Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
πρώτον, να υπονομευθεί εκ των ένδον η αντίστασή της και να συγκατατεθεί τελικά σε μια παραλλαγή κουρέματος και τρόικας, με το επιχείρημα «δεν πάει άλλο, πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες».
Η Κύπρος δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει τις τράπεζες ούτε την επόμενη Δευτέρα, ούτε τον επόμενο μήνα, αν δεν έχει στα χέρια της βιώσιμο σχέδιο για τις τράπεζές της και το κράτος της. Αν τις ανοίξει με αυτές τις παραλλαγές που συζητώνται στη Λευκωσία, το κυπριακό κράτος θα καταστραφεί και προοπτικά το αυτό θα συμβεί με τον ελληνισμό του νησιού.
δεύτερο, γίνεται τεράστια προσπάθεια να τορπιλισθεί η προσπάθεια λύσης μέσω Ρωσίας του προβλήματος, αλλά και να διαρραγούν οριστικά οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο και, ευρύτερα, τον ελληνικό χώρο. Για το σκοπό αυτό έχουν τώρα κινητοποιηθεί ισχυρότατες δυνάμεις στην Κύπρο, την Ευρώπη και την ίδια τη Ρωσία. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, ο οξυδερκής παρατηρητής έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει την πραγματική ατζέντα των κινητοποιούμενων προσώπων και δυνάμεων, ποιος είναι τι, γιατί το μέγεθος του διακυβεύματος δεν επιτρέπει πολλά παιχνίδια.
Στο σημείο που πήγαν τα πράγματα, η Κύπρος χρειάζεται οπωσδήποτε τη Ρωσία και δύσκολα μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη Ρωσία, όχι μόνο για τα πέντε ή δέκα δις που χρειάζεται, αλλά και για την πολιτική και στρατηγική στήριξή της. Δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος δρόμος. Αλλά και για τα ύψιστα στρατηγικά συμφέροντα της ίδιας της Ρωσίας έχει σημασία να μην οδηγηθεί στην πλήρη καταστροφή και εξανδραποδισμό ολόκληρος τελικά ο ελληνικός χώρος.
Οι πιθανές συνέπειες μιας συνθηκολόγησης, ειρήσθω εν παρόδω, θα είναι τεράστιες, δεν θα αφορούν μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά θα είναι α) ευρωπαϊκές, γιατί αυτό που θα γίνει στην Κύπρο θα σφραγίσει το μέλλον της ΕΕ, β) γεωπολιτικές, λόγω της τεράστιας στρατηγικής σημασίας του νησιού και γ) παγκόσμιες.
Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο με το «κούρεμα» των καταθέσεων, είναι το τρίτο πραξικόπημα της Αυτοκρατορίας του Χρήματος εναντίον του «κανονικού» καπιταλισμού, αντανάκλαση της μετάβασης από τον νεοφιλελεύθερο στον καπιταλισμό της καταστροφής, από τον ίδιο τον καπιταλισμό στη φεουδαρχία του χρήματος, από την αστική δημοκρατία στον ολοκληρωτισμό. (Τα προηγούμενα ήταν η απόφαση να μη χρεωκοπήσουν οι τράπεζες, το 2008 και η συνταγή Μνημόνια-Τρόικες που εφαρμόζεται από το 2010, αρχής γενομένης από την Ελλάδα).Πέμπτη Φάλαγγα
Το μεγαλύτερο όπλο του «διεθνούς συστήματος» παραμένει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άρχουσα ελίτ του νησιού. Αυτό συνέβη άλλωστε συχνότατα στην ιστορία της Κύπρου και της Ελλάδας. Εκ των ένδον υπονομεύτηκε το έθνος και οι καταπληκτικοί αγώνες του κυπριακού και του ελληνικού λαού. Αυτό συνέβη τον καιρό της ΕΟΚΑ οδηγώντας στην αποδοχή της ανεξαρτησίας, τη Ζυρίχη και το Λονδίνο. Συνέβη μετά το 1963, με την εξαπόλυση ενός «εμφυλίου» πολέμου, που κατέληξε στο 1974. Συνέβη με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν προτού το εισάγει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Συνέβη με την υπονόμευση του Παπαδόπουλου και του ‘Όχι του από τους ‘Αγγλους με τη σύμπραξη του κυπριακού πολιτικού κόσμου. Συμβαίνει τώρα με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Απορεί βέβαια κανείς πως, ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, και οι συν αυτώ, ελπίζουν σε οποιοδήποτε προσωπικό μέλλον, αν ολοκληρώσουν την καταστροφή που δρομολόγησαν, και μάλιστα σε μια χώρα με τη μοναδική παράδοση της ΕΟΚΑ. Είναι και προς το δικό τους ύψιστο προσωπικό συμφέρον να αντιληφθούν άμεσα που οδηγούνται και οι ίδιοι, συνεχίζοντας ένα τέτοιο παιχνίδι.
