Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

22 Comments

  1. byron

    Άλλος ένας λαίκιστής. Η φτώχεια δεν ήρθε από την τρόικα. Η φτώχεια ήρθε από τα μαύρα μας τα χάλια (και αυτά έφεραν και την τρόικα). Θέλει μισθούς 1200-1500 ευρώ για τους Έλληνες ο κ. Δελαστίκ; Γιατί όχι, κι εγώ θέλω 2000+ ευρώ. Κι αν βρεθεί κανείς να μάς τους δώσει τηλεφωνήστε μου.

    1. Αγαπητέ σε κόβω νεοφιλελεύθερο και “ρεαλιστή”.

      Λοιπόν. Ας υποθέσουμε ότι το βλέπουμε καθαρά καπιταλιστικά.

      Στον καπιταλισμό, κι εγώ στο εμπόριο απασχολούμαι, υπάρχει ο νόμος της Ελεύθερης αγοράς, επειδή όμως δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κλέφτες, πορνες, τελώνες, φαρισαίους κτλ υπάρχουν κάποια ελάχιστα κριτήρια δικαίου, δεν κοιτάω την οικονομια, όπως ο διαιτητής σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου, και κερδίζει ο καλύτερος (εδώ ανταγωνιστικότερος).

      Το καπιταλιστικό κράτος ορίζει λοιπόν τον κατώτερο μισθό, όχι γιατί είναι “σοσιαλιστικό”, αλλά γιατί υπάρχει ένα όριο κάτω από το οποίο είναι κλοπή (γι αυτό και συλλογικές συμβάσεις .)

      Πχ για να πάει ένας εργάτης ένα κιβώτιο από το σημεία Α στο Β κοστίζει ελάχιστο 1 €, αν τώρα είναι καλύτερος (ανταγωνιστικότερος) και σου πάει 2-3 ας πάρει 2 € ή μάλλον θα του δίνεις 2 € για να μην στον πάρει ο διπλανός.

      Ερχεται τώρα το ΔΝΤ και μας λέει ότι αν την δουλεία την κάνει κάποιος μέχρι 25 ετών, πληρώνεται 0,50cent! Και μετά τα γενέθλεια 0,70cent Γιατί;; Για να είναι ανταγωνιστικότερος;; Μα ο ανταγωνισμός ορίζεται από την απόδοση ως βελτίωση (πχ βιομηχανοποίηση) κι όχι από την μη-απόδοση! Παρεμβαίνει δηλαδή στην Ελεύθερη αγορά υπερ μιας συγκεκριμένης ομάδας (πολυεθνικών) και καταστρατηγεί τον ανταγωνισμό που λέει ότι υπερασπίζεται!

      Ενα άλλο παράδειγμα που βγάζει μάτια είναι η παρέμβαση στις Τράπεζες. Οι τράπεζες είναι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και θα πρέπει κι αυτές να υπόκεινται στους όρους του ανταγωνισμού δηλαδή να κλείνουν όπως κι ένα εμπορικό κατάστημα. Φυσικά λόγο του όγκου τους “κλείσιμο” εννοείτε η κρατικοποίηση ή συγχώνευση, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν (Ιωνική, Κρήτης, Χιος κτλ)

      Αρα έχουμε ένα διαιτητή που σφυρίζει διαρκώς πέναλτυ Υπερ της μίας ομάδας (Tραπεζών κι offshore), κι άρα αυτή είναι ο μόνος λόγος μείωσης της ανταγωνιστικότητας και των μισθών. Και φυσικά κάποιοι μισθοί θα μειώνονταν, αλλά κι κάποιοι άλλοι θα αυξάνονταν, το λείμμα του ενός καταστήματος θα έφερνε ανάπτυξη στο άλλο, σήμερα αντί αυτού έχουν γαμ$%#σει την αγορά και δεν πουλάει κανένας.

      Συγγνώμη για το χαλι, αλλά προσπάθησα να το εκλαϊκεύσω.

