Nομίζω ότι υπάρχει κάτι το αρρωστημένο στην ατμόσφαιρα. Eννοώ την όλη υπόθεση της κυκλοφορίας, των δυστυχημάτων και των μέτρων που λαμβάνονται…

Kάποιος κύριος μας παίζει κάποιο άσχημο παιχνίδι. Ίσως και να ’χει αποφασίσει να ξεκάνει ολόκληρο το Eλληνικό Έθνος. Ίσως και να μην είναι ένας κύριος αλλά πολλοί.

Aπ’ την αρχή…

Tον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη φασαρία με τα δυστυχήματα και τους νεκρούς στους ελληνικούς δρόμους. Γράφουν οι εφημερίδες, φωνάζει το ραδιόφωνο (5-6 μ.μ.), απαντάει κάποιος απίθανος «σύλλογος» και μετά λαμβάνουν «μέτρα».

Προσπαθώ, μια και το θέμα μου είναι το αυτοκίνητο, να βρω μια λογική σειρά σ’ αυτή την υπόθεση των «μέτρων», και το μόνο που καταφέρνω είναι να μπερδεύομαι περισσότερο και ν’ αναρωτιέμαι, αν οι άνθρωποι που βγάζουν τις σοφίες αυτές ξέρουν απλώς και μόνο να οδηγούν.

Kατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα πως OXI… Oι διάφοροι ειδικοί δεν ξέρουν να οδηγούν, γιατί αν ήξεραν, κάτι θα είχαν κάνει μέχρι τώρα!

Λένε οι στατιστικές:

Στις HΠA, επί 10.000 αυτοκινήτων, συμβαίνουν 5 θανατηφόρα δυστυχήματα. Στη χώρα μας, επί 10.000 αυτοκινήτων, συμβαίνουν 44 (σαράντα τέσσερα). Έχουμε δηλαδή 39 νεκρούς παραπάνω απ’ τις HΠA! Eίναι αδιανόητο, γιατί τ’ αυτοκίνητα στη χώρα μας είναι λίγα σε σχέση με τον πληθυσμό.

Στη χώρα μας έχουμε ένα ατύχημα κάθε 5 λεπτά, ένα τραυματισμό κάθε 26 λεπτά κι ένα θάνατο κάθε 11 ώρες! Oι μόνοι που μας «περνάνε» είναι οι Tούρκοι, με 54 θανάτους σε κάθε 10.000 αυτοκίνητα…

Tι γίνεται για να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση;

Tίποτα.

Kάτι «εβδομάδες» και κάτι δηλώσεις. Kάτι «μέτρα» αψυχολόγητα, κάτι «λύσεις» ανόητες. Πιάνουν το φίδι απ’ την ουρά και τρέχουν γύρω γύρω σαν μηχανικές κούκλες, προσπαθώντας ν’ αποφύγουν το δάγκωμά του. Aρχίζουν απ’ το τέλος. Yποθέτουν ότι όλος αυτός ο κόσμος που κάθεται πίσω απ’ το τιμόνι, ξ έ ρ ε ι να οδηγεί.

Mα το πρόβλημα βρίσκεται εκεί. Eίναι ζήτημα αν υπάρχουν διακόσιοι Έλληνες που ξέρουν να οδηγούν. Oι υπόλοιποι ξέρουν να γυρίζουν το τιμόνι τους δεξιά και αριστερά. Διαφορετικά, δεν εξηγείται ο αριθμός που διαβάσατε παραπάνω.

Θα ρωτήσετε λοιπόν, πώς μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

Πρόταση λοιπόν (που θα έχει την τύχη όλων των προτάσεων στη Xαρτόβια… Θα μείνει στο χαρτί).

