Αν και ίσως να μην είναι της ώρας τώρα με το PSI κτλ βρίσκω εξαιρετικό το ντοκυμονταίρ του Βαξεβάνη για τη Τουρκική εισβολή στη Κύπρο.
Μπορείτε να το βρείτε εδώ http://www.koutipandoras.gr/?p=6129 και τη συνέχεια του (Το Νο2) εδώ http://www.koutipandoras.gr/?p=6258
Ειδικά με το Νο2 έμαθα πράγματα που ούτε που τα φανταζόμουν.
Αν σας αρέσουν τα ιστορικά θέματα (όπως εμένα) θα σας έλεγα αν μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα κρατήσετε σε αρχείο. Πραγματικά αξίζουν!

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

7 Comments

  1. Ευμένης ο Καρδιανός

    Φίλε Έφεδρε Υπολοχαγέ* Πεζικού κ. Καββαθά,

    Αν διαβάσετε το βιβλίο του Δημοσιογράφου κ. Σάββα Δ. Βλάσση (ο κ. Βλάσσης διετέλεσε Κατδρομέας και έχει επισκεφθεί και μελετήσει τον χώρο των τουρκικών επιχειρήσεων τω 1974 στην Κύπρο), “Ο Απόρρητος Αττίλας” Εκδόσεις ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, Σελίς 51, θα μάθετε και άλλα πολλά, όπως θα πληροφορηθείτε πως ο Υπολοχαγός Γεώργιος Αντωνακόπουλος, διοικητής της 182 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, αν και μπορουσε να βάλει κατά των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων από τον Πενταδάκτυλο, όπου είχε παμνοραμική θέα της περιοχής της απόβασης, παράμεινε αδρανής, αναμένοντας διαταγές ….!

    Όπως αναφέρει σο βιβλίο του ο Ταξίαρχος ε.α. κ. Γεώργιος Π. Σέργης,¨Η Μάχη της Κύπρου” Εκδοτικός Οίκος Αφων Βλάσση, Ζωοδόχου Πηγής 12 – Λόντου 2-4, ΑΘΗΝΑΙ, Σελίδες 306,307,308, 309, ο Υπολ/γός Γ.Α., αφ΄ενός μεν απέφυγε να εκτεθεί άμεσα σε κίνδυνο κατά την διοίκηση της ΜΠΠ, αργοτερα μάλιστα μετέβη αυτοβούλως στην Διοίκηση Πυροβολικού Αθαλάσσας για την λήψη διαταγών. Εκεί τον διέθεσαν ως αξιωματικό σύνδεσμο πυροβολικού στην Δ/ση Καταδρομών με όχημα με ασύρματο. Υπεβιβασθει από Αξιωματικός Διοικητής Μονάδος σε αξιωματικό σύνδεσμο πυροβολικού.

    Ο αντικαταστάτης του στην 186 ΜΠΠ αξιωματικός ανέλαβε μόνος του την ευθύνη και άρχισε να βάλει κατά των Τούρκων.

    Ο Υπολοχαγός Γ.Α. προήχθη τον Φεβρουάριο του 1999 σε Αντιστράτηγο και ανέλαβε Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, τον Φεβρουάριο του 2001 ανέλαβε καθήκοντα Α/ΓΕΣ και τον Φεβρουάριο του 2002 ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ….

    Έτσι επιβραβεύονται οι … άξιοι ……!

    Όσον αφορά την προδοσία, ήδη το 1986 ο αείμνηστος Πρέσβυς ε.τ. Μιχάλης Δούντας μου είχε αναφέρει πως επρόκειτο περί προδοσίας …………

    Υ.Γ. Δεν είμαι στρατιωτικός, είμαι Έφεδρος Αξιωματικός Μηχανικού, δηλαδή ένας απλός Έλληνας πατριώτης όπως τόσοι άλλοι μόνιμοι και έφεδροι αξιωματικοί και στρατιώτες, καθώς και απλοί πολίτες, είμαι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός.

    *Εάν έσφαλα ως προς τον βαθμό Σας, ζητώ ταπεινά συγνώμη.

    1. Δεν σφάλατε! Πέρασα απ’ την (κατά Βασίλη Βασιλικό) “Σχολή Εφεδρων Αγγέλων Ουρανού”. Μετά πήγα για έξη μήνες στο 506 Τάγμα Προκαλύψεως κοντά στο Κιλκίς και ύστερα, επειδή μιλούσα καλά Αγγλικά, στη Σχολή Διερμηνέων Πεζικού και μετά στο Γραφείο Πρωτοκόλου στο ΓΕΣ με έναν υπέροχο άνθρωπο τον Συνταγματάρχη Μηχανικού Κωστή Βερμμισό που μου δίδαξε την ιστιοπλοία Ανοιχτής Θαλάσσης στον Ναυτικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου!

