Ξεχωριστό άρθρο από το ιστολόγιο “Σοφοκλέους 10” αναρτημένο και στο “Αληθινά Ψέματα”
Παρασκευή, 19 Μάρτιος 2010 00:57
Το γερμανικό σχέδιο οικονομικής ηγεμονίας στην Ευρώπη, με στόχο τη δημιουργία ενός Τέταρτου Ράιχ με οικονομικά μέσα, βρίσκεται πίσω από την ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα, ενώ και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνειδητοποιούν τώρα, ότι αργά ή γρήγορα θα γίνουν οι επόμενοι στόχοι αυτής της γερμανικής προέλασης.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η γερμανική πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που τείνει να μετατρέψει τα επόμενα χρόνια όλες τις χώρες της Ευρωζώνης σε φτηνές βάσεις παραγωγής της Γερμανίας:
– Το 1995, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Γερμανία έφθασε στο ιστορικό αποκορύφωμά του και έκτοτε πάγωσε, με συνεχείς μεταρρυθμίσεις που συμπιέζουν τα εισοδήματα των εργαζομένων, με «αντάλλαγμα» τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Παράλληλα, συμπιέζεται και η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να εξάγουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης στην Γερμανία.
– Το αποτέλεσμα της φρενήρους κούρσας της Γερμανίας προς όλο και μεγαλύτερη μείωση του εργατικού κόστους είναι δραματικό, ιδιαίτερα για τις χώρες του Νότου, αλλά τελευταία και για την Γαλλία: το κόστος εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 17% από το ’95, της Ισπανίας κατά 30% και της Ιταλίας κατά 75%. Τα διεθνή μερίδια αγοράς των χωρών του νότου συρρικνώνονται, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έχει ξεπεράσει τα 120 δις. ευρώ και είναι πλέον υπερδιπλάσιο από το πλεόνασμα της Γαλλίας (49 δις. ευρώ).
– Η δημιουργία της νομισματικής ένωσης έδωσε ακόμη μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στην Γερμανία, διευρύνοντας τις ανισορροπίες: οι χώρες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη γερμανική κούρσα ανταγωνιστικότητας έχουν χάσει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, ενώ τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που έχει διατηρήσει η ΕΚΤ εδώ και δέκα χρόνια εξυπηρετούσαν μεν τη γερμανική οικονομία, που είχε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά συνέβαλαν στη μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών στις χώρες του Νότου, όπως και στην αύξηση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων πληρωμών.
– Η παγκόσμια κρίση επέτεινε το πρόβλημα, καθώς οι χώρες του Νότου βρέθηκαν αντιμέτωπες με το πάγωμα της ανάπτυξης και με νέα χρέη, για να στηρίξουν τις οικονομίες στη διεθνή ύφεση, η Γερμανία πάτησε ακόμη περισσότερο το «γκάζι» των εξαγωγών, για να τις χρησιμοποιήσει ως μηχανισμό εξόδου από την κρίση και παράλληλα συγκράτησε ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος, βυθίζοντας ακόμη χαμηλότερα τη ζήτηση στην αγορά της.
Καθώς οι χώρες του Νότου, με πρώτη την Ελλάδα, γονατίζουν από το βάρος των χρεών και της οικονομικής καχεξίας, η Γερμανία περνά στο επόμενο και πιο επικίνδυνο στάδιο της πολιτικής της, που έχει θορυβήσει ακόμη και την Γαλλία, ιστορικό εταίρο των Γερμανών στο σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μετά το μακελειό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Γερμανοί, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, προτείνουν σε όσες χώρες «γονατίζουν», αντιμετωπίζοντας τεράστια ανοίγματα στο ισοζύγιο πληρωμών, που είναι το πραγματικά σοβαρό πρόβλημα, πέρα από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, μια συνταγή που δεν έχει ακολουθηθεί καν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: εισηγούνται αιματηρά μέτρα σταθεροποίησης, χωρίς καν να παρέχεται στα κράτη η χρηματοδοτική στήριξη που συνοδεύει πάντα ακόμη και τα σκληρότερα προγράμματα του ΔΝΤ.
Πρόγραμμα ΔΝΤ, χωρίς λεφτά ΔΝΤ