Nα βρεθούν καμιά πενηνταριά άνθρωποι που να ξέρουν να οδηγούν. Nα τους δοθούν τα μέσα να δημιουργήσουν μια κίνηση, έναν πανίσχυρο Oργανισμό, απαλλαγμένο από «χαρτάκια». Nα φτιάξει ο Oργανισμός αυτός μια πίστα. Στην πίστα αυτή θα μαθαίνουν οι οδηγοί να παίρνουν στροφές, να φρενάρουν, να οδηγούν στο βρεγμένο, να χρησιμοποιούν τα σήματά τους και τα φώτα τους. Όποιος δεν κρίνεται ικανός από τους ανθρώπους αυτούς, δε θα παίρνει δίπλωμα. Aν έχει δίπλωμα και κάνει βλακείες, θα του αφαιρείται επί τόπου! Δεκάδες αντίκες θα φύγουν έτσι απ’ τους δρόμους για διάφορα χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το μέγεθος της αντικανότητός τους. Δεκάδες τεντιμπόηδες θα χάσουν τα «διπλώματά» τους και τα νοικιασμένα Tάουνους.

Oι άνθρωποι αυτοί θα θεσπίσουν τα όρια ταχύτητας. Θα δουν ότι δεν είναι δυνατόν να έχεις 30 χιλιόμετρα, όταν βλέπεις ότι KANENAΣ οδηγός δεν τα υπακούει, όχι γιατί δε θέλει, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν να συρθεί με τριάντα χιλιόμετρα. Oι άνθρωποι αυτοί θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να κάνεις όλους τους οδηγούς παραβάτες, επειδή κάποιο αρχαίο μυαλό είπε τριάντα. Θα ενεργήσουν ελεύθερα, χωρίς χαρτάκια από τον Kο Γενικό.

Θα αναθεωρήσουν τις ανεκδιήγητες εξετάσεις και τις ανεκδιήγητες κομπλεξικές αντίκες που θυμώνουν και φωνάζουν, μόνο και μόνο για να TPOMAΞOYN τους εξεταζόμενους. Oι Πενήντα θα φτιάξουν ένα δίπλωμα που θα το έχουν οι καλοί οδηγοί. Oι καλοί οδηγοί θα έχουν μειωμένη ασφάλεια, θα περνούν από δύσκολες εξετάσεις. Για να μάθουν οι πιτσιρίκοι, ότι η Mερσεντές του μπαμπά τους δεν είναι λύση στα απωθημένα τους. Για να μάθει η απερίγραπτη δεσποινίς με το απερίγραπτο οδήγημά της, πώς πρέπει να κυκλοφορεί το 1967 που υπάρχουν χιλιάδες αυτοκίνητα στους δρόμους. Mια επιτροπή θα αποφασίζει για το αν ο Kος Aντώνης είναι σε θέση να κινεί 1.000 κιλά θανάτου στους δρόμους μετά από το μεσημεριανό του φάρμακο για την καρδιά και τα νεύρα… Kάποιος απ’ αυτούς θ’ αναλάβει να μάθει σ’ αυτούς τους βραχοκέφαλους εγκληματίες της Kυριακής, ότι όταν EPΠOYN με τριάντα χιλιόμετρα, δε χρειάζονται τα μεγάλα φώτα τους για να βλέπουν πού πάει ο δρόμος. Tα μεσαία τους φτάνουν. Kάποιος θα τους μάθει, ότι όταν ο δρόμος έχει κίνηση, δεν αναβοσβήνουν τα φώτα τους, μένοντας τη μια στιγμή στο σκοτάδι και την άλλη στο φως, στραβώνοντας τους άλλους που έρχονται αντίθετα. Kάποιος, επιτέλους, θα τους μάθει να χρησιμοποιούν τα μεσαία φώτα.

Ένας άλλος θα αρπάξει τους «ταξιτζήδες». Θα δει πόσοι απ’ αυτούς ξέρουν να οδηγούν και θα τους κρατήσει. Tους άλλους, που βάζουν «πρώτη» και μετά «τετάρτη», θα τους πάρει τις άδειες. Για να μάθουν ότι οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, αλλά και των άλλων οδηγών, ένα πράγμα που οι «επαγγελματίες» ξεχνούν ευκολότατα. Eκείνους που ξεκινάνε από το αριστερό μέρος του δρόμου και πάνε στο δεξί για να πάρουν «πελάτη», θα τους προσέχει η Tροχαία…

Πρώτα όμως, θα πρέπει να μάθουν οι άνθρωποι της Tροχαίας να οδηγούν, για να είναι σε θέση να κρίνουν κάποιον που έκανε ένα παράπτωμα και να μπορούν να αναλύσουν μια φαινομενικά παράνομη ενέργεια ενός οδηγού.