    2. Κυριάκος

      Δυστυχώς έχω γνωρίσει και εγώ κατά την διάρκεια της θητείας μου σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός πεζικού αρκετούς αξιωματικούς με μεγάλη ευθυνοφοβία. Δεν έκαναν τίποτα εαν δεν έπερναν διαταγή.

      Ευτυχώς δεν ήταν όλοι έτσι.

      Από την άλλη υπάρχει αρκετές φορές και πρόβλημα με την ανώτερη ηγεσία. Εννοώ ότι αν ένας μέσου βαθμού αξιωματικός κάνει κάτι λάθος κατά τη γνώμη τους τον εξευτελίζουν δημόσια. Ήμουν παρών σε δυο τέτοιες περιπτώσεις.
      Πως θα αναλάβει μετά κάποια διοίκηση και πρωτοβουλία;
      Εγώ εδώ δεν γράφω για πολεμικές περιόδους όπως στη Κύπρο αλλά δυστυχώς αυτά υπάρχουν και σε ειρηνικές περιόδους.

  2. marakisg

    Ένα επίσης σχετικό και ενδιαφέρον βιβλίο που κυκλοφόρησε πέρσι – “Νίκη” στη Νεκρή Ζώνη –

    http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/344020

    και το ντοκιμαντέρ που το συνοδεύει, – Ήρωες χωρίς παράσημα – Κύπρος 1974 –

    http://agiotokos-kappadokia.gr/2011/08/12/%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%B5%CF%82-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-1974/

    Εστιάζει στη μάχη για την κατάληψη του αεροδρομίου της Λευκωσίας, τα παρασκήνια και το ρόλο του ΟΗΕ.
    Προσπερνώντας τους βαρύγδουπους τίτλους, βρίσκουμε πολύ ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά ίσως στοιχειά σε μια σύνθεση αφηγήσεων και απόψεων από τους πολεμιστές της Α Μοίρας καταδρομών που έφτασε στην Κύπρο 22/07/1974 ξημερώματα.

    1. Κωνσταντινος

      Φιλε Γιωργο
      Οσοι απο μας ψαχνουμε τα ιστορικα θεματα (και ειδικα το Κυπριακο, που το προλαβαμε κιόλας) σ’ ευχαριστουμε!!

  3. Ευμένης ο Καρδιανός

    Ορθή Επανάληψη

    Η Μονάδα ήταν η 182 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού. Η Μονάδα άρχισε να πλήττη τις τουρκικές θέσεις όταν το 251 Τάγμα Πεζικού έρχισε να πυροβολεί κατά των Τούρκων.

    Σημείωση: Παλαιότερα, όταν ο τουρκικός στόλος έκανε αποβατικά γυμνάσια, ο τότε Διοικητής της Εθνικής Φρουράς Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας-Διγενής την έθετε σε συναγερμό μέχρι το πέρας της τουρκικής “ασκήσεως” και του τελικού ελλιμενισμού των τουρκικών πλοίων στα λιμάνια τους.

    Η προδοσία είναι καταφανής από την όλη συμπεριφορά του Στρατηγείου της ΕΦ και του Α/ΓΕΕΘΑ Αθηνών.

    Το συγκεκριμένο βιβλίο για την Μάχη του Αεροδρομίου της Λευκωσίας δεν το γνώριζα, ευχαριστώ!

    Υπάρχει όμως και το βιβλίο του Αντιστράτηγου ε.α. Ελευθέριου Σταμάτη “ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ”, Εκδόσεις Δούρειος Ίππος, Εκδότης Σάββας Βλάσσης το οποίο δίνει μια πολλή καλή ερμηνεία των τότε συμβάντων.

    Έχω ακούσει από πολύ αξιόπιστη πηγή, ότι δεν επέτρεψαν οι διοικούντες σε ΠΑΟ να ρίξει εναντίον των τουρκικών πλοίων που βρισκόντουσαν σε απόσταση 400 μέτρων από αυτό.

    Εφ΄όσον όλα δεν είναι πλέον απόρρητα – η Αθηναϊκή έγκριτη εφημερίδα ΕΣΤΙΑ επί χρόνια πολλά “άνοιγε” το διαβόητο φάκελλο Κύπρου – γιατί δεν γίνονται γνωστά όλα τα γεγονότα ;

    Ποιούς επιχειρούν να συγκαλύψουν, τους ανανεμιγμένους στην υπόθεση πολιτικούς της εποχής που ενεπλάκησαν στην προδοσία, ώστε να φύγει η χούντα και να επανέλθουν για να μας καταστρέψουν σήμερα οικονομικά και κοινωνικά ;

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d