Πάει καιρός (6 μήνες;) που ο συμπαθής ιππότης της (περίπου) Στρογγυλής Τραπέζης Γ.Α.Π μιλάει για την πράσινη ανάπτυξη. Το γεγονός με κάνει να αισθάνομαι πιο άχρηστος από ποτέ, περισσότερο και από την ημέρα που, 20 χρόνια πριν, έγραψα τα πρώτα μου άρθρα προτείνοντας συγεκριμένους τρόπους για την εφαρμογή “πράσινων” τεχνολογιών. Άρθρα για φωτοβολταϊκά στις στέγες, στις μαρκίζες, στα πάρκα, στα χωράφια. Για τα χρηματοδοτικά προγράμματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, για τα χαμηλότοκα δάνεια που έδιναν (και δίνουν) οι ευρωπαίοι Αργυραμοιβοί (οι τράπεζες στην καθομιλουμένη) και οι ειδικοί οργανισμοί (τόκος μόλις 2,5%). Αναφέρθηκα στη μέθοδο που, ένας απλός ιδιώτης μπορεί να τοποθετήσει φωτοβολταϊκό στο σπίτι του στην “Ευρώπη”. Πάει στο κατάστημα ή στην εταιρία που τα πουλάει/παράγει, παίρνει τα πάνελ, ο κατασκευσστής πληρώνεται αμέσως απ’ τη τράπεζα και ο ιδιώτης πληρώνει τη τράπεζα με 25ετές δάνειο]. Στη συνέχεια τα τοποθετεί χωρίς να πάρει καμία άδεια από κανένα οργανισμό και όλοι (οι σοβαροί) άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι.
Στη Γερμανία, έγραφα, υπάρχει είδικό “υπουργείο” που στηρίζει την εγκατάσταση φ/β και μικρών αιολικών πάρκων αλλά, επειδή α. ο μπαμπάς μου ήταν ένας φτωχός δικηγόρος β. δεν ήμουν “ευλογημένος” δημοσιογράφος γ. δεν είχα άκρες στο Κόμμα δ. δεν ήμουν γόνος οικογενείας πολιτικών κανείς δεν μου έδινε και ακόμα δεν μου δίνει σημασία, σνιφ-σνιφ.
Αλλά οι εμπειρίες μου δεν προέρχονται μόνο από τα γραπτά. Εδώ και πέντε χρόνια “φιλάω κατουρημένες ποδιές” όντας ένας (από τους δύο) ιδρυτές μιας εταιρίας που εγκαθιστά αιολικά και φ/β πάρκα. Μιλάμε για τον απόλυτο εξευτελισμό! Από το αποκαλούμενο “κράτος” και από δύο αληθινές μάστιγες α. τις αποκαλούμενες “τοπικές κοινωνίες” και β.τους “περιβαλλοντόλους”. Η δράση των πρώτων έχει αναγκάσει την Ελλάδα να “σέρνεται” στον τομέα των ΑΠΕ. Η δράση των δεύτερων έχει στείλει στο καλάθι των αχρήστων μεγάλες επενδύσεις και στις ψυχιατρικές κλινικές τους επιχειρηματίες. Μοδίστρες, καθηγητές ΑΕΙ, διασκεδαστές, αδελφές του ελέους, μάτσο τύποι, δήμαρχοι, κοινοτάρχες, κομματάρχες, κομματόσκυλα και, γενικά, ένα πλήθος σμπίρων που έχει μυριστεί εθνικό και Κοινοτικό χρήμα εμπόδισε και ακόμα εμποεδίζει την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ.
Είναι προφανές πως, τα τελευταία 25 χρόνια ο ΓΑΠ ζούσε σε άλλο πλανήτη αλλιώς θα γνώριζε πως πρώτα το κόμμα του και μετά η ΝΔ δεν έκαναν τίποτα για να ανατρέψουν το καθεστώς της ομηρίας. Τώρα όμως ανακάλυψε την πράσινη ανάπτυξη, τώρα την λέει (και καλά κάνει) αλλά ας βοηθήσει τουλάχιστον έναν ασθενή (εμένα) να γίνει καλά αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι, ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για τις ΑΠΕ.
Και βέβαια αστειεύομαι!
Και βέβαια ο ΓΑΠ δεν διαβάζει το blog μου. Κώστα Καββαθά με λένε όχι Μάκη Γαρουφαλόπουλο ή Τάκη Ντερμπεντέρη. Ας μη γίνομαι βλάσφημος…

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

One comment

  1. O Σχολιαστής

    Εγκατάσταση χωρίς άδειες; Δηλαδή χωρίς εγκρίνοντες; Δηλαδή χωρίς υπαλλήλους; Έτσι; Χύμα; Και πως θα δικαιολογηθούν κομματικές θέσεις δ.σ.; Πως θα αλιευθούν ψήφοι διορίσιμων; Διαφωνώ. Δεν είναι οι κινήσεις πολιτών το πρόβλημα και οι περιβαλλοντολόγοι. Το πρόβλημα είναι ότι ο κάθε αμειβόμενος από το δημόσιο προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή του. Και να θυμάσαι πάντα ότι για τον δημόσιο υπάλληλο ισχύει, απαρέγκλιτα, το εξής: Υπογράφω, άρα υπάρχω!

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.