιστήμης στην Ευρώπη -ο Καρτέσιος, ο Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος, ο Νεύτωνας- ήταν πιστοί. Ολοι, εκτός από τον Νεύτωνα, δέχθηκαν περιορισμούς από την Εκκλησία. Εν τούτοις, εάν εξετάσετε τις επιστημονικές τους παρατηρήσεις και τις θεωρίες τους, θα δείτε ότι ο θεός είναι εμφανώς απών, όπως είναι και σε όλες τις επιστημονικές παρατηρήσεις και θεωρίες από τότε. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μια μειονότητα επιστημόνων που έχουν την ικανότητα να αφήνουν την επιστήμη τους στην πόρτα της Εκκλησίας την Κυριακή και να επανέρχονται στην επιστημονική τους έρευνα τη Δευτέρα, δίχως αυτά τα δύο στοιχεία να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους».
Εάν η επιστήμη μπορεί να κάνει υποθέσεις, γιατί όχι και η θρησκεία; «Η θρησκεία μπορεί να κάνει όσες υποθέσεις θέλει, αλλά χρειάζεται να υπάρχει λογική βάση γι’ αυτές. Το να στηρίζεται στην παπική εξουσία ή στα γεμάτα λάθη ιερά κείμενα δεν αποτελεί καμία απολύτως βάση. Αυτό υποκινεί μια νοσηρή κατάσταση στην κοινωνία. Επίσης, οδηγεί σε θρησκευτικές διαφορές, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καθοριστεί ποια θρησκευτική πλευρά έχει δίκιο και ποια όχι. Το διαπιστώνουμε αυτό με την εχθρότητα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.
»Οι υποθέσεις στην επιστήμη πρέπει να είναι πάντα σύμφωνες με όλες τις επιστημονικές παρατηρήσεις και τις καθιερωμένες θεωρίες. Πρέπει να τίθενται πάντα υπό αίρεση και να απορρίπτονται όποτε βρίσκουμε ότι υπάρχει ασυμφωνία με τα γνωστά δεδομένα.
»Τα θρησκευτικά πιστεύω είναι μεταφυσικές πεποιθήσεις – δεν έχουν σχέση με τη φυσική επιστήμη. Η ασυμβατότητα επιστήμης και θρησκείας προέρχεται από τον ισχυρισμό ότι η θρησκεία έχει βέβαιη γνώση της μεταφυσικής αλήθειας μέσω της αποκάλυψης και της μυστικιστικής εμπειρίας».
Οταν ένα άτομο λέει ότι πιστεύει στο θεό, θα πρέπει να αποδείξει την ύπαρξη του θεού; «Οχι. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν ό,τι θέλουν. Αλλά δεν έχει κανένα νόημα να πιστεύεις σε κάτι μπροστά στην απόλυτη έλλειψη στοιχείων και, μάλιστα, μπροστά στην ύπαρξη στοιχείων που υποστηρίζουν τη μη ύπαρξη του θεού. Δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία ανάγκη να εισαγάγουμε το θεό για να εξηγήσουμε οτιδήποτε παρα- τηρούμε στον κόσμο, όταν κάποιος υποστηρίζει ότι ο θεός υπάρχει, τότε, ναι, αυτός πρέπει να αποδείξει πως όντως υπάρχει.
»Μέχρι τώρα κανένας δεν έχει βρει ένα πειστικό επιχείρημα για την ύπαρξη του θεού. Τα λογικά επιχειρήματα αποτυγχάνουν επειδή υποθέτουν αυτό που επιδιώκουν να αποδείξουν. Τα επιχειρήματα υπέρ ενός σχεδίου για τη δημιουργία του σύμπαντος αποτυγχάνουν επειδή το σύμπαν δεν παρουσιάζει κανένα στοιχείο ύπαρξης ενός σχεδίου. Τα επιχειρήματα από την προσωπική εμπειρία αποτυγχάνουν επειδή κινούνται στο επίπεδο του ανεκδότου και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Τα λεγόμενα επιχειρήματα περί του χάσματος του θεού (δηλαδή, επιχειρήματα που προσπαθούν να καλύψουν με το θεό ένα κενό στην επιστημονική γνώση), αποτυγχάνουν, επειδή η επιστήμη έχει τρόπο να καλύπτει τελικά τα κενά της».