«Η Ελλάδα εφαρμόζει πρόγραμμα του ΔΝΤ, χωρίς τα λεφτά του ΔΝΤ», επισήμανε χθες χαρακτηριστικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ζαν Πισανί-Φερί, συμφωνώντας απόλυτα με την τοποθέτηση, νωρίτερα, του Γιώργου Παπανδρέου στην ίδια συζήτηση. «Η Ευρώπη πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα υπό όρων παροχής βοήθειας», τόνισε ο καθηγητής, αλλά την ίδια ώρα η γερμανική πλευρά επέμενε σε μια «κλειστή» ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, λέγοντας συνεχώς «όχι» στην υποστήριξη της Ελλάδας.
Εφαρμογή «αιματηρών» μέτρων λιτότητας (η BNP έχει τονίσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το αυστηρότερο πρόγραμμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 1978!) χωρίς χρηματοδοτική υποστήριξη οδηγεί σε κάθετη υποχώρηση εισοδημάτων και βαριά υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου μιας χώρας. Η γερμανική ηγεσία, όμως, δεν φαίνεται να θορυβείται από την προοπτική αυτή, ούτε και να ανησυχεί από τον κίνδυνο πτώχευσης μιας ή περισσότερων χωρών. Στην πιο ακραία εκδοχή της γερμανικής πολιτικής, που πλέον υιοθετείται και δημόσια από την Μέρκελ ή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όποιος δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ, μπορεί και να φύγει!
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι θα εκπληρωθεί ο επόμενος στόχος του γερμανικού σχεδίου: χώρες με τρομακτικά οικονομικά προβλήματα, που θα είναι υποχρεωμένες να υποστούν βαθιά ύφεση και συμπίεση εισοδημάτων, θα είναι έτοιμες να ενδώσουν στις επεκτατικές διαθέσεις των γερμανικών πολυεθνικών.
Το οικονομικό Δ’ Ράιχ ευελπιστεί, ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της ευρωπαϊκής διαδικασίας ενοποίησης, θα σπάσουν οι εθνικές γραμμές αντίστασης στις εξαγοράς στρατηγικών επιχειρήσεων από ξένες εταιρείες και, αργά ή γρήγορα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ασθενέστερων χωρών θα περάσουν με ελάχιστο κόστος στα χέρια γερμανικών, ώστε να επεκτείνουν θεαματικά τις βάσεις παραγωγής τους και να συνεχίσουν με νέα μέσα και δυνατότητες την κούρσα ανταγωνιστικότητας, για την κατάκτηση μιας παγκοσμίως πρωταγωνιστικής θέσεις, δίπλα στις εξαγωγικές υπερδυνάμεις της Ασίας, νέες και αναδυόμενες.
Άλλωστε, αυτή την επέκταση παραγωγικής βάσης προώθησαν με επιτυχία οι Γερμανοί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και σε αυτή την επέκταση στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό το διεθνές ανταγωνιστικό θαύμα των τελευταίων ετών από τις γερμανικές πολυεθνικές. Σήμερα, όπως ιστορικές βιομηχανίες, σαν την τσεχική Skoda, βρέθηκαν στον έλεγχο γερμανικών πολυεθνικών με ψίχουλα, οι Γερμανοί ελπίζουν ότι κάτι ανάλογο θα επαναληφθεί και σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όσο αυτές θα βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερη οικονομική αδυναμία.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με τον ΟΤΕ: την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, οι Γερμανοί της Deutsche Telekom έχουν ζητήσει επισήμως την άδεια από το υπουργείο Οικονομικών, για να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί μετοχές του Οργανισμού από το Χρηματιστήριο και να αποκτήσουν την πλειοψηφία και τον πλήρη έλεγχο. Προς το παρόν η κυβέρνηση αρνείται την… ευγενική προσφορά, αλλά ουδείς γνωρίζει πόσο ακόμη θα αντέξει την πίεση.
Αν η Ελλάδα πέσει σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, πτωχεύσει ή εκδώσει δραχμές με τριτοκοσμικές ισοτιμίες με το ευρώ, ίσως το κακόγουστο αστείο γερμανικών media («πουλήστε την Κέρκυρα ή την Ακρόπολη για να σωθείτε») να πάψει να είναι τόσο αστείο: μετρημένες στα δάχτυλα γερμανικές πολυεθνικές και εύποροι Γερμανοί θα μπορούν να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί από στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, μέχρι τα καλύτερα «φιλέτα» του ελληνικού real estate.
Το ξύπνημα της Γαλλίας
Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η απειλή αρχίζει να γίνεται πλέον ορατή. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, η Κριστίν Λαγκάρντ, καταφέρθηκε ευθέως αυτή την εβδομάδα κατά της γερμανικής πολιτικής, από τις στήλες μάλιστα της βρετανικής «ναυαρχίδας» του οικονομικού Τύπου, των Financial Times. Η Λαγκάρντ καυτηρίασε τη συνεχή μείωση του εργατικού κόστους στη Γερμανία, για να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, καθώς διαπιστώνει ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να πουλήσουν αγαθά στο βασικό εμπορικό εταίρο της Γαλλίας.
Οι Γάλλοι διαπιστώνουν με έκπληξη, ότι ο ιστορικός συμβιβασμός των αρχών της δεκαετίας του ’90, όταν η Γερμανία δέχθηκε να θυσιάσει το πολύτιμο μάρκο της στο βωμό της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αρχίζει να χάνει την αξία του, όσο το Βερολίνο εφαρμόζει μια ακραία επιθετική πολιτική στο εμπορικό και οικονομικό πεδίο, θυσιάζοντας αυτή τη φορά όχι τις ζωές στρατιωτών, αλλά τα εισοδήματα πολιτών. Η Γερμανία, όπως διαπιστώνει το Παρίσι, δεν ακολουθεί πλέον πολιτικές σύγκλισης και ενίσχυσης των θεσμών οικονομικής συνεργασίας, αλλά στρατηγικές που επιτρέπουν όλο και μεγαλύτερες αποκλίσεις, ανάμεσα στους ισχυρούς και τους ασθενέστερους οικονομικά στην Ευρωζώνη.
Οι Γάλλοι βλέπουν με αγωνία το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας να αυξάνεται με ρυθμούς που οι ίδιοι είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν, χωρίς να θυσιάζουν εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών και το βιοτικό επίπεδο που σήμερα απολαμβάνουν και δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν τη γερμανική προέλαση.
Από μια άλλη οπτική γωνία, επίσης, το master plan των πολιτικών της Δεξιάς και των συμμάχων τους στη γερμανική βιομηχανία αρχίζει να ενοχλεί τους τραπεζίτες στην ίδια τη Γερμανία: η ΕΚΤ διαφωνεί με την προτροπή στην Ελλάδα να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί αντιλαμβάνεται, ότι η Ουάσιγκτον θα βάλει με αυτό τον τρόπο «πόδι» στην επικράτειά της, ενώ ο Γιόζεφ Άκερμαν της Deutsche Bank προειδοποίησε χθες την Μέρκελ, ότι αν η Ελλάδα δεν στηριχθεί, θα έχουν πολλά να χάσουν οι γερμανικές και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως έμπειρος στη διεθνή διπλωματία, έχει διαγνώσει την τάση απομόνωσης που έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη η στρατηγική και οι τακτικές της γερμανικής ηγεσίας και επιδιώκει να το εκμεταλλευθεί στο έπακρο. Έχοντας κερδίσει την υποστήριξη της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Γαλλίας και των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο αίτημα της Ελλάδας να παρουσιασθεί επιτέλους δημόσια ο μηχανισμός στήριξης της χώρας που θα ενεργοποιηθεί αν χρειασθεί, ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη διπλωματική του εκστρατεία στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου, στις 25 Μαρτίου.
Το μήνυμά του προς τους ηγέτες θα είναι απλό: «αν δεν μας στηρίξετε, προσφεύγουμε άμεσα στο ΔΝΤ». Οι περισσότεροι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη υποστηρίξει το αίτημα της Ελλάδας και πλέον θα κληθεί η γερμανική ηγεσία να δώσει την οριστική της απάντηση, αντιμετωπίζοντας πιθανότατα συνθήκες πολιτικής απομόνωσης πρωτοφανείς στο χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν, ότι δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση Μέρκελ να πει ένα «όχι» που ουσιαστικά θα κλονίζει τα θεμέλια της μεταπολεμικής συνεργασίας στην Ευρώπη, που έχει προσφέρει 70 χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης των ευρωπαϊκών λαών. Αν οι Γερμανοί υποχρεώσουν τους εταίρους τους να αμυνθούν απέναντι σε μια νέα γερμανική προέλαση, έστω ειρηνική αυτή τη φορά, το Βερολίνο θα έχει πολλά να χάσει: η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η γερμανική ισχύς μπορεί να φαίνεται ανυπέρβλητη, αλλά αργά ή γρήγορα δημιουργεί τόσο ισχυρές αντισυσπειρώσεις, που οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην ήττα.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

