ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Από το “ΕΘΝΟΣ” (μέσω “Αγρυπνου Φρουρού”
Ο εφιάλτης της βίαιης ανατροπής του καθεστώτος της Αιγύπτου από εξέγερση του λαού υπό την ηγεσία των ισλαμιστών Αδελφών Μουσουλμάνων προκαλεί ρίγη φρίκης στη σπονδυλική στήλη των ηγετών των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης, του Ισραήλ και των αραβικών χωρών. Βλέποντας τις πρωτοφανείς εδώ και τριάντα χρόνια διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι αγωνιούν να δουν τι θα γίνει αύριο Παρασκευή μετά την προσευχή στα τζαμιά – αν θα υπάρξουν δηλαδή διαδηλώσεις και με ποια χαρακτηριστικά.
Αν ποτέ επικρατήσει ισλαμικό καθεστώς στην Αίγυπτο, οι πολιτικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές σε όλον τον πλανήτη, στη δε Μέση Ανατολή θα είναι κατακλυσμιαίες
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Αίγυπτος, με περίπου 85 εκατομμύρια πληθυσμό σήμερα, έχει όσο πληθυσμό έχουν μαζί η Συρία, το Ιράκ, η Σαουδαραβία και όλα τα εμιράτα του Κόλπου.
Το σημαντικότερο είναι η αίγλη και η επιρροή της Αιγύπτου σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Οπως η Αίγυπτος του Νάσερ πυροδότησε αλλεπάλληλα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στις περισσότερες αραβικές χώρες που σάρωσαν την αποικιοκρατία, έτσι και τώρα μια ισλαμιστική Αίγυπτος θα οδηγήσει σε επικράτηση ισλαμικών καθεστώτων σε πληθώρα αραβικών κρατών, αλλάζοντας ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων.
Ενα ισλαμικό καθεστώς στην Αίγυπτο θα την απαλλάξει από την απομόνωση στην οποία την έχει οδηγήσει το στίγμα του «προδότη» της Παλαιστίνης εξαιτίας της συμμαχίας της με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και θα αποκαταστήσει τη θέση της Αιγύπτου ως φυσικού ηγέτη και πολιτικού φάρου του αραβικού κόσμου.
Η αναπόφευκτη ρήξη των σχέσεων του Καΐρου με το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον, που θα συνεπιφέρει μια υποθετική επικράτηση των ισλαμιστών στην Αίγυπτο, θα απομονώσει εντελώς το Ισραήλ, καθώς θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε ταχύτατη ανατροπή του τυφλά αμερικανόφιλου καθεστώτος και της ΙορδανίαςΑν μάλιστα η Τουρκία συνεχίσει να συμπαρατάσσεται με τους Αραβες, το Ισραήλ θα βρεθεί στη μεγαλύτερη πολιτικοστρατιωτική απομόνωση στην περιοχή από την ίδρυση του κράτους του.
Εξαιρετικά επισφαλής θα καταστεί η επιβίωση και των φιλοαμερικανικών καθεστώτων της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων του Κόλπου, καθώς θα βρεθούν υπό την ασφυκτική πολιτική πίεση της Αιγύπτου, του Ιράν και σίγουρα τότε και του Ιράκ.
Ριζική ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων θα έχουμε και μέσα στην Παλαιστίνη, αφού πλέον η Λωρίδα της Γάζας θα είναι ανοιχτή προς τη φιλική ισλαμιστική Αίγυπτο.
Δευτερεύον, αλλά άξιο αναφοράς σημείο είναι και το ότι το Ισραήλ θα περιέλθει σε κατάσταση ενεργειακής ασφυξίας, αφού θα κοπεί ο εφοδιασμός του από την Αίγυπτο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αν μάλιστα σφυρηλατηθεί και κάποια συμμαχία Αιγύπτου – Ιράν – Ιράκ με την Τουρκία να συμπορεύεται με τη συμμαχία αυτή σε κάποια θέματα, ο γεωπολιτικός χάρτης της Μέσης Ανατολής θα ανατραπεί εκ βάθρων.
Εννοείται ότι καθόλου άνετα δεν θα αισθάνεται και η Ευρώπη με μια πληθώρα ισλαμικών καθεστώτων στις απέναντι ακτές της Μεσογείου.
Είναι εξόφθαλμο ότι επικράτηση των ισλαμιστών στην Αίγυπτο συνιστά ισχυρότατο πολιτικό σεισμό. Μια τέτοια προοπτική δεν αποτελεί αποκύημα πολιτικής φαντασίας. Κάθε άλλο. Ολοι οι έχοντες γνώση του θέματος ξέρουν ότι η μοναδική οργανωμένη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Ο Μουμπάρακ έχει σφάξει χιλιάδες και έχει φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες στελέχη, μέλη και οπαδούς της οργάνωσης αυτής, προσπαθώντας να κρατήσει με τα δόντια τον έλεγχο της κατάστασης.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2005, κάτω από την πίεση των Αμερικανών, ο Μουμπάρακ επέτρεψε να πάει στην αντιπολίτευση το 20% των εδρών – και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι τις πήραν όλες, παρουσιάζοντας μάλιστα τους υποψηφίους τους ως ανεξάρτητους για να μην ταπεινώσουν το καθεστώς. Στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 ο Μουμπάρακ άλλαξε γραμμή, η νοθεία του ξεπέρασε κάθε όριο και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποσύρθηκαν από τις εκλογές – από 88 βουλευτές δεν έχουν κανέναν! Το σκηνικό της τελικής αναμέτρησης έχει στηθεί!…