Τι λέτε σε όσους σας ζητούν να αποδείξετε ότι ο θεός δεν υπάρχει; «Τους το αποδεικνύω. Ο θεός που οι περισσότεροι λατρεύουν (ο ιουδαιο-χριστιανο-ισλαμικός θεός) υποτίθεται ότι διαδραματίζει έναν τόσο σημαντικό ρόλο στον κόσμο και την ανθρώπινη ζωή, που θα έπρεπε να έχει γίνει έως τώρα αντιληπτός. Για παράδειγμα, πρέπει να έχουμε αποδείξεις ότι οι προσευχές απαντιούνται ή ότι ο θεός αποκαλύπτει αλήθειες στους ανθρώπους. Δεν βλέπουμε κανένα τέτοιο στοιχείο, το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει· έτσι μπορούμε να καταλήξουμε με ασφάλεια στο συ- μπέρασμα, πέρα από κάθε λογική αμφιβολία, ότι ένας τέτοιος θεός δεν υπάρχει.
»Για την αποτελεσματικότητα της προσευχής έχουν πραγματοποιηθεί σε αξιόπιστα πανεπιστημιακά ιδρύματα (Χάρβαρντ, Πανεπιστήμιο Ντιουκ, κλινική Mayo) αξιόπιστες έρευνες από αξιόπιστους επιστήμονες. Οι έρευνες αυτές δεν έχουν βρεί κανένα στοιχείο ότι η προσευχή έχει αποτελέσματα. Ομοίως, η αποκάλυψη θα μπορούσε να εξεταστεί με την εκτέλεση πειραμάτων στα οποία οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι μιλούν στο θεό παρέχουν κάποιες πληροφορίες που δεν θα ήταν δυνατόν να γνωρίζουν και που θα ελέγχονται αργότερα επιστημονικά.
»Βέβαια, είναι αλήθεια ότι ο θεός θα μπορούσε να επιλέξει να κρυφτεί από τους ανθρώπους, αλλά ένας τέτοιος θεός θα ήταν ένας κακός θεός, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν ειλικρινά κάποιο σημάδι της ύπαρξής του· όμως, ο θεός τούς στέλνει στην αιώνια φωτιά, ενώ δέχεται μόνο εκείνους που τον λατρεύουν παράλογα και μόνο με βάση την πίστη».
Μπορεί να είναι κανείς ταυτόχρονα θρήσκος και ορθολογιστής; «Ναι. Η θεολογία είναι ορθολογική. Εν τούτοις, οποιοδήποτε ορθολογικό επιχείρημα απαιτεί αρχικές υποθέσεις, μέσω των οποίων, ακόμη κι αν δεν είναι σωστές, να μπορείς να φτάνεις σε ένα λογικό συμπέρασμα. Οι θεολόγοι αμφισβητούν σπάνια τη βασική παραδοχή τους ότι ο θεός υπάρχει· έτσι, ανεξάρτητα από το πόσο διεξοδική μπορεί να είναι η συλλογιστική διαδικασία που ακολουθούν, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδειχθεί ότι υπάρχει θεός. Τα θεολογικά συμπεράσματα είναι λανθασμένα επειδή η βάση τους είναι λανθασμένη.
»Η ανωτερότητα της επιστημονικής έναντι της θρησκευτικής σκέψης δεν βασίζεται σε φιλοσοφικά επιχειρήματα. Κανένας δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα για την απόλυτη πραγματικότητα. Αλλά η επιστήμη έχει μια πολύ πιο επιτυχημένη πορεία από τη θρησκεία, όσον αφορά το ρόλο και των δύο στην ανθρώπινη πρόοδο – και έτσι έχουμε κάθε λόγο να την εμπιστευθούμε στην προσπάθειά μας να έρθουμε πιο κοντά στην αλήθεια».