      1. tasos

        Σωστός. Αυτοί που θέλουν στα αλήθεια αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας, δεν στοχεύουν στο να της προκαλέσουν ύφεση και ανεργία με κάθε τρόπο. Προφανώς θέλουν να προωθήσουν συμφέροντα μιας συγκεκριμένης ομάδας, άρα οι υπόλοιπες ομάδες απλώς πρέπει να… εκλείψουν. Η ανταγωνιστικότητα από την άλλη, υπό κάποιες συνθήκες, δεν αφορά καθόλου τους εργαζόμενους. Ξέρετε πόσο ανταγωνιστικοί είναι οι Κινέζοι και οι Ινδοί? Πρώτοι στον κόσμο! Δουλεύουν τζάμπα 16 ώρες και υπογράφουν και συμβόλαια ότι δε θα αυτοκτονήσουν σε ώρα εργασίας. Όνειρο ανταγωνιστικότητας! Εκεί βέβαια όπου η ανταγωνιστικότητα σπάει όλα τα ρεκόρ, είναι στην παιδική εργασία (και πορνεία). Για αυτό και συνωστίζονται οι μεγάλες “ανταγωνιστικές” επιχειρήσεις στις χώρες όπου επιτρέπεται, ώστε να έχουμε ωραία παιχνίδια όπως iphone κλπ. Μπορεί και εμείς να έχουμε την τύχη να έχουμε παρόμοια αύξηση της “ανταγωνιστικότητας”. Ή μπορεί και να ανθήσει και ο σεξουαλικός τουρισμός αλα Πούκετ. Τόσα νησάκια έχουμε. Πρέπει ο νέος λογαριασμός υπέρ δημοσίου χρέους να έχει πάντα λεφτά μέσα, “πάση θυσία”.

        1. Ο Σόϊμπλε το είπε; Οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να κυβερνήσουν και ο Ελληνικός λαός δεν επιθυμεί να κυβερνηθεί! Αν υπάρχει καλύτερος ορισμός της …αναρχίας παρακαλώ να μου τον πείτε!
          Σοβαρά όμως. “Διορθώνεται” το πρόβλημα; Κατά την άποψη μου όχι. Πέρασαν όλα τα τρένα, η Παιδεία υποτάχτηκε στο κρατικοδίαιτο καθηγηταριό, η πολιτική είναι ιστορίες του Χότζα, η χώρα είναι τελειωμένη. Ούτε καν η Ντοραμπάκ δεν μπορεί να τη σώσει για να μη αναφερθώ στο …Κυριάκο Μητσοτάκη!

      2. tasos

        Κάτι παρόμοιο έλεγε και ο Κίσινγκερ σχετικά με το ότι ο Ελληνικός λαός δεν επιθυμεί να κυβερνηθεί κλπ. Και είχε και σχέδιο για αυτό το “πρόβλημα”, το οποίο και βιώνουμε.
        Τι εννοείτε όταν λέτε “τελειωμένη χώρα”? Εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω προσπαθούν να θρέψουν την οικογένειά τους, τα παιδιά τους. Αυτοί είναι η “χώρα”. Και η “τελειωμένη χώρα” έχει ακόμα τις περισσότερες φυσιολογικές οικογένειες από όλες τις χώρες. Έχει τους περισσότερους “ελεύθερους” επαγγελματίες, “ατομικές” επιχειρήσεις και μικροϊδιοκτήτες γης και ακινήτων. “Ελεύθερος”, “ατομικός” και “μικροϊδιοκτήτης” , σημαίνει πως τα μέσα παραγωγής-οι πηγές παραγωγής πλούτου, μας ανήκουν ακόμα. Αυτό είναι ελπίδα από μόνο του, για αυτό και έχουν λυσσάξει εναντίον ακριβώς αυτών των ομάδων. Στα ελληνικά σχολεία δεν πυροβολούν τους συμμαθητές τους και αποκτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού. Σε όποιο πανεπιστήμιο και ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού βρίσκεις Έλληνες με ελληνικό βασικό τίτλο σπουδών. Και δεν είμαστε πολυπληθής λαός. Η “τελειωμένη χώρα” έχει επίσης το μικρότερο κατακεφαλήν ιδιωτικό χρέος στο δυτικό κόσμο, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο. Η χώρα πρέπει να δείχνει “τελειωμένη” από κάποιους, προκειμένου να γίνει εύκολα “λεηλατημένη”.

        Εν πάσει περιπτώσει, είναι υγιές ένστικτο το να μην επιθυμεί ένας λαός να κυβερνηθεί, από το να κυβερνάται από τους… γνωστούς αυτούς τύπους. Πως να γίνει δηλαδή. Το μη χείρον βέλτιστον.

