Aπό το Ινφογνώμων Πολιτικά

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων
Εν αρχή ην η κ. Ρεπούση που προσπαθούσε να πείσει τα ελληνόπουλα ότι η Τουρκοκρατία ήταν μία ιδανική περίοδος για τους προγόνους μας. Στη συνέχεια ήλθε η τετράτομη ιστορία των Βαλκανίων που χρηματοδοτήθηκε από τον γνωστό χρηματιστή Τζορτζ Σόρος και κινείται στη ίδια γραμμή υπέρ των Οθωμανών. Μετά ήλθε στην επικαιρότητα η άποψη ότι πριν από το 1821 δεν υπήρχε συγκροτημένη ελληνική εθνική συνείδηση, αλλά οι Ευρωπαίοι Διαφωτιστές μάς έμαθαν να λέμε ότι είμαστε Έλληνες. Όλα αυτά τα ιδεολογήματα συγκεντρώνονται σήμερα στη νέα τηλεοπτική σειρά του ΣΚΑΪ για το 1821. Δεν προσχωρώ σε συνωμοσιολογίες,
αλλά πολλοί συμπατριώτες μας ευλόγως διερωτώνται αν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την εργώδη αυτή προσπάθεια να ξαναγραφεί ή μάλλον να σβηστεί οριστικά η Ελληνική Ιστορία. Αφήνω την απάντηση στον κάθε νουνεχή αναγνώστη και θα ασχοληθώ με την αμιγώς ιστορική πλευρά της υποθέσεως.

Ερώτημα πρώτον. Έχει δίκιο η άποψη που προβάλλεται στη σειρά του ΣΚΑΪ ότι η εθνική συνείδηση των Νεοελλήνων διαμορφώθηκε μόλις λίγα χρόνια πριν από το 1821; Φυσικά όχι. Εκατοντάδες μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων, κληρικών και λαϊκών, περισσότερο ή λιγότερο μορφωμένων διαψεύδουν τους συντελεστές της σειράς. Ελληνικό έθνος με συνείδηση ενότητος υπάρχει από την Αρχαιότητα. Ήδη τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Ηρόδοτος καταγράφει τα συνδετικά στοιχεία που ένωναν τις ελληνικές πόλεις κράτη: Η κοινή καταγωγή, η γλώσσα, η θρησκεία, τα ομότροπα ήθη. Συνεχίζεται αυτή η συνείδηση στην ελληνιστική και βυζαντινή περίοδο, με αποκορύφωμα την απάντηση του Αυτοκράτορα της Νικαίας Ιωάννη Βατάτζη προς τον Πάπα Νικόλαο Θ΄ το 1250: Είμαστε το αρχαίο γένος των Ελλήνων, από το οποίο άνθισε η σοφία για όλον τον κόσμο. Συνεχίζεται με την τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου όταν ονομάζει την Κωνσταντινούπολη «ελπίδα και χαρά πάντων των Ελλήνων».

Γύρω στο 1700 ο φλογερός ιεροκήρυκας Ηλίας Μηνιάτης παρακαλεί την Παναγία ως εξής: «Έως πότε το τρισάθλιον γένος των Ελλήνων έχει να ευρίσκεται εις τα δεσμά μιας ανυποφέρτου δουλείας;». Οι όροι Ρωμηός, Γραικός και Έλλην χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και με παρεμφερή σημασία. Χαρακτηριστικό είναι το ποίημα του Ματθαίου Επισκόπου Μυρέων, ο οποίος το 1619 θρηνεί για την Άλωση χρησιμοποιώντας για το έθνος μας και τα τρία αυτά ονόματα. Από το 1529 έως το 1821 το δημοφιλέστερο ανάγνωσμα του λαού μας ήταν η «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» που θύμιζε την δόξα των αρχαίων προγόνων. Το 1708 ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος στο έργο του «Φιλοθέου Πάρεργα» γράφει ότι είμαστε το γένος των «άγαν Ελλήνων», δηλαδή καθαρόαιμοι Έλληνες. Και οι καραβοκύρηδες επί Τουρκοκρατίας τοποθετούσαν στα πλοία τους ως ακρόπρωρα τις μορφές των Αρχαίων Ελλήνων. Λαός, λοιπόν, και διανοούμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει συνέχεια του Ελληνισμού.

