Πολιτογραφήθηκε ως Τούρκος, και μάλιστα με βούλα της UΝΕSCΟ, ο Καραγκιόζης και μαζί μ΄αυτόν και ο Χατζηαβάτης. Μια υποεπιτροπή της UΝΕSCΟ, που απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών, της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας και συνεδρίασε πριν από έναν χρόνο στο Αμπου Ντάμπι,αποδέχθηκε την εισήγηση που συνέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και η οποία αποδεικνύει ότι τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι. Η απόφαση επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της UΝΕSCΟ, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Ελλάδος, παρά μόνο μία επιφύλαξη που διατύπωσε η διευθύντρια του Νεότερου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει δύο υπουργεία, το Εξωτερικών και του Πολιτισμού. Ηδη ο κ. Π. Γερουλάνος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή ενημέρωση, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην UΝΕSCΟ κ. Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην UΝΕSCΟ ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Και τώρα τι γίνεται, τη στιγμή που η Τουρκία πέτυχε προσφάτως να κατοχυρώσει ως τουρκικά και άλλα δύο προϊόντα, τον μπακλαβά και τον καφέ; Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον Καραγκιόζη είναι να υπάρξει ένα είδος απευθείας… διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους ώστε να αποδεχθούν έναν έντιμο συμβιβασμό.
Η πολιτογράφηση ως Τούρκου του Καραγκιόζη έγινε με εντυπωσιακή προετοιμασία εκ μέρους της Αγκυρας και στην υπόθεση ενεπλάκησαν πέραν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και οι εκπρόσωποι της πόλης Προύσας, που υπέβαλαν αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζητώντας να κατοχυρώσουν την ταυτότητα του Καραγκιόζη, αφού, όπως έλεγαν, κατάγεται από την Προύσα της Τουρκίας.
«Παρέμβαση» στο θέμα της πολιτογράφησης του Καραγκιόζη από τους Τούρκους έκανε και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου . Οι δημοσιογράφοι, σε μια συζήτηση που είχαν χθες, στο περιθώριο του Συμποσίου της Σύμης, τον ρώτησαν για την απόφαση της UΝΕSCΟ και ο Πρωθυπουργός χαμογελώντας τους είπε: «Ας έχουν οι Τούρκοι τον δικό τους Καραγκιόζη και εμείς τον δικό μας»

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

11 Comments

  1. Spiros

    Δέν ξέρω πώς βγάζει συμπεράσματα και ψηφίζει η UNESCO, άν πάντως κάποιο δικαστήριο δεχόταν εξέταση κατ αντιπαράθεση ή test DNA, μέ όλους αυτούς τους απίστευτους καραγκιόζηδες που ζούν ανάμεσά μας σ αυτή τη χώρα η Τουρκία δε θά χε καμία τύχη ως προς την πατρότητα της φιγούρας

  2. Η απόφαση της UNESCO συνιστά βάρβαρο πλήγμα εναντίον των ελληνόφωνων κατοίκων (και κυβερνώντων) στην Ελλάδα οι οποίοι χάνουν το τελευταίο στήριγμα της εθνικής τους ταυτότητας…

  3. george..

    ειναι αστεια ολα αυτα οι τουρκοι νομιζει εχουν χασει την μπαλα…. εμεις δεν εχουμε εναν καραγκιοζη αλλα πολλους, ( κατα βουλη μερια….) οπως και αυτοι φανταζομαι…. αρα τωρα τον να λες καποιον καραγκιοζη αποτελει 2 φορες βρησια καθοτη τον λες και τουρκου…. τελεια…. σε λιγο θα κατοχηρωσουν και εμας ως τουρκους….

  4. netakias

    Μετά τον Θεόδωρο Καραϊσκάκη!

    Μετά τα Τουρκικά Νησιά!

    Μετά την λαμπάδα στο μανουάλι!

    Ανακάλυψε και τον Τούρκο Καραγκιόζη!

    Το αμερικανάκι ο ανελλήνιστος ΓΑΠ ανακάλυψε τον Τουρκο Καραγκιόζη!

    Διαβάστε το απόσπασμα του ΒΗΜΑΤΟΣ 14/7/2010

    …[…]…«Παρέμβαση» στο θέμα της πολιτογράφησης του Καραγκιόζη από τους Τούρκους έκανε και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου . Οι δημοσιογράφοι, σε μια συζήτηση που είχαν χθες, στο περιθώριο του Συμποσίου της Σύμης, τον ρώτησαν για την απόφαση της UΝΕSCΟ και ο Πρωθυπουργός χαμογελώντας τους είπε: «Ας έχουν οι Τούρκοι τον δικό τους Καραγκιόζη και εμείς τον δικό μας»…[…]…

    Καλά λογικό να μην ξέρει τον “Θεόδωρο Καραϊσκακη” γιατί η μαμά του στην Μινεσότα του έμαθε τον George Washington, αλλά τον Καραγκιόζη;

    Ενα ελληνικό λεξικό δεν έχει στην βιβλιοθήκη του, μόνο της χώρας του έχει;

    Οταν ακούει στον δρόμο, να λένε κάποιον Καραγκιόζη, όπως πχ τον “ανθρωπο του μόθχου” που του έδινε το μισθό του (και τον πήρε), τι καταλαβαίνει οτι είναι, επώνυμο;

    Αλλά αν υπάρχει “Ελληνας” (λέμε τώρα) Πρωθυπουργος που δεν ξέρει το Καραγκίοζη, τι αντίσταση μπορεί να προβάλει σε οτιδήποτε!