        Το πρόβλημα θα λυθεί αμέσως αν ο ελληνικός λαός αφεθεί να λειτουργήσει χωρίς τις παρεμβάσεις των δοτών λαθροπολιτικών οι οποίοι αποτελούν το μόνο χρόνιο και άλυτο πρόβλημα της χώρας.

        1. “Τελειωμένη” αν συνεχίσει με τα cartoon. Χρόνια το γράφω. “Επαναστάτες” ταπεινοί χρειάζονται και συνεργάτες δυνατοί να τους συμπαρασταθούν. Όταν ο λαός δει Τιμιότητα και Ταπεινοφροσύνη θα συμπαρασταθεί -στη πλειονότητα του

        2. Αυτή η ιστορία με τον Κίσινγκερ κράτησε περισσότερο απ’ ότι έπρεπε. Αποκλείεται αυτή η πολεμοκάπηλη αλεπού να είπε κάτι τέτοιο για ένα απλό λόγο: με τέτοιες ηγεσίες που, αυτός και οι συνάδελφοί του τοποθετούσαν στην Ελλάδα δεν είχε παρά να καθίσει άνετα και να παρακολουθήσει την παράσταση!

      3. tasos

        Και επειδή σε διαβάζουν και νέοι άνθρωποι αλλά και νέοι αναγνώστες, που δεν ξέρουν τα παλιά γραφτά σου, πρέπει να τα λέμε συνεχώς για ξυπνάν κι άλλοι!

        Σύμφωνοι, δεν το είπε ο Κίσινγερ και είναι και αδιάφορο αν το είπε ή όχι διότι το σίγουρο είναι πως αυτό έχουν στο νου τους όλοι σαν κι αυτόν. Άρα η ουσία παραμένει. Το ότι πλάστηκε όμως αυτή η ιστορία όμως ίσως να έκανε καλό. Κάποιοι μπήκαν και μπαίνουν στη διαδικασία της σκέψης.

        1. Το ξαναλέω… Για όποιον έχει το κουράγιο http://www.kavathas.gr Όλα τα κείμενα από όλα τα έντυπα από τη πρώτη μέρα που ξεκίνησα τη δημοσιογραφπια μέχρι πριν ένα …λεπτό! Έχει και ψαχτήρι για όσους βαριούνται σαν εμένα

  2. δημητρης

    Byron, συμφωνω ως προς την παθογενεια της οικονομιας μας και ως προς το ποιον του Δελαστικ εχω κι εγω τις επιφυλαξεις μου…
    Αλλα κατα τα αλλα η εχεις αναπτυξει μαζοχιστικες τασεις η εχεις απωλεσει την επαφη με την…πραγματικη πραγματικοτητα………..

  3. byron

    Nομίζω ότι δεν έγινα κατανοητός.

    Δεν έχω μαζοχιστικές τάσει και δεν μου αρέσει η ατζέντα των τροϊκανών. Αλλά δεν είναι η τρόικα το κύριο αίτιο της συνεχιζόμενης πτώσης των εισοδημάτων μας· είναι το μαύρο και απέραντο χάλι που έχουμε σε όλους σχεδόν τους τομείς. Και για αυτό θεωρώ λαϊκιστή τον κ. Δελαστίκ. Γιατί αντί να μιλήσει για νομοθεσία, γραφειοκρατία, δημόσια διοίκηση, Παιδεία, Δικαιοσύνη, διαφθορά, φοροδιαφυγή, συντεχνίες και…. ΠΑΜΕ, μιλάει για «τρόικα – τρόικα – τρόικα και πάλι τρόικα».

    Στοιχηματίζω ότι οι μέρες της τρόικας στην Ελλάδα είναι μετρημένες. Θα καταλήξουν τελικά ότι είμαστε ανίατη περίπτωση και θα φύγουν. Τότε θα ήθελα να δώ τι θα λέει ο κ. Δελαστίκ. «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους».

