Από το Κέρδος online 28/7/2011 14:29

Με αποκλειστική του συνέντευξη στο περιοδικό «Le Point» ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, «αποκαλύπτει την αλήθεια για τη χρηματοπιστωτική καταιγίδα του αίώνα», όπως τιτλοφορείται το αφιέρωμα, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο.

Κατ’αρχάς, ο κ. Τρισέ, απαντώντας στο ερώτημα εάν μετά τη σύνοδο των Βρυξελλών το ευρώ διασώθηκε, υποστήριξε ότι «το ευρώ ως νόμισμα, δεν απειλήθηκε ποτέ». Το θέμα που τέθηκε, ήταν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας και όχι του ενιαίου νομίσματος. Το ευρώ δεν αμφισβητήθηκε, είναι σταθερό, αξιόπιστο και στέρεο, είπε.

Ο κ. Τρισέ υπογράμμισε, ότι «η ένταση που παρατηρήθηκε σχετικά με τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής από την πλευρά των κρατών δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο, όπου η ευρωζώνη βρίσκεται συγκριτικά σε καλή σχετικά κατάσταση.

Αντίθετα εάν πάρουμε ξεχωριστά κάθε περίπτωση στην Ευρώπη, η Ελλάδα ειδικότερα, γνωρίζει μία κατάσταση πολύ πιο δύσκολη. Το σύνολο των αποφάσεων που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι σημαντικό για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης».

Στο ερώτημα για το εάν η Ευρώπη θα μπορέσει να κινητοποιήσει δύο φορές πάνω από 100 δισ. ευρώ για μια χώρα σαν την Ελλάδα, ο κ. Τρισέ απάντησε ότι το «απολύτως θεμελιώδες» είναι να πάρει και πάλι η Ελλάδα τον έλεγχο της δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Να θέσει σε εφαρμογή το συντομότερο, το πρόγραμμα αναδιάταξης του προϋπολογισμού της, των δημοσίων λογαριασμών και της ανταγωνιστικότητάς της.

«Αυτό που μετράει είναι να συνεχίσει πιστά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει αποφασιστικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», υπογράμμισε.

Στην παρατήρηση του Γάλλου δημοσιογράφου ότι η Γαλλία αποδέσμευσε 4 δισ. ευρώ πέρυσι και θα πρέπει να δανεισθεί άλλα 15 δισ. έως το 2014 για την Ελλάδα, πράγμα που ανησυχεί τους Γάλλους που έχουν και τα δικά τους προβλήματα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ φάνηκε καθησυχαστικός. Οπως είπε,
«Η Ελλάδα δεσμεύεται να κάνει τα πάντα και οφείλει να κάνει τα πάντα με αυτήν την αυστηρή επίβλεψη της Ευρώπης την οποία πάντοτε επιθυμούσαμε, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να ανακτήσει τη σταθερότητα και να αποπληρώσει τα δάνεια της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι δεν επιχορηγούν την Ελλάδα χωρίς να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Επενδύουν στην αναδιάταξή της. Όπως είναι φυσικό οφείλουν να επιτηρούν από κοντά την επένδυσή τους».

Στις αμφιβολίες που έχουν εκφρασθεί κατά πόσο η Ελλάδα θα αποδεχθεί τη λιτότητα που οι 17 της επιβάλλουν, ο κ. Τρισέ εξήγησε «Δεν επιβάλλουμε «τη λιτότητα» στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διορθώνει από μόνη της τεράστια λάθη διαχείρισης του παρελθόντος. Μία συνετή διαχείριση είναι ο μόνος τρόπος για να έχει και πάλι ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας που βασίζονται στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», είπε και πρόσθεσε «Αυτό σημαίνει έναν υγιή προϋπολογισμό, ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα εφαρμόζεται αυστηρά και τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι προτάσεις του ιδιωτικού τομέα και οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα ελαφρύνουν σημαντικά την εξυπηρέτηση του χρέους μειώνοντας τα επιτόκια και επιμηκύνοντας τη διάρκεια των δανείων. Επιπλέον το ύψος του δημοσίου χρέους θα μειωθεί με την ανταλλαγή ομολόγων και την επαναγορά χρέους. Αυτό όμως που μετράει είναι η προσαρμογή της ίδιας της Ελλάδας.»

Υποστήριξε επίσης ότι η περίπτωση να τεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ «είναι μια υπόθεση που κανείς δεν εξέτασε ούτε μια στιγμή».

