[ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ]

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΨΥΧΑΡΗ, Τα ΝΕΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Thursday 14 July 2011
Από την άνοιξη του 2010, όταν  εκδηλώθηκε η ελληνική κρίση χρέους, η επικοινωνία των αρχών με το κοινό σχετικά με τα διάφορα συναφή θέματα, καθώς και η παρουσίαση και ο σχολιασμός των σχετικών ειδήσεων από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, έχουν συχνά συμβάλει στην αβεβαιότητα που περιβάλλει τις οικονομικές εξελίξεις και την ασκούμενη πολιτική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν προκαλέσει ανησυχία στο κοινό όσον αφορά  την πορεία της οικονομίας, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την προοπτική αντιμετώπισης της κρίσης.
Ειδικότερα, ειδήσεις, σχόλια και φήμες σχετικά με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη έχουν συμβάλει στην αύξηση της αβεβαιότητας για το μέλλον, η οποία έχει συντελέσει στην απόσυρση καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών και να επηρεάζεται δυσμενώς η δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να στηρίξουν την ανάκαμψή της. Οι επανειλημμένες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών έχουν αυξήσει περαιτέρω την ανησυχία του κοινού όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας και απειλούν να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αδυναμιών στην πραγματική οικονομία.
Οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου κατά τα επόμενα χρόνια, και οι ανακοινώσεις οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης ότι η σχεδιαζόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα είναι ουσιαστικά εθελουσία και, συνεπώς, πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τον προσδιορισμό της διαβάθμισης «επιλεκτικής πτώχευσης» για το ελληνικό δημόσιο χρέος ή την αξιολόγηση ότι έχει συντελεστεί ένα «πιστωτικό γεγονός», ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία. Το μέγεθος και οι συνέπειες αυτών των κινδύνων, εάν υλοποιηθούν, θα εξαρτηθούν, μεταξύ άλλων, και από τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές και τα μέσα ενημέρωσης θα αξιολογήσουν, αντιδράσουν και μεταδώσουν ενδεχόμενη υποβάθμιση των ελληνικών χρεογράφων στο επίπεδο «επιλεκτικής πτώχευσης». Είναι ζωτικής σημασίας μια τέτοια εξέλιξη να μη δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Ελλάδα πράγματι πτώχευσε, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, και να μην προκαλέσει απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες ή άλλες ενέργειες που θα απειλήσουν τη φερεγγυότητα και σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, τα μέσα ενημέρωσης, ειδικότερα η τηλεόραση, η οποία μπορεί να επηρεάσει προσκαίρως ίσως αλλά σημαντικά την ψυχολογία του κοινού και το κλίμα στις αγορές, είναι αναγκαίο να παρουσιάσουν και να αξιολογήσουν τα γεγονότα με ρεαλισμό και μετριοπάθεια, αποφεύγοντας τις υπερβολές και συμβάλλοντας στη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας για το κοινό καλό.
Επομένως, είναι χρήσιμο, μάλλον απαραίτητο, οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ, όλοι οι σχολιαστές, να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι για τις πιθανές εξελίξεις και τους συναφείς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις συζητούμενες μεθόδους χρηματοδότησης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Εχει μεγάλη σημασία η επικοινωνία σχετικά με τα θέματα αυτά, όπως η ενδεχόμενη υποβάθμιση των ελληνικών χρεογράφων στο επίπεδο «επιλεκτικής πτώχευσης», να γίνει με τρόπο που θα συμβάλει στη σταθερότητα και δεν θα καλλιεργήσει αθέλητα ανησυχίες που μπορεί να προκαλέσουν πανικό στο κοινό, με ανεπιθύμητες συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.
Η υπεύθυνη και πλήρης ενημέρωση είναι αυτονόητο καθήκον της Κυβέρνησης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το άρθρο αυτό του εκδότη των «ΝΕΩΝ» κ. Σταύρου Π. Ψυχάρη στηρίζεται σε πληροφορίες και εκτιμήσεις ελληνικών και ξένων εγκύρων πηγώ