10 Comments

  1. Όλα αυτά που γίνονται τώρα να είστε βέβαιοι ότι θα τα πληρώσει πρώτη πάλι η Κύπρος, όπως και το 1974 και μετά κάποια νησιά του Αιγαίου. Στην Κύπρο η δυσωδία της προδοσίας είναι πια έντονη. Ανεξήγητη οικονομική κατρακύλα μέσα σε 24 μήνες! Από τα πλεονάσματα και τις εξαιρετικές προοπτικές της οικονομίας του Τάσσου στα πρόθυρα της πτώχευσης! Για την Εθνική Φρουρά δεν θέλω να γράψω τίποτα… Το ’74 τουλάχιστον πολεμήσαμε για την αξιοπρέπειά μας παρόλο που καταλάβαμε από τις πρώτες ώρες της εισβολής ότι όλα ήταν στημένα. Σήμερα
    έχουμε μία και μόνη επιλογή: Την ατιμωτική παράδοση.
    Πού στο διάβολο πάμε; Κάναμε και 3 παιδιά!

      1. Εννοείτε την Τουρκία; Μας σιχαίνονται.Ούτε για «μπράβους πούρου» δεν μας θέλουν! Θα μας πάρουν πάλι την γη μας και θα μας διώξουν. Στο αθηναϊκό υποκράτος που θα …περισσέψει… της Τουρκίας οι Δραγώνες και οι Ρεπούσες, μαζί με ομοιδεάτες τους εμιγκρέδες του Κιπριστάν οι οποίοι θα «εργάζονται» σε NGO στην Αθήνα, θα μας κατηγορούν ότι εμείς οι «εθνικιστές» δεν δεχθήκαμε το σχέδιο Ανάν και γιαυτό ξανακαταστραφήκαμε!