Αλλά το θέμα μας δεν είναι η ψυχολογία των χαρακτήρων σε μια ιστορική τραγωδία χωρίς προηγούμενο. Είναι, όσο υπάρχει χρόνος, να αποτραπεί η τελική καταστροφή. Τις προϋποθέσεις δημιούργησε η απόφαση της Βουλής, ισοδυνάμου αξίας με την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι τον Οκτώβριο του 1940. Τότε ήταν ο ολοκληρωτισμός του ‘Αξονα. Τώρα είναι ο ολοκληρωτισμός του χρηματιστικού κεφαλαίου, της «Αυτοκρατορίας του Χρήματος»
Στον ψυχρό και ενημερωμένο παρατηρητή, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτόν τον άνθρωπο στη θέση του Προέδρου και τον Υπουργό Οικονομικών του να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία.
Δείτε προσεκτικά το διάγγελμα Αναστασιάδη την Κυριακή και συγκρίνετέ το με το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Το μήνυμα είναι σαφές και πάει κατευθείαν στα πιο τραυματισμένα τμήματα του ασυνείδητου: 1974, χρεωκοπήσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Κανένας διαφημιστής ή επικοινωνιολόγος στην Ελλάδα ή την Κύπρο δεν μπορεί να φτιάξει αυτό το πράγμα. Τα διαγγέλματα αυτά έχουν γίνει από υψηλού επιπέδου ειδικούς του ψυχολογικού πολέμου, με βαθιά γνώση της ελληνικής ιστορίας και ψυχολογίας, και αποσκοπούν στην τρομοκράτηση και παράλυση του υποκειμένου που δέχεται την επίθεση.
Περιττό επίσης να σημειώσουμε ότι δεν είναι δυνατόν μια απόφαση όπως αυτή που πήρε το Eurogroup να μην έχει προετοιμαστεί ικανό χρόνο προηγουμένως. Ο δε κ. Ααναστασιάδης, πολύ προτού εκλεγεί, έκανε σαφή προς την εφημερίδα Μοντ, την απέχθειά του προς τον ρωσικό παράγοντα.
Δεν θα χρονοτριβήσουμε για να αποδείξουμε αυτό το σημείο, γιατί, ακόμα κι αν δεν ήταν έτσι, είναι φανερό ότι αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί τις τύχες της Δημοκρατίας.
Η συνέχεια του ‘Οχι
Αυτή τη στιγμή, η Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρό της και οι δύο ανθυποψήφιοι του κ. Αναστασιάδη στις εκλογές, αν προτιμάτε το Εθνικό Συμβούλιο στο σύνολό του έχουν τα τεκμήρια νομιμοποίησης και εκπροσώπησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού που δεν έχει ο κ. Αναστασιάδης. Πρέπει να απαιτήσουν χωρίς χρονοτριβή την πλήρη συμμετοχή τους στο σύνολο των διαπραγματεύσεων που γίνονται και να στείλουν και δικό τους απεσταλμένο σήμερα κιόλας στη Μόσχα.