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

9 Comments

  1. “Κορόμηλο” τρέχει το δάκρυ μου από τη στιγμή που διάβασα το άρθρο του κ. Σταύρου στα ΝΕΑ. Ναι… Κάτι πρέπει να κάνουν τα ΜΜΕ για να μη τρομάξει ο κόσμος και πάθουν τίποτα τα ευαγή ιδρύματα των Αργυραμοβών. Πρέπει να πΡοσέχουμε τι γράφουμε και τι λέμε για να μην “επηρεαστεί η ψυχολογία του κοινού”.
    Και, εκεί που έκλεγα τι λέτε ότι θυμήθηκα; Ότι όλα όσα γίνονται σήμερα τα πρόβλεπα στα κείμενα που έγραφα πριν 15-20 χρόνια αλλά, κανείς (ούτε ο Κυρ Σταύρος) έδινε σημασία. Όταν συνεργαζόμουν με το ΒΗΜΑ μάλιστα μου ζήτησε να “γράφω μόνο γι’ αυτοκίνητα” προφανώς επειδή στον “οργανισμό” δεν άρεσαν οι προβλέψεις ενός δημοσιογράφου που διαθέτει Κοινή Λογική και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κόσμο
    Το παραπάνω κείμενο είναι Μνημείο “γλυψίματος” του Cartoon NetWork το οποίο πιστά υπηρετεί το πράσινο καιγαλάζιο κομματικό “κράτος”…
    Όπως λένε όταν σε ξυπνούν το πρωϊ στα ξενοδοχεία στη Κύπρο… “Έφτασεν η ώραν σας”

    1. Ανώνυμος

      Όχι κύριε Καβαθά μου, τι ανάγκη έχεις εσύ για να χρειάζεσαι νηφάλιες και ρεαλιστικές τοποθετήσεις; Σάμπως, μιλάμε για έκτακτες εθνικές συνθήκες που μπορούν να ισχύουν και για σένα;; Αστείο πράμα. Τον κοσμάκη νοιάζουν αυτά τα πράματα, που τον βομβαρδίζουν με ο,τι γουστάρει ο κάθε ασχετοειδήμονας της τηλεόρασης, προκειμένου να κάνει το προσωπικό του σόου. Μην τ’ ακούς εσύ αυτά, άστα για μας τους πολλούς και αφελείς…

    2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

      Ναι, κύριε Καβαθά μου, αλίμονο, τι να ανάγκη να έχετε εσείς από τέτοιες νουθεσίες για νηφάλιες φωνές και ρεαλιστικές αναλύσεις;; Τι ανάγκη έχεις εσύ ώστε ο καθένας να μη λέει ο,τι θέλει, όπως λές; Γιατί να μην κάνει το σόου του ο κάθε ασχετοειδήμονας, σε τέτοιες κρίσιμες εθνικά συνθήκες; Σάμπως είναι και για σένα, κρίσιμες; Όχι, δα, εσένα-που ειλικρινά εύχομαι να χαίρεσαι τα εκατομμύριά σου-δε σε πιάνουν αυτά, οπότε έχεις την πολυτέλεια να το παίζεις και λιγάκι αυθαίρετος ιδεολόγος, του στυλ, λέει ο καθένας ο,τι γουστάρει! Κρίμα όμως, γιατί από ήρεμες και συγκροτήμένες πέννες όπως η δικιά σου, θα περίμενε κανείς ένα κλικ πιο υπεύθυνη τοποθέτηση από αυτήν την ειρωνική του τύπου, ”πρέπει να προσέχουμε και τι γράφουμε και τι λέμε για να μην επηρεαστεί η ψυχολογία του κοινού”. Θα γούσταρα από πέννες σαν τη δικιά σου να δω σαρκασμό γι’ αυτούς που στήνουν το προσωπικό τους σόου από τις ανευθυνολογίες και όχι για ένα τέτοιο άρθρο, κι ας είναι και του Ψυχάρη.

      1. george..

