Από το e-cynical”
«Πρώτη φορά έχουμε προέδρους που να μοιάζουν με το λαό, που να έχουν βγει μέσα απ’ το λαό», είπε η Κίρτσνερ σε κάποια στιγμή της κουβέντας με τον Όλιβερ Στόουν, εννοώντας φυσικά τον Τσάβες, τον Μοράλες και τον Λούλα. Πιθανόν να εννοούσε και τον Φερνάντο Λούγκο, τον ιερωμένο πρόεδρο της Παραγουάης, ή και τον Κορία τον πρόεδρο του Ισημερινού, κοντολογίς τους προέδρους των χωρών μελών της Μπολιβαριανής συμμαχίας της Λατινικής Αμερικής.
Κι αναλογίστηκα, πόσοι από μας άραγε είχαν κάτι να διηγηθούν για κάποιον από τους τόσους πρωθυπουργούς που πέρασαν απ’ την Ελλάδα, ότι δηλαδή μπορεί να ήταν κάποτε γείτονες, ότι μπορεί να παίζανε κάποτε μαζί μπάλα, ή να πηγαίνανε στο ίδιο φροντιστήριο, ή να κάθονταν στο ίδιο θρανίο. Κανείς. Έγκλειστοι οι περισσότεροι πίσω από τις ψηλές μάντρες ακριβοθώρητων σχολείων και πολυτελών επαύλεων, με άλλες παραστάσεις, με άλλα κοσμοείδωλα, μην έχοντας καμιά σχέση, καμιά γεύση, καμιά ιδέα με αυτό που λέγεται λαός.

«Ο ντε Λοσάδα, (προηγούμενος πρόεδρος της Βολιβίας, που έφυγε κι αυτός με ελικόπτερο), δεν ήξερε καν να μιλάει ισπανικά, μόνο αμερικάνικα», συνέχισε σε κάποια άλλη στιγμή η Κίρτσνερ, δίνοντάς μας μ’ αυτό ελπίδες ότι μπορεί να είναι μοίρα τελικά, κάποιος που δεν μιλάει τη γλώσσα του τόπου που κυβερνά, να φεύγει κάποια στιγμή για τον αγύριστο με ελικόπτερο.

Ο Όλιβερ Στόουν πριν δυο περίπου χρόνια, γύρισε το ντοκιμαντέρ «South of the Βorder», εμπνευσμένος απ’ το βιβλίο του Τάρικ Άλι, «Πειρατές της Καραϊβικής». Επισκέφτηκε και συνομίλησε με όλους τους προαναφερθέντες προέδρους, το μεγαλύτερο όμως μέρος της ταινίας είναι αφιερωμένο στον Τσάβες. Παράλληλα, προβάλει αποσπάσματα ειδήσεων και συνεντεύξεων ή ομιλιών αμερικανών δημοσιογράφων, καθηγητών και κυβερνητικών αξιωματούχων, στα οποία ξεδιπλώνεται ολόκληρη η γελοιότητα της αμερικάνικης προπαγάνδας εναντίον του Τσάβες.

Αν έχετε κάποιους ενδοιασμούς για το κατά πόσον ο Τσάβες είναι διδάκτορας, κλόουν ή έμπορος ναρκωτικών, ακόμα και ναρκομανής ο ίδιος, τότε δεν θα πρέπει να έχετε επίσης κανέναν ενδοιασμό και για το κατά πόσον ο ΓΑΠ είναι Great Thinker. Αν η εικόνα αυτή του Τσάβες εκπορεύεται χύδην από δευτεροκλασσάτα media της Αμερικής, τουναντίον του ΓΑΠ, χαλκεύεται σε μέσα κυρωμένα με τη σφραγίδα της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας.

Η Μπολιβαριανή Συμμαχία των ως άνω κρατών της Λατινικής Αμερικής, με σοσιαλιστικές και κεντρο-αριστερές κυβερνήσεις, τα οποία πέρασαν στην πρόσφατη ιστορία τους από το μαχαίρι του ΔΝΤ, δίνει ένα καλό παράδειγμα για το πώς το επίτευγμα αυτό θα μπορούσε να μεταφερθεί και στον ευρωπαϊκό χώρο. Ειδικά τώρα, που η επιδημία ΔΝΤ αρχίζει να εξαπλώνεται και να μολύνει περισσότερες από μια χώρες.

Το «South of the Border» του Όλιβερ Στόουν παίζεται στο Ιντεάλ και τη Λαϊδα. Αλλά θα αποκομίσετε πολλά περισσότερα αν το συνδυάσετε με το διάβασμα παράλληλα και του βιβλίου του Τάρικ Άλι, «Πειρατές της Καραϊβικής», το οποίο και του έδωσε την έμπνευση.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d