Από το: styx.gr

του Κώστα Μπετινάκη

Ή ταν μια τουφεκιά στον αέρα, η μάλλον πολύς θόρυβος για να εντυπωσιαστούν αφελείς και ευκολόπιστοι. Τι το συγκλονιστικό περιμένατε να αποκαλύψει η διαρροή της ιστοσελίδας WIKILEAKS, που δεν το γνωρίζατε; Απλώς είναι ένα ακόμα ρεζίλεμα της «υπερδύναμης», που ξεδοντιασμένη πια, από τα χάλια της οικονομίας της προσπαθεί να τρίξει όσα δόντια της απομένουν και γίνεται ρεζίλι. Και βγαίνουν στη φόρα,όλα εκείνα τα μικρά που οι αμερικανοί διπλωμάτες για να δικαιολογούν το μισθό τους τηλεγραφούν στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να παραμείνει η χώρα τους “ηγέτιδα δύναμη”.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση “καταδικάζει τις αποκαλύψεις της υπόγειας διπλωματικής δράσης της”, που αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια υποστηρίζοντας ότι «Αμερικανοί διπλωμάτες θα κινδυνέψουν», ενώ ο δημιουργός της Wikileaks, χαρακτηριζόμενος από τα διεθνή Μήντια «μυστικοπαθής Αυστραλός»Julian Assange υποστηρίζει πως οι αμερικανικές αρχές ενοχλούνται διότι θα πρέπει να απολογηθούν…

Εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η δημοσίευση των εμπιστευτικών αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων δεν έβλαψε τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ.

Κάποιες από τις αποκαλύψεις της WIKILEAKS μοιάζουν με τις το κους-κους που κάνουν οι κουτσομπολίστικες μεσημεριανές τηλεοπτικές εκπομπές.

Όχι ότι θέλω να υποβαθμίσω το γέλιο της αρκούδας που προκαλούν όσα αποκαλύπτονται για τον τρόπο που λειτουργεί το Στέητ Ντηπάρτμεντ, αλλά για τους υποψιασμένους αναγνώστες της δικής μας ιστοσελίδας, η μέθοδος είναι γνωστή. Οι λεπτομέρειες έρχονται να μας επιβεβαιώσουν.

Άρχισαν τα όργανα

Τα μόνα μέχρι στιγμής ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος τηλεγραφήματα:

#  Σε τηλεγράφημα της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον και του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου της Γαλλίας Τζιν Ντέιβιντ Λεβίτ σημειώνονται τα εξής: «Ο Levitte εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι ‘πιο στέρεη’ και θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την επίτευξη προόδου στην ελληνο-μακεδονική διαφορά για το όνομα. Ο Γκόρντον συμφώνησε ότι είτε μια πιο σταθερή συντηρητική κυβέρνηση ή μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν ένας πιο ισχυρός, πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να πείσει τη Μακεδονία να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και η Ελλάδα να εγκαταλείψει την αναγκαιότητα της αλλαγής διαβατηρίων, τότε η πρόοδος θα μπορούσε να γίνει».

#  Το άλλο, αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την εναντίωση χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Κύπρος, και στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου. Θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς και του τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιρλίογλου στις 18 Φεβρουαρίου 2010 στην Αγκυρα. Αυτά, σύμφωνα με συνοπτικό σημείωμα που συντάχθηκε σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας του για ευρύ φάσμα περιφερειακών θεμάτων και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks, μαζί με άλλα 251.000 διπλωματικά σημειώματα.

Ο Σινιρλίογλου δήλωσε στον αμερικανό απεσταλμένο ότι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. εναντιώνονται η Αυστρία, η Γαλλία και η Κύπρος. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη στάση της Γαλλίας και προειδοποίησε ότι η αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας «βαθαίνει το πολιτιστικό χάσμα» ανάμεσα στην χριστιανική Ευρώπη και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, ο τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για αυτό που χαρακτηρίζει «αδιαφορία» των Ελληνοκυπρίων για τη διαδικασία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση «καθιστά τους Ελληνοκύπριους άτρωτους».