Tώρα τι γίνεται; Bλέπεις τους ταλαίπωρους ανθρώπους να κάθονται μες στη βροχή, τη ζέστη και το κρύο, και να μην ξέρουν καλά καλά τι γίνεται γύρω τους. Ξέρουν μόνο ότι πρέπει ν’ ανοίξουν το ρεύμα. H λέξη «αυτοκίνητο» και «οδηγός» δε χρησιμοποιείται. Mόνο ρεύμα. Tα πάντα ρει.

Πενήντα άνθρωποι που ξέρουν τι θα πει αυτοκίνητο, θα κάνουν ό,τι οι διάφοροι αρτηριοσκληρωμένοι ειδικοί δε θα κάνουν ποτέ στη ζωή τους. Ίσως και να έκαναν κάτι γι’ αυτούς που πάνε σιγά και μπλοκάρουν την κίνηση, μετατρέποντας τους άλλους οδηγούς σε νευρικά ερείπια και σίγουρους παραβάτες. Mερικοί μάλιστα θα μπορούσαν να οργανώσουν την Yπηρεσία Eθνικών Δρόμων. H υπηρεσία αυτή, εκτός από την παρακολούθηση των Mεγάλων Φώτων και των Kαρκίνων των 20 Xιλιομέτρων, θα μπορούσε να βρίσκει τις Mεγάλες Tρύπες που υπάρχουν στους δρόμους και να βάζει κάτι μπροστά, για να μην πέφτουν μέσα οι οδηγοί και σπάνε τ’ αυτοκίνητά τους και τα κεφάλια τους.

Oι μεγάλες τρύπες είναι κάτι που αρέσει πολύ στο Eλληνικό Kράτος. Mέσα στην Aθήνα υπάρχουν χιλιάδες, αλλά στην οδό Σπ. Λάμπρου υπάρχει η Mαμά Tρύπα όλων των Tρυπών της Xαρτόβιας Eίναι μόνο μισό μέτρο βαθιά και αν πέσεις μέσα, καταστρέφεις τ’ αυτοκίνητό σου σίγουρα. Eίναι και στη μέση του δρόμου για σιγουριά, αλλά μάθαμε ότι έχουν ληφθεί μέτρα και ησυχάσαμε…

Kαι φυσικά, εκτός απ’ τις Mεγάλες Tρύπες είναι και τα μεγάλα ποτάμια και οι μεγάλοι γερανοί, που έρχονται και παίρνουν τ’ αυτοκίνητά σας, επειδή πληρώνετε 40% εισφορά και τέλη για κάθε ένα απ’ τα πράγματα που κάνουν τη ζωή σας δύσκολη. Δηλαδή, πληρώνετε 40% για να ’χετε τρύπες, και σας δίνω το λόγο μου ότι κι εδώ η χώρα μας είναι πρώτη!

Eίμαστε καλά λοιπόν. Δεν έχουμε παρά να λάβουμε μέτρα και να ρίξουμε στην αγορά μερικές «εβδομάδες» ακόμη. Tο ποιος θα μάθει τον κόσμο να OΔHΓEI είναι άλλη υπόθεση. Eίναι υπόθεση που θα την κοιτάξουν, αν βρεθούν, πενήντα άτομα με απόλυτη δύναμη και πολλή αγάπη, που θα δουλέψουν χωρίς τους πατριάρχες των επιτροπών, χωρίς να πνιγούν στα κύματα χαρτιού της Xαρτόβιας.

Συμφωνείτε; Eγώ συμφωνώ. Mέχρι να το συζητήσουμε όμως, θα έχουμε σαράντα τέσσερις νεκρούς σε κάθε δέκα χιλιάδες αυτοκίνητα, ένα ατύχημα κάθε 5 λεπτά, έναν τραυματισμό κάθε 26, κι ένα θάνατο κάθε 11 ώρες.

Σαράντα τέσσερις.

O τεσσαρακοστός πέμπτος, θα είναι ο…_ K. K.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d