Αν δεν γίνουν αυτά, δεν έχει νόημα η ψήφος του ‘Όχι, γιατί πλέον το ‘Όχι πρέπει να γίνει Ναι σε κάτι και γρήγορα.
Στην Κύπρο επικρατεί συχνά μια κουλτούρα «καλών τρόπων». Εκτός άλλων παραγόντων, λιγότερο «αγνών», αντανακλά και τη βαθιά συνείδηση αλληλεγγύης μιας εθνικής ομάδας που επιβίωσε τόσων κατακτητών αγκιστρωμένη στο νησί της. Αντανακλά την τραγική εμπειρία της προδοσίας από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, την εξίσου τραγική εμπειρία της περιόδου που κατέληξε στο 1974, τα βιώματα μιας κοινωνίας που έχασε την ψυχή της με το εύκολο χρήμα.
Μπορεί κανείς, ακόμα κι αν δεν συμφωνήσει, να καταλάβει τα πλεονεκτήματα ενός ορισμένου «οπορτουνισμού» τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνώς.
‘Όταν όμως ο Ιμπραήμ έχει ήδη αποβιβασθεί στην Πελοπόννησο, κάθε δισταγμός και κάθε έλεος θα αποδειχθούν μοιραία. Μόνο η μέθοδος Κολοκοτρώνη μπορεί να έχει αποτελέσματα. «Στον πόλεμο, όπως στον πόλεμο» (A la guerre comme a la guerre) έλεγε ο Ναπολέων. Αύριο θα είναι αργά.
Κύπρος και Ευρώπη
Να σημειώσουμε ότι δεν φτάνει να μένουν οι τράπεζες κλειστές και να διαπραγματευόμαστε με τους Ρώσους. Χρειάζεται ενεργοποίηση στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έπρεπε ήδη από την πρώτη μέρα να έχει απευθύνει έκκληση στους ευρωπαϊκούς λαούς και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, εξηγώντας τι έχει συμβεί στην Κύπρο, εξηγώντας γιατί αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρχών της δημοκρατίας και της Ευρώπης, εξηγώντας γιατί είναι προς το συμφέρον των υπολοίπων ευρωπαικών λαών να συμπαρασταθούν στους Κυπρίους, προβάλλοντας όποιες γενικότερες ιδέες έχουν για το μέλλον της Ευρώπης και την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι φανατικοί κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν αιρετικοί. Στην πολιτική τάξη της Κύπρου ακούγονται τώρα φωνές υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Ο γράφων έχει επικρίνει σφόδρα την αρχιτεκτονική του ευρώ και του Μάαστριχτ όταν όλοι αυτοί είχαν γίνει ιερείς της νέας θρησκείας του ευρωπαϊσμού. Η Κύπρος όμως, όπως και η Ελλάδα έχει απελπιστικά ανάγκη όχι να φύγει από το ευρώ, αλλά να φύγει από τη νοοτροπία του ραγιά, να συμπεριφερθεί ως ισότιμο μέλος της ΕΕ και όχι να αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή στην ευρωζώνη/ΕΕ ως άσκηση υποταγής σε ότι της λένε. Υπενθυμίζουμε ότι πάνω από τις μισές αποφάσεις στην ‘Ενωση λαμβάνονται υποχρεωτικά δια ομοφωνίας.
Δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο η Κύπρος να φύγει με δική της πρωτοβουλία και τώρα από την ευρωζώνη ή την ΕΕ, ούτε φεύγοντας θα λύσει το πρόβλημα ζωής ή θανάτου που αντιμετωπίζει. ‘Ηταν πολύ καλύτερα με τη λίρα, όταν συνέβαινε αυτό όμως το κυπριακό νόμισμα αντανακλούσε ένα ισχυρό κράτος και μια ανθηρή οικονομία. Εδώ μπερδεύουμε αίτια και συμπτώματα.