    Όσοι περιμένετε υψηλούς μισθούς, μπορείτε να μου πείτε από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτα σήμερα στην Ελλάδα; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι μέχρι τώρα κάναμε πάρτυ με δανεικά λεφτά, τα οποία τε-λεί-ω-σαν;

    Ευελπιστείτε ότι ο Άγιος Βασίλης θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα για να μας δώσει €2000 μισθό, ή θα δανείσει το πτωχευμένο κράτος ώστε αυτό να ξοδέψει λεφτά και να φέρει «ανάπτυξη» (θεός φυλάξοι) και να «κινηθει η αγορά» ;

    Ή μήπως ανήκετε σε αυτούς που βλέπουν ως λύση να βρει η Ελλάδα νέες εύκολες πηγές δανεισμού (κάτι Ρωσίες και Κίνες που μας λένε ορισμένοι) και να συνεχίσει το πάρτυ με δανεικά λεφτά ανενόχλητη;

    «Λεφτά υπάρχουν» είπε ο ΓΑΠ (κι όχι τυχαία σάρωσε στις εκλογές του 2009)…

    1. Μα επειδή δεν έχεις μαζοχιστικές τάσεις και δεν σου αρέσει η ατζέντα των τροϊκανών, θα πρέπει να συμφωνείς με αυτά που λέει ο Δελαστίκ. Δεν το γράφω ειρωνικά, αυτό ακριβώς πρέπει σου λέει ο Δελαστίκ!

      Αυτά που γράφεις “νομοθεσία, γραφειοκρατία, δημόσια διοίκηση, Παιδεία, Δικαιοσύνη, διαφθορά, φοροδιαφυγή, συντεχνίες και…. ΠΑΜΕ (…ασχετο!) ” είναι ΟΛΑ διαρθρωτικά προβλήματα! Οχι οικονομικά! Επειδή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να τα αγγίξουν κόβουν μισθούς και συντάξεις! ΑΣΧΕΤΟ! Δεν θα κάνω τον Καζάκη να λέω ότι θα μπορούσαμε να παίρνουμε 2000 € όλοι, αλλά ένα 1400 είναι λογικότατο!

      Απλό παράδειγμα με αριθμούς.

      Από τα 100 € του ποσού που δίνουμε για συντάξεις τα 50 €τ α παίρνουν το ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ κτλ δηλαδή το 90% των ασφαλισμένων. Τα υπόλοιπα 50 € τα παιρνουν τα…ευγενή ταμεία δηλαδη το 10% παίρνει το 50% των δαπανών! Για να μην πειράξουν τα ταμεία τους, κατεβάζουν στα 500 τις συντάξεις του 90% των ασφαλισμένων! ! ! ! ! Γιατί; Γιατί μπορουν!

      Η Χοχτιφ χρωστάει 500 εκ € στην εφορία, αλλά δεν…. Γιατί; Γιατί μπορουν! Ειναι Γερμανοί! Ετσι επειδή φέτος έλλειπαν 300 εκ € από τα ασφαλιστικά ταμεία έκοψαν όλες τις επικουρικές συντάξεις! Γιατί; Γιατί μπορουν!

      Εταιρία πήρε δρόμο με διαγωνισμό 400 εκ €. Το 10% ιδιωτικό κεφάλαιο, 40% δημόσιο, 50% Κοινοτικό. Τελικά κόστισε 1,5 δις. Οι μελέτες έδειχναν κίνηση 100.000 αμάξια/μέρα απόσβεση σε 10 χρόνια με 2 € διόδια. Τελικά είχε κίνηση 200.000/μερα και στα δέκα χρόνια διπλασίασε τα κέρδη, Μετά τα δέκα χρόνια αντί να το παραδώσει και να πάνε τα έσοδα στο κράτος, το πήρε για άλλα 10 χρόνια. Γιατί; Γιατί μπορουν!

      Οπότε εσύ κάθεσαι και σπάς το κεφάλι σου να καταλάβεις γιατί παίρνει 600 κι όχι 680 και αν είσαι ανταγωνιστικός κι οι άλλοι αυξάνουν τα κέρδη του κάθε μέρα.

      ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΖΗΜΕΙΕΣ! ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ !

      Το πρόβλημα είναι 90% διαρθρωτικό, και 10% οικονομικό. Αυτό λέει ο Δελαστικ. Τα λεφτά μοιράζονται με νοοτροπία cosa-nostra. Oχι άνισα, (που μπορώ να το καταλάβω σε ένα καπιταλιστικό κόσμο ο διευθυντής να παίρνει περισσότερα), αλλά παράλογα!

      1. byron

        Και τα 2 μνημόνια βρίθουν διαρθρωτικών μέτρων ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ. Ποιός φταίει για αυτό; Η τρόικα; Μήπως να φέρει μια μεραρχία της Bundeswehr να τα εφαρμόσει; Δεν νομίζω.

