Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Ελευθεροτυπία
Από Factorx

Η«Ε» αποκαλύπτει έγγραφο του πρώην διοικητή του υποστρατηγείου της Λάρισας (7 CAOC) και σημερινού Α/ΓΕΑ προς τον Αμερικανό διοικητή του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης, από το οποίο προκύπτει ότι η τωρινή ανάκληση των ελληνικών αναχαιτίσεων είχε δρομολογηθεί από το 2009.

Το ίδιο άλλωστε αναφέρθηκε και από την τουρκική εφημερίδα «Zaman», στις 22 Οκτωβρίου, η οποία σημειώνει ότι από τις 14 Οκτωβρίου τα ελληνικά μαχητικά δεν αναχαιτίζουν τα τουρκικά, όταν αυτά αλωνίζουν στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ελληνικό έγγραφο της 13ης Μαΐου 2009:

«…Το τελευταίο διάστημα η τουρκική πρόκληση έχει φτάσει σε μάλλον επικίνδυνο σημείο, με τα τουρκικά αεροσκάφη να υπερίπτανται των ελληνικών νήσων, απέναντι στην οποία η Ελλάδα αντέδρασε με προσεκτικό και υπεύθυνο τρόπο. Επιπροσθέτως, σε μια επιπλέον ένδειξη καλής θέλησης, προκειμένου να μετριαστούν οι εντάσεις, οι ελληνικές αρχές επανεξέτασαν την πολιτική χαρακτηρισμού (σ.σ. των τουρκικών αεροσκαφών) ως Χ-Ray (σ.σ. ύποπτα-εχθρικά) και έχουν κατά την άποψή τους πράξει μια λειτουργική λύση…».

Κωδικός Χ-Ray

Σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθείται, η Πολεμική Αεροπορία χαρακτηρίζει-διευκρινίζει τα τουρκικά μαχητικά με τον κωδικό Χ-Ray, που δηλώνει ότι τα αεροσκάφη αυτά θεωρούνται ύποπτα-εχθρικά. Λόγω αυτού του χαρακτηρισμού η Πολεμική Αεροπορία αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά όταν αυτά προβαίνουν σε παραβιάσεις προκειμένου να διασφαλίσει την ακεραιότητα της ελληνικής κυριαρχίας.

Η ελληνική πρόθεση επανεξέτασης του χαρακτηρισμού Χ-Ray και αντικατάστασής του από άλλο ηπιότερο χαρακτηρισμό, ο οποίος όμως δεν επιβάλλει πλέον αναχαίτιση, ή ακόμα η όποια προφορική εντολή για αποφυγή αναχαίτισης αποτελεί ένδειξη πρόθεσης υποχώρησης και παραχώρησης κυριαρχίας.

Η Τουρκία από την πλευρά της είχε επιχειρήσει και το 2000 να πετύχει… «τον υποβιβασμό» των αεροσκαφών της από την Ελλάδα μέσω του ΝΑΤΟ, με αντικατάσταση του Χ-Ray με άλλο ηπιότερο χαρακτηρισμό ώστε να μην υπάρχουν αναχαιτίσεις. Η προσπάθεια αυτή όμως είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Αμφισβήτηση

Η εξέλιξη αυτή, που καταγράφεται στην επιστολή της 13ης Μαΐου 2009, έρχεται σε συνέχεια των δύο εντολών-διαταγών του ΝΑΤΟ του 2006 με τις οποίες απαγορεύεται σε ελληνικά μαχητικά να προσεγγίζουν τα νησιά του Αν. Αιγαίου πλησιέστερα των 6 ν.μ. και να προσγειώνονται σ’ αυτά. Στην πραγματικότητα, αυτές οι κινήσεις οδηγούν σε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενώ απειλούν ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά και οικονομικά δικαιώματα και συμφέροντα επί της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Με άλλα λόγια, οι έμπρακτες ελληνικές παραχωρήσεις στο Αιγαίο -που μπορεί να αγγίζουν και την εθνική βλάβη μακροπρόθεσμα- δεν έχουν καταλήξει σε κάποιες κινήσεις της Τουρκίας που εμπεριέχουν εθνικό όφελος για την Ελλάδα.