Ερώτημα δεύτερο: Περνούσαν καλά οι Έλληνες επί Τουρκοκρατίας, με δικαιώματα και ελευθερίες, όπως ακούσαμε από τον ΣΚΑΪ στις 25.1.2011; Ας αφήσουμε τις μαρτυρίες της εποχής εκείνης να απαντήσουν:

Στα μέσα του 17ου αιώνος ο Γάλλος Ιησουίτης Ρισάρ καταγράφει τις εντυπώσεις του από την υπόδουλη Ελλάδα: «Να σκεφθεί κανείς ότι ουδέποτε από την εποχή του Νέρωνος, του Δομητιανού και του Διοκλητιανού έχει υποστεί ο Χριστιανισμός διωγμούς σκληρότερους από αυτούς που αντιμετωπίζει σήμερα η ανατολική Εκκλησία…». Τον 17ο αιώνα ο Μουσουλμάνος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή περιγράφει βιαίους εξισλαμισμούς και παιδομάζωμα στη Βέροια, στην Έδεσα και σε άλλες πόλεις. Το δημοτικό μας τραγούδι έχει καταγράψει τον θρήνο των μανάδων για τα παιδιά τους ως εξής: «Ανάθεμά σε Βασιλιά (σ.σ. Σουλτάνε) και τρισανάθεμά σε…. να μάσεις παιδομάζωμα , να κάνεις Γενιτσάρους… πέρσυ πήραν τον γιόκα μου φέτος τον αδελφό μου»! Περί το 1760 ο Ιωάννης Πρίγκος από το Πήλιο γράφει: «Τέτοιος βάρβαρος άδικος είναι ο Τούρκος». Στα τέλη του 18ου αιώνος ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης καταγράφει 87 από τα αναρίθμητα μαρτύρια Νεομαρτύρων, δηλαδή Χριστιανών που βασανίσθηκαν και θανατώθηκαν λόγω της Χριστιανικής τους πίστης. Ο Φωτάκος Χρυσανθόπουλος, υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη, στα Απομνημονεύματά του μάς δίνει μαρτυρία κρυφού σχολειού που οργάνωναν οι ιερείς φοβούμενοι τους Τούρκους.

Ερώτημα τρίτο: Οι κλέφτες ήσαν εθνικοί αγωνιστές ή φυγόδικοι εγκληματίες, όπως ακούσαμε από τον ΣΚΑΪ; Αν κάποιος Έλληνας έβλεπε τον Τούρκο να βιάζει την αδελφή του και επετέθη στον βιαστή, τότε ναι, ίσως κάποιοι από τους κλέφτες των βουνών να ήσαν φυγόδικοι. Αλλά από το άδικο δικαστήριο του κατακτητή. Σημαντική λεπτομέρεια, η οποία αποσιωπήθηκε. Όσο δε για την συνείδηση των ίδιων των κλεφτών, την εξηγεί ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο οποίος ανδρώθηκε μέσα στην κλεφτουριά. Λέγει, λοιπόν, στον Άγγλο Ναύαρχο Χάμιλτον ότι οι κλέφτες και οι αρματολοί στα βουνά είναι η φρουρά του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η οποία συνεχίζει ακόμη να πολεμά.

Ερώτημα τέταρτο: Ήσαν μόνο οικονομικά τα αίτια της Ελληνικής Επαναστάσεως; Αυτή τη μονομερή ερμηνεία την καθιέρωσαν κάποτε οι Έλληνες μαρξιστές, αλλά οι ίδιοι την απέσυραν στο συνέδριο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών το 1981. Όμως αξία έχει η άποψη των ίδιων των αγωνιστών: Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, διεκήρυξε ο Αλ. Υψηλάντης τον Φεβρουάριο του 1821. Αγωνιζόμαστε για τον Χριστό και τον Λεωνίδα, έγραφε η προκήρυξη του Αθανασίου Διάκου που δημοσιεύθηκε σε ιταλική εφημερίδα της Τεργέστης. Αυτά προς το παρόν.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