Σχετικά δε με τους κινδύνους μετάδοσης σε Ισπανία και Ιταλία, απάντησε «Όλες οι χώρες, χωρίς εξαίρεση, έχουν επίγνωση ότι περνάμε μία εξαιρετική κρίση. Απ’όλες η ΕΚΤ ζητά να εφαρμόσουν ανεπιφύλακτα το γράμμα και το πνεύμα του Συμφώνου σταθερότητας και Ανάπτυξης, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, κυρίως αναφορικά με το κόστος παραγωγής, και να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο δρόμος βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας » κατέληξε ο κ. Τρισέ.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

15 Comments

    1. Ιδρυτικός Αναγνώστης

      Μόνο που αυτά που “ζητάει” ο Ζ.Κ. από την Ελλάδα ΔΕΝ έχουν καμμία σχέση με την βελτίωση της Ελλάδας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού της ΑΛΛΑ με το πως θα ξελασπώσουν οι αργυραμοιβοί και τα εδώ τσιράκια/υπάλληλοί τους για να μας ξαναμαμίσουν με την κάθε επόμενη ευκαιρία, όπως εξ άλλου κάνανε(και ξανακάνανε) και στους αγαπητούς σου(μας) Ιρλανδούς (με τον και καλά κέλτικο τίγρη, τρομάρα του) ΑΛΛΑ δεν μπόρεσαν να κάνουν στους Ισλανδούς…

      1. Ιδρυτικός Αναγνώστης

        Υ.Γ. Δες (ή ξαναδές) την εκπομπή του Αυγερόπουλου (Εξάντας) σχετικά με τον κέλτικο τίγρη… (ξανά, τρομάρα του)

      2. Δεν πιστευω να υπάρχει ένας αναγνωστης που να μην καταλαβαίνει το χιουμορ πίσω απ’ την αγάπη μου για τους Ιρλανδους! Να ξέρετε πάντως ότι, στο τέλος αυτοί θα τα καταφέρουν κι’ εμείς όχι

      3. tasos

        ΚΚ, στο “αυτοί” βάζεις τον Τρισέ και την παρέα του και στο “εμείς” βάζεις εμάς, τους Ιρλανδούς και τους υπόλοιπους μουζίκους?

  1. Κώστας

    ΤΟΚΟΣ – ΧΡΕΟΣ – ΧΑΟΣ – S.O.S.
    Τόκος. Η τερατογένεση του καπιταλισμού.
    Έχει επικρατήσει η αντίληψη και η απαίτηση από τον δανειστή να δανείζει με αυξημένα επιτόκια τον δανειολήπτη όταν μειώνεται η πιστοληπτική του ικανότητα με πρόσχημα ότι αντισταθμίζει δήθεν τον κίνδυνο απώλειας του Κεφαλαίου.
    Με τη τακτική αυτή ο Δανειστής, αντί να τον στηρίξει μειώνοντας το επιτόκιο πετυχαίνει να επιταχύνει την χρεοκοπία του δανειολήπτη ενώ συγχρόνως διακυβεύει και την ακεραιότητα του δικού του Κεφαλαίου.

    Αυτή η αντιφατική, άπληστη και ανήθικη συμπεριφορά οδηγεί διαχρονικά στην υπερχρέωση του δανειολήπτη ο οποίος πασχίζει να εξυπηρετήσει τα δάνεια του.
    Πόσες δημιουργικές προσπάθειες ατόμων, επιχειρήσεων, κρατών δεν καταστρέφονται εξ αιτίας αυτής της νοοτροπίας του Κεφαλαίου.

    Και όταν ΟΛΑ τα κράτη στον πλανήτη έχουν δημιουργήσει χρέη, με μεγαλύτερο αυτό της μητρόπολης του καπιταλισμού, αδικαιολόγητα οι κομμουνιστές εύχονται, προσδοκούν και αγωνίζονται για την πτώση του καπιταλιστικού συστήματος, ιδίως μετά την πτώση του κομμουνιστικού ;

    Είναι άξιο απορίας που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει ή «προτρέπει» θα έλεγα τα κράτη-μέλη της να προβλέπουν ελλείμματα στον προϋπολογισμό μέχρι 3% ετησίως αυξάνοντας έτσι τα χρέη τους.
    Αποτέλεσμα είναι να σωρεύονται συνεχώς απύθμενα χρέη για όλο τον ΚΟΣΜΟ, τα οποία για την άλλη πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που τα απαιτούν είναι απίθανα Κεφάλαια και αποτελούν πρώτη ύλη για δημιουργία νέων σύνθετων «προϊόντων» που καλπάζουν (εκτός του ΤΟΚΟΥ ο οποίος τρέχει απλά αλλά σταθερά) και τα οποία επιδεινώνουν το πρόβλημα με τη συμβολή και επινοητικότητα των Golden Boys.
    Το καπιταλιστικό σύστημα απειλείται και θα σωθεί μόνο εφ’ όσον αντιστραφεί η τάση συσσώρευσης του χρέους.
    Και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί ; Απλούστατα όπως δημιουργήθηκε, βαθμιαίως, χωρίς πτωχεύσεις και χρεοκοπίες, χωρίς αναταράξεις, πιστωτικά επεισόδια και αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά απλά και σταθερά όπως τρέχει ο τόκος ο οποίος δημιούργησε το πρόβλημα.
    Τώρα όμως θα πρέπει να τρέξει με μειωμένη ταχύτητα.

    ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

    Οι Κυβερνήσεις αντλούν τα έσοδα τους από τους φορολογούμενους πολίτες, συνεπώς το δημόσιο χρέος είναι χρέος των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να το αποπληρώσουν εργαζόμενοι 8 ώρες επί 260 μέρες το χρόνο. (5χ52 εβδομάδες) .
    Τα έσοδα του κράτους (φόροι) από το οικονομικό αποτέλεσμα (ΑΕΠ) της προσπάθειας αυτής, θα πρέπει να καλύψουν τους τόκους του δανειζόμενου κεφαλαίου και να αφήσουν περιθώρια ικανά για τις δαπάνες άσκησης της Κυβερνητικής Πολιτικής.
    Το Κεφάλαιο όμως «εργάζεται» ασταμάτητα 24 ώρες επί 365 μέρες το χρόνο και σαν οικονομικό αποτέλεσμα παράγει το επαχθές προϊόν που ονομάζεται ΤΟΚΟΣ και βαρύνει πιεστικά τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς των χρεωμένων κρατών.

    Μήπως αυτή και μόνο αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία της κακοδαιμονίας του καπιταλιστικού συστήματος την οποία βιώνει ο Πλανήτης ;

    Θα απαντούσα απερίφραστα ΝΑΙ, δεδομένου ότι ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα κράτη έχουν χρεωθεί διαχρονικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
    Ακόμη και το Νίουε (Κράτος 1.400 κατοίκων στο κέντρο της Ωκεανίας) οφείλει 418.000 δολάρια.
    Η σύγκριση κάτω από τέτοιους όρους είναι άνιση και καταλυτική υπέρ του Κεφαλαίου, καθιστά δε το χρέος το οποίο δημιουργείται (δανειζόμενο κεφάλαιο συν τόκοι & τόκοι επί των τόκων) απεχθές και καταχρηστικό.
    Το έγκλημα είναι ιδιαζόντως ειδεχθές.

    Χθές, δηλ. την εποχή της φεουδαρχίας όταν οι δουλοπάροικοι εργάζονταν 16 ώρες το σύστημα φαντάζει να ήταν «δικαιότερο».
    Σήμερα, με την ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών «προϊόντων» το σύστημα έχει «ξεσελώσει» και ως «γαϊδούρι ξεσαμάρωτο» οδηγείται στην αυτοκαταστροφή του

    Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έχει αφηνιάσει. Από 18,237 τρις $ το 2001 έφθασε σήμερα στα 42,503 τρις $ και τώρα τρέχει με ταχύτητα 400.000 $ το δευτερόλεπτο.
    Υπάρχει όμως ελπίδα διόρθωσης, γιατί το σύστημα είναι ευέλικτο και προσαρμόσιμο.

    ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    Έχει υπολογισθεί ότι η χρηματική αξία του ανθρώπου αποτιμάται σε 120 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο παράγεται κατ έτος. Έτσι ο Ευρωπαίος αξίζει από 1 έως 3 εκατ. ευρώ και ο Κινέζος 120.000 ευρώ όσο και ο Ιρακινός.
    Εάν υποτεθεί ότι ο μέσος όρος του ΑΕΠ στην Ευρώπη είναι 12.500 $, τότε η χρηματική αξία του μέσου Ευρωπαίου ανέρχεται σε 120 χ 12.500 = 1.500.000 $.

    Συνεπώς η αμοιβή ετησίως για την απασχόληση ενός Ευρωπαίου αξίας 1,5 εκατ. $
    ανέρχεται σε 12.500 δολάρια, δηλαδή όσο ΑΕΠ απέφερε.
    Όμως η αμοιβή (τόκος) για την απασχόληση ενός αντίστοιχου χρηματικού κεφαλαίου είναι : 1.500.000 χ 3% = 45.000 $
    (Η αμοιβή εδώ είναι 3-πλάσια και πλέον, διότι ο τόκος «εργάζεται» 3-πλάσιες ώρες και 105 μέρες επί πλέον)

    Επιπρόσθετα αντιλαμβάνεται κανείς την δεινή θέση στην οποία περιέρχονται τα κράτη με υπερβολικό χρέος, όταν οι δανειστές διπλασιάζουν το επιτόκιο στο 6%.
    Οι ανισότητες παραμένουν σταθερές σε όποιες χρηματικές αξίες αναφερθούμε.

