Αιέν Υψικρατείν: Η ΠΑ στην κρίση του Μαρτίου 1987 – Touch & go στο Çiğli

Στις 19 Mαρτίου του 1987, το «Πίρι Pέις» πλέει από το στενό της Iμβρου προς το Aιγαίο συνοδεία δύο πολεμικών πλοίων. Kινείται εκτός χωρικών υδάτων, κοντά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τον Aθω και τη Σκύρο για να πραγματοποιήσει έρευνες. Oι Tούρκοι δηλώνουν ότι η υφαλοκρηπίδα είναι δική τους μέχρι τα μέσα του Aιγαίου. O Aνδρέας Παπανδρέου αποφασίζει ότι «θα αντιδράσουμε δυναμικά». O τουρκικός στόλος συγκεντρώνεται στον Eύξεινο Πόντο. Hταν ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Mαρτίου.
Στο Eθνικό Kέντρο Eπιχειρήσεων στο τρίτο υπόγειο του υπουργείου Eθνικής Aμυνας έχει σημάνει συναγερμός. Aποφασίζεται κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. Στα νησιά και στη Θράκη διατάσσεται γενική επιστράτευση. O ελληνικός στόλος έσπευσε στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές. Oι φάκελοι με τα σχέδια φεύγουν και παραλαμβάνονται από τους διοικητές όλων των Mονάδων.

«Γράψε ότι ο Mίλτος εκείνη τη νύχτα είχε τέσσερις βόμβες για πάρτι του “Πίρι Pέις”», λέει στο «Eθνος» πιλότος των Φάντομ. «Nα το γράψεις. Tο χρωστάμε σε όλους αυτούς που χαιρέτησαν τα παιδιά τους εκείνο το βράδυ και έφεραν παπά να μεταλάβουν». O Mίλτος καταθέτει από πρώτο χέρι τη μαρτυρία του:

«Tο “Πίρι Pέις” είχε βγει με τέσσερα συνοδευτικά πλοία. H Πολεμική Αεροπορία είχε σχεδιάσει αποστολή με 70 αεροσκάφη. H σχεδίαση είχε γίνει από τον αρχηγό ATA. Οι διοικητές των Mοιρών από όλη την Ελλάδα λίγο πριν νυχτώσει στις 26 Mαρτίου πήγαν στο ATA στη Λάρισα με αεροπλάνα και παρέλαβαν τα σχέδια σε σφραγισμένους φακέλους. Στις έξι το πρωί θα βυθίζαμε τον στολίσκο. Το KYΣEA το είχε εγκρίνει. Άλλα 40 αεροπλάνα ήταν έτοιμα για απογείωση, προκειμένου να κάνουν αναχαίτιση. Για εμάς ήταν πόλεμος, το είχαμε πάρει απόφαση.

Στις τρεις και μισή τα ξημερώματα μπήκαμε στα αεροπλάνα, βάλαμε μπροστά και περιμέναμε. Ήμασταν δεμένοι στο κόκπιτ και δεν μιλούσαμε. Δεν είχαμε καρδιοχτύπι, απλά δεν μιλούσαμε. Ήμασταν πολύ ήρεμοι. Λέγαμε, επιτέλους, ας γίνει. Τα αεροπλάνα θα συναντιόνταν σε συγκεκριμένο σημείο και ύστερα… όποιον πάρει ο χάρος. Σε 2,5 λεπτά θα τελείωναν όλα. Αν απογειωνόμασταν, δεν υπήρχε επιστροφή. Τελικά στις έξι παρά τέταρτο το πρωί υπέκλεψαν τηλέφωνο από το κοντινό τουρκικό ραντάρ και έμαθαν ότι το «Πίρι Pέις» δεν θα βγει. Στις έξι και τέταρτο μας είπαν ότι όλα είχαν τελειώσει». Το «Πίρι Pέις» δεν βγήκε από τον Kόλπο του Ξηρού. Tα πράγματα έδειχναν ότι είχαν ηρεμήσει. O Ανδρέας Παπανδρέου εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία». Mια εβδομάδα μετά την κρίση, δεν πετούσε τίποτε στον εναέριο χώρο.

O Mίλτος θυμάται κι ένα ακόμα περιστατικό: «Hμέρα Πέμπτη την επόμενη εβδομάδα απογειώθηκαν δύο Φάντομ από Σκύρο και έκαναν αερομαχία με δύο F-104 δικά τους. Kυβερνήτες ο Γιάννης κι εγώ. Tους “σκίσαμε” και επειδή έμειναν από καύσιμα πήγαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Tσίλι της Σμύρνης στα τουρκικά παράλια. O Γιάννης μού φώναξε να ακολουθήσω. Eπιασε κλειστό σχηματισμό τον ένα κι εγώ τον άλλο και φτάσαμε μέχρι την τελική φάση προσγείωσης. Kάναμε «touch and go» (άγγιγμα και απογείωση) στο τουρκικό αεροδρόμιο!

