Από Factor X

Επειδή κάποιοι στην πλατεία Συντάγματος νόμιζαν ότι με τα επικοινωνιακά κόλπα τους περί καλυτέρευσης της ελληνικής οικονομίας θα “καβατζάρουν” το καλοκαίρι, οι εξελίξεις τους προσπερνούν.

Μετά την υποβάθμιση από την Moody’s η οποία μπορεί μεν να έχει κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά, είναι όμως ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, ήρθε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βάλει ταφόπλακα. Το άσχημο νέο είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται μεν δεκτά από την ΕΤ αλλά με πρόσθετη χρέωση (το γνωστό haircut) 5%. Αυτό σημαίνει ότι αν παίρνει η ΕΚΤ ομόλογα αξίας 100 ευρώ θα επιστρέφει τα 95 ευρώ.

Ακολουθεί, όπως όλα δείχνουν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών και επομένως νέα βύθιση της οικονομίας και του χρηματιστηρίου στο σκοτάδι.

Έτσι για να προσέχουν κάποιοι που νομίζουν ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Στο μεταξύ, στην αναθεώρηση των αξιολογήσεων χρέους και καταθέσεων εννέα ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα η Moodyʼs, υποβαθμίζοντας τις έξι εξʼ αυτών, σε συνέχεια της χθεσινής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην κατηγορία «junk». Οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν από τον οίκο διεθνούς αξιολόγησης είναι η Εθνική Τράπεζα  (σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2), η EFG Eurobank   (σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), η Alpha Bank (σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), η Αγροτική Τράπεζα (σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3), η Emporiki Bank (σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2) και η Γενική Τράπεζα (σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2).

Παράλληλα, η Moodyʼs επιβεβαίωσε τη διατήρηση της αξιολόγησης του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς στην κατηγορία «Ba1» και της Τράπεζας Αττικής στην «Ba2». Τέλος, ο οίκος θέτει υπό επανεξέταση την Marfin Egnatia Bank, χωρίς να προσδιορίσει εάν υπάρχουν πιθανότητες αναβάθμισης ή υποβάθμισης.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

7 Comments

  1. george ..

    Τα λαμογια της Moody’s σκέπτονται καθαρά κερδοσκοπικά… πρώτα παίρνουν θέση και μετά κατευθύνουν τα κοπάδια για να τα βάλουν στο μαντρί τους… τελείως παράλογο το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα… και τελείως παράλογο να μην πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα στην λήξη τους… εγώ θα αγόραζα σαν τρελός ότι ομόλογο βγαίνει σε ευρώ… πχ. Είναι δυνατών να έχεις αγοράσει ομόλογο της Ιαπωνίας και στην λήξη του να μην πάρεις το ποσό σε γιεν? Κανένα κράτος δεν χρεοκόπει αν δανείζει στο νόμισμα του… εντελώς παράλογο… δεν υπάρχει λογική……..

  2. Panos

    Και ποια ειναι η Moody’s και η καθε Moody’s που “αξιολογει” τραπεζες και χωρες ολοκληρες?
    Εξυπηρετει τα συμφεροντα των ιδιων κερδοσκοπων που κρυβονται πισω απο το ΔΝΤ, Παγκοσμια Τραπεζα, Ομοσπονδιακη Τραπεζα των ΗΠΑ (ναι πολυ καλα ακουσατε, η Ομοσπονδιακη Τραπεζα των ΗΠΑ ανηκει σε ιδιωτικα χερια), Goldman Sachs, Deutsche Bank κ.α
    Απλως βρηκαν το καταλληλο θυμα τη Μπανανια και εκαναν το μεγαλο ενορχηστρωμενο βημα για τον πολεμο στο Ευρω.
    Η μεγαλυτερη ζημια για τις ΗΠΑ θα ηταν αν το Ευρω αντικαθιστουσε το Δολλαριο στις παγκοσμιες συναλλαγες, ιδιως αυτες που αφορουν ορυκτο πλουτο (βλεπε πετροδολλαρα).

    1. Ποία είναι η Moody’s; Τι -βλάσφημη- ερώτηση είναι αυτή;
      Η Mooooody’s είναι αδελφή της Standard & Poor’s που είναι 1η εξαδέλφη της Bank of America που είναι κόρη της Bank of England, που νυμφεύθηκε τον Rothschild, που ήταν απόγονος των Lehmann Brothers, που γέννησαν τη Deutsche Bank, που δάνεισε την Ελληνίτσα να ψωνίσει μερσεντέ, μπεμβέ και καγιέ και μετά έφερε το ΔΝΤ να…

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d