Τρομακτικό άρθρο. Από το Bank’s News”

Την ώρα που οι τραπεζίτες παρακολουθούν με αγωνία τις εκροές των καταθέσεων και τη συμπίεση της κερδοφορίας τους, έρχεται το υπουργείο Οικονομικών να προσφέρει μια ισχυρή «τονωτική ένεση» στις τράπεζες: κηρύσσοντας… ιερό πόλεμο κατά των συναλλαγών με μετρητά, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση προσφέρει στις τράπεζες ένα «παράπλευρο δώρο» αμύθητης αξίας, που οι τράπεζες στη γειτονική Ιταλία, χώρα επίσης «εθισμένη» στα μετρητά, ακόμη δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν.

Με τις σχετικές διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου που τυπικά έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ (για το τι συμβαίνει στην πράξη υπάρχουν ακόμη πολλές επιφυλάξεις…) επιχειρείται να δοθεί ένα τέλος στη συνήθεια επιχειρήσεων και καταναλωτών να διεκπεραιώνουν και συναλλαγές μεγάλης αξίας με μετρητά, κατά τρόπον ώστε να παραμένουν «αθέατες» στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό της Πολιτείας:

n Όλες οι συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων, με οικονομικό αντικείμενο άνω των 1.500 ευρώ, θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές, ή ηλεκτρονικές διαβιβάσεις). Αν μια επιχείρηση δεχθεί πληρωμή άνω των 1.500 ευρώ μετρητοίς, η συναλλαγή θεωρείται παράνομη και θα έχει τον κίνδυνο να απορριφθούν τα βιβλία της από την εφορία, με τις σοβαρές συνέπειες που έχει αυτό.

n Σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, αλλά και στις πληρωμές μισθοδοσίας, επίσης καταργείται το μετρητό: θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών, στα στοιχεία των οποίων θα έχει απεριόριστη πρόσβαση ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο «πόλεμος στα μετρητά» αποτελεί ευλογία, ιδιαίτερα σε μια εποχή μεγάλης μείωσης των καταθέσεων, αλλά και των προμηθειών από πάσης φύσεως συναλλαγές. Η Ένωση Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχουν μελετήσει το θέμα, καθώς ουδείς θα επιθυμούσε να αναδείξει σε αυτή την φάση τα «παράπλευρα» κέρδη του τραπεζικού συστήματος από μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Όμως, η υποχρεωτική πλέον διαμεσολάβηση των τραπεζών στις περισσότερες καθημερινές συναλλαγές, εκτιμάται ότι θα είναι ένα πολύτιμο «όπλο» του τραπεζικού συστήματος, στην προσπάθειά του να κρατήσει «εντός των πυλών» τις καταθέσεις. Επιπλέον, σε μια χώρα όπου ακόμη και μια μεταφορά ποσού κάτω των 1.000 ευρώ μέσω e-banking, μπορεί να αποδίδει σε μια τράπεζα προμήθεια 3 ευρώ (!!!), είναι προφανές ότι η αύξηση της χρήσης τραπεζικών μέσων πληρωμής φέρνει στα ταμεία μεγάλα ποσά, τουλάχιστον αν οι τράπεζες δεν προχωρήσουν άμεσα σε κινήσεις εξορθολογισμού των υπέρογκων χρεώσεών τους.

Οι πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών για αγορές αξίας άνω των 1.500 ευρώ εκτιμάται ότι θα δώσουν μια ισχυρή ώθηση στη χρήση του πλαστικού χρήματος, που ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης έχει ατονήσει αισθητά.

Αυτό βεβαίως κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές, καθώς τα επιτόκια και οι λοιπές χρεώσεις των πιστωτικών καρτών είναι εξαιρετικά υψηλά στην Ελλάδα, ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τις κάρτες ως μέσο πληρωμής, αλλά τείνουν να τις χρησιμοποιούν σαν πηγές πανάκριβου δανεισμού, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να επιβαρύνονται με υπέρογκα χρέη.

Σημειωτέον, ότι οι προμήθειες που πληρώνουν στις τράπεζες οι επιχειρήσεις για χρήση καρτών είναι εξαιρετικά υψηλές και όταν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις αγγίζουν τα όρια του εξωφρενικού (4% της αξίας κάθε συναλλαγής!).