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

22 Comments

  1. Θυμηθείτε το σχόλιο που έκανα σε αυτό το ιστολόγιο όταν “έσκασε” η Τυνησία… Και σημειώστε πως αν εκραγεί η “δημοκρατία” της Αιγύπτου θα ξεκινήσει ένα πανέμορφο ντόμινο που θα παρασύρει όλα τα καγιέ, τα μερσεντέ, τις μπέμπες, τις τζιπούρες, τις κοχίμπες, τις εκπομπές μαγειρικής, τον Ραφηνάτο, τον Στοχαστή, το Gollum, τον Τζερούλανος, το Ντοραμπάκ, ακόμα καιν την Παναγιωταρέα… Αφήστε που το τσουνάμι θα πνίξει και διευθυντές αυτοκινητιστικών περιοδικών (πρώτος ο υποφαινόμενος!) για να μην αναφερθώ στα πινόκιο του life style.
    Μ’ αρέσει η εποχή μας. κανείς δεν είναι σίγουρος πλέον για τίποτα. Ούτε καν ο απόφοιτος του LSE…

    1. alcotest

      Δάσκαλε, είσαι πολλά χρόνια μπροστά…
      Πριν δύο μήνες περίπου είχα αναφερθεί στο οικονομικό κραχ της Ιαπωνίας. Χθες έγινε υποβάθμιση της από γνωστό οίκο… Τώρα αρχίζει το μεγάλο παγκόσμιο πανηγύρι…

    2. Integrale

      Είναι αυτό που προβλέπει ο κ. Δελαστικ και εσεις ή είναι μια προς το παρόν επιτυχής εξέλιξη του σχεδίου “advance of freedom” του G. W. Bush jr με στόχο την σταδιακή εγκατάσταση “δημοκρατικών” καθεστωτων αμερικανικού τύπου και προσανατολισμού σε όσο μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου αυτό είναι εφικτό;

  2. Ιδρυτικός Αναγνώστης

    Στις πρωινές (28/01/2011, 08:00) ειδήσεις : πάει στην Αίγυπτο ο Μπαραντεη (ατομική ενέργεια, νόμπελ ειρήνης) να ηγηθεί των διαδηλώσεων κλπ, κλπ…
    Καλός φίλος/συνομιλητής της Δύσης…
    Σιγά που θα αφήναν την Αίγυπτο στα χέρια των αδελφών μουσουλμάνων…
    Κι όπως λέει η κινέζικη κατάρα : May you live in interesting times…

  3. C_GRIP

    Ο Μπαραντέϊ, μάλλον θα λειτουργήσει ως “βαλβίδα εκτόνωσης” για την αγανάκτηση του εξαθλιωμένου Αιγυπτιακού λαού. Εχει χαρισμετική προσωπικότητα που συνδιάζει το κύρος του επιστήμονα με την ευελιξία του πολιτικού, η δε πορεία του στο παρελθόν (όπου κράτησε λεπτές και δύσκολες ισορροπίες με το θέμα των μουσουλμανικών πυρηνικών προγραμμάτων), τον κάνουν αποδεκτό τόσο από την Ανατολή όσο και από την καπιταλιστική Δύση. Με άλλα λόγι,α θα παίξει το ρόλο της … βαζελίνης, ώστε να μειώσει τις τριβές και να απολαύσουν όλιοι τη σταδιακή “απελευθέρωσή” τους από το καθεστώς Μουμπάρακ.
    Οι δε γεωπολιτικές ισορροπίες δεν αλλάζουν τόσο εύκολα. Στο Ιράν του Σάχη, υπήρχε έντονο το θρησκευτικό στοιχείο που έδινε κύρος στο Χομεϊνι ενώ το καθεστώς του Σάχη ήταν στην εξουσία δεκαετίες με προκλητική χλιδή. Στην περίπτωση της Αιγύπτου, τα πράγματα είναι (λίγο έστω) διαφορετικά. Στο τέλος, θα υπάρξει μία σταδιακή βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και … όλοι θα είναι υπερήφανοι με το αποτέλεσμα.
    Καλημέρα σε όλους