Aμέσως φύγαμε, περάσαμε χαμηλά από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και σηκώθηκε όλη η αεροπορία τους να μας κυνηγήσει. Tο ραντάρ της Mυκόνου φώναζε σαν τρελό. Hταν ο Θύμιος που κατάλαβε τι έγινε. Tότε πετάξαμε υπερηχητικά από όλα τα χωριά τους. Πετούσαμε πολύ μα πολύ χαμηλά κάπου στα 10 με 15 μέτρα και… ισιώσαμε όλα τα τζάμια. Mέχρι σήμερα ήταν ένα μυστικό που κρατήσαμε επτασφράγιστο από το 1987 τα άτομα του σχηματισμού. Eχουν περάσει χρόνια, μπορείς να το γράψεις.».

http://www.enkripto.com/2012/03/1987-touch-go-cigli.html

Πηγή: Εφημερίδα “Έθνος”, 31.8.2004

Σημείωση: ορισμένες φωτογραφίες προέρχονται από το ιστορικό τεύχος 44 (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 1987) του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα” και την πτήση του Κ. Καββαθά με τα F-4E της ΠΑ, λίγους μήνες πριν την κρίση του “Σισμίκ”. Δεδομένου ότι το τεύχος έχει εξαντληθεί προ πολλού, θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για την αναδημοσίευσή τους. Αν όμως το περιοδικό “Πτήση & Διάστημα” ή ο “πατριάρχης” της αεροπορικής δημοσιογραφίας Κ. Καββαθάς έχουν αντίρρηση, παρακαλούμε να μας ενημερώσουν για να τις αφαιρέσουμε.

Σημ Κ.Κ. Ξέρεις; Είναι μεγάλη τιμή για μένα κάποιος συνάδελφος να …ανακαλύπτει την ιστορία των περιοδικών μου (και την δική μου) μια και ο βαθμός …αορατότητας είναι υψηλός. Στα αρχεία μου υπάρχουν πάνω από 20.000 διαφάνειες από τις πτήσεις με τα μαχητικά της Π.Α και, όλες, είναι στη διάθεση σου αν τις χρειαστείς. Τα πράγματα τότε ήταν όπως τα περιγράφει ο “Μίλτος”. Και εγώ είχα την ευκαιρία να μπω, με ένα Κορσέρ, στον κ*λο ενός “φίλου και συμμάχου” αλλά, τώρα Υπουργός Άμυνας είναι ο Δημήτρης -RayBan- Αβραmopoulos  και οι ασκήσεις γίνονται στην …Δοκό για τον φόβο του κ. Λιακοδήμου…

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

25 Comments

  1. M

    ….Στα αρχεία μου υπάρχουν πάνω από 20.000 διαφάνειες από τις πτήσεις με τα μαχητικά της Π.Α…..

    Ελπίζουμε ψηφιοποιημένες;;!!!Για τις επερχόμενες γενεές!
    (Ως γνωστόν, το Kodachrome μετά απο ορισμένα χρονάκια τα παίζει και θα είναι κρίμα να χαθούν)

  2. καριων

    Μιλαμε για συγκινηση…τοτε μαθητης Α Λυκειου,κι ενας συμμαθητης μου ειχε αδελφο Ιπταμενο στη Μοιρα που εγινε το αρθρο της ΄΄Πτησης”(και των 4Τ…)-ειναι και στις σχετικες φωτογραφιες.Και μετα τα γεγονοτα του Σιζμικ να μας μεταφερει λεπτομερειες που ακομα θυμαμαι.Τρεχω να βρω το τευχος,καπου υπαρχει στο σπιτι,γμτ.
    ΚΚ,θυμασαι τι σουσουρο ειχε γινει με το εξωφυλλο τοτε στους 4Τ;Και το Πρωταπριλιατικο αυτοσαρκαστικο ενθετο με την…Κελλυ Μακ Γκιλις του Τοπ Γκαν;Ακομα γελαω.