Το να είναι κανείς δηλωμένος άθεος είναι χειρότερο από το να ομολογούσε κάποιος ότι ήταν κομμουνιστής στα χρόνια του μακαρθισμού στις ΗΠΑ… «Η περίπτωση των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτική, αφού ως χώρα έχει πολύ πιο έντονο το θρησκευτικό στοιχείο απ’ ό,τι οι άλλες προηγμένες χώρες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ιστορίας στην οποία οι αρχικοί άποικοι επιδίωξαν τη θρησκευτική ελευθερία – την οποία γρήγορα αρνήθηκαν σε άλλους, μόλις είχαν τη δύναμη να το κάνουν. Υπήρξε μια σύντομη περίοδος κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που συνέβαλαν στην ίδρυση των ΗΠΑ (ο Ουάσινγκτον, ο Τζέφερσον, ο Μάντισον, ο Πέιν και ο Φράνκλιν) πίστευαν στον ντεϊσμό αντί στον χριστιανικό θεϊσμό. Αλλά ο χριστιανισμός διατήρησε την κυριαρχία του στους ανθρώπους και οι πολιτικοί έπρεπε είτε να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι είτε, όπως τώρα, να πάρουν το ρίσκο μιας ήττας στην κάλπη.
»Η θρησκεία είναι πάντα ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από εκείνους που είναι στην εξουσία για να έχουν τους ανθρώπους υπό έλεγχο. Μάρτυρας οι αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το θείο δικαίωμα των βασιλιάδων επέτρεψε σε λίγους να ζουν μέσα στη μεγάλη πολυτέλεια, ενώ οι μάζες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Ακόμη και σήμερα στην Ινδία οι πλούσιοι εμποδίζουν τους φτωχούς να εξεγερθούν, έχοντάς τους εξαπατήσει με το κάρμα.
»Σήμερα στην Αμερική το βασιλικό αξίωμα έχει αντικατασταθεί από άτομα και εταιρείες ακόμη μεγαλύτερου πλούτου, που χρησιμοποιούν αυτόν τον πλούτο για να εξαγο- ράζουν εκλογές. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να επιβιώσουν πολιτικά δίχως τα χρήματα που απαιτούνται για την προεκλογική τους εκστρατεία και μόλις βρεθούν σε θέση εξουσίας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ευεργέτες τους θα συνεχίζουν να ευημερούν, με πρόσθετες μειώσεις των φόρων και άλλα πλεονεκτήματα. Η θρησκεία χρησιμοποιείται από την ολιγαρχία για να πείσει τους ανθρώπους να ψηφίσουν ενάντια στα συμφέροντά τους με την προώθηση μιας κάλπικης ατζέντας “αξιών”, που οι ψηφοφόροι, δυστυχώς, νομίζουν ότι είναι κάτι πιο σημαντικό από τη δική τους ευημερία».
Στο βιβλίο σας «The Fallacy of Fine-Tuning», που θα κυκλοφορήσει σύντομα, υποστηρίζετε ότι το σύμπαν δεν σχεδιάστηκε για μας. Οφείλεται η ζωή στη Γη σε ένα ατύχημα; «Σίγουρα, αλλά ακόμη δεν κατανοούμε τον ακριβή μηχανισμό. Ετσι, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο κοινή μπορεί να είναι η ζωή στο σύμπαν. Η τρέχουσα σκέψη είναι ότι η πρωτόγονη ζωή, όπως τα βακτηρίδια, είναι αρκετά κοινή, αλλά η σύνθετη ζωή, όπως τα φυτά και τα ζώα, είναι πιθανώς πολύ σπάνια. Αλλά το σύμπαν είναι απέραντο και μπορεί να περιέχει ένα τρισεκατομμύριο πλανήτες. Συνεπώς, ακόμη και ένα πολύ απίθανο ατύχημα είναι πιθανό να έχει συμβεί σε άλλα μέρη του σύμπαντος».
Διαβάστε
*…………..1…………..
Richard Dawkins, «Η Περί Θεού Αυταπάτη»,
εκδ. Κάτοπτρο 2007
Ο βρετανός βιολόγος όχι μόνο απορρίπτει την ύπαρξη του θεού, αλλά επιτίθεται στην ίδια τη θρησκεία με ιδιαίτερο μένος, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη για την ανθρωπότητα.
*…………..2…………..
Michael Martin, «Atheism – Α Philosophical Justification», Temple University Press, 1990
Βιβλίο που έθεσε τα φιλοσοφικά θεμέλια για τον σύγχρονο αθεϊσμό. Ισως η καλύτερη, πιο δυνατή φιλοσοφική τοποθέτηση υπέρ του αθεϊσμού στη σύγχρονη βιβλιογραφία.
*…………..3…………..