  2. “τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια… συνέβαλαν στην αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών… και στην αύξηση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων πληρωμών”: Συγγνώμη, κάτι δεν πάει καλά με αυτήν την φράση. Το χαμηλό επιτόκιο χρησιμεύει στην ευκολία δανεισμού και την ανάπτυξη, το υψηλό στο να “σκουπίσει” τον πληθωρισμό. Άρα ο εύκολος δανεισμός ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ είναι αυτός που οδηγεί σε αύξηση ελλείμματος και ελλειμματικό ισοζύγιο. Πουθενά ο συντάκτης του άρθρου δεν γράφει ότι ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ, συνεπώς γι’ αυτό αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τα μακροχρόνια χρέη μας, όχι γιατί το επιτόκιο είναι χαμηλό. Γιατί όμως δεν παράγουμε, αφού μέχρι πρότινος οι τράπεζες σχεδόν μας παρακαλούσαν να “επενδύσουμε” μέσω δανείων; Οι λόγοι κατά την ταπεινότητα μου με σειρά προτεραιότητας είναι: 1. Ανίκανη πολιτική ηγεσία ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ (ας μην ξεχνούμε ότι όσοι ψηφίζουν είναι μόνο το 50% του συνόλου των δυνητικών ψηφοφόρων). Μηδενική επικοινωνία των εγκεφαλικών νευρώνων στην πλειοψηφία των κυβερνητικών εγκεφάλων που μας ξεζούμισαν τα τελευταία 30 έτη, με μηδενικό όραμα, μηδενική ΓΕΝΙΚΗ καλλιέργεια / μόρφωση, απεριόριστη όρεξη για “ανάδειξη”, εξουσία και(εύκολο) χρήμα και μόνιμο άγχος στον “αγώνα” επίδειξης υπερπολυτελούς διαβίωσης. Το περίεργο; ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ!!! (ζητείται ψυχολόγος με ικανότητες συγγραφέα – βιογράφου) 2. Πολύ -μα πάρα πολύ- χαμηλού επιπέδου τραπεζικοί υπάλληλοι. Κοντόφθαλμοι, αμόρφωτοι, κομπλεξικοί και αρκετές φορές, εντελώς ανίκανοι. Αυτά που αλλού περιγράφει ο Κ. Κ., στην Εταιρεία του οποίου είχα την τιμή κάποτε να εργασθώ, είναι απολύτως αληθινά. Προσωπικά έχασα Διαγωνισμό επειδή η τράπεζα έκανε τέσσερις (4) ημέρες να μου δώσει εγγυητική για το ιλιγγιώδες ποσόν των… 300 ευρώ! Το -διεθνές- πρόβλημα εδώ είναι τα κριτήρια πρόσληψης των ανώτερων τραπεζικών στελέχών. Συνήθως είναι οι γνωριμίες τους, η συγγένεια τους με κάποιον “ισχυρό”, η ευελιξία της γλώσσας τους και οι σπουδές τους (προτιμώνται “ευγενή” ιδρύματα όπως το LSE, ασχέτως αν στα courses του υποψηφίου τραπεζικού δεν υπάρχει ούτε… η εισαγωγή στην οικονομετρική ανάλυση, αλλά π. χ. courses κοινωνιολογίας ή πολιτικής επιστήμης). 3. Δημόσιοι υπάλληλοι υπεράριθμοι και για κλωτσιές, στην πλειονότητα τους. Φέρτε μου έναν υπάλληλο οικονομικής υπηρεσίας του Δημοσίου, να βγάλει ή να διαβάσει χωρίς βοήθεια ένα γενικό καθολικό ΕΠΕ. Προσωπικά γνωρίζω ΤΕΙτζού Δημόσιας Υπηρεσίας υπό διάσημο άσωτο οικονομικό υπουργείο που κρατούσε στα νιάτα της τα λογιστικά πολυεθνικών αλλά δεν κρίθηκε άξια για προϊσταμένη, την στιγμή που ο ντενεκές ξενουσπουδασμένος, κουστουμάτος προϊστάμενος της έβγαζε έξω τα “βιβλία” ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (δηλ. σε… φοροτεχνικό γραφείο!!!). Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, κατά την ταπεινή μου άποψη, Ο ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΣ ΜΙΣΘΟΣ. Ας μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά το ήμισυ και αν δεν τους αρέσει, ας βγουν έξω να δουλέψουν ή να ιδρύσουν την δική τους εταιρεία, όπως κάναμε αρκετοί από εμάς. 4. Η απουσία του συνδικαλισμού στην Ελλάδα. Ο συνδικαλιστής υπερασπίζεται το δίκαιο των εργαζομένων που εκπροσωπεί, δηλ. να μην απολύονται αναίτια, να μην δουλεύουν χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να μην τους παρακρατείται το 10% από τον εργοδηγό που τους προσέλαβε (όπως γίνεται σήμερα), να μην χαρίζουν το Δωρόσημο στο ΚΚΕ που τους περιμένει “απ’ έξω” και με τσαμπουκά μόλις το παραλάβουν, κλπ. Ο συνδικαλιστής δεν κλείνει το εργοστάσιο της Πιρέλι, της Αουτομεκάνικα και των ΕΝΑΕ. Γενικώς ομιλών, και επειδή η ζωή είναι μια και μικρή, δεν θα μου καιγόταν καρφί για τα παραπάνω αφού έως σήμερα επιβίωσα ολομόναχος, αν δεν μου ζητούσαν κάθε χρονιά το 60% όσων παράγω (και εγώ ο μαλάκας, από εσφαλμένη αντίληψη περί πατριωτισμού, το δίνω)._Κ.Π.

