Πολλαπλασιάζονται τα πρατήρια που κλέβουν µε πειραγµένες αντλίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Κλέβουν στη βενζίνη ολοένα και περισσότερα πρατήρια πειράζοντας µε ηλεκτρονικάσυστήµατα τελευταίαςτεχνολογίας τις αντλίες των καυσίµων, µε αποτέλεσµα οι οδηγοί να παραλαµβάνουνλιγότερη ποσότητααπό εκείνη για την οποία πλήρωσαν.

Τις ανησυχητικές διαστάσεις που προσλαµβάνει το φαινόµενο καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών και συγκεκριµένα η Πανελλήνια Οµοσπονδία Πρατηριούχων Εµπόρων Καυσίµων (ΠΟΠΕΚ), ενώ την αύξηση των κρουσµάτων παραδέχεται και το αρµόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξηςκαι Ανταγωνιστικότητας.

Οι πληροφορίες των βενζινοπωλών αναφέρονται σε κυκλώµατα που τοποθετούν σύγχρονα ψηφιακά συστήµατα στις αντλίες των πρατηρίων µε σκοπό τις ελλειµµατικές παραδόσεις, σε ποσοστό συνήθως5% επί της παραγγελθείσας ποσότητας, διαπίστωση που προκύπτει και από καταγγελίες όσων έχουν πέσει θύµατα.

Οι έλεγχοι
Στο θέµα παρενέβη και το αρµόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, γνωστοποιώντας ότι οι υπηρεσίες του προέβησαν ήδη σε 50 ελέγχους, εντοπίζοντας παράνοµους µηχανισµούς σε αντλίες που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές.

Αλλά ακόµη και όταν συλλαµβάνονται οι επιτήδειοι, αντί να τους αφαιρείται η άδεια του πρατηρίου, όπως παραδέχεται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, λόγω της ανεπαρκούς νοµοθεσίας απλώς σφραγίζονται οι παράνοµες αντλίες.

Αµέσως µετά την αφαίρεση των παράνοµων µηχανισµών «αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες». Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που προωθεί προς ψήφιση τροπολογία για την επιβολή στο εξής αυστηρών ποινών, από την αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανοµούν ώς και την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους, πέραν των χρηµατικών προστίµων.

Εξαρση
Αιτία της έξαρσηςπου έχει προσλάβει η κλοπή στην αντλία δεν είναι άλλη από τηνεκτίναξη της τιµήςτης βενζίνης στα 1,588 ευρώ (η ακριβότερη στην Ευρώπη), κυρίως λόγω των απανωτών αυξήσεων στους φόρους.

Από τον Φεβρουάριο µέχρι σήµερα οι φόροι στα καύσιµα έχουν αυξηθεί 62,5%. Και η µέση τιµή της αµόλυβδης από 1,1 ευρώ έχει φτάσει στα 1,58 ευρώ το λίτρο (αύξηση 44%, όσο δηλαδή έχει αυξηθεί και το κέρδος για τον επιτήδειο). Αν, για παράδειγµα, ένα πρατήριο πουλάει ετησίως 6 εκατ. λίτρα βενζίνης, το 5% της κλοπής ισοδυναµεί µε 300.000 λίτρα. Με µέση τιµή βενζίνης το 1,58 ευρώ, ο συγκεκριµένος επιχειρηµατίας βάζει στην τσέπη γύρω στα 477.000

ευρώ µαύρα! ∆ηλαδή 40.000 ευρώ αφορολόγητα κάθε µήνα!

Οι µηχανισµοί αυτοί λέγεται ότι κοστίζουν γύρω στα 5.000 ευρώ και µπορεί κάποια από τα εξαρτήµατά τους να εισάγονται, αλλά πιθανώς να συναρµολογούνται στη Ελλάδα, όπως λέει άνθρωπος του χώρου. Στην αγορά µάλιστα εκτιµούν ότι τα κυκλώµατα σχετίζονται µε τον χώρο των κατασκευαστών αντλιών, καθώς µόνο εκείνοι γνωρίζουν το λογισµικό µιας αντλίας και άρα είναι σε θέση να παρέµβουν σε αυτόν.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

9 Comments

  1. ΚΟΣΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Μετράω συνεχώς την κατανάλωση στη μηχανή και έχω παρατηρήσει ότι ενώ παλιότερα ήταν 6,5 lt/100km τους τελευταίους μήνες με τις ίδιες συνθήκες και σε πολλά βενζινάδικα δεν πέφτει κάτω από 7,5…τυχαίο… δεν νομίζω!!

