Κάθε τόσο τα τελευταία… 35 χρόνια φθάνουν στην εφημερίδα «δελτία Τύπου» από εταιρείες που διαφημίζουν συσκευές που α: κάνουν οικονομία στη βενζίνη (ως και… 25%), β: αυξάνουν την ισχύ του κινητήρα (ως και 15%) και γ: αλλάζουν τη μοριακή… δομή της βενζίνης και την κάνουν, όπως γράφουν, «βενζίνη αεροπλάνου!».

Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος συνήθως καλοκάγαθος και πρόθυμος να πιστέψει ανοησίες διαφόρων ως επί το πλείστον αμερικανών «εφευρετών» έμπορος εισάγει και διαφημίζει αυτά τα προϊόντα, οι επιστολές και τα τηλεφωνήματα πληθαίνουν. Οι συνήθως όχι καλά πληροφορημένοι, οι άνθρωποι που ενεργούν, επιλέγουν και αγοράζουν, επειδή «ένας φίλος τους είπε ότι…», ζητούν να πληροφορηθούν αν πράγματι το τάδε ή το δείνα «μαραφέτι» συμβάλλει στην οικονομία ή αυξάνει την ισχύ κατά… 20%.

Οι παραπάνω έμποροι παραθέτουν στα φυλλάδια που μοιράζουν ή στις διαφημίσεις που κάνουν μια σειρά από «επιχειρήματα» του τύπου ότι η συγκεκριμένη συσκευή οικονομίας έχει δοκιμασθεί από τον… σερίφη του Λιτλ Μπιγκ Κρικ στο Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος και διαβεβαιώνει ότι τα περιπολικά του είχαν οικονομία στην κατανάλωση που έφθασε το… 20%, αλλά και από τον καθηγητή Τζον Σμιθ του «πανεπιστημίου» της Ντιμόνα στην Αριζόνα που και αυτός «διαβεβαιώνει» ότι οι μετρήσεις που έκανε το «εργαστήριό του» έδειξαν οικονομία της τάξης του… 18%.

Νάτοι λοιπόν οι εύπιστοι καταναλωτές να ξοδεύουν από 25.000 ως 50.000 δραχμές για να αγοράσουν και εγκαταστήσουν τη «θαυματουργή» συσκευή που θα τους επιτρέψει να καλύψουν 100 χιλιόμετρα με… 4 λίτρα βενζίνη, με ένα αυτοκίνητο 1.400 κ. εκ. Ορισμένοι από αυτούς δεν πείθονται εύκολα και μπαίνουν στον κόπο να ρωτήσουν προτού αγοράσουν. Και σε όλους (καταναλωτές αλλά και επιχειρηματίες που θέλουν να εισαγάγουν αυτές τις «επαναστατικές» συσκευές) λέω πως αν μπορούσαν να επιτύχουν οικονομία, έστω και κατά 1%, θα είχε ξεσπάσει ο… Γ´ Παγκόσμιος Πόλεμος!

Γιατί; Διότι αν κανείς «δει» πόσα εκατομμύρια οχήματα κυκλοφορούν στον πλανήτη, μετρήσει πόσα δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμου καταναλώνουν κάθε χρόνο και υπολογίσει πόσο είναι αυτό το… 1%, τότε εύκολα βλέπει γιατί πρέπει να γίνει ο… Γ´ Παγκόσμιος!!

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη που αποδεικνύει την απάτη που κρύβεται πίσω από αυτές τις υποσχέσεις για εξοικονόμηση καυσίμου. Διαρκής στόχος των τμημάτων έρευνας και εξέλιξης των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι να σχεδιάσουν και κατασκευάσουν κινητήρες που καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο. Για να επιτύχουν μια μείωση της τάξης του 0,5% οι εταιρείες ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα, πολλές φορές με αμφίβολα αποτελέσματα.

Ας υποθέσουμε όμως ότι οι «σχεδιαστές» αυτών των συσκευών έχουν δίκιο. Τρία πράγματα θα είχαν συμβεί (εκτός από τον Γ´ Παγκόσμιο).

  1. Θα είχαν εξαγορασθεί σε χρόνο dt από την Τζένεραλ Μότορς, την Τογιότα ή τη Φολκσβάγκεν/Αουντι.
  2. Θα είχαν προσληφθεί από τη CIA.
  3. Θα είχαν εκτελεσθεί από το καρτέλ του πετρελαίου (αφού τα κέρδη του θα μειώνονταν κατά… 30%!).

Συμπέρασμα. Μην πιστεύετε τις σειρήνες που σας υπόσχονται «25% οικονομία στην κατανάλωση» και μην πετάτε τα λεφτά σας για αγορές που μπορεί πλέον να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας· και αυτό γιατί τα πάντα πλέον ρυθμίζονται ηλεκτρονικά και ο παλιός «μαστρο-Μήτσος» ελάχιστα μπορεί να κάνει.

Ακόμη μην πετάτε τα λεφτά σας για να «τσιπώσετε» τον κινητήρα χωρίς πρώτα να ρωτήσετε (φορτικά θα έλεγα) το τμήμα του «σέρβις» της αντιπροσωπείας από την οποία αγοράσατε το αυτοκίνητό σας. Μόνο αν σας διαβεβαιώσουν (γραπτώς) ότι το «τσιπάκι» που θέλετε να χρησιμοποιήσετε είναι εγκεκριμένο από το εργοστάσιο, επιτρέπεται να προβείτε στην αγορά (και τοποθέτηση). Σε ενάντια περίπτωση, προσπεράστε και, αν πραγματικά θέλετε (και μπορείτε να την εκμεταλλευθείτε) περισσότερη ισχύ, επιλέξτε προσεκτικά το επόμενο αυτοκίνητό σας.

Υπάρχουν ακόμη και σήμερα, την εποχή του κλωνισμού και της ομοιομορφίας, αυτοκίνητα με ισχυρούς κινητήρες που θα σας επιτρέψουν να χαρείτε την οδήγηση και να κάνετε πολλά χιλιόμετρα χωρίς να «σκαλίσετε» τα ηλεκτρονικά του κινητήρα.

Στο σημείο αυτό και επειδή από τη δεκαετία του… ’60 που όλοι (ή σχεδόν) «ήξεραν από αυτοκίνητα», επιστρέψτε μου να σας πω ότι ένα αυτοκίνητο με προσεκτικά σχεδιασμένη ανάρτηση μπορεί να είναι ως και κατά 50%… ταχύτερο από ένα πλεούμενο της στεριάς, από αυτά που έχουν γεμίσει σήμερα τους δρόμους. Αν λοιπόν θέλετε να πάτε λίγο πιο γρήγορα, για να αποφύγετε τους αφασικούς, τους σαλίγκαρους και τις χελώνες που στραγγαλίζουν τις πόλεις, ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και δημιουργούν τις συνθήκες για να συμβούν τα φοβερά δυστυχήματα των ελληνικών δρόμων, διαθέστε λίγο χρόνο για να μελετήσετε τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου που θέλετε να αγοράστε.

Οσο και αν οι έχοντες (μεγάλα) συμφέροντα προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι «όλα τα αυτοκίνητα είναι ίδια», σας διαβεβαιώ ότι ΔΕΝ είναι!

Υπάρχουν ορισμένα που βοηθούν τον οδηγό να αποφύγει το ατύχημα και άλλα που τον οδηγούν όλο και πιο βαθιά στην καταστροφή (χωρίς βέβαια το άτομο να το καταλαβαίνει).

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d