    1. Δημητρης M.

      Συμφωνω με πολλα απο αυτα που γραφετε.
      Μιλωντας για τους δημοσιους υπαλληλους και με δεδομενο οτι οι περισσοτεροι(παντα υπαρχουν φωτεινες εξαιρεσεις) κανουν οτι ειναι δυνατον για να εμποδισουν εμας στον ιδιωτικο τομεα να κανουμε σωστα και γρηγορα τη δουλεια μας, ποσο καλυτερα θα ησαν τα πραγματα αν εκαναν μια αξιολογηση και ελεγαν στους εντελως αχρηστους να καθονται σπιτι τους και να παιρνουν κανονικα το μισθο τους? Το κοστος θα ηταν χαμηλοτερο για το κρατος (λιγοτερα γραφεια, κοστος ενεργειας κτλ)και πιθανον η εξυπηρετηση των πολιτων να γινοταν πολυ πιο γρηγορα με αποτελεσμα τη αυξηση της ολης παραγωγικοτητας.
      Θα μου πειτε ποιος μπορει να κανει αξιολογηση στο δημοσιο? Ειναι ενα θεμα.

  3. Αλεξ

    Κάθε κατακτητής για να εδραιώσει την δύναμή του στις κατεχόμενες περιοχές, ανάμεσα σε άλλες ενέργειες, κόβει και νέο νόμισμα. Μήπως την εποχή που αντικαθιστούσαμε στην Ευρώπη τα εθνικά νομίσματα με το ευρώ, παραδίδαμε και μέρος εθνικής κυριαρχίας; Αυτό δεν το γνώριζαν αυτοί που σχεδίαζαν και εκτελούσαν την νομισματική ενοποίηση χωρίς καμμία σπουδή πρώτα σε κάποιο είδος “πολιτικής” ένωσης; Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και οι περισσότεροι μέρος ευθύνης για την σημερινή κατάσταση, με τον τρόπο ζωής που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια (η ζωή είναι μικρή για να είναι μίζερη…. συνεπως αδέρφια… ό,τι φάμε ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει…).
    Έχει ενδιαφέρον πάντως ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος από ντόπιους και ξένους ειδικούς, που έχει αναρτηθεί στο adiavroxoi.blogspot.com στις 17 Μαρτίου 2010 με τίτλο: Δείτε οπωσδήποτε αυτό το βίντεο, όπου παρουσιάζει μια συζήτηση που έγινε στο Al Jazeera.

  4. Χρήστος

    Η μοναδική λύση είναι να εφαρμοστούν ΚΑΙ τα τρία παρακάτω πράγματα :
    1. Αναδιάρθρωση χρέους.
    2. Δραχμή με υποτίμηση ανάλογη της αναδιάρθρωσης χρέους
    3. Προσφυγή στη Χάγη (το θέμα είναι νομικό και όχι πολιτικό)με απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.
    Κράτος χωρίς νομισματική έλεγχο ως εργαλείο οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει (βέβαια η ΕΕ θέλει προτεκτοράτα και όχι κράτη…)
    ΥΓ 1 Αν με τη δραχμή τώρα, φοβόμαστε ότι θα ακριβύνουν τα μερσεντέ τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας …

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.