    1. Κώστας

      Δηλαδή εσένα σε κλέβουν 15% ;;
      Ολοι έχετε την τάση να διογκώνετε την πραγματικότητα.

      π.χ. εάν ο συντάκτης του άρθρου ισχυρίζεται οτι ενα βενζινάδικο μπορεί να πουλάει 1 βυτίο (20.000 λίτρα) κάθε μέρα επι 300 μέρες το χρόνο = 6.000.000
      θα πρέπει να το πιστέψουμε ;;

  2. Άγγελος

    ο υπολογιστής ταξιδίου είναι μία λύση. πληρώνω μέχρι του χείλους σε καθε ανεφοδιασμό και συγκρίνω τα λίτρα με την ένδειξη συνολικής κατανάλωσης στον υπολογιστή.

    αποκλίσεις της τάξεως 0.2-0.5 λίτρα είναι φυσιολογικές, μεγαλύτερες όχι.

    με ένα γέμισμα βγαίνουν περίπου 800 χιλ. άρα σπάνια ανεφοδιάζομαι περιστασιακά.

    μετά από λίγους μήνες ξέρεις ποιο κλέβουν λίγο και ποιοι το ξεφτιλίζουν. πάντως όλοι “κλέβουν”. Παίζει βέβαια στην πλήρωση να μην σε κλέβουν γιατί ξέρουν ότι φαίνεται, αλλά άμα βάλεις “20 ευρώ” ουυυ τρέχα γύρευε.

  3. Κάτι τέτοιο φανταζόμουν, 5% περίπου δηλαδή, αλλά υπάρχει και το άλλο: Του χαζού μονό δεν φτάνει, διπλό φτάνει και περισσεύει. Και επίσης, Αν τουρκέψω να γίνω Αγάς.

    Πρόσφατα, έβαλα θεωρητικά 31 λίτρα, και πρακτικά περίπου 25…
    Μετράω σταθερά την κατανάλωση στον υπολογιστή ταξιδίου και συμφωνεί σχεδόν απόλυτα με την πραγματική κατανάλωση μιά και οι διαδρομές είναι ίδιες, και τα βενζινάδικα (3-4 που δεν κλέβουν) επίσης τα ίδια.
    Υπάρχει και ο οπτικός έλεγχος στον δείκτη βενζίνης, όχι απόλυτα ακριβής αλλά αν πρόκειται γιά τόση κλοπή την διαφορά την βλέπεις.

    Νομίζω την έχει την λογική του, με τον περισσότερο κόσμο να βάζει πλέον 10 ή 20 ευρώ βενζίνη, την διαφορά δεν την καταλαβαίνεις. Και είναι λίγοι αυτοί που φουλάρουν και μετράνε σταθερά κατανάλωση με απόλυτη ακρίβεια.

    Στο συγκεκριμένο βενζινάδικο είχα βάλει άλλη μία φορά 20 ευρώ, και ενώ ο υπολογιστής μου βγάζει συνήθως 180 – 200 χλμ αυτονομία, εκείνη τη φορά έβγαλε 140 χλμ, αλλά επειδή αυτό δεν είναι ακριβείας δεν έδωσα σημασία…

    Θα μπορούσα να πώ ποιό βενζινάδικο είναι, θα μπορούσα και να το αναρτήσω και σε κάποιο blog με καλό traffic, αλλά άσε καλύτερα, δεν αποδεικνύεται, άρα πρόκειται γιά συκοφαντική δυσφήμιση.

    Τί ωραία προστατεύονται οι απατεώνες στην όμορφη χώρα μας!!

    ΥΓ: Μετά από κάθε έλεγχο και σφράγισμα αντλίας, δεν θα έπρεπε να αναρτάται από την υπηρεσία σε κάποιο site του υπουργείου η διεύθυνση του βενζινάδικου;;

    1. Άγγελος

      αυτό που λες με το μπλόγκ το είχα σκεφτεί και εγώ και είχα κάνει ένα προσχέδιο αλλά δεν προχώρησα λόγω έλλειψης χρόνου.

