Τα αποτελέσματα των πολύχρονων ερευνών του καθηγητή Τρερλ στον τομέα της αποτελεσματικότητας των μηνυμάτων που προβάλλονταν από την τηλεόραση ήταν ξεκάθαρα. Το μήνυμα (διαφημιστικό ή «κοινωνικό») έπρεπε να μεταδίδεται την ίδια ακριβώς στιγμή από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και όλες τις γιγαντοοθόνες, που ήταν τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία της πόλης, διαφορετικά έχανε τη «δύναμή» του.

Ετσι, τα «σποτ» των τελευταίων τριών ετών είχαν θέμα τις βλαβερές συνέπειες από τη χρήση του επιβατικού αυτοκινήτου, αλλά και τις βαρύτατες ποινές που περίμεναν τους παραβάτες του ΚΟΠ (Κώδικα Οδικής Παραλυσίας).

Παρά τον προγραμματισμένο «αισθησιασμό» τους, οι φωνές που ακούγονταν από τις γιγαντοοθόνες που ήταν τοποθετημένες σε δρόμους και πλατείες της πόλης δεν άφηναν καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του Κράτους (Αναγκαστικής) Πρόνοιας. Οποιος συλλαμβανόταν (για πρώτη φορά) να οδηγεί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα από τις 10 το βράδυ ως τις 6 το πρωί σε περιοχές που ορίζονταν από τις Μπάρες αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Σε περίπτωση υποτροπής η Πρόνοια τον καταδίκαζε σε 15ετή κάθειρξη, ενώ την τρίτη φορά η ποινή ήταν ισόβια.

«Καλησπέρα… Αυτή τη στιγμή εγκαταλείπετε το γκέτο της Ομόνοιας και εισέρχεστε στην Κομητεία του Ψυρρή. Παρακαλούμε, εισάγετε τη μαγνητική σας κάρτα για να διαπιστωθεί αν είσαστε: α. μόνιμος κάτοικος, β. ιδιοκτήτης μπαρ, θεάτρου, καφενείου, παραδοσιακού εστιατορίου, γ. θιασάρχης, δ. εφοπλιστής, ε. ιδιοκτήτης μπουτίκ.

Το ίδιο μήνυμα μεταδιδόταν από τις γιγαντοοθόνες που ήταν τοποθετημένες στον Φάρο Ψυχικού, στη Β’ είσοδο Φιλοθέης, στις εισόδους Α’, Β’, Γ’ και Δ’ Χαλανδρίου, αλλά και σε άλλες που «το σύνδρομο του σουβλατζίδικου» είχε τοποθετήσει στις εισόδους της Ανω – Κάτω Γλυφάδας, Κάτω – Ανω Βούλας, Βουλιαγμένης, Δουργουτιού, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Πετρομαγούλας, Μικρονερατζιάς, Τυρόβλαχου και Ανω Μπούρτζου.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Το Κράτος (Αναγκαστικής) Πρόνοιας έπρεπε να προστατεύσει την υγεία των παιδιών του και γι’ αυτόν τον λόγο είχε γεμίσει τους δρόμους με Μπάρες που απαγόρευαν την είσοδο των οχημάτων σε όποιες περιοχές έπρεπε να αναβαθμιστούν (αναγκαστικά).

Οπως είπαμε πιο πάνω, οι παραβάτες αντιμετώπιζαν βαρύτατες ποινές για λόγους που είχαν να κάνουν με την ησυχία, την τάξη και την ασφάλεια του κυρίου και της κυρίας Μπούρτζου (και των εριτίμων τέκνων τους), την προστασία των 156 θεάτρων και 752 μπαρ, ουζερί και φαστφουντάδικων, που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην πρώην «υποβαθμισμένη» περιοχή, αλλά και διότι η χρήση κάθε λογής οχημάτων ατομικής μεταφοράς είχε πάψει προ πολλού να θεωρείται «πολιτικά ορθή» από τους Κον Μπεντίτ και τις Πέτρα Κέλι της Νέας Ενωμένης Ευρώπης της Αριστεροδεξιάς. Ακολουθώντας το παράδειγμα των πολιτειών Καλιφόρνια, Αρκανσο, Αλαμπάμα και Κονέκτικατ, που στέλνουν στην ηλεκτρική καρέκλα όποιον συλλαμβάνουν να καπνίζει σε απόσταση μικρότερη των έξι μέτρων από τις προσόψεις των κτιρίων, αλλά και στο σαλόνι του σπιτιού του/της (μετά βέβαια από καταγγελία του/της συντρόφου ή των παιδιών του) το Κράτος (Αναγκαστικής) Πρόνοιας απαγόρευσε τη χρήση κάθε αυτοκινούμενου οχήματος στις «αναβαθμισμένες» περιοχές.

Ούτε που κατάλαβε πώς πήρε την απόφαση. Περπατώντας γρήγορα ο Αλέξης, ψηλός, αδύνατος και μόλις 18, γύρισε στο σπίτι του στο γκέτο Ψυχικού. Κατέβηκε στο γκαράζ. Τράβηξε το πανί και τα μάτια του γέμισαν από το κόκκινο μιας Ντουκάτι 916 SPS που ο πατέρας του είχε κρύψει το 1999 φοβούμενος την τιμωρία. Με τρεμάμενα χέρια φόρεσε το σκονισμένο Αράι και τα «δέρματα» του γέρου του. Ανοιξε την πόρτα, φόρεσε τα γάντια και πατώντας τη μίζα έφερε στη ζωή τον υδρόψυκτο, 4βάλβιδο, V2 κινητήρα των 123 ίππων.

Εβαλε πρώτη, μετά δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη.

Στην έρημη ευθεία της Κηφισίας έβαλε την έκτη.

Εξω από το Ολυμπιακό η βελόνα του στροφόμετρου ακούμπησε τις 8.000.

Πίσω του ούρλιαζαν οι σειρήνες των περιπολικών, αλλά ο Αλέξης δεν έδωσε σημασία. Η ζωή αρχίζει στα 200, είπε στον άνεμο, και, περνώντας μέσα από τις μπάρες της Κηφισιάς, χάθηκε στα σκοτάδια της Εθνικής Νο 1.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d