Ρεπορτάζ στυξ
www.styx.gr
Σχέδιο για την πλήρη χειραγώγηση της Ενημέρωσης, βρίσκεται σε εξέλιξη με το χρονικό τρόμου που ήδη άρχισε στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ- ΑΠΕ ΜΠΕ Τραφεία Τύπου) και κινείται παράλληλα στα ιδιωτικά (Ελευθεροτυπία, Flash, Αλτερ, Πήγασος, ΔΟΛ κλπ)
Οι περικοπές μισθών, η κατάργηση ΣΣΕ, η στάση πληρωμών, οι απολύσεις, τα χαλκεία αφορούν αποκλειστικά μισθωτούς εργαζόμενους (δημοσιογράφους τεχνικούς κ.α) αφού οι εργολάβοι στα παράθυρα, στην παραπολιτική και κάμποσες βαριές υπογραφές, υπηρετούν από παλιά το σύστημα που τους χρυσοπληρώνει.
Όλα αυτά συμβαίνουν, με δεδομένα
# την πολιτική για επιλεκτική χρεοκοπία και όσα ψήνονται με τις Τράπεζες.
# την ενέργεια( ΔΕΗ, αέριο, πετρέλαια) να περνάει σε χέρια συγκεκριμένων χορηγών.
# την ΑΟΖ , το Καστελόριζο και την Γαύδο
# τους αγωγούς και το Μακεδονικό
# τα σκουπίδια, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
# τους Γερμανούς (αφού κλείδωσαν την υπόθεση Ζήμενς και τα υποβρύχια ) να ξανάρχονται για επενδύσεις , που θα γίνονται όμως με όρους Κίνας, σε ελεύθερες ζώνες, (δίχως φόρο στο κεφάλαιο, ΦΠΑ και εργασιακά δικαιώματα) ώστε η ζωή αλλά και η τσέπη του κόσμου να μένει και από τα ρέστα με υποτιμήσεις διαρκείας.
Με όλα αυτά να μοιράζονται «μπίρ παρά» ένα είναι βέβαιο: Η Ενημέρωση (όση έχει απομείνει βέβαια) αποδεικνύεται από ενοχλητική μέχρι επικίνδυνη.
Δεν πρόλαβε να μαζέψει τα σκουπίδια από την πλατεία ο Καμίνης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Κυβέρνησης Ν. Φαλήρου και έρχεται η ώρα των δημοσιογράφων.
Ή θα μείνουν χωρίς δουλειά, ή θα παίρνουν τα μισά απ΄ ότι δικαιούνται, η θα πάνε για πρόωρη σύνταξη στο ΙΚΑ, μαζί με τα αποθεματικά των ταμείων τους, για να πάψουν να φωνάζουν.
Και όποιος τολμήσει να μιλήσει η λάσπη είναι έτοιμη. Οι νέοι «προνομιούχοι»… θα λέγονται συντάκτες, που θα εργάζονται με ατομικές συμβάσεις χωρίς ΣΣΕ και θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.
Στο παιχνίδι από το υπόγειο του Μαξίμου, δεν φαίνεται να αντιδρούν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το καθένα προφανώς για δικούς τους λόγους.
Άλλωστε ο σταθμός «Κόκκινο» του Αλέξη άφησε απλήρωτους τους συντάκτες και τον Αύγουστο, η «Τυποεκδοτική» περνάει τη δική της κρίση,
το λουκέτο στον «Ελεύθερο» βγάζει στη φόρα άπλυτα της ΝΔ για τα ΜΜΕ.
Επίσης από τη συζήτηση στην Βουλή για την υπόθεση Λαυρεντιάδη, βγαίνουν συμπεράσματα για τη συμμετοχή του συγκεκριμένου μετόχου σε διάφορα συγκροτήματα ΜΜΕ και για τη στάση κομμάτων (πχ ΝΔ ΛΑΟΣ).
Τους ρόλους όμως σε όλα, έχουν μοιράσει τα γνωστά μιντιακά κέντρα (Σκάι , Μega, Ant1 με Αlpha μαζί) που έχουν κάνει και τις μοιρασιές μεταξύ τους και ενώ παίζεται το αύριο του Αlter, την ώρα που το δελτίο του χτυπάει ταβάνι στη τηλεθέαση.