19 Comments

  1. Paul Newman

    Το ΣΚΑΙ το είχα σε υπόληψη, ότι διαφέρει από τα άλλα κυριαρχα κανάλια της κατινιάς και των “παραθύρων”, αλλά μ’ αυτή την σειρά 1821 απογοητεύτηκα. Έκαναν την Επανάσταση θέμα μιας εκπομπής talk show στυλ Πρετεντέρη ή Χατζηνικλάου και πάνελ ανάλογης ποιότητας. Δεν κατάλαβα τί μύγα τσίμπησε τους ανθρώπους του ΣΚΑΙ και τρέξανε να κάνουν μια ιστορική σειρά για το 1821. Καλά εμείς που έχουμε μια κάποια μόρφωση, αλλά οι νέοι του αύριο τί θα μάθουν? Ότι ο “Πασάς στα Γιάννενα” περνούσε ζωή και κότα με λάιφστάιλ σαν τον Κόκκαλη ή τον Λάτση και οργάνωνε πάρτυ? Ή ότι ο Ιμπραήμ (που παραλίγο να καταστείλει την Επανάσταση πριν τον διώξουν οι Αγγλο-Γάλλοι) έκανε εκπαιδευτική εκδρομή για να δει τις ομορφιές της Πελοποννήσου και επισκέφτηκε όλα τα χωριά?

    1. Ο ένας ήταν Πρέσβης Καλής Θελήσεως, οι άλλος Κακής και ο τρίτος party animal Οι ραγιάδες μιλούσαν αρχαία Τουρκικά, ο ο Όμηρος ήταν καρντάσης, ο Ιμπραήμ είε το γραφείο ταξιδίων Travel Plan. Oι μόνοι που ήταν politically correct στην η Finanze Bank, ο Βερέμης και η Συνωστισμένου

  2. Alexander Koutsoukalis

    Ειλικρινά θαυμάζω όποιον έχει την αντοχή και υπομονή να παρακολουθήσει αυτή την εκπομπή, ώστε στη συνέχεια να τη σχολιάσει. Είναι μακράν ό,τι πιο ανιαρό έχω παρακολουθήσει ποτέ (αν και η αλήθεια είναι ότι σπάνια ανοίγω τηλεόραση).
    Συγχαρητήρια.

  3. Thunderbolt

    Μην ασχολείστε με αθλιότητες. Οι ίδιοι ομολόγησαν πως δεν έφτιαξαν κάτι για να περιγράψουν ιστορικά το τι έγινε αλλά να αποκαλύψουν “μύθους”. Αρκεί να δείς πέντε λεπτά για να αρχίσεις να χάνεις την υπομονή και τα νεύρα σου. Καμμία σκηνοθετική δομή, καμία σοβαρή προσπάθεια, θυμίζει ταξιδιωτικό ντοκυμαντέρ στη Στερεά Ελλάδα και μάλιστα κακής ποιότητας. Πραγματικά θαυμάζω κι εγώ όσους έχουν την υπομονή να την βλέπουν – αν και θα είναι πολύ λίγοι. Ευτυχώς. Το πιο αστείο που άκουσα είναι ότι επίτηδες έκαναν τη σειρά να μοιάζει ολίγον τουρκόφιλη για να κάνει…ντόρο και να μήν πατώσει τελείως!!! Και το πιο σοβαρό ή απέχθεια των συντελεστών στη χρήση της λέξης “Τούρκος” (= αγράμματος χωριάτης, παρακατιανός) και η επικράτηση της λέξης “Οθωμανός” (= οι Οθωμανοί μας ….μησαν ενώ οι Τούρκοι είναι φίλοι μας!). Να δείτε πως θα μας πούν στο τέλος πως το έφτιαξαν για να μπορεί να εξαχθεί και να προβληθεί και σε άλλες χώρες! Μπράβο στην Εθνική. Πιάσαν τόπο οι καταθέσεις μας και κυρίως οι καταθέσεις στη Finansbank…

    1. Thunderbolt

      Δηλαδή κατά τη γνώμη σας οι όποιες αθλιότητες του Κλήρου δικαιολογούν το όλο πακέτο – μύθος της τηλεοπτικής σειράς? Ο Κλήρος είναι η μία πλευρά της όλης υπόθεσης. Δηλαδή επειδή δεν μας λένε στα σχολικά βιβλία τις ραδιουργίες του Κλήρου πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο? Επειδή σαν Ελληνες έχουμε την τάση για διχασμό στην ειρήνη και να ενωνόμαστε μπροστά στον κίνδυνο πρέπει να το καταδικάσουμε αυτό? Ο Κλήρος έκανε πολλά κακά αλλά και πολλά καλά. Αλλωστε το καλό και το κακό είναι σχετικά μπροστά στη μπότα του όποιου κατακτητή. Το αποτέλεσμα είναι που μετράει και όχι να αποδείξουμε ότι δεν υπήρχαν κρυφά σχολειά ή στο…. φινάλε να δείξουμε στους άλλους ότι είμαστε άθεοι!!!

