Λέω “στην Ελλάδα” διότι, σε κάποια άλλη χώρα της οποίας οι πολίτες είναι “πολιτισμένοι” (με την έννοια της θεραπείας της ιστορίας, των παραδόσεων και, πάνω απ’ όλα, της αισθητικής) κάποιος που θέλει να καπνίσει το κάνει αφού πρώτα λάβει υπ’ όψη του το περιβάλλον είτε αυτό είναι οι άλλοι είτε το κτήριο ή ο χώρος (δάσος, λίμνη, παραλία κλπ). Η απαγόρευση λοιπόν έχει λάβει διαστάσεις πανικού καθώς, από τη μία οι καπνιστές θεωρούν ότι, η απαγόρευση θίγει τα ιερά και τα όσια τους και οι αντικαπνιστές ότι έφτασε το τέλος του κόσμου.
Μιλάω από την θέση κάποιου που κάπνιζε αλλά, για λόγους αισθητικής, το έκοψε πριν 30 χρόνια -και σκέπτεται να το ξαναρχίσει καθώς θα πλησιάζει το ηλιοβασίλεμα. Η θέση μου είναι απλή: και οι δύο κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους! Οι καπνιστές διότι το τσιγάρο δεν προσφέρει τίποτα και οι αντικαπνιστές διότι κάνουν το σχοινί τριχιά. Τα άτομα αυτά δεν ενοχλούνται από τα δηλητήρια του θερμοκηπίου, τις βόμβες διασποράς, την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και, για χίλια στραβά κι’ ανάποδα της ζωής στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Ίσως κάποιος πει ότι,το κάπνισμα είναι αιτία θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. θα συμφωνήσω ρωτώντας: πόσες χιλιάδες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τα τροχαία δυστυχήματα; Από αεροπορικά; Από πνιγμούς; Από αλκοόλ;
Παρ’ όλο λοιπόν ότι δεν καπνίζω θεωρώ το δίλημμα εξεζητημένο και κατάλληλο για κοινωνίες χορτάτων.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι, προτρέπω κάποιον να αρχίσει το κάπνισμα. Απλά λέω πως το τσιγάρο είναι μία αντιαισθητική συνήθεια ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κυρίες!
θα έλεγα κλείνοντας ότι, το να ανάβεις ένα πούρο κάθε βράδυ και να το απολαμβάνεις με ένα ελαφρύ δείπνο και ένα ποτήρι ωραίο κρασί είναι σαφώς άλλο πράγμα!

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

3 Comments

  1. Costas Gheraniou

    Προσωπικά πιστεύω οτι ο "αντικαπνιστικός νόμος" θα πάει στα αζήτητα. Ο Έλληνας δύσκολα θα κόψει το πάθος αυτό (γιατί είναι πάθος όχι απλα συνήθεια ή απόλαυση). Πόσο μάλλον να το κόψει για χάρη των υπολοίπων. Λίγη ευγένεια δεν βλάπτει έτσι δεν είναι; Τόσοι και τόσοι άνθρωποι στο εξωτερικό καπνίζουν στους χώρους που πρέπει (και κάνουν και παρέα μεταξύ τους!) χωρίς να ενοχλούν τους άλλους. Γιατί εδώ είναι τόσο δύσκολο;Και δεν νομίζω οτι είναι δικαιολογία οι θάνατοι από τα τροχαία για να καπνίσει κάποιος δίπλα μας. Ούτε τροχαία θέλουμε ούτε καπνό!

  2. Βαγγέλης

    Συμφωνώ! και άλλο πράγμα να καπνίζουν όλοι στις στάσεις των λεωφορείων και να σε υποχρεώνουν ή να φύγεις ή εισπνέεις τον καπνό τους. Δεν νομίζω οτι θα αλλάξει τιποτα, το πολυ πολυ κάποια εστιατορία να δημιουργήσουν χώρους μη καπνιστών.

  3. ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ

    Κοιτάξτε φίλοι μου… Ασχολούμεθα με το κάπνισμα και τα δυστυχήματα τη στιγμή που, χώρες βομβαρδίζονται ανηλεώς για το πετρέλαιο.Ας κάνουμε (όλοι) ένα κλικ πίσω…

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.