του Σωκράτη Παπαχατζή

Σε μια τελετή έναρξης Ολυμπιακών, η χώρα επιδεικνύει στοιχεία που κάνουν το λαό της υπερήφανο, αποτελώντας ταυτόχρονα selling points  – trademarks με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Eξ ου τα τουριστικών προδιαγραφών ταμπλό βιβάν του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μέσα από τα οποία η Ελλάδα πρόβαλλε ως …εξωτικός καρπός ενός Έρωτα, ο οποίος, ευέλικτος και εύκαμπτος, υπερίπτατο των τεκταινομένων [του έρωτος υπερίπταντο 9 ελικόπτερα και 2 Ζέπελιν…]. Για τη Βρετανία, η  κουστωδία των selling points περιλάμβανε τον Mister Bean [φίλο του πρίγκιπα Καρόλου] τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Χάρι Πότερ, τον …Σέξπιρ και τον James Bond… [απίστευτη η σύγχυση πραγματικότητας και virtual που καλλιεργείται με τη συνύπαρξη ενός αληθινού – “ερπετοειδούς” έστω – προσώπου και ενός …κινηματογραφικού ήρωα!] Από πλευράς αισθητικής βεβαίως δεν χωρά συζήτηση ανάμεσα στη δική μας τελετή και τη δική τους. Για να μη μιλήσουμε για την σχέση των Βρετανών με την αισθητική γενικότερα, σχέση που μπορεί κανείς να διακρίνει ρίχνοντας μια ματιά στο εσωτερικό των σπιτιών τους… Και επειδή κάπου διάβασα ότι “αν έχουν κάτι οι Βρετανοί να υπερηφανεύονται, είναι η μουσική τους”: μιλάμε για χώρα που ο μεγαλύτερος συνθέτης στην ιστορία της [Handel] ήταν …Γερμανός, πολιτογραφημένος Άγγλος, χρειάσθηκε άλλωστε να περάσουν …δυο αιώνες από αυτόν για να γεννηθεί ο επόμενος συνθέτης περιωπής [Benjamin Britten] στα εδάφη της.
Είναι όμως φυσικό να εστιάζουν οι Άγγλοι “φίλοι μας” στην βιομηχανική επανάσταση.  Πέρα από “ανεκτίμητη προσφορά” τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, η βιομηχανική επανάσταση αποτελεί την καταγωγική ρίζα του σύγχρονου αθλητισμού γενικώς και φυσικά της “αναβίωσης” των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί τα altius, τα fortius κ.τ.λ. δεν είναι παρά η μετάφραση σε “αθλητικούς” όρους του more and more της παραγωγικής διαδικασίας.
Την τριάδα των “επαναστάσεων” δεν θα μπορούσαν να μην συμπληρώσουν η πυροδότηση της μαζικής νεανικής κουλτούρας των ’60s [ρόλος της έκτοτε, να παρέχει συνθήματα και άλλοθι για το πέρασμα των πιο αντιδραστικών μέτρων με επίφαση προοδευτικότητας – κάτι ξέρει η δικιά μας “γενιά του Πολυτεχνείου γιαυτό…] και φυσικά, last but not least, η “επανάσταση του Ίντερνετ”, με άλλα λόγια η πλανητικών προδιαγραφών εκστρατεία παρακολούθησης που έχουν αναλάβει οι Μυστικές Υπηρεσίες, μετακυλώντας το κόστος της παρακολούθησης στον …παρακολουθούμενο.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

21 Comments

  1. Stathis

    Προσοχη αγαπητοι, τα κομπλεξ σας ξεχυλιζουν. Ας μη μιλησουμε καλυτερα για αισθητικη, ειδικα του 20ου αιωνα.

    Περιεργως ολες τις κακες κριτικες για τη χτεσινη τελετη τις κανουν ελληνες. Τι συμπτωση ε…