Ian S. Markham, «Against Atheism»,
εκδ. Wiley-Blackwell, 2010
Επιχειρήματα εναντίον του Νέου Αθεϊσμού, με ιδέες από τον Νίτσε και την τέχνη έως την κοσμολογία. Μια σημαντική παρέμβαση από τον -σπουδαγμένο στα πανεπιστήμια του Λονδίνου, του Κέιμπριτζ και του Εξετερ- κοσμήτορα και πρόεδρο της Θεολογικής Σχολής στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
* Ποιος είναι ο Victor J. Stenger
*Μεγάλωσε σε μια εργατική γειτονιά του Νιου Τζέρσεϊ. Ο πατέρας του ήταν λιθουανός μετανάστης και η μητέρα του κόρη ούγγρων μεταναστών.
*Σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ. Πήρε μεταπτυχιακό στη Φυσική το 1959 και διδακτορικό το ’63 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
*Διετέλεσε καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Χαβάης (1963-2000). Εχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, της Οξφόρδης, της Φλωρεντίας, ενώ ήταν επίσης επισκέπτης ερευνητής στο Εργαστήριο Rutherford Appleton στην Αγγλία και στο Εθνικό Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής στην Ιταλία.
*Σήμερα είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και ομότιμος καθηγητής Φυσικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.
*Η ερευνητική του καριέρα αφορά την περίοδο της μεγάλης προόδου της Σωματιδιακής Φυσικής, που οδήγησε τελικά στο λεγόμενο καθιερωμένο μοντέλο (standard model). Συμμετείχε σε πειράματα που βοήθησαν στην εγκαθίδρυση των στοιχείων των παράξενων σωματιδίων (charmed quarks), των gluons και των νετρίνων και πρωτοστάτησε στην έρευνα γύρω από τους τομείς των ακτίνων γάμμα υψηλής ενέργειας και στην αστρονομία των νετρίνων. Συνεργάστηκε σε πείραμα στην Ιαπωνία, που έδειξε για πρώτη φορά ότι τα νετρίνα έχουν μάζα.
*Στα βιβλία του διασταυρώνονται η φυσική, η κοσμολογία, η φιλοσοφία και η θρησκεία. Το βιβλίο του «God: The Failed Hypothesis» ήταν στη λίστα των μπεστ σέλερ της εφημερίδας «New York Times» το 2007.
17 Comments
Κάποτε το Προ Χριστού θα γίνει Προ Θρησκειών
Και βέβαια δεν σε παρεξηγώ! Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι και όποιον θέλει αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να συμφωνούν. Η ιδέα ότι, ένας “σοφός” γέροντας, με γένια ή χωρίς, με χιτώνα ή κελεμπία σχεδιάζει και αποφασίζει μου φαίνεται λίγο …αστεία. Από την άλλη πλευρά αν ήμουν ηγέτης και η χώρα μου δεν είχε θρησκεία θα …έφτιαχνα μία για γεωστρατηγικούς λόγους
Μπορεί σαν εικόνα να σου είναι αστεία, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι. Και αυτοί που ξέρω ούτε σχεδιάζουν, ούτε αποφασίζουν. Εισέρχονται στην αλήθεια, τη γεύονται κατά τη δύναμή τους και αναμεταδίδουν στους άλλους ό,τι και όπως μπορούν καλύτερα. Είσαι τόσο πολυδιαβασμένος, δεν μπορεί να μην αφιέρωσες λίγο χρόνο στους πατέρες. Αξίζει τον κόπο, έστω και μόνο για να ξέρεις εγκυκλοπαιδικά, τι διαβάζει πολύς “παρεξηγημένος” κόσμος.
Όσο για την ανάγκη της θρησκείας μου θυμίζεις τους wannabe World Rulers. Η ανάγκη λέγεται υπαρξιακή, αλλά αυτό το ξέρεις ήδη…
Δεν μπορούσες να βρεις καταλληλότερη μέρα να αναμεταδώσεις ένα τέτοιο άρθρο που προσβάλει την αξιοπρέπεια, τη λογική και την ελευθερία εκατομμυρίων ανθρώπων ολόγυρα στον κόσμο, αλλά και δισεκατομμυρίων που έζησαν και πέθαναν πιστεύοντας σε μια θρησκεία;
Η Κ.Ε. έχει κι άλλο ένα άρθρο περί θρησκείας “Η θρησκεία ενάντια στη βία” με το οποίο θα μπορούσες να εμπλουτίσεις το ιστολόγιό σου. Κρίμα…
Ελπίζω να μην υιοθετείς τους συλλογισμούς και τη “θρησκεία” του συνεντευξιαζόμενου, γιατί θα λυπηθώ ιδιαίτερα για σένα, αφού σε θεωρώ οικείο μου, όντας αναγνώστης σου εδώ και 30 περίπου χρόνια.