Το μόνο που θα κάνει φεύγοντας με δική της πρωτοβουλία τώρα είναι να εξυπηρετήσει πρώτον τη Μέρκελ, δεύτερον την Αγγλία, τρίτον, ίσως και την Αμερική. Στην Κύπρο δυστυχώς, όταν εξετάζει κανείς τις φαεινές ιδέες, πρέπει επίσης να διερωτάται για το αν και πόσο μοιάζουν με τα βρετανικά desiderata. Συνήθως, το σωστό για την Κύπρο είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλει το Λονδίνο και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι προφανές ότι οι Βρετανοί θα ήταν ευτυχείς με μια αποχώρηση της Κύπρου από το ευρώ ή και την ΕΕ.
Αν θέλει η Μέρκελ να διώξει την Κύπρο από την ευρωζώνη, ας το πράξει με δική της ευθύνη και πρωτοβουλία. Φυσικά, στις σημερινές συνθήκες, η Λευκωσία πρέπει να σχεδιάσει την επείγουσα εισαγωγή εσωτερικού μέσου πληρωμής αν καταστεί αναπόφευκτο. ‘Άλλο όμως αυτό και άλλο να αυτοπυροβοληθεί αποχωρώντας από το ευρώ ή την ΕΕ. ‘Όταν περάσει η κρίση και σταθεροποιηθεί η κατάσταση, όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν.
Δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά είναι πιθανό ότι έχει σχηματισθεί πάλι μια τεράστια παγκόσμια φούσκα χρήματος και ουσιαστικά, ήδη από τώρα, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Goldman Sachs τοποθετούνται στο περιβάλλον μιας μελλοντικής έκρηξης αυτής της φούσκας. Αν είναι έτσι – δεν το γνωρίζουμε, μόνο ενδείξεις έχουμε – η Αμερική και η Γερμανία ενεργούν για να τη σκάσουν η μία στα μούτρα της άλλης. Δεν έχουμε κανένα λόγο να παίξουμε εμείς ρόλο «χρήσιμου ηλίθιου». ‘Εχουμε όλους τους λόγους του κόσμου να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τα κράτη μας και τις δυνατότητες και προοπτικές τους. Τοποθετώντας πολιτικά τις προσπάθειές μας στη γενικότερη υπεράσπιση των καλών νοούμενων συμφερόντων των ευρωπαϊκών λαών και αναποτύσσοντας πολύπλευρες σχέσεις. Το κατάλαβαν μόνοι τους οι Ισπανοί διαδηλωτές, αυθόρμητα κινητοποιούμενοι υπέρ των Κυπρίων. Πόσοι ‘Ελληνες και Κύπριοι πολιτικοί πήγαν όμως στην Ισπανία να συζητήσουν πως μπορεί να συντονιστούν οι προσπάθειες;
Aθήνα, 21 Μαρτίου 2013
Konstantakopoulos.blogspot.com
8 Comments
Κώστα εδώ έχει ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο http://agriazwa.blogspot.gr/2013/03/blog-post_24.html
ο μήπως ο κ. κωνσταντακοπουλος έχει καταθέσεις στην κυπρο…; δεν έχω καταλάβει καλά…; δεν ξεπλεναν χρημα οι τραπεζες..; δεν επέτρεπαν την δημιουργία offshore… δεν τζογαραν οι τραπεζίτες… γιατί την πληρώνει ο λαος … ας αφήσουν τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν… ετσι δεν έλεγαν ολοι αυτοι οι καραγκιόζηδες όταν ο ΓΑΠ προσπαθούσε να σώσει τις τράπεζες… τώρα τι;;;. γελοιότητες…. δημαγωγοί λαϊκιστές…