      1. Νίκος Βασιλείου

        Γνώμη μου είναι οτι η ανάμιξη του κλήρου δεν είναι μια πλευρά, αλλα Η πλευρά. Ο μύθος τους θέλει να ευλογούν την επανάσταση ενώ στην ουσία ήταν οι τοποτηρητές. Μία απο τις ούκ ολίγες διαστρευλώσεις που έχει φανερώσει η ιστορία παντού στον πλανήτη (γιατί όχι και εδώ;).
        Το γεγονός οτι το άρθρο βασίζεται ως επι το πλείστον σε μαρτυρίες του κλήρου, εμένα με κάνει ΠΟΛΥ επιφυλακτικό έως καχύποπτο.
        Λέτε παρακάτω για την μπότε του κατακτητή.
        1ον: Ανέφερα παραπάνω οτι ο κλήρος δουλευε για τον κατακτητή.
        2ον: Η κατάκτηση και η κατοχή είναι χρονοεξαρτημένο φαινόμενο. Δεν γίνεται να είσαι κατακτητής για 300+ χρόνια.

        και γενικά…
        Μη μου τους μύθους τάρατε!

  4. Σοφία

    Καλά, δεν σας καταλαβαίνω. Τώρα καταλάβατε τον ΣΚΑΙ; Στο μέλλον θα διδάσκεται η πρακτική του στα μαθήματα προπαγάνδας. Βλέπε και άλλους εξαιρέτους κυρίους και κυρίες που συμμετέχουν στο κανάλι (πχ Παπαδημητρίου). Οταν δε έχουν και επιστημονική υποστήριξη, διαπρέπουν.

  5. Po

    ο κος Χολεβας βασικό στέλεχος του… Δικτύου 21 και του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη -δεξί χέρι και στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, εκείνος που έγραφε και εξακολουθεί να γράφει “Έξω οι Ντιντήδες κλπ.”

    έτσι δεν είναι;

    ΟΚ.

  6. Panos

    Κι όπως είναι απολύτως φυσικό, νεοφιλελεύθεροι, θολοκουλτουριάρηδες, “προοδευτικοί” και λοιπά γνωστά λουλούδια του νεοταξικού αχταρμά, κατά μια περίεργη σύμπτωση έχουν την ίδια άποψη όταν γίνεται ντόρος για εθνικά θέματα.
    Για δες κάτι συμπτώσεις βρε παιδί μου, ούτε για την ίδια εταιρεία να δούλευαν…. Η μήπως δουλεύουν???
    http://press-gr.blogspot.com/2011/02/blog-post_3104.html

    1. Ενώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Κανείς δεν έχει παρά να ακούσει το λαϊκό τραγούδι που μιλάει για το πως οι αμερικανοί κυνήγησαν τους κοκινόκωλους (Άγγλούς) στη Μάχη της Νέας Ορλεάνης στην αγώνα της Ανεξαρτησίας.
      Όμως, τα αμεικανά έχουν δικαίωμα να γελοιοποιούν τους Άγγλους. Οι Έλληνες, ως ραγιάδες και σύμφωνα με τους σοροτρόφιμους, δεν έχουν…

  7. ADVISOR

    Αγαπητέ κε Χολέβα,
    Η συναίσθηση της εθνικότητας στον Ελληνικό χώρο ανάγεται στον 8ο αιώνα πΧ (τουλάχιστον) -από της ενάρξεως των Ολυμπιακών Αγώνων, ενός καθαρά Ελληνικού πολιτιστικού/ θρησκευτικού θεσμού (σημειωτέον οτι και οι Μακεδόνες συμμετείχαν στους ΟΑ ως αποτελούντες τμήμα της ελληνικής φυλής).

    Το κακό με την σειρά του ΣΚΑΪ είναι οτι προσπαθούν να περάσουν το “ντοκουδράμα” που έφτιαξαν ως νεωτερικά ιστορικό ενώ δεν είναι ούτε νεωτερικό (αλοίμονο αν η με κάθε τρόπο αμφισβήτηση των κοινώς παραδεκτών ιστορικών γεγονοτων αποτελούσε αφ’ εαυτης νεωτερισμό), ούτε ισορικό (το κραυγαλέο και επιτηδευμένο ύφος της αμφισβήτησης το οποιο οφειλεται εν πολλοίς και στον παρουσιαστή της σειρας) απεκδύει την προσπάθεια από κάθε επιστημονικότητα και παραπέμπει σε “επιστημονικοφάνεια” περισσότερο.