Πρόκειται στην ουσία για το σενάριο Χυτήρη, με εκτελεστή τον διευθυντή του γραφείου του Σαμούρη, να παίζει τον επιλοχία στο ΔΣ της ΕΡΤ (για να μη τα λένε μόνο για το Ρουσόπουλο και τον Καραμανλή που κάνανε τα ίδια).
Το «έργο» λοιπόν φρεσκάρει τώρα η νέα ηγεσία του υπουργείου Τύπου, ώστε να είναι πιο επίκαιρο και ανεβαίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Το ανακοίνωσε από το Μega o…..Καίσαρας (όπως τον αποκαλεί πλέον η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ) Ηλίας Μόσιαλος, δηλώνοντας ότι Δευτέρα- Τρίτη θα ενημερώσει την ΕΣΗΕΑ την ΕΣΗΕΕΜΘ και άλλους. Για να το πάρει όμως, πίσω αμέσως και να ειδοποιήσει ότι θα ενημερώσει -κατόπιν εορτής- τους εργαζόμενους, στις 17 του μηνός για ό,τι επιφυλάσσει σ΄ αυτούς και το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
Την ίδια ώρα βέβαια σύμφωνα με το σχέδιο:
# Η τηλεόραση του Σκάι έξηγούσε πώς θα πρέπει να καταργηθεί το ανταποδοτικό τέλος (που πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) ως αποκλειστικό έσοδο της ΕΡΤ, αφού οι διαφημίσεις θα επιτρέπονται μόνο στα ιδιωτικά.
# Άρθρο της Καθημερινής παρουσίαζε πώς θα πρέπει να καταργηθούν οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις των ισολογισμών στις εφημερίδες(οικονομικές και πολιτικές).
Στην πρώτη περίπτωση περισσεύουν κάμποσα εκατομμύρια ευρώ για να τα μοιρασθούν οι βαρώνοι του Τύπου και στην άλλη κλείνουν τα οικονομικά φύλλα αφού χάνουν το έσοδο από τους ισολογισμούς.
Δηλαδή η συγκέντρωση των ΜΜΕ ή για την αρίβεια Καλλικράτης και στα μέτρα της διαπλοκής έρχεται γάντι στους βαρώνους του Τύπου που μένουν (ΔΟΛ- ΠΗΓΑΣΟ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
Χάνουν όμως έσοδα και μπαίνουν στο κόκκινο και τα ασφαλιστικά ταμεία του τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ), αφού φαίνεται ήρθε η ώρα των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης με την συνεργασία για ένα κομμάτι ψωμί που έχει μαγειρέψει η τρόικα της διαπλοκής τώρα που αλάζουν όλα σε κρατικές τράπεζες και ασφαλιστικές.
Τι λέει το σχέδιο για τα δημόσια μέσα που τώπε κι ο Μόσιαλος στο Mega και θα το ανακοινώσουν με το νέο υφυπουργό Τόλκα, που μόλις ορκίσθηκε μαζί με τον νέο γενικό γραμματέα Στεφάνου:
# τα βασικά κανάλια της ΕΡΤ γίνονται από τρία δύο, αφού θα μείνουν στην ουσία η ΝΕΤ και η ΕΡΤ 3 (για να μη χάσουν τους δικούς τους στη Θεσσαλονίκη Βενιζέλος και Καστανίδης). Μπαίνει λουκέτο όμως στα ψηφιακά (Prisma κλπ) έστω κι αν ό κόσμος άλλαξε τηλεοράσεις η είχε αγοράσει αποκωδικοποιητές που πάνε στα σκουπίδια.
# στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ αναμένεται η μεγάλη σφαγή, με μόνο σίγουρο την ΕΡΑ –Σπόρ, της ομογένειας και από τα περιφερειακά της Θεσσαλονίκης του Ηρακλείου και της Πάτρας.
Το ζήτημα είναι πόσες και ποιές συχνότητες θέλει το παζάρι.