Επιπλέον, οι τράπεζες θα έχουν και ένα ακόμη όφελος, με τη μορφή της μείωσης του υψηλού στην Ελλάδα κόστους διεκπεραίωσης συναλλαγών με μετρητά.

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο κρίσιμος είναι για τις τράπεζες ο «πόλεμος κατά των μετρητών», αρκεί μια ματιά στις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, χώρα επίσης «εθισμένη» στη χρήση μετρητών για τις περισσότερες συναλλαγές, αλλά και στη φοροδιαφυγή. Εκεί, όπως ανέφερε πρόσφατα το “Bloomberg” σε σχετικό δημοσίευμα, τον «πόλεμο» δεν έχει κηρύξει το υπουργείο Οικονομικών, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά η εθνική Ένωση Τραπεζών.

Οι ιταλικές τράπεζες υπολογίζουν ότι το κόστος των συναλλαγών με μετρητά για τις ίδιες και για τις επιχειρήσεις ξεπερνά τα 10 δις. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή ξεπερνούν τα 100 δις. ευρώ, δηλαδή το 22% του ΑΕΠ. Η «βασιλεία» των μετρητών στις συναλλαγές είναι σχεδόν ολοκληρωτική στη νότια Ιταλία, έδρα των επιχειρήσεων του πανίσχυρου οργανωμένου εγκλήματος της χώρας, όπως σημειώνει το “Bloomberg”.

 

Στην Ιταλία, πάντως, οι πολίτες δεν φαίνεται να πείθονται από το ξαφνικό ενδιαφέρον των τραπεζών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως σημειώνει, μιλώντας στο “Bloomberg”, εκπρόσωπος ένωσης καταναλωτών, «το μόνο που θέλουν οι τράπεζες είναι να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των συναλλαγών που διεκπεραιώνουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Από την άποψη της ασφάλειας είναι σωστό να καταργήσουμε τις συναλλαγές με μετρητά, αλλά αυτό θα έπρεπε να γίνει χωρίς επιβαρύνσεις από τις τράπεζες, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί».

Η ιταλική Ένωση Τραπεζών, όπως υπογραμμίζει το “Bloomberg”, δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπολογίσει πόσα πρόσθετα κέρδη θα έχουν τα μέλη της από τον «πόλεμο κατά των μετρητών». Για κάθε συναλλαγή με καταναλωτές μέσω πιστωτικής κάρτας, πάντως, στην Ιταλία οι επαγγελματίες και οι έμποροι βαρύνονται με υπέρογκες προμήθειες 3-4% της αξίας κάθε συναλλαγής

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

9 Comments

  1. Το πολύ καλό αυτό κείμενο δείχνει το δρόμο που ακολουθούν αυτά που απκαλώ Ερπετοειδή για τον έλεγχο των λαών
    Θα επανέλθω γιατί το θέμα προξενεί ρίγη και, κεί πρέπει να στρέψουν τη πσοχή τους όσοι μάχπνται το “σύστημα”…

    1. alcotest

      Με αργά σταθερά βήματα τα οποία θα μας οδηγήσουν οσονούπω που αλλού, στο αναπόφευκτο τσιπάρισμα του καθενός μας…
      Για το καλό μας… πάντα!