  4. george..

    φανταστείτε τι έχει να γίνει μόλις τελειώσει το πετρέλαιο?….
    να γιατί η πυρηνική ενεργεια είναι πραγματικά η μόνη πιθανή διέξοδος στο πρόβλημα των επόμενων δεκαετιών… ή προετοιμαζεται η πώληση της σαχάρας για τα super ενεργεια project ?…

  5. Spiros

    Δέν έχω καταλάβει άν τα σχόλια είναι υποστηρικτικά των αδελφών μουσουλμάνων.
    Το να ανατρέψεις ένα καθεστώς για χάρη της ανατροπής εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για πιθανή εγκαθιδρύση ενός χειρότερου.
    Το έχουμε ζήσει παντού όπου επιχειρήθηκε. Ρωσσία, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Βιρμανία, Σιγκαπούρη, ο κατάλογος είναι ατέλειωτος.
    Στην περιοχή δεν είναι μόνο η Αίγυπτος. Ρίξτε μια πολύ προσεκτική ματιά στα όσα συμβαίνουν στο Σουδάν, ποιοι τα υποδαυλίζουν και ποιοί είναι οι 800+ εγκατεστημένοι σύμβουλοι σε θέματα διαχείρησης υδάτινων πόρων, τι γίνεται στην Αιθιοπία κι ακόμα ακόμα ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Σομαλία.

  6. tasos

    Αυτοί που συντηρούν όλα αυτά τα χρόνια τέτοια καθεστώτα, πάντα προβλέπουν τους τρόπους ελέγχου όταν η κατάσταση πάει να ξεφύγει. Είτε από λαϊκή επανάσταση, είτε από προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης των δοτών κυβερνήσεων. Τα σχέδια είναι έτοιμα στα συρτάρια, δεν ψάχνουν τη λύση εκείνη την ώρα. Υπάρχει βέβαια συχνά και ο απρόβλεπτος παράγοντας που ανατρέπει και τους καλύτερους σχεδιασμούς. Δεν προκαλούνται εύκολα τα “ρίγη φρίκης στη σπονδυλική στήλη των ηγετών”, ειδικά των ΗΠΑ.

  7. coyoteracing

    Δεν θα γινουν οι μεσογειακοι του 2013 στην Ελλαδα.Μας τους πηραν.Την γλυτωσαμε τη λυπητερη.Βεβαια κριμα,

    καποιοι δεν θα φανε με χρυσα κουταλια

    χασαμε την ευκαιρια να δουμε μαζεμενους μελαψους που να μην ειναι μεταναστες…..

    …μεταναστες!Κατι μου θυμιζει αυτη η λεξη…μια παλια ιστορια με φιδια δρακους και καταληψη της Νομικης πορδοσχολης.Αρχαια ιστορια.