Στην ίδια συνάντηση, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας ΓΑΠ στην επιστολή που τού είχε αποστείλει ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν στις 30 Οκτωβρίου ζητώντας νέες και ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για σειρά μακροχρόνιων διαφορών. Ο Σινιρλίογλου χαρακτήρισε κατανοητή την καθυστέρηση της απάντησης του έλληνα πρωθυπουργού εξαιτίας της ενασχόλησής του με την οξεία οικονομική κρίση. Βασιζόμενος στην απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, ο Σινιρλίογλου λέει ότι η Τουρκία αναμένει σύντομα την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα…

Δεν προκλήθηκε σεισμός

Αλλά ποια είναι εκείνα τα ζητήματα στα οποία δίνουν τόσο μεγάλη σημασία ώστε να έχουν ασκηθεί πιέσεις σε μεγάλες εφημερίδες (όπως ΝΥ Τάιμς καιΓκάρντιαν) να μην δημοσιοποιηθούν, αλλά βγήκαν ήδη στη φόρα; Οι διαρροές θα ενοχλήσουν ιδιαίτερα τους Άραβες που κατονομάζονται στα τηλεγραφήματα των κατά τόπους αμερικανικών πρεσβειών προς το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Ορισμένες εφημερίδες πάντως, όπως οι TIMES του Λονδίνου, ανακοίνωσαν ότι δεν αναφέρουν ονόματα που “ενδεχομένως να κινδυνέψουν από τις αποκαλύψεις”…

Πάντως, ανακούφιση επικρατεί στο Ισραήλ επειδή οι ως τώρα  αποκαλύψεις του Wikileaks, παρά τους αρχικούς φόβους, δεν έφερε το εβραϊκό κράτος σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά τη δημοσιοποίηση αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων.

Τα αποκαλυφθέντα έγγραφα αναφέρουν ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες είχαν εντολές να κάνουν ακόμα και «χαμηλού επιπέδου κατασκοπία»,  για να αποκτήσουν απόρρητες πληροφορίες για ξένους διπλωμάτες, όπως τι ταξίδια πραγματοποιούν και προς τα πού καθώς και τους αριθμούς των πιστωτικών τους καρτών

Να τι περιέχονται σε μερικά από τα 251.000 αποκαλυφθέντα περιβόητα άκρως απόρρητα τηλεγραφήματα και αναφορές των κατά τόπους Αμερικανών διπλωματών προ την υπηρεσία τους στην Ουάσιγκτον τα τελευταία τρία χρόνια:

#  Το Ισραήλ επεδίωξε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της οργάνωσης Φατάχ, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

#  Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε πει στο Γάλλο ομόλογό του, Ερβέ Μορέν, ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ, χωρίς όμως η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος να είναι εγγυημένη.

#  Ο βασιλιάς Αμντάλα της Σαουδικής Αραβίας είπε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν : «Κόφτε το κεφάλι του φιδιού», κάνοντας έκκληση στις ΗΠΑ να επιτεθεί στο Ιράν για να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

#   Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν μυστικά από το 2007 να αποσπάσουν ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από πυρηνικό αντιδραστήρα του Πακιστάν, ανησυχώντας μήπως χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία «παράνομου πυρηνικού όπλου».

#  Η ανησυχία γύρω από την εκτεταμένη χρήση συστημάτων computer hacking από κινεζικές κυβερνητικές υπηρεσίες που εξανάγκασαν το GOOGLE να εγκαταλείψει την Κίνα.

#  Το Ιράν προσπαθεί να αποκτήσει βορειοκορεατικούς πυραύλους μακράς απόστασης.

#  Πόσο εκτεταμένη είναι η διαφθορά στους κόλπους της διορισμένης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης στο Αφγανιστάν. Αφγανός ανώτερος αξιωματούχος βρέθηκε να ταξιδεύει στο εξωτερικό, έχοντας στις αποσκευές του $50 εκατομμύρια σε μετρητά.