  2. C_GRIP

    Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να πω καλή χρονιά σε όλους και χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν αυτές τις ημέρες.
    Όσον αφορά στο εν λόγω άρθρο, θα ήθελα να καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις:
    Η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι δεδομένη και ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Όχι μόνο από τους «μεγαλοκαρχαρίες» αλλά και από τους συνηθισμένους, καθημερινούς μικρο-μεσοαστούς, που αν και αρέσκονται να λένε μεγάλα λόγια περί εντιμότητας και «φορολογικής συνείδησης» στα καφενεία, στην πράξη φοροδιαφεύγουν όποτε έχουν την ευκαιρία. Ο ραγιαδισμός και η κουτοπονηριά, ζει και βασιλεύει, όσο και αν αυτό μας στενοχωρεί…
    Συνεπώς το εν λόγω μέτρο κινείται σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλήθεια, πόσοι από εμάς έχουμε ετησίως συναλλαγές μεγαλύτερες των 1.500€ (χωρίς να είμαστε επιχειρηματίες αλλά μισθωτοί)? Μία, δύο, άντε τρεις φορές το χρόνο? Ε και τότε, θα χρησιμοποιούμε είτε πιστωτική κάρτα, είτε (για όσους δεν τη γουστάρουν) δωρεάν τη Χρεωστική δυνατότητα (Debit κλπ.) των απλών καρτών που έχουν το 95% των Ελλήνων.
    Οι δε εταιρίες μπορούν πολύ εύκολα να έχουν λογαριασμούς σε 3~4 Τράπεζες, όπου με το e-banking θα καταθέτουν/εισπράττουν σε/από αντίστοιχους λογαριασμούς των προμηθευτών/πελατών τους, ανέξοδα για όλους και πολύ εύκολα.
    Συνεπώς, ας μην δαιμονοποιούμε αβίαστα τα πάντα, όπως και δεν πρέπει να αποδεχόμαστε άκριτα κάθε νεωτερισμό. Σαφώς οι χρεώσεις των Τραπεζών θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω αλλά αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο την πραγματική χρησιμότητα του εν λόγω μέτρου. Δυστυχώς, άλλος τρόπος να μειωθεί η καθημερινή φοροδιαφυγή απλά δεν υπάρχει, εκτός και αν κάποιος φίλτατος συμ-forum-ίτης έχει να καταθέσει κάποια φαεινή ιδέα, την οποία θα άκουγα με περισσή χαρά.
    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους

    1. Ιδρυτικός Αναγνώστης

      “αλλά και από τους συνηθισμένους, καθημερινούς μικρο-μεσοαστούς, που αν και αρέσκονται να λένε μεγάλα λόγια περί εντιμότητας και «φορολογικής συνείδησης» στα καφενεία, στην πράξη φοροδιαφεύγουν όποτε έχουν την ευκαιρία”
      Και καλά κάνουν, ηθικά απόλυτα δικαιολογημένη αυτοάμυνα απέναντι σ’ ενα κράτος που τους κατακλέβει από γενέσεώς του το 1826…
      “εκτός και αν κάποιος φίλτατος συμ-forum-ίτης έχει να καταθέσει κάποια φαεινή ιδέα, την οποία θα άκουγα με περισσή χαρά.”
      Ενα κράτος που θα διαχειριστεί τον κοινό πλούτο τίμια. Τόσοι και τόσοι έλληνες απόδημοι γιατί δεν φοροδιαφεύγουν εκεί που ζούν; Οταν θα δω τους φόρους που πληρώνω να πηγαίνουν σε σχολεία, νοσοκομεία, υποδομές και τις ασφαλιστικές μου εισφορές να με ασφαλίζουν και συνταξιοδοτούν αντί για ελεημοσύνη τότε θα σταματήσω και γω να φορο-εισφορο-διαφεύγω.
      Αμάν πιά, ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

      1. coyoteracing

        ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΟΦΙΟ.

        Επιτελους ειμαστε ολοι υπευθυνοι και αρκετα ενοχοι.Φωτεινες εξαιρεσεις ο Παγκαλος και …εγω φυσικα.

      2. C_GRIP

        Το κράτος, είμαστε εμείς.
        ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
        Δεν υπάρχει “ολίγον έγκυος”. Αντίστοιχα δεν υπάρχει “ολίγον” ή “πολύ κλέφτης”. Οποιος φοροδιαφεύγει, είναι ΚΛΕΦΤΗΣ των ονείρων της κοινωνίας στην οποία ανήκει. Αλλοθι απλά δεν υπάρχουν, ούτε δικαιολογίες για να καλύπτουμε την ιδιοτέλειά μας. Και όταν το κατανοήσουμε, όταν το αντιληφθούμε, τότε θα μπορέσουμε να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ από όλους όσους ΕΜΕΙΣ ψηφίζουμε, να διαχειρίζονται τό δημόσιο χρήμα σωστά.
        Οσο περιμένουμε πρώτα “κάποιοι άλλοι”, “οι πολιτικοί” κλπ. να γίνουν σωστοί, έντιμοι και ηθικοί, όσο θα εφευρίσκουμε άλλοθι για να φερόμαστε σαν αυτούς, τόσο η κοινωνία μας θα βουλιάζει στην ηθική παράλυση και σήψη που έχει μπεί εδώ και δεκαετίες.
        Εδώ λοιπόν είναι η πραγματική μάχη. Οχι στους δρόμους με τις διαδηλώσεις εκτόνωσης, όχι στα έδρανα της Βουλής ή στις ανούσιες κομματικές συγκεντρώσεις αλλά στην καθημερινότητα. Μπορούμε να γίνουμε από μόνοι μας έντιμοι και ηθικοί, ακόμα και αν οι άλλοι δεν το κάνουν?
        Αυτή είναι η πραγματική μαγκιά.
        Αν τώρα έχεις εσύ ή κάποιος άλλος κάποια ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση για τη μείωση της φοροδιαφυγής, ναι θα ήθελα να την ακούσω. Γενικολογίες όπως το να έχουμε «…Ενα κράτος που θα διαχειριστεί τον κοινό πλούτο τίμια» χωρίς να λέμε το πώς θα το καταφέρουμε αυτό, δεν είναι παρά άλλοθι για να συνεχίσουμε τον δρόμο προς την καταστροφή.