        Άσχετο το ΠΑΜΕ; Πόσες επιχειρήσεις πρέπει να κλείσει ακόμα το ΚΚΕ; Γιατί δεν πάει έξω από την Τυποεκδοτική Α.Ε. να μπλοκάρει τις εισόδους; Εκεί επιτρέπονται οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών;

        Η Hochtief δεν «αρνείται» να πληρώσει €500Μ ΦΠΑ… Για την ακρίβεια της έχουν καταλογίσει αυτό το ποσό μετά από αναδρομικό έλεγχο, και έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Προφανώς για σας οι Γερμανοί δεν δικαιούνται να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

        Φυσικά το ότι έρχεται το «κράτος» και καταλογίζει €500Μ πρόσθετο φόρο 10 χρόνια μετά, επικαλούμενο μια ασαφή φορολογική νομοθεσία, είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατί δεν έρχεται κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα. Το πώς γίνονται οι «έλεγχοι» δεν το σχολιάζω…

        Να κρατικοποιηθεί η Αττική Οδός; ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ. Γιατί, ώστε να ισοπεδωθεί προς τα κάτω; Να γίνει σαν κάτι άλλους κωλόδρομους; Αν κάποιος έχει αγαθά κίνητρα και δεν είναι απλά οπαδός του κρατισμού, ας ζητήσει μείωση της χρέωσης στα διόδια.

        1. Προτιμώ μία κρατικοποιημένη Αττική Οδό με όλες τις λακούβες και τους κινδύνους της δεκαετίας του 60 πρά ένα δρόμο που κάθε το μέτρο είν αι στρωμέν ο με το αίμα της Ελλάδας

      2. τα 2 μνημόνια βρίθουν διαρθρωτικών μέτρων ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ.

        Δεν είμαι συνωμοσιολόγος, το ίδιο κάνουν σε όλες τις χώρες, οι “διαρθρωτικές αλλαγές”, “αναπτυξιακά έργα”, “ανάπτυξη”, “ανταγωνιστικότητα” είναι απλώς το καρότο για να χάνουμε το δάσος. Θα πάρουν τα λεφτά μέσω φόρων, τις καταθέσεις μέσω χαρτσιών, τα φιλέτα μπιρ-παρά, λουκέτα, ανεργία κι άντε γεια.

        Το μόνο που θα κάνουν ίσως είναι να δώσουν στα Πολυεθνικά Σουπερ Μαρκετ τα φάρμακα και τα βενζινάδικα και στους Tour Operator τα ταξί, αλλά η πίτα δεν θα μεγαλώσει.

    2. δημητρης

      Συναναγνωστη Byron, νομιζω οτι δεν εχεις παρακολουθησει με προσοχη (ισως να ειδες αποσπασματικα την συγκεκριμενη συνεντευξη, γιατι σε απωθει ο Δελαστικ, οχι αδικα…
      Κανε μια…αυθυποβολη κ προσπαθησε να την παρακολουθησεις προσεκτικα και ολοκληρη.
      Κατοπιν, πες μου αν λεει κατι παραλογο και που διαφωνεις με την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ συνεντευξη ομως και οχι με γενικολογιες….

      1. byron

        Όχι, το παρακολούθησα. Τα 2 πρώτα λεπτά πραγματεύονται ένα υπαρκτό και πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν σχολίασα.

        Σχολίασα τα υπόλοιπα, γιατί αν ερχόταν ένας εξωγήινος και τα παρακολουθούσε, θα θεωρούσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με καλά δημοσιονομικά (παραμύθια της Χαλιμάς τα περί δημοσιονομικών κατά τον κ. Δελαστίκ), το κύριο πρόβλημά της οποίας είναι ότι κάποια «τροικα» θέλει να τη φτωχύνει.

        Μετά παραλληλίζει το Ελληνικό πρόβλημα με αυτό άλλων χωρών της Ευρώπης, λ.χ. της Ισπανίας, μιας χώρας που κατασκευάζει από αυτοκίνητα μέχρι αεροπλανοφόρα.

        Οι Ισπανοί δικαιούνται να εξανίστανται γιατί κάτι παράγουν σαν χώρα. Ενώ εμείς παράγουμε… φραπε.

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.