      θα μπορούσε να δουλέψει χωρίς νομικές επιπλοκές, με την έννοια ότι δεν θα δημοσιεύσω συμπεράσματα. Δηλαδή θα γράψω
      1. πήγα στις 28/12/2010 στο τάδε πρατήριο με ένδειξη κατανάλωσης 50.0 λίτρα (άντε να βγάλω και φωτό)
      2. πλήρωσα την δεξαμενή
      3. η απόδειξη έγραψε 54.0 λίτρα (την έχω στα χέρια μου, αναγράφεται η ποσότητα)

      τίποτε άλλο. ο αναγνώστης μου θα πρέπει απλά να πιστέψει ότι τα 50 λίτρα ήταν από πλήρη δεξαμενή. αλλά εγώ θα γράψω ότι δεν μπορώ να το αποδείξω, άρα δεν καταλήγω σε συμπερασμα. άρα δεν τίθεται θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης.

      κανένας νομικός;

      ένα τέτοιο σάιτ θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν μαζέψω αρκετά στοιχεία για να κάνω εξερευνητική στατιστική ανάλυση. πάντα με ελευθερη πρόσβαση στα πρωτογενή στοιχεία.

  4. Paul Newman

    Με χαρά διαπιστώνω ότι πολλοί συμπολίτες μου ξυπνάνε σιγά-σιγά από τον βαθύτατο λήθαργο που έφερε η “ευημερία” της (χτισμένης στην άμμο) Ισχυρής Ελλάδος. Όλα αυτά γίνονται, γιατί δεν υπάρχει καταναλωτικό κίνημα (νομίζω έτσι λέγεται) όπως στο εξωτερικό. Όχι μόνο δεν είναι οργανωμένο, αλλά δεν υφίσταται καν. Το ΙΝΚΑ που υπάρχει απλώς… δεν υπάρχει, είναι πάντα όργανο των κυβερνήσεων και των απατεώνων. Τί σημαίνει θεωρητικά καταναλωτικό κίνημα? Όταν κάτι είναι στραβό στην αγορά (π.χ. ένα υπερκοστολογημένο προϊόν, ένα ελαττωματικό πρϊόν, μια απάτη), τότε κυρήσσεται μποϋκοτάζ σε απόλυτο βαθμό από τους καταναλωτές, μέχρι να διορθωθεί το θέμα. Στην Ελλάδα, δυστυχώς από άγνοια και απόγνωση, όταν υπάρχει π.χ. απεργία κτηνοτρόφων που σημαίνει δεν βγαίνει γάλα πλέον, όλοι τρέχουν να αποκτήσουν όλο το υπάρχον στοκ, για να αντέξουν τον… πόλεμο ή την πανούκλα, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι συνήθως αγοράζουν τα ελαττωματικά προϊόντα που περίσσεψαν και η κρίση είναι τεχνητή, ακριβώς για να πουληθεί το στοκ. Όσον αφορά την βενζίνη, όσο και να προσέχετε τις απάτες στα πρατήρια, δεν συγκρίνονται με την οικονομία που έχει κανείς όταν χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ (όταν δεν απεργούν!), ειδικά όταν η τιμή ανέβει στο 1,60 και πλησιάσει το ύψος του Φασούλα!

  5. coyoteracing

    Να σταματησουμε να πληρωνουμε διοδια.Οσοι ταξιδευουμε τουλαχιστον.Να γλυτωσουμε την χασουρα.

    “Σηκωσε μου τη μπαρα κουκλε γιατι ο αλλος κι αν μου εβαλε κι αν δεν μου εβαλε την αντλια.Τιποτα δεν καταλαβα”.

    Πως φτασαμε να μην ποναει τιποτα?Ρητορικη η ερωτηση.
    Μηπως μας αρεσει?Μενει να απαντηθει.

    Το πιασοκολι παντως το εχουμε στο αιμα μας…Εχω μια αποψη για τους εμπορους γενικα,αλλα σιγα τωρα…ανθρωποι και ζωα…τι να λεμε τωρα…ανθρωποι και ζωα…

  6. tilt

    Καλά πλάκα μας κάνουν;;; Ανακάλυψαν ότι κλέβουν οι βενζινοπώλες !!! Σε λίγο θα ανακαλύψουν και την πυρίτιδα !!! Εδώ και δεκαετίες κλέβουν σε ποσότητα και σε ποιότητα. Το ότι έχουμε περισσότερα βενζινάδικα από χώρες μεγαλύτερες σε πληθυσμό δεν λέει κάτι από μόνο του;;;;

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d