Οι αιτιολογήσεις και οι συλλογισμοί του μου φαίνονται τόσο απλοϊκοί και “λαϊκιστικοί” που απορώ αν κάποιοι συναινούν μετά από σκέψη.
Συμπτωματικά, χτες το βράδυ εξηγούσα στον αδερφό μου ότι άλλο αλήθεια, άλλο πίστη και άλλο αντίληψη. Ο παραπάνω κύριος έχει την εικόνα (και αυτή εντελώς επιφανειακή) του παπικού ή προτεσταντικού Χριστιανισμού και ελαφρά τη καρδία ισοπεδώνει τον όρο θρησκεία. Και φυσικά, ενώ κατηγορεί τις θρησκείες που προσπαθούν να επιβάλλουν στους υπόλοιπους τα πιστεύω τους, ο ίδιος πράττει το ίδιο με προσβλητικό, μάλιστα τρόπο. Δεν με έχει αναγκάσει κανένας να Πιστεύω, το επέλεξα μετά από λογική σκέψη και πνευματική διαίσθηση περί του αναπόδεικτου.
Όσο για το αν θα πρέπει να εμφανιστεί ο Θεός ή να αποδειχτεί με γεγονότα η παρουσία του, ατύχησε. Έχει παρουσιαστεί σε πολλούς και πολλές φορές, απλά θα πρέπει να περιμένει (άγνωστο για πόσο) να έρθει η σειρά του. Είναι διατεθειμένος;
Τώρα που το σκέφτομαι, συνειδητοποιώ ότι κι εσύ, Κώστα, δεν πρέπει να υπάρχεις, αφού δεν σε βλέπω και δεν προβλέπω να έρθεις εσύ σε μένα για να πιστέψω ότι υπάρχεις. BTW, Θεσσαλονίκη μένω, έλα. Και αν και όταν έρθεις, θέλω να μου αποδείξεις ότι το μυαλό σου είναι μεγαλύτερο από το δικό μου, αν έχεις καθόλου…
(Καταλαβαίνεις ότι αυτά είναι λογικά επιχειρήματα, ένεκα της κουβέντας, μην παρεξηγάς με!)
“Δεν με έχει αναγκάσει κανένας να Πιστεύω, το επέλεξα μετά από λογική σκέψη και πνευματική διαίσθηση περί του αναπόδεικτου.”
Δεν υπάρχουν πιστοί και άπιστοι, παρά μόνο ευπιστοι και δύσπιστοι.
Οι δύσπιστοι ερευνούν και επιστρατεύουν τη λογική.
Πώς γίνεται μετά απο “λογική σκέψη και διαίσθηση περί του αναπόδεικτου” να επιλέγεις “πιστεύω”.
Ειναι παράλογο, αλλά δεν το επέλεξες σου επεβλήθη απο τους γονείς σου.
Ό,τι είναι ακατανόητο, δεν είναι ανόητο, ούτε παράλογο.
Οι δύσπιστοι ψάχνουν πιο πολύ και δυσκολεύονται να πειστούν. Βέβαια, όταν έρχεται η κατάλληλη στιγμή, παίρνεις την απόφασή σου και είναι απόφαση ζωής.
Οι γονείς μου στο θέμα θρησκεία ήταν και είναι σε “άλλο” επίπεδο, στην κοινή ροή του χαλαρού και του “πιστεύω με τον τρόπο μου από το σπίτι” (remote control).
Έψαξα πολύ βαθιά, αλλά γιατί να μην μπορείς να πιστέψεις ότι κάποιος δύσπιστος, απαιτητικός, τελικά πείστηκε με θεμιτούς τρόπους και όχι επειδή, ντε και καλά παρασύρθηκε;
Το είδος μου Υπάρχει και ευδοκιμεί σε απροσδιόριστους τόπους. Εγώ τους προσδιορίζω σε “κατάλληλες καρδιές”.