δεν είμαστε πάντα αθωοι πρέπει κάποτε να παραδεχόμαστε και να υπομενουμε τα λάθη μας… όταν μάλιστα ζηταμε απο αλλους να μας βοηθησουν για τα δικά μας λαθοι… αν τα ειχαμε κανει ολα τελεια γιατι τοτε τους έχουμε ανάγκη….;;; γιατί τρέχουμε σαν τα σκυλάκια πισω απο την μερκελ και τον λουι ντε φινε….;;;;
και αφού εχουμε δημοκρατία και όλοι ειναι εκλεγμένοι ποιος ο λόγος να παίρνουν μέτρα αντιδημοφιλή …;;; η αλήθεια πονάει…
http://wonderjlawwall.blogspot.gr/2013/03/muruti.html
μολις πεταξα τον αετο της Καθαρης Δευτερας…
οταν λεω “μολις” εννοω μολις ΤΩΡΑ…6¨06 am…george
και τι πετυχα κατω απο το ουρανιο τοξο που πετουσα τον αετο μου???…
παλι εσενα george…και σε ρωτω …
…γιατι πετας μια βδομαδα μετα;
… αι σιχτιρ…
(ρωτα το σουλεϊμαν το μεγαλοπρεπι να σου πει τι σημαινει το σιχτιρι)
Προς καθένα που νομίζει ότι κατέχει την απόλυτη και …καθαρή αλήθεια που πονάει. Η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωζώνης το 2004 (και ουχί το μακρινό 1804) και άπαντες γνώριζαν ποια ήταν η βασική οικονομική δραστηριότητα της Μεγαλονήσου. Όλοι γνώριζαν ποιοι ήταν οι πελάτες των τραπεζών τους..
Η Κύπρος προσάρμοσε την νομοθεσία της – όπου ήταν αναγκαίο – και οι τράπεζες της λειτουργούσαν εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες, οδγηγίες και νομοθετήματα της ΕΕ. Οι τράπεζες της εποπτεύονταν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ουσιαστικά παράρτημα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας) και από την ΕΚΤ (η οποία αποφασίζει και για την χορήγηση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα). Τι έχουμε λοιπόν? Ας πούμε ότι οι τράπεζες (τραπεζίτες) στην Κύπρο έκαναν εγκλήματα (και κάποιοι(ες) έκαναν). Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου τι έκανε? Η ΕΚΤ με ποια λογική χορηγούσε ρευστότητα στην Λαική μέχρι και προχθές????? Ουδείς ελεγχει την Τράπεζα Κύπρου και την ΕΚΤ για την ανυπαρξία εποπτείας – τουναντίον εξακολουθούν να παραμένουν οι Θεοί από τους οποίους (αποδεδειγμένα ανίκανους και ενίοτε και απατεώνες) περιμένουμε τις λύσεις (αλήθεια τα εγκληματα των Κεντρικών Τραπεζών και λοιπών μηχανισμών εποπτείας που οδήγησαν στην κατάρευση του 2008 τα ξεχάσαμε? – και μην στεναχοριέστε οι …. “ομορφιές” των με κρατικά χρήματα διασοθέντων δυτικών τραπεζών μόλις ξεκινάνε…. ξανά…. το 2008 θα μοιάζει με περίπατο σε αστικό πάρκο με λιακάδα θερμοκρασία 23-25 C βαθμούς, υγρασία 40-50% και ελαφρό αεράκι.
Α να μην ξεχάσω και τα ζητήματα ηθικής…. Βέβαια… Πνεύμα και Ηθική… Το χρήμα των Ρώσων είναι ΜΑΥΡΟ!!! ΘΕΕ ΜΟΥ !!!