Το θέμα καθίσταται ακόμα πιο σοβαρό στην παρούσα περίοδο, όταν ομολογείται ότι Αθήνα και Αγκυρα έχουν προχωρήσει ιδιαιτέρως τις διμερείς συνομιλίες για ρυθμίσεις στον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιμένει ότι συζητά με την Τουρκία το θέμα της υφαλοκρηπίδας «στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», αλλά την ίδια στιγμή η διεθνής νομιμότητα δεν υφίσταται για την Τουρκία. Η Αγκυρα εξακολουθεί πεισματικά να μην αποδέχεται το Δίκαιο της θάλασσας και επομένως να μη δέχεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και να αμφισβητεί εμπράκτως ότι τα νησιά ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου δεν έχουν ελληνική κυριαρχία.

enet.gr

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

4 Comments

  1. Σκέπτομαι τους δεκάδες χειριστές της Π.Α που έδωσαν τη ζωή τους φυλάσωντας Θερμοπύλες και τα τρισεκατομμύρια δραχμές ή ευρώ που πληρώσαμε σαν φορολογούμενοι πολίτες για …αμυντικούς εξοπλισμούς
    Ούρτ προδότες

    1. Angelos Mintsoudis

      Σκέφτηκαν πρακτικά και πάλι. Οικονομία στα καύσιμα θα κάνουμε, το προσωπικό (χειριστές Π.Α.) δεν θα κουράζονται και τόσο, δέν θα ρισκάρουν, θα περιμένουν να δούν τουρκικά αεροπλάνα πάνω από την Αθήνα για να πέταξουν, θα ξεχάσουν να πέτανε και όταν θα έρθει η ώρα δέν θα θέλει, ούτε θα μπορεί κάποιος να αναχαιτίσει. Η νοοτροπία του καραγκιόζη (άν και έγινε κι αύτος Τούρκος). Θα μας πιάσουν , θα μας δείρουν…θα μας δείρουν, θα κουραστούν..θα ιδρώσουν …θα αρρωστήσουν …θα πεθάνουν και θα μας αφήσουν ήσυχους να ζήσουμε.

  2. Nikolaos

    Απ’ ότι διαβάζω στο διαδίκτυο, η κυρία Ipeknur Cem-Taha (κόρη του μακαρίτη Ισμαήλ Τζεμ-Ιπεκτσί και της Καντριγιέ Ελτσίν, ιδιαιτέρως πολυαγαπημένους του Bravo Yorgos, άριστου χορευτή ζεϊμπέκικου στη Σάμο!!!), είναι μία λίαν πετυχημένη εβραιο-τουρκάλα επιχειρηματίας, δημοσιογράφος (βλέπε και εκπομπή της ‘Global Leaders’ στην τουρκική NTV), μητέρα 3 παιδιών και σύμβουλος αρκετών ΜΚΟ [π.χ. της I4cense / Institute for Climate and ENergy Security = με ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο τον καθηγητή … Ανδρέα Παπανδρέου!!! Το ορμητήριο – αν δεν κάνω λάθος – της ΠΑΣΟΚικής «πέτσινης» (sorry Mr. Petsalnikos) ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ] με πρωταγωνιστές τους: Tina Birbili, CISCO’s Dimitri Zenghelis κ.ά. που θέλουν – αμέτι μουχαμέτι και με το αζημίωτο!!! – να σώσουν τον Πλανήτη ΓΗ. Aferim que bravo στα παιδιά!!!
    Η Ιπέκ (έτσι την αποκαλεί “ο δικός μας” Jeffrey!) είναι απόφοιτος (μεταξύ άλλων και) του Amherst College of Massachusetts (κάτι μου θυμίζει, βρε κάτι μου θυμίζει!), καθώς και του Columbia University (Ιδρύματα που χρηματοδοτούνται αδρά – κυρίως – από την World Bank και την European Investment Bank / EIB, γνωστών συμφερόντων, ως λέγεται και γράφεται!).
    Κάθε λοιπόν απόφοιτος – ιδιαιτέρως τα εβραιόπουλα της διασποράς! – των ανωτέρω Ιδρυμάτων, θεωρείται – π.χ. από τον αρχιμέντορα καθηγητή κ. Jeffrey Sachs (κάτι μου θυμίζει, βρε κάτι μου θυμίζει!), Δ/ντή του «Ιδρύματος Γαία» του Columbia University, σαν potential Global Leader (δλδ εν δυνάμει Παγκόσμιος Ηγέτης π.χ. κάτι σαν τον … ΙΣΑΑΚσβίλι της Γεωργίας!) και υποστηρίζεται – με κάθε τρόπο – από το περιβόητο Columbia Connection / International Advisory Council.
    Άμα ακούς περί Global και International μέσα σε τίτλους Ιδρυμάτων, Οργανώσεων κλπ κλπ … ξέρεις τότε ποιος καλός «φιλάνθρωπος» «κρύβεται» από πίσω, κύριε Jeffrey μας!!!
    Λογικό δεν είναι – με όλα αυτά – η ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ κ. Ιπεκνούρ Τζεμ-Ταχά … να είναι στο payroll του Jeffrey;;;

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d