Και αυτό το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ όργανο υπάρχει στον άνθρωπο. Εγώ το έψαξα γιατί είμαι πεισματάρης και δεν δέχομαι να μην μπορώ να κατανοήσω έννοιες και καταστάσεις που περιγράφουν κοινοί θνητοί με τετράγωνη λογική, ακριβή λόγο. Ξεσκόνισα αρκετά βιβλία, αλλά τα κατάλληλα τα βρήκα από απροσδόκητη συγκυρία. Τυχαίο;
Good luck!
Είναι εντελώς μάταιο να διαφωνούν κάποιοι για το αν υπάρχει ή αν δεν υπάρχει θεός και να προσπαθούν να πείσουν. Δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς. Αν υπάρχει πάντως, κάνει πολλές διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ίσως να ‘χει τους λόγους του.
Γέλασα πολύ στο σημείο του άρθρου:
“Για την αποτελεσματικότητα της προσευχής έχουν πραγματοποιηθεί σε αξιόπιστα πανεπιστημιακά ιδρύματα (Χάρβαρντ, Πανεπιστήμιο Ντιουκ, κλινική Mayo) αξιόπιστες έρευνες από αξιόπιστους επιστήμονες.”
Το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχει ή όχι θεός αλλά τι ρόλο παίζουν διαχρονικά/ιστορικά οι εκπρόσωποί του επί της γης, οι ηγεσίες των θρησκειών δηλαδή που τον ιδιοποιούνται ή τον εφευρίσκουν. Αυτό πρέπει να ψάξει μια “σοβαρή έρευνα, σοβαρού πανεπιστημίου”. Αυτό θα πρέπει να ψάξει ιστορικά και όποιος προβληματίζεται επί του θέματος. Και υπάρχει πολλή βιβλιογραφία, από τον Επίκουρο, τον Πλάτωνα, έως την Αρβελέρ, τον Ostrogorsky, το Χαράλαμπο Θεοδωρίδη, τη Λιλή Ζωγράφου…
Διότι αύριο οι κύριοι του Χάρβαντ θα “ανακαλύψουν” ένα νέο θεό (θεό τους) και θα υποχρεώσουν την ανθρωπότητα να πιστεύει σε μια νέα θρησκεία (που θα απαιτεί ανεργία και λιτότητα).
Δισεκατομμύρια ανθρώπων έζησαν και πέθαναν πιστεύοντας σε μια θρησκεία. Μήπως εξυπηρέτησαν συμφέροντα της πνευματικής εξουσίας και οι Θεοί τους δεν… μάθαν ποτέ τίποτα γι’ αυτό?
Δεν έχει κάποιος παρά να διαβάσει το παλιό, αλλά πάντα επιίκαιρο βιβλίο “Αντιγνώση” της Λιλής Ζωγράφου
“Το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχει ή όχι θεός αλλά τι ρόλο παίζουν διαχρονικά/ιστορικά οι εκπρόσωποί του επί της γης, οι ηγεσίες των θρησκειών δηλαδή που τον ιδιοποιούνται ή τον εφευρίσκουν.”
Τάσο συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έγραψες!
σας παραπέμπω σε …ψυχασθενές σχόλιο που μόλις ανάρτησα στην ενότητα “Επιστήμη & Τεχνολογία”
Aν υπαρχει Θεος, σιγουρα αυτοι που θα κερδισουν τον παραδεισο θα ειναι οι αθεοι,εντος και εκτος εισαγωγικων.Και σ΄αυτη τη ζωη και στην αλλη.Και επειδη κολλαει το κλισε το ξαναχρησιμοποιω και λεω πως…εχω ησυχη την συνειδηση μου.Δεν την χρησιμοποιησα ποτε.
Ο λογος βεβαια που ο σπορος επιασε ειναι η αβιαστη υιοθετηση της αγελαιας συμπεριφορας απο τα διποδα.Κτλ κτλ κτλ…Χρονια πολλα σε ολους σε οποιο Θεο κι αν πιστευετε.Vaja con dios…
“Δισεκατομμύρια ανθρώπων έζησαν και πέθαναν πιστεύοντας σε μια θρησκεία.”
Γεγονός.