        νομιζεις φιλε μου οτι σε εναν πολεμο εχεις χρονο για νηφαλιες αναλυσεις? δεν καταλαβαινεις οτι γινεται πολεμος? ολα κρεμονται απο μια κλωστή … νομιζεις οτι οι Αμερικανοι εχουν σε τιποτα να κυρηξουν πτωχευση και να τα γαμησουν ολα…? ή νομιζεις οτι θα ηταν καλυτερα ενας αληθινος 3ος παγκοσμιος πολεμος με εκατομμυρια νεκρους? μα τι νομιζεις οτι αξιζεις ? νομιζεις οτι εισαι κατι παραπανω απο κρεας για κανονια? νομιζεις οτι θα σε σωσουν οι γερμανοι? ή οι ρωσοι? νομιζεις οτι ο λαος ο απλος μπορει να συνενοηθει μεταξυ του? νομιζεις οτι δεκα απλοι ανθρωποι αν τους βαλεις να βγαλουν μια αποφαση με βαση την αμεση δημοκρατια ειναι ωριμοι να επιλεξουν ορθα? η εξουσια ηταν ειναι και θα ειναι απληστη… ευτυχως που υπαρχουν ακομα φωτισμενοι ανθρωποι στην ευρωπη και δεν ζουμε σαν ζωα…ευτυχως που ειμαστε ελληνες και εχουμε αυτην την κληρονομια … ευτυχως που ζουμε στην ελλαδα …ευτυχως που ειναι οι τουρκοι γειτονες μας γιατι αν ηταν αλλοι τωρα θα ημαστε παρελθον…. ασχετο… αλλα γιατι θα με πειραζε περισσοτερο αν καταρρευσει η Ιταλια απο την Ελλαδα?

  2. αλέκος

    τα όργανα άρχισαν και επίσημα.
    δεν είναι για το αν , αλλά το πότε ακριβως?
    προσωπικά υπολογίζω να κλάψουμε τον “Παναή” τέλος ετούτου του έτους , αρχες του άλλου….

  3. george..

    Εγώ ειλικρινά επειδή έχω βαρεθεί την κινδυνολογία και τον χαμό από ειδήσεις καταστροφής, και επειδή η φυλλάδες γράφουν ότι θέλουν μπας και πουλήσουν κανένα φύλλο και σωθούν βρήκα μετά από σκέψη και αγωνία την λύση…
    Αφού ο Λάτσης συνεχίζει να ποντάρει στην Ελλάδα, άρα θα σωθούμε … και αφού η διαχείριση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων περνά στα χέρια του Λάτση ( μεγάλου ευεργέτη της Ελλάδος ) μάλλον πρέπει να ελπίζουμε.

    Πάντως μη σκάτε .. ότι και να γίνει εμείς θα έχουμε την ιδία μοίρα γιαυτο τους έχω χεσμενους όλους… μπορώ να ζήσω και χωρίς BMW … βασικά αυτή την εποχή δεν έχω καν αυτοκίνητο, γιατί τα έπαιξε ο κινητήρας του FIAT και δεν έχω λεφτά για τίποτα, αλλά ελπίζω γιατί λεφτά υπάρχουν, αλλά εγώ δεν έχω μια… ψάχνω να βρω κανέναν βουλευτή που δεν θέλει το αυτοκίνητο του να μου το δανείσει αλλά, τα επιστρέφουν πίσω… Κυριάκο μιζοτακη φιλεύσπλαχνε μήπως έχεις εσύ να μου δανείσεις? Η μήπως να μου δανείσει ο Καραμιζης που μοίραζε 3000αρα το 2007 στην Ηλεία για να βγει ξανά κυβέρνηση και να μας αποτελειώσει… φυσικά ο ΓΑΠ θα μου προτείνει να πάρω ποδήλατο αλλά εδώ που είμαι έχει ανηφόρες και δεν βολεύει… δεν ξέρω τι να κάνω, ξέρω ότι λεφτά υπάρχουν αλλά που διάολο είναι?

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d