# Στις διαβουλεύσεις που γίνονταν για την μεταφορά των κρατουμένων από τις φυλακές  της αμερικανικής βάσης Γκουάνταναμο στη Κούβα, πιέστηκαν Σλοβένοι διπλωμάτες να δεχτούν μερικούς, σε αντάλλαγμα μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα…

#  Οι προειδοποιήσεις που είχαν γίνει στη Γερμανία το 2007, να μην εκδώσει εντάλματα σύλληψης πρακτόρων της CIA που είχαν ανάμειξη στη σύλληψη αθώου Γερμανού υπηκόου που είχε το ίδιο όνομα με καταζητούμενο από τις αμερικανικές αρχές για τρομοκρατία, στο Αφγανιστάν.

#  Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον είχε δώσει η ίδια «εντολή κατασκοπείας» για τις δραστηριότητες του ΟΗΕ και ειδικότερα για τον «τρόπο που εργάζεται και παίρνει αποφάσεις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν», όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

#  Απόρρητη οδηγία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2009 η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ζητεί τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, κωδικούς πρόσβασης και μυστικούς κώδικες, ακριβείς πληροφορίες για τους εργαζόμενους στον ΟΗΕ, αριθμοί τραπεζικών καρτών, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθμοί τηλεφώνων…

#  Τα τηλεγραφήματα και οι αναφορές, για τις στενές σχέσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Vladimir Putin με τον Ιταλό ομόλογό του Silvio Berlusconi.

#  Τα τηλεγραφήματα και οι αναφορές αμερικανών διπλωματών στη Μόσχα για τις σχέσεις της ρωσικής κυβέρνησης και του οργανωμένου εγκλήματος.

#   Οι επίμονες προσπάθειες να πεισθεί η Συρία να σταματήσει τον εφοδιασμό με όπλα τους Χεσμπολά στο Λίβανο.

#   Το παιχνίδι που παίζεται για την σταδιακή κατάρρευση της Βόρειας Κορέας, στις επαφές αμερικανών και νοτιοκορεατών αξιωματούχων για την προοπτική της ενοποίησης των δύο κρατών της κορεατικής χερσονήσου, με πλούσια οικονομικά ανταλλάγματα προς την Κίνα.

#  Οι καταγγελίες ότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι ο κύριος χρηματοδότης της αλ-Κάιντα και άλλων σουνιτικών μαχητικών οργανώσεων.

#  Οι δισταγμοί των αρχών ασφαλείας του Κατάρ να συλλάβουν γνωστούς τρομοκράτες από το φόβο μην κατηγορηθεί η χώρα συνεργός των ΗΠΑ και υπάρξουν αντίποινα.

#  Πληροφορίες για «ανάρμοστη συμπεριφορά» από μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
#  Η περιγραφή ενός «παρά λίγο πυρηνικού ατυχήματος με διαστάσεις οικολογικής καταστροφής» που αποτράπηκε τον περασμένο χρόνο, κατά την αποστολή επικίνδυνου φορτίου εμπλουτισμένου ουρανίου.

#  Τεχνικές λεπτομέρειες μυστικών συνομιλιών στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-
Ρωσίας για τους πυρηνικούς πυραύλους.

#  Ιρανική πηγή ανέφερε το 2009 ότι ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει καρκίνο σε τελικό στάδιο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας “Λε Μοντ”.

Και το κερασάκι στην τούρτα:

#  Λεπτομερής περιγραφή χυμώδους και αισθησιακής ξανθιάς Ουκρανής νοσοκόμας, που συνοδεύει παντού τον Λίβυο ηγέτη Muammar Gaddafi.

Συμφωνία-συμπαιγνία

Παραδοσιακά, μερικά από αυτού του είδους τα δημοσιεύματα δίνονται στην δημοσιότητα, αφού παραμένουν άκρως απόρρητα επί δεκαετίες και μόνο αποκαλύπτονται είτε όταν οι «ενδιαφερόμενοι» από καιρό έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν πεθάνει πια. Τα μη απόρρητα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει «για ιστορικούς λόγους» το Στέητ Ντηπάρτμεντ, σταματούν στο έτος 1972.