    Γιατί αυτό που εκπροσωπεί ο Καραγκιόζης κι οι άλλοι ήρωες όπως ο ορειβίσιος Μπαρμπα-Γιώργος, αντιστασιακό του πνευμα μέσα στην Τουρκοκρατία σε αντίθεση με τον ραγιά Χατζηαβάτη.

    Ας μου πει κάποιος τι είναι ο Τούρκος Καραγκιόζης.

    Ειναι ο βρωμιάρης γκιαούρης που ως ανεπίδεκτος μαθήσεως, δεν λέει να καταλάβει το μεγαλείο της Πολυπολιτισμικής οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

    Που ως αχάριστος κωλοέλληνας δεν θέλει να σωθεί από τον σοφό Μπέη-ΔΝΤ-ΕΕ-ΓΑΠ;

    Ο κουτοπόνηρος και το λαμόγιο που δεν “καταλαβαίνει” ότι χαράτσια-ασφαληστικα-αναλογιστικές μελέτες, είναι για το καλό του;

    Ακου Τουρκο Καραγκιόζη…

    Σαν τον Τούρκο Ομηρο μου ακούγεται…

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=342933&dt=14/07/2010

  5. dudu

    αχ αυτη η μεγαλοψυχια του τζεφρυ! αυτο θα πει χουβαρντας: μπορει να τους χαρισει κι ολοκληρη την ελλαδα… με ενα χαμογελο!

    ps

    ο μπαρμπα-γιωργος τι ειναι καθοτι θειος του καραγκιοζη?

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CF%8C%CE%B6%CE%B7%CF%82

  6. Ο Αιρετικός

    Έτσι κι αλλιώς, όποιος μελετήσει λίγο την ιστορία του Καραγκιόζη, θα διαπιστώσει (οποία έκπληξις!) ότι… από την Τουρκία ξεκίνησε αυτό το θέαμα – το οποίο μάλιστα εκεί είναι και μάλλον ακατάλληλον δι’ανηλίκους, λόγω άγριων βωμολοχιών.

    Επίσης, πρέπει να επισημάνω τα εξής:

    1. Την ασημαντότητα του ζητήματος. Κυριολεκτικά, ανεκουφίσθη η φορβάς εν τη άλω.

    2. Η τουρκική προέλευση του Καραγκιόζη (και η απωανατολίτικη προέλευση του θεάτρου σκιών εν γένει) σε καμία περίπτωση δε μειώνει τη σπουδαιότητα του Σπαθάρη κ.α. – Και η ηλεκτρική κιθάρα κύριε Καββαθά μόνον ελληνική εφεύρεση δεν είναι (αμερικανική εφεύρεση είναι, ασχέτως αν τις καλύτερες jazz ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες τις έφτιαχνε ο Επαμεινώνας Σταθόπουλος με την εταιρεία του την Epiphone, ρίχνοντας άγριο ξύλο στην “All American” Gibson – μέχρι τον αδόκητο θάνατό του, οπότε ανέλαβαν τα αδέρφια του που δε μπόρεσαν να κάνουν κουμάντο και τελικά την πούλησαν στη Gibson), αλλά ο Γιάννης Σπάθας είναι ένας από τους σπουδαιότερους ροκ κιθαρίστες, όπως κι ο Άγγλος David Gilmour (όχι, δε με αφορά το υπερτιμημένο και φλούφλικο ρατσιστικό φασιστάκι – υποστηρικτής του BNP γαρ – Eric Clapton).

    3. Σιγά τον ήρωα μωρέ! Σοβαρά, τι είναι ο Καραγκιόζης; Ένα άτομο που συγκεντρώνει επάνω του όλα τα αρνητικά στοιχεία των ανθρώπων, ένας κλασικός αντιήρωας επιπέδου Ακάλυπτου και Blackadder. Καλύτερα να αποδοθούν λοιπόν τα κουσούρια του στους Τούρκους, να αποκαραγκιοζοχατζηαβατοποιηθεί η κοινωνία μας, μπας και βγουν καλύτερα πρότυπα.

    1. netakias

      Δεν διεκδικεί κανείς το θέατρο σκιών! Το αναφέρεις κι εσύ στην παράγραφο 2.

      Οσο για το σιγά τον ήρωα όμως δεν είναι έτσι. Ειναι όλα τα αρνητικά που περιγράφεις αλλά όντας σκλάβος. Ειναι πένητας, βρώμικος κι αχαμνός αλλά ελεύθερος, εν αντιθέση με τον ραγιά Χατζηαβάτη. Δεν γλύφει τον Μπέη αλλά τον κοροϊδεύει. Μέσα από το γέλιο και το γελοίο θυμίζει ότι ακόμη κι από θέση αδυναμίας μπορεί καποιος να είναι ακατάβλητος. Δεν δέχεται μοιρολατρικά την μοίρα του αλλα την προκαλεί.

      Εγώ πάντως προτιμώ τον Καραγκιόζη ως ήρωα από το Ραμπο και τους τζι-αϊ-το.

      Ο χαρακτήρας όμως είναι αμιγώς Ελληνικός.

  7. dudu

    ωχ δικιο εχεις ρε! εμεις ειμαστε ωραιοι σαν ελληνες, οχι μαυροτσουκαλα σαν τον καραγκιοζη! απωθειστε τον λοιπον φρουδικοτατα εις την απω ανατολη – κι ακομα παραπερα!

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d