  8. Paul Newman

    Τυχόν επικράτηση των ισλαμιστών σε μια χώρα όπως η Αιγυπτος θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα, με μια πληθυσμιακή βόμβα που μεταφράζεται σε λαθρομετανάστευση και ό,τι άλλο συνεπάγεται. Το ευτυχές είναι η ύπαρξη σχετικά καλών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, όπου οι Έλληνες έχουμε ακόμα κάποιο καλό όνομα, ειδικά στην Αίγυπτο για όσους ξέρουν. Από την μία, οι καλές σχέσεις αποκλείουν θεωρητικά την απόπειρες τρομοκρατικών χτυπημάτων, από την άλλη είμαστε ελκυστικότατος προορισμός λαθρομεταναστών, με σύνορα που είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν μας φτάνουν οι Αλβανοί, Πακιστανοί, Βούλγαροι, Πολωνοί κλπ, θα έρθουν και οι Αιγύπτιοι και ποιός ξέρει τί άλλο ακόμα. Και για να μιλήσω με ονόματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί ένα επικίνδυνο κίνημα, αφού το ψηφίζουν κυρίως οι μετανάστες (σίγουρα είναι δύστυχοι και δεν θα ‘θελα να είμαι την θέση τους που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, αλλά έχουμε κι εμείς ψυχή στην χώρα μας) που ζητάνε τα πάντα εκτός από την κωλοτρυπίδα μας, και όχι οι νεαροί Έλληνες που το κάνανε μια φορά και δεν το ξανακάνουν, αφού δεν πιστεύουν κανένα άλλο κόμμα και απέχουν πλέον των εκλογών. Και όλα αυτά, γιατί το ΠΑΣΟΚ έκανε τα σύνορα από κάτι τις που ήταν, σε “μπάτε σκύλοι αλέστε” για να ελληνοποιηθούν και να ψηφίζουν οι μετανάστες – ποιόν άραγε?!

    1. Version 1.1
      το βρίσκω ενδιαφέρον! Προτείνω μάλιστα και κυβέρνηση αποτελούμενη από τους:
      Πρωθυπουργός, Στοχαστής
      Υπ. Εξ Κάπο -1821- Μπερέμης
      Τάξης & Ασφάλειας Theo The Great Grren Hulk
      Παιδείας Άννα Ντάϊμοντ φον Φρανκνεστάϊν
      Ελληνοαμερικανικού Πολιτισμού, Πολ -Allen Edmonds- Τζερούμανο
      Μεταναστευτικής Πολιτικής, μαρκησία Άννα Ραγκούζη
      Ευτυχίας, Ανάπτυξης, Εξωστρέφειας & Κλιμακτηριακής Αλλαγής, Τινα Μπιρμιλώνη Πρέσβυρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαρία-Άννα Adams (Familly)
      Γεωργικής Παπαραγωγής, Κώστας Σκανδαλοσκανδαλούπης-Σκανδαλάκης
      Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νεότερης Μπανανίτσας Κάρολος Waldrof
      Αντιπρόεδρος, Κωστής Stadler (από το Muppet Show).
      Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της νέας κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν αμέσως μετά την επιστροφή μου από το Νταβός όπου προσπαθώ να πείσω τους ηγέτες της ΕΕ για την ανάγκη έκδοσης ευρω-ομολόγου που θα επιτρέψει στις υπερχρεωμένες χώρες να αναπτυχθούν προκειμένου να ψωνίσουν γιωταχί, και να πάρουν νέα δάνεια ώστε, του χρόνου στο ίδιο μέρος, να ζητήσω την έκδοση αραβο-ευρω-αμερικανο ομολόγων προκειμένου η Μπανανίτσα να αναπτυχθεί κι’ άλλο ώστε να δικαιωθεί ο Γιώργος Σοβαρός, που τέλειωσε το LSE και αποκλείεται να κάνει λάθος…
      Αυτά για τώρα. θα επανέλθω μόλις “σκάσει” το Μαρόκο και η Λιβύη όπου εκτός από δράμα θα υπάρχει και κωμωδία με τον Αδελφό Γκαντάφι να τρέχει με την ακολουθία του προς το αεροδρόμιο.
      Αυτό που ανησυχεί είναι ότι η Κα Adams δεν θα μπορέσει να δεχτεί την Κα Μουμπάρακ και να τις δείξει τα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη

      Υ.Γ. Γιατί κάθε ώρα που περνάει ανακαλύπτω ότι, η “διεθνής κοινότητα” κινήται στ’ αχνάρια των προτάσεων που έκανα στον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως στο άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πρώτο ΘΕΜΑ” πριν 20 μέρες; Λέτε να είμαι απόφοιτος του LSΕ;
      Υ.Γ 1 Προς αποφυγή παραξηγήσεων: τα σημειώματα μου πρέπει να διαβάζονται με την γλώσσα στο μάγουλο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ελλείπει η γλώσσα που κόκαλα δεν έχει και κόκαλα σπάει

    1. Θα κάνει “διάγγελμα” -μόλις οι νεκροί φτάσουν τους 10, τους 20, τους 30

      Σημ: η ανησυχία μου για την Κα Μουμπάρακ όλο και μεγαλώνει. Πως θα μπορέσει να συναντηθεί με την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO με τόσο αίμα στη τουαλέτα της. Oh mon Dieux chez terrible ή κάπως

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d