Ο ιστότοπος WikiLeaks δεν παρουσιάζει κάποιο από τα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας που έχει στην κατοχή του χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πέντε εφημερίδων που έχουν πρόσβαση στα έγγραφα αυτά (New York Times, Der Spiegel, The Guardian, El Pais και Le Monde), οι οποίες έχουν κινητοποιήσει πάνω από 120 δημοσιογράφους για να αναλύσουν το περιεχόμενο, όπως εξήγησε η διευθύντρια της  Le Monde.  Ως προς την ακρίβεια των εγγράφων, πρόσθεσε ότι “δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο λόγο να αμφιβάλουμε για την αυθεντικότητά τους, ή να σκεφτούμε ότι μπορεί να είναι ψεύτικα… και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υποστήριξε ότι είναι ψεύτικα”.

Σημείωση στυξ: Αφού η αμερικανική κυβέρνηση λέει πως είναι αυθεντικά εμείς γιατί να τα αμφισβητήσουμε άλλωστε… Τόση φασαρία έκανε το καημένο Στέητ Ντηπάρτμεντ για να μας πείσει.

Εμείς, πάντως, περιμένουμε τις υπόλοιπες  αποκαλύψεις τους Wikileaks αφού ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ… μπας και υπάρξει κάτι ουσιαστικού ενδιαφέροντος.

Εκτός αν “το βαθύ λαρύγγι” που διοχετεύει τα “άκρως απόρρητα” έγγραφα του Στέητ Ντηπάρτμεντ στη δημοσιότητα, είναι χαμηλής διαβάθμισης, ή τα πάντα είναι ελεγχόμενα, και μας διοχετεύουν μόνον όσα θέλουν και δεν αφήνουν  να βγουν πολύ βρώμικα άπλυτα στη φόρα…

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

3 Comments

  1. coyoteracing

    E οχι και πολυ φασαρια για το τιποτα!!!Εγω στη γιορτη μου,μου εκανα δωρο επιμηκυνση πεους.
    Και για να ειμαι ακριβης…το λεω και κοκκινιζω…επιμηκυνα το πεος του γαμια μου.

    Ειχαμε πει κι ενα ανεκδοτο τις προαλες με ενα λιονταρι κι ενα γάιδαρο.Τελικα ο γάιδαρος τονιζεται πριν απο την προπαραληγουσα?Τοσο μακρια την εχει!

  2. Panos

    Είναι ποτέ δυνατόν να άφηναν αποκαλύψεις που θα δημιουργούσαν προβλήματα στα (μακροπρόθεσμα) συμφέροντα τους, και δε θα είχαν κινήσει ήδη ουρανό και γη να “καθαρίσουν” αυτόν που ξεκίνησε την όλη ιστορία?
    Αφήνουν να διαρρεύσουν πληροφορίες που θα προκαλέσουν χάος, και θα οδηγήσουν τον κόσμο να πιστέψει ότι κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές ηγεσίες ( ή όλες) είναι διεφθαρμένες και ότι η ΜΟΝΗ εναλλακτική είναι να αναλάβει τα ηνία η πεφωτισμένη Ελίτ με τους αχυρανθρώπούς τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη μικρή ή μεγάλη.
    Βλέποντας όλα αυτά που εξελίσσονται μπρος στα μάτια μας όλο αυτό το διάστημα, είναι πλέον αδύνατο να μην καταλαβαίνει κάποιος με στοιχειώδη αντίληψη, ότι τον πλανήτη τον κυβερνούν λίγες πανίσχυρες πολυεθνικές και αργυραμοιβοί, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται σε χέρια Σιωνιστών Εβραίων (και δεν αναφέρομαι φυσικά στον απλό Ισραηλινό πολίτη ούτε στον κάθε Εβραίο στο θρήσκευμα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι κι αυτή θύμα)

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d