    Το σημαντικότερο λάθος είναι οτι η σειρά έρχεται να ανατρέψει βιαίως και βαναύσως (και χωρίς να επικαλείται κάποια τόσο σημαντική ιστορική δικαιολογία) ιστορικά δεδομένα των Ελλήνων τα οποία έχουν καταχωρηθεί στην συλλογική μνήμη και φυλάσσονται στο κουτί με την επιγραφή “Ιερά και Όσια” της φυλής. Πχ δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται δια του τίτλου της η σειρά οτι το Ελληνικό έθνος γεννήθηκε το 1821!! – είναι κραυγαλέο επιστημονικό λάθος. Ή οτι στους δύο πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας είχε επικρατήσει Pax Ottomana και όλοι ζούσαν ειρηνικά και σε ευημερία την στιγμή που είναι ιστορικά καταγεγραμμενο οτι υπήρξαν τουλάχιστον 35 σοβαρές εξεγέρσεις εναντίον των Τουρκων προ του 1821!

    Στο κάτω κάτω ποιόν πειράζει το πασπάλισμα της ιστορίας του έθνους μας (σε μια λαμπρή έκφανσή της) με λίγο θρυλική σκόνη;; Είναι άραγε προτιμώτερος ο ακρωτηριασμός της εθνικής παράδοσης και η εθελούσια αποκοπή του εθνικού παρελθόντος;;

    Γενικώς παίζουν εν ού παικτοίς. Αυτό ειναι το ανησυχητικό και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τους σκοπούς-τους.

    1. Panos

      Απλά να συμπληρώσω, απ’τον 16ο αιώνα π.Χ, επί Μυκηναϊκής εποχής. Από τότε υπάρχουν και τα πρώτα γραπτά Ελληνικής γλώσσας.
      Όσον αφορά το “ντοκυμαντέρ” του ΣΚΑΙ που συμμετείχε στην παραγωγή του ο Βερέμης του ΕΛΙΑΜΕΠ και της Bilderberg και “κατά διαβολική σύμπτωση”, υποστηρίζουν Παπαχελάδες, Ανδριανόπουλοι, Βαλλιανάτοι, Αλ Σα(χ)λέχ και σια, πιστεύω ότι ένας σωστά σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί πανεύκολα να διακρίνει το δόλο στην όλη υπόθεση.
      “Συνωστισμός” στη Σμύρνη, νόμος για απόδοση ιθαγένειας, Τουρκικές φρεγάτες που πλέουν ανοικτά του Σουνίου ενώ ο Βαρώνος Ντε Δρούτσας τους γνέφει χαριτωμένα το διάβημα, “Διεκδίκηση” των Ιμίων, κατάργηση της λέξης “Εθνικής” από το Υπουργείο Παιδείας, προαιρετικό το μάθημα της Ιστορίας, “πήρε ο αέρας τη σημαία” στα Ίμια, 2 εκατομμύρια λαθρομετανάστες στο εσωτερικό της χώρας, μη ανακήρυξη της ΑΟΖ, τα “μερικά στρέμματα γης λιγότερα”, η “απώλεια εθνικής κυριαρχίας”, οι 15 Τουρκικές σαπουνόπερες στο χαζοκούτι, ουφφφφ κουράστηκα….. Θέλετε να σας το πουν και κατάμουτρα για καταλάβετε που πάει το πράγμα???

  8. Giorgos

    κ. Καββαθά σε κάποιο άρθρο σας πριν αρκετούς μήνες, όχι στο Εν Λευκώ μάλλον στο Θέμα ήταν, γράφατε για κάποιο ιδιώτυπο commando που ίσως (ελπίζατε) να υπάρχει που να εργάζεται προς την κόντρα κατεύθυνση σε όλους αυτούς που έχουν λυσάξει με το να αποδομούν κάθετί ελληνικό και τίμιο σε τούτο τον τόπο. Πιστεύω πως υπάρχει και αν όχι σίγουρα είναι κάπου μέσα μας και κάποια στιγμή θα βγει στο κατόπι τους… Οπότε μην ασχολούμαστε μαζί τους, απλά την στερνή τους προσπάθεια κάνουν,για λίγα γρόσια παραπάνω…

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d