    Φυσικά κανείς δεν αναμένει από το Κεφάλαιο να δείξει κοινωνική ευαισθησία, ώστε να κλιμακώσει την τοκο-δοτική ικανότητα των δανειοληπτών-κρατών.
    Αυτό θα ήταν ιδανικό να συμβεί και να μετρηθεί με βάση το ΑΕΠ, όπως κάνουν και για την πιστοληπτική ικανότητα οι οίκοι αξιολόγησης, αφού συμφωνήσουν σε ενιαία διαβάθμιση και οι τρεις.

    Π Ρ Ο T Α Σ Η
    Δεν χρειάζεται οι Κυβερνήσεις να παίρνουν ατελέσφορα «έκτακτα» μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, και συγχρόνως το χρέος να αυξάνεται αντί να μειώνεται.
    Απαιτείται να παρθεί μόνο 1 μέτρο ενάντια και μακροχρόνια υπέρ του Καπιταλισμού, το οποίο είναι η ελάττωση της ταχύτητας του Τόκου.
    Αυτό επιτυγχάνεται με ένα νέο τρόπο υπολογισμού, τον ακόλουθο :
    Tόκος = (Κ * Ε * Χ) * (8/24)
    Τα επιτόκια μπορούν να διαμορφώνονται ελεύθερα όπως και σήμερα, ο τόκος όμως και η ταχύτητα του θα έχουν ανακοπεί.
    Αν και θα «εργάζεται» 105 μέρες επί πλέον θα προκύψει δικαιότερη ανισότητα.

    Ο στόχος είναι να συνειδητοποιήσει το Κεφάλαιο την πορεία του προς την καταστροφή της ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών και να θελήσει να απαλλαγεί από το σύνδρομο της απληστίας και της τοκογλυφίας, χάριν και της δικής του σωτηρίας.
    Θα το πράξει εφ΄ όσον πεισθεί από τους Δανειολήπτες με τον ακόλουθο τρόπο.

    Όλα τα κράτη-οφειλέτες, στα οποία περιλαμβάνονται και τα σοσιαλιστικά, αφού πρώτα διακηρύξουν την πίστη τους στην αρχή της ακεραιότητας του κεφαλαίου όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με τους τόκους (δηλ. το χρέος) ,
    ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ :

    1) Δεν θα προβούν σε κούρεμα ή οποιουδήποτε τύπου αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων, πλην της χρονικής επιμήκυνσης για την αποπληρωμή τους.
    2) Απαιτούν και θα εφαρμόσουν στις ανανεώσεις-εκδόσεις των ομολόγων και εν γένει των δανείων τους, το νέο τρόπο υπολογισμού των τόκων δηλαδή επί (8/24), ασκώντας το ίδιο δικαίωμα το οποίο κατ’ αναλογία και οι δανειστές άσκησαν όταν επαύξαναν τα επιτόκια στα υπερχρεωμένα κράτη.
    Οι προτάσεις αυτές συνάδουν με τις υφιστάμενες συνθήκες της Παγκόσμιας Οικονομίας και αποσκοπούν μακροχρόνια στο καλώς εννοούμενο συμφέρον του Κεφαλαίου. Οι 5 χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ΕΕ (Ελλάδα – Ιρλανδία – Ηνωμ. Βασίλειο – Ισπανία – Πορτογαλία) ας αναλάβουν πρωτοβουλία)
    Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Δ.Ν.Τ. και ο ΟΗΕ ας εποπτεύσουν την εφαρμογή.

    Εάν αυτές τις προτάσεις δεν τις κατανοήσει, υιοθετήσει και αποδεχθεί το Κεφάλαιο, τότε το Παγκόσμιο Χρέος των 50 τρις $ γίνεται ένα μεγάλο μηδενικό (0). Όπως λέμε zero coupon.
    Ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αρχίσει.Το Κεφάλαιο ας βάλει νερό στο κρασί του

    Ω ! ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ.
    Ω! ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ, ΣΩΘΕΙΤΕ.
    ΚΑΤΩ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ – Ζήτω το 8/24
    Κώστας Πασσιάς
    Λογιστής – Φοροτέχνης Athens Greece, 4 July 2011
    cpassias@gmail.com

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d