  3. μπέττυ

    Eδώ σε νησί των Κυκλάδων που βρίσκομαι (2.500 κάτοικοι) να δείτε τζιπούρες και μερσεντε και τουλάχιστον 2 αυτοκίνητα σε 4μελή οικογένεια. ‘Οσο για φοροδιαφυγή, το καλοκαίρι που ήλθε ο ΣΔΟΕ ξέρω τουλάχιστον 2 εργολάβους που κρύφτηκαν. Γιατί είναι “προσωπικό δεδομένο” οι απολαβές του καθενός μας, δεν καταλαβαίνω. Εμένα γιατί δεν θα με πείραζε να αποκαλύψω τα εισοδήματά μου ??

    1. Ιδρυτικός Αναγνώστης

      Εμένα πάλι καλή μου κυρία πολύ θα με πείραζε κι ας έχω μια “τζιπούρα” των 1.300cc μόνο εδώ και οκτώ χρόνια… Οπως λέω και παραπάνω, όταν οι κλέφτες που διαχειρίζονται τον κοινό πλούτο (τον φυσικό της χώρας και τον παραγόμενο από τον λαό της) σταματήσουν να με κλέβουν θα σταματήσω και γω να φοροδιαφεύγω.
      Ααα και διαβάστε όλοι στον netakia τα “Μυστικά του Βάλτου”… όχι δεν πρόκειται για το βιβλίο της Δέλτα, αλλά για τα άλλα μυστικά του βάλτου… μπας και ξυπνήσετε λέω…

      1. C_GRIP

        Κατά την ταπεινή άποψή μου, τα έντυπα που ο αξιότιμος Κ.Κ. δημιούργησε εδώ και δεκαετίες, των οποίων θέλετε να αποκαλείστε «Ιδρυτικός Αναγνώστης», είχαν ένα κύριο, κοινό χαρακτηριστικό: Το να καθοδηγήσουν τον αναγνώστη τους, όχι να αγοράσει το Χ αυτοκίνητo, γιώτ, ή να υιοθετήσει κάποιο life-style αλλά να τον κάνουν να είναι Υπερήφανος, Συνειδητοποιημένος και Υπεύθυνος. Οχι για τα λεφτά ή τη δημόσια εικόνα του αλλά γιατί αποφάσισε να γίνει πρωτοπόρος και καλύτερος από τους άλλους.
        Να βάζει τη ζώνη ασφαλείας όχι γιατί το λέει ο Νόμος αλλά η λογική του (ακόμα και αν οι Υπουργοί δεν τη βάζουν). Να μην περνάει με κόκκινο, όχι γιατί το απαγορεύει ο ΚΟΚ αλλά γιατί ξέρει πως είναι δολοφονική πράξη και πως αν το κάνουμε όλοι, θα γίνουμε ζούγκλα (ακόμα και αν τα Υπουργικά αυτοκίνητα παραβιάζουν τα πάντα).
        Οποιος τα κατανόησε αυτά, όποιος κατάλαβε πως το να κάνουμε ότι και οι άλλοι κουτοπόνηροι δεν είναι μαγκιά αλλά υποταγή (και εθελοντική συμμετοχή στο «κοπάδι») και πως η υπέρβαση είναι αυτή που μας κάνει περήφανους για τους εαυτούς μας και αληθινούς αγωνιστές, αυτός είναι πραγματικός ιδρυτικός αναγνώστης. Αλλιώς είναι απλά συλλέκτης εντύπων, που δεν κατάλαβε και πολλά πράγματα…
        Υ.Γ.: έχω αυτοκίνητο 12 ετών

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d