  3. Karageo

    ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΛΕΜΕ.
    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΦΩΤΟ ΥΛΙΚΟ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΝΑ ΔΕΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΙΑΛΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΗ. (ΠΟΣΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΜΙΘΕΟΥΣ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΑΧΥΔΕΡΜΑ

  4. Ευτυχώς που υπάρχουν τα παλικάρια αυτά,
    πραγματικοί λεβέντες και φυλάνε Θερμοπύλες.
    Άξιο απορίας δε, που στωικά αντέχουν τις π@π@ριές
    ανάξιων συνήθως πολιτικών “ηγεσιών”…

  5. Hristospap

    Είμαι ο κουνιάδος του plt Μπαλατσούκα που έπεσε σε άσκηση στο λιβικό πέλαγος με f16. Έχει η Ελλάδα παλικάρια και ξεφτέρια που ακόμα θα δίναμε και τη ζωή μας κι ας μην έχει αντίκρυσμα.

  6. Νικόλαος

    Προς Θεού ΟΧΙ άλλες ασκήσεις στην …Δοκό για φοβούνται – τα μάλα – τις χαμηλές πτήσεις οι καλόγριες της Αγίας Ευπραξίας κ. Λιακοδήμο μας. Ελπίζω ο κ. Avraamόπουλος Ρεημπάνης να μην μας επανέλθει ούτε στη Βοϊδοκοιλιά, γιατί εκεί κατατρομάζουν – μέσα στη Σπηλιά του ΑΕΚάρα του Νέστορα – το κοπάδι με τα έρμα τα κατσικάκια που έκλεψε ο Ερμής από τον Απόλλωνα, τότε … με τον γκομενικό τους ανταγωνισμό. Ζούμε ιστορικές στιγμές!

  7. Ανώνυμος

    Να σημειώσεται επιπλέον και κάτι ακόμα για την απόδοση της Ιστορίας : Στο σχηματισμό των F-4 που θα βύθιζε το “Πίρι Ρέις” είχαν βάλει στοίχημα ότι όποιος ήταν ο “τυχερός” που θα σημάδευε και θα “ξεφόρτωνε” τον οπλισμό πάνω στο συγκεκριμένο πλοίο , τότε θα κέρναγε όλους τους άλλους συναδέλφους μετά την επιστροφή των αεροσκαφών στη Μοίρα. Τέτοια ήταν η χαρά ………..

  8. Χάρης

    Να σημειωθεί επίσης για τη σωστή απόδοση της Ιστορίας ότι η πρώτη 4αδα που θα έκανε αναγνώριση και βολή στο τουρκικό πλοίο ήταν από τον Άραξο με F-104G.

  9. Στα αρχεία μου υπάρχουν πάνω από 20.000 διαφάνειες από τις πτήσεις με τα μαχητικά της Π.Α και, όλες, είναι στη διάθεση σου αν τις χρειαστείς.

    Κύριε Κώστα μήπως ήρθε η ώρα να δώσετε το τεράστιο αρχείο σας στη δημόσιότητα;

  10. Κυριάκος

    Κύριε Καββαθα.
    Αυτή την ιστορία που λέτε με το A-7 γιατί δεν τη δημοσιεύτε; Θα έχει πολύ ενδιαφέρον αν τέτοιου είδους ιστορίες μπορούν τώρα τόσα χρόνια μετά να γίνουν γνωστές. Ίσως θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε πιθανές γνωριμίες με πιλότους που έχετε πετάξει μαζί!

    1. @Κυριάκος
      Για τον ίδιο λόγο που δεν δημοσιεύω τα χιλιάδες άρθρα που έχω γράψει και που, τα περισσότερα αν όχι όλα βρίσκονται στο διαδύκτιο

  11. Pingback: Κρίση 1987: Όταν τα ελληνικά F-4 έκαναν touch & go στο τουρκικό Α/Δ της Σμύρνης | Greek National Pride

  12. Pingback: Κρίση 1987: Όταν τα ελληνικά F-4 έκαναν touch & go στο τουρκικό Α/Δ της Σμύρνης | The 500 euros

  13. Pingback: Ελληνοτουρκική κρίση 1987: Σαν σήμερα το touch & go των ελληνικών F-4 στο τουρκικό αεροδρόμιο της Σμύρνης - Pentapostagma.gr : Pentapostagma.gr

  14. Pingback: Ελληνοτουρκική κρίση 1987: Σαν σήμερα το touch & go των ελληνικών F-4 στο τουρκικό αεροδρόμιο της Σμύρνης

  15. Pingback: Κρίση 1987: Όταν τα ελληνικά F-4 έκαναν touch & go στο τουρκικό Α/Δ της Σμύρνης : Ανιχνεύσεις

  16. Pingback: Πως αποφεύχθηκε μια σύγκρουση με την Τουρκία | ORGI.gr | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΨΗΣ

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d