Το πρόβλημα φυσικά είναι οι άνθρωποι που στο όνομα μιας θρησκείας σκότωσαν άλλους ανθρώπους. Περαν απο τους παντερημους Σαδδουκαίους, Φιλισταίους, και αλλους -αιους που εξολεθρευσαν οι πρωτοι μονοθεϊστές Εβραίοι, ας παμε στους καλους Ρωμαίους Αυτοκράτορες που εσφαζαν και σταύρωναν Χριστιανούς προς χάριν των δικών τους Θεών, στην αλληλοσφαγλη εικονοκλαστών και εικονολατρών, Νικιαστών, Αριανιστών, Μονοφυσιτών και άλλων -ων της Αγιας και Αναμρτηττου Ορθοδόξου Υμών (το υ- με υψιλον) Εκκλησίας, στους Μαυριτανούς που σταύρωναν καθολικούς και τους καθολικούς που κρέμαγαν καθολικούς, τις Σταυροφορίες, στις σφαγές των προτεσταντών στην Γερμανία, το κάψιμο των αιρετικών … και ας φτάσουμε στις αγριότητες και σφαγές των αγαπημένων μας γειτόνων στην Μικρά Ασία, τα αδέλφια μας τους Σέρβους και τους ομαδικούς τλαφους, όλα αυτά στο όνομα κάποιου Θεού. Ο μόνοι αξιοπρεπείς σφαγείς που τελικά το έκαναν για το κέφι τους πρεπει να ήτανε ο Τζενγκις Χαν και ο Πολ-Πολ.
Ασ μην μιλαμε λοιπον για τα “Δισεκατομμύρια ανθρώπων έζησαν και πέθαναν πιστεύοντας σε μια θρησκεία” αλλά τα δισεκατομύρια των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στο όνομα μιας θρησκείας.
Δεν θα διαφωνούσα…
H λειψη λογικη,η ανεπαρκεια νοημοσυνης,η καθεστωτικη και δεδομενη εκπτωση του πνευματος που χαρακτηριζει τη μαζα,εχει “επιβαλλει” στη διανοηση και τους πλεον ευφυεις δυο επιλογες απεναντι της(της μαζας ντε)…ή την χειραγωγηση της, αν εχουν ταπεινα ελατηρια, που θα εξυπηρετησει ιδια οφελη ή την δημιουργια μακρια απο την βλακοτητα που τους περιβαλλει χωρις να προσμενουν αναγνωριση.
Η λογοτεχνια, η ζωγραφικη ,ο χορος ,η μουσικη ,ο κινηματογραφος και αυτοι που υπηρετουν τις τεχνες εχουν την ευλογια του Θεου.Οι υπολοιποι ειμαστε(σας κανω την χαρη και χρησιμοποιω α΄πληθυντικο) απλα υπολογοι.Μα ειτε το θετε ειτε δεν το θετε αν υπαρχει θεος θα παμε ολοι στον παραδεισο.Παρ΄ολη τη μαλακια που σας δερνει(φατε β΄πληθυντικο).Ε λεμε, αυθαδιαζω για πλακα λεμε.
Πιλοτε εσυ φταις για την απλοτητα της σκεψης μου.
Ο Ανθιμος κοιτα απο το θεωρειο τον πρωταγωνιστη Μπουταρη.Σαλονικη σε λεω,παραδεισος…ανθρωποι και ζωα.
Φαντασθητε πως θα ειχε εξεληχθει ο πλανητης μας χωρις Χριστο Μωαμεθ ,κομουνιστες και φασιστες,Μαρξ και φυρερ,ολυμπιακο και μαντσεστερ ,ροκ και ντισκο,x factor και φτωχεια,i pod και ipad,κινητο κι ομοφυλοφιλια,ναρκωτικα και ΔΝΤ,καρκινους και μικροβια!
Θα αυτοθεραπευομασταν…η μαλλον δεν θα αρρωσταιναμε
Θα ειχαμε το δικο μας ατομικο νομισμα,την ατομικη αυτοπροστασια,το ατομικο μας πολιτευμα ,προσεξτε, τον δικο μας πλανητη,οποτε θα φτιαχναμε ενα νεο ατομικο κοσμο του οποιου φυσικα θα ημασταν……….. ΘΕΟΙ!
Θεϊκό!