# Το ΑΠΕ και το ΜΠΕ (πρώην Μακεδονικό) φαίνεται να περισσεύουν και αν δεν γίνουν θυγατρική της ΕΡΤ, όπως και οι ορχήστρες μαζί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων του Χατζιδακη, θα μεταβληθούν σε μια απλή διεύθυνση. Αν και βέβαια, την Ορχήστρα των Χρωμάτων έχει φροντίσει ν’ απαξιωθεί, με απλήρωτους μήνες τους μουσικούς της,
ο υπουργός Πολιτισμού κόμης Γερουλάνος -ίσως επειδή ο Χατζιδάκης δεν ήταν των ανακτόρων.
Το πιο φρέσκο είναι ότι όλα, όπως και το ΑΠΕ (έχει συνδρομητές και συνδρομές κάπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ το χρόνο) θα τα μοιράζουν όλα δωρεάν και στο διαδίκτυο. Οπότε θά ‘χουν τζάμπα σέρβις οι εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά Μέσα. Άρα τι να τους κάνουν τους συντάκτες. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ιδιωτικά πρακτορεία ειδήσεων -χωρίς δημόσιο πρακτορείο- παγκόσμια πρωτοτυπία για την ευρωζώνη.
Απολύσεις και real estate
σε ΕΡΤ και ΑΠΕ
όπως έχει καταγγείλει η ΚΕΔ από τις 04/08/2011
Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ –ΜΠΑ στην Αθήνα Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα, καθώς και την κατοχύρωση του ενημερωτικού χαρακτήρα των συγκεκριμένων ΜΜΕ, με αυτόνομη δημοσιογραφική λειτουργία και διοίκηση, απαιτεί η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.
Ήδη είναι σε εξέλιξη σχέδιο τρόμου που προβλέπει:
# τεμαχισμό της ΕΡΤ
# εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της
# απορρόφηση του ΑΠΕ από την ΕΡΤ
# λουκέτο η στο σφυρί περιφερειακοί σταθμοί και εκδόσεις
# διάθεση ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων σε ιδιώτες.
# διανομή σε ιδιώτες και σε άλλες ΔΕΚΟ του ανταποδοτικού τέλους.
Παρόλο που οι αρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν να κουκουλώσουν τις μαζικές απολύσεις που έρχονται, η σχετική προεργασία έχει ήδη γίνει με το λεγόμενο σχέδιο Χυτήρη, που φρεσκάρει τώρα ο νέος υπουργός τύπου Ηλ. Μόσιαλος.
Δεν είναι τυχαίο οτι ετοιμάζουν τις παραιτήσεις κορυφαία στελέχη της ΕΡΤ και του ΑΠΕ ώστε να μην χρεωθούν την σφαγή που έρχεται.
Υπάρχουν όμως και ορισμένα άλλα στελέχη που προετοιμάζουν λίστες με ονόματα για απολύσεις η εθελούσια, καθώς και καταστάσεις ακινήτων της ΕΡΤ στην Αθήνα , την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα το Ηράκλειο που θα διατεθούν προς πώληση.
Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που έχει επιλεγεί: Κλείνει ο “Ελεύθερος”, η κρίση στην “Ελευθεροτυπία” να κορυφώνεται, και να εκδηλώνεται στάση πληρωμών στο “Αλτερ” στο Ρ/Σ “Κόκκινο”, και να γίνονται απολύσεις στο “Flash”, την “Καθημερινή” και να δημοσιεύονται χαλκεία από ηλεκτρονικές εφημερίδες για όσους συνδικαλιστές η εργαζόμενους αντιστέκονται να γίνονται πρώτο θέμα.
Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων καταγγέλλει όλα αυτά για μια ακόμη φορά και κυρίως την κυβερνητική εκχώρηση στην διαπλοκή της κινητής και ακίνητης περιουσίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης του ΑΠΕ και του ΜΠΑ.
Η ΚΕΔ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους αφού η ΕΣΗΕΑ παραμένει ακυβέρνητη , με την πλειοψηφία του ΔΣ να υπηρετεί αυτά, που από καιρό προβλέπει το Μνημόνιο της εργοδοσίας με το non paper των εργοδοτών.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.