Να μην επαναλάβουμε τα προηγούμενα αλλά όταν Ρώσοι και λοιποί είτε ως ιδιώτες είτε διαμέσου εταιρειών αγοράζουν ακίνητα σε Κυανή Ακτη, Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι κλπ δεν υπάρχει πρόβλημα? Το χρήμα των Ρώσων και λοιπών στο Σιτυ είναι αγνό? Και τέλος πάντων εάν είναι έτσι όταν η Πόρσε πουλάει τα Καγιέν να ζητά εκαθαριστικό. Όταν κροισοι ξοδεύουν τα λεφτά τους σε πολυτελή θέρετρα, καζίνο, εστιατόρια, κλαμπς, μπουτίκ σε Μύκονο, Αθήνα, Κυανή Ακτή, Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Βενετία, Βερολίνα, Μπάντεν-Μπάντεν, Βιέννη, Μονακό… να τους ζητάμε ποθεν έσχες!!! Όταν κάποιος θα παραγγέλνει Μειμπαχ, Φερράρι, Μακλάρεν, Κότερα, Κοχίμπα, Σατώ Λαφίτ να τους ζητηθεί πιστοποιητικό του συλλόγου Πνεύματος και Ηθική και πιστοποιητικό καθαρού χρήματος υπογεγραμμένο από Μοσκοβισι, Ρέσλερ, Στουρνάρα και Σία….
Επίσης δεν μπορώ να διαβάζω για οφσόουρ- Χώρα της ΕΕ μπορεί να έχει ευνοικό φορολογικό καθεστώς, μικρή γραφειοκρατία ή ότι άλλο θέλετε ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΧΩΡΙΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ !!! ΕΙΝΑΙ ΕΕ!!
Και τελικά έχουμε πράγματι τι έχει συμβεί?? Σε χώρα της Ευρωζώνης οι Τράπεζες ΔΕΝ λειτουργούν, η κίνηση κεφαλαίου ουσιαστικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, οι περιορισμοί σε μεταφορά χρημάτων για το εξωτερικό θυμίζουν εποχές πριν από την ένταξη στην …. ΕΟΚ, οι Σοβιετικού τύπου αποφάσεις κλείνουν μικρομάγαζα και επιχειρήσεις και κάποιο χαζοχαρούμενοι νομίζουν ότι η διάλυση της Κυπρου είναι μία νίκη των δυνάμεων της ελεύθερης αγοράς και της οικονομίας!! Τέτοιον έλεγχο ούτε στα πιο τρελά όνειρα της …. Αλέκας!!!
φίλοι μου κανείς δεν λέει οτι οι Γερμανοί ή οι ρωσοι ειναι αθώοι αλλά όταν πας γυρεύοντας θα τις φας…. και η κυπρος και η ελλαδα πήγαινε γυρεύοντας γιατί πίστευαν οτι αν φέρουν τους Ευρωπαίους προ τετελεσμένου θα κατάφερναν να πάρουν αυτό που ζητούσαν…. δυστυχώς φαίνεται οτι δεν εχεται συνειδητοποιήσει ακόμα οτι είχαμε να κάνουμε με ηλίθιους …
αν εσεις πιστεύεται οτι ολα οσα εγιναν στην ελλαδα και στην κυπρο ηταν σωστά και οτι κακος πληρώνουμε αυτα που πληρώνουμε τότε τι να πω…. μάλλον εχετε μάθει να μην πληρώνεται τα λάθη σας ή είσαστε αλάνθαστη….
δεν μπορω να καταλαβω γιατι θεωρείται οτι παντα πρέπει να κερδίζουμε περισσότερα χρήματα, πάντα πρέπει να περνάμε καλύτερα απο οτι πέρυσι, λες και η ζωη δεν εχει σκαμπανεβασματα, λες και στην ζωη υπαρχη μονο η ακμη …. γιατι θεωρειτε δεδομενο οτι τα παιδια σας θα ζήσουν καλυτερα απο εσας… λες και η ιστορια δεν ειναι γεματη εναλλαγές…. τιποτα δεν ειναι δεδομενο, παντα υπαρχει ακμη και παρακμη….
Η ανοησία πάει σύννεφο αλλά ας είναι… Λοιπόν έχουμε και λέμε… Η Κύπρος (και οι τράπεζες της) λειτουργούσαν εντός Ευρωζώνης και ΕΕ υπακούοντας σ’όλους τους κανονισμούς, οδηγίες και νομοθετήματα αυτής (της ΕΕ). Μία Κεντρική Τράπεζα έχει τους εξής τρεις βασικούς ρόλους.
1) Καθορισμό της νομισματικής πολιτικής (επιτόκια)
2) Εποπτεία του τραπεζικού συστήματος
3) Να λειτουργεί ως ο έσχατος δανειστής
Οι Κυπριακές τράπεζες λειτουργόντας εντός των πλαισίων της ΕΕ θα έπρεπε να εποπτευονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (παράρτημα της ΕΚΤ) και από την ΕΚΤ. Τόσο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα όσο και η Κυπριακή απέτειχαν παταγωδώς και στους τρεις ρόλους (έσχατος δανειστής μπορεί να είναι ουσιαστικά μόνο η ΕΚΤ). Όπως φυσικά και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, και της Γερμανίας και της Ελλάδας και της Ισπανίας και της Αγγλίας (η Τράπεζα της Αγγλίας εκεί). Όταν εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ – πόσο μάλλον στην Ευρωζώνη – ήταν προφανώς γνωστό ότι οι τραπεζιτικές δραστηριότητες (κυρίως με λεφτά Ρώσων κλπ) και ο χρηματοοικονομικός τομέας είναι η βασική οικονομική δραστηριότητα της χώρας αυτής!!! Και για να σταματήσει αυτή η ανοησία: Offshore που να λειτουργεί μέσα στην ΕΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! Χαμηλοί φόροι ΝΑΙ, ελάχιστη γραφειοκρατία ΝΑΙ ΑΛΛΑ εάν ανήκεις στην ΕΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΞΩΧΩΡΙΟΣ!!!!!
Και δεν μου λέτε όταν μία εταιρεία χόλτινγκ με έδρα την Αγγλία, Ε΄βετία Κύπρο, Γερμανία, Σινγκαπούρη, Ρωσία αγοράζει σπίτια και γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο νομίζει κανένας ότι κοιτάνε τπ χρώμα του χρήματος?? Εάν είναι έτσι η Πόρσε για κάθε Καγιέν που πουλάει να ζητά φορολογική ενημερώτητα!!!
Κάθε Γερμανικό ξενοδοχείο πολυτελείας και καζίνο να ζητά το πόθεν έσχες των πελατών!!!
Η αλήθεια ποναέι πράγματι…. Αλλά η ημιμάθεια και ανάκατη με πλήρη άγνοια ακόμα περισσότερο….
Έίδα τό διάγγελμα τού Αναστασιάδη.. Προσεκτικά.. Καί δέν χρειάστηκε νά τό συγκρίνω μέ τό αντίστοιχο τού ΓΑΠ στό Καστελλόριζο.. Είναι απολύτως ίδια. Τά ίδια.. ”Ανάπτυξη”, ”επανεκκίνηση”,”βήματα γιά τήν ευημερία”, καί γενικά ή ίδιες εγκαθετολογίες τών δικών μας.. Λές καί είναι σταλμένα μέ κάποιο mail, από κάποιο γραφείο τύπου τής καγκελαρίας γιά νά τά διαβάσουν στούς πολίτες τών στοχοποιημένων χωρών οί κατά τόπους διαχειριστές-φερέφωνα τής νέας παγκόσμιας τάξης.. Λές καί άκουγα τά λόγια τού Antoin, ή τού Μπέννυ, άντε καί τού μπάρμπα-Φώτη.. Ά, καί κάτι γιά τήν περιβόητη προσέγγιση μέ τή Ρωσσία πού τεχνηέντως παρουσιάστηκε από πολλούς σάν αποτυχημένη.. Πόσο βέβαιο είναι ότι ζητήθηκε πράγματι βοήθεια, ή ήταν απλώς επίσκεψη συμβουλευτικού περιεχομένου καί κατ’επέκταση ήταν καί αναμενόμενη ή ”αποτυχία” ή οποία καί έγινε καί αντικείμενο πεμπτοφαλλαγγίτικης εκμετάλλευσης;..
Προ’ι’δρυτικός.