    1. Αγαπητέ Στάθη,
      Επειδή ήμουν, ίσως, απ’ τους πρώτους που ανάρτησα σχόλιο (στο tweeter) με τίτλο “Excuse me, Sir” θα μου επιτρέψεις να πω λίγα πράγματα για την “τελετή” έναρξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου. Έχεις δίκιο για τα “κόμπλεξ μου που ξεχειλίζουν”. Θα αναφέρω μερικούς λόγους που με κάνουν κομπλεξικό 1. Η Ελλάδα δεν έχει Βασίλισσα! 2. Δεν έχει Τζέμις (έτσι τον προφέρουν οι αγράμματοι) Μποντ 3. Δεν έχει green fields 4. Δεν έχει special forces για να μπορεί να κάνει τη Πράξη στις χώρες που εξάγει δημοκρατία 5. δεν είχε βιομηχανική επανάσταση αλλά, μόνο πολιτιστική 6.δεν έχει Σέξπιρ αλλά, μόνο Όμηρο, Θουκυδίδη, Πλάτωνα, Καζαντζάκη, Ελύτη, Σεφέρη 7. δεν έχει Στράτφορντ απον Εϊβον αλλά έχει Επίδαυρο
      Θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά, τα κόμπλεξ μου μπροστά στον Ρόουαν Ατκινσον, στον Τόνι Μπλέρ και -να μη ξεχάσω- την Καμίλα Πάρκερ Κάτι με εμποδίζουν

      1. Stathis

        Ισως τωρα αρχιζω να καταλαβαινω γιατι ειναι αποκλειστικως ελληνικα τα αρνητικα σχολια για την τελετη. Λιγη προγοπληξια (κοιτα τι κανανε οι προγονοι μου πριν 2000 χρονια), λιγη θεωρια συνομοσιας, λιγο παραμυθι (δεν εχω βασιλια αρα ειμαι πιο δημοκρατικος) και δενει το γλυκο.

        Η τελετη ηταν μια γιορτη κυριοι, οχι μαθημα ιστοριας και συγκριση των τσουτσουνιων μας ποιος την εχει μεγαλυτερη. Αυτα ας τα αφησουμε για τους ιδιους τους αγωνες.

      2. Road Runner

        Για το 4 οι Αγγλοσάξωνες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μελετούν και να εφαρμόζουν το manual που έγραψαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι και o Mέγας Aλέξανδρος. Αν έχετε αμφιβολίες σας παραπέμπω στην πολιορκία της Θάσου και στην πολιορκία της Τύρου για δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

  2. Δημήτρης75

    Φυσικά και δεν έχουν οι Βρετανοί καμία συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό, είτε με τη γλώσσα τους, με την τεχνολογία, την βιομηχανία, τα δεκάδες νόμπελ, τις εικαστικές τέχνες, τη σύγχρονη μουσική και το θέατρο…

    Θα περιμένουν απ’ τον κύριο Παπαχατζή να τους δώσει πιστοποιητικό ποιότητας πολιτισμού, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα γίνουν ολυμπιακοί στη χώρα τους, να μπορέσουν οι άνθρωποι να παρουσιάσουν ένα θέαμα αντίστοιχο του μεγαλείου της Ελληνικής Φυλής.

  3. Road Runner

    Ανέβηκαν στην εκτίμησή μου με την παρουσία του Sir Tim Berners-Lee στην τελετή. Μακάρι να μπορούσαμε κι εμείς να επιδείξουμε ένα αντίστοιχο σύγχρονο επίτευγμα.

  4. βασιλης

    δε νομιζω να υπαρχει κανενας που να μην ειδε το κιτς και την πολιτισμικη ενδεια του μεγαλυτερου μερους της χθεσινοβραδυνης τελετης εναρξης.ομως ενω ειναι σωστα τα γραφομενα περι βιομηχανικης επαναστασης και ιντερνετ δε σημαινει οτι ειναι και οι μονες πλευρες αυτων των φαινομενων.θελω να πω οτι η σαπια πλευρα της ανθρωπινης κοινωνιας δε θα εξαφανιζοταν αν εξαφανιζαμε το ιντερνετ και τη βιομηχανια.το να τονιζουμε μονο τα αρνητικα στοιχεια ενος φαινομενου που εχει και θετικες πτυχες δεν ειναι σωστο.ειναι σαν να λεμε οτι τα μαχαιρια της κουζινας ειναι οπλα επειδη καποιος τα χρησιμοποιει για να κανει εγκληματα και να αγνοουμε οτι με αυτα μπορει καποιος να φτιαξει ενα εξαιρετικο φαγητο.

    1. Road Runner

      Πολιτισμική ένδεια; Όταν ακούγονται έστω και για λίγο Beatles, Rolling Stones, David Bowie, Eric Clapton και φυσικά Queen και Freddie Mercury δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμική ένδεια…

      Yπήρχε βέβαια κι αυτός ο ασήμαντος ο Shakespeare που τον απήγγειλε ο άλλος ο ασήμαντος ο Kenneth Branagh. Aλλά τι πιάνουν αυτά μπροστά στον DJ Tiesto που είχαμε εμείς 🙂

      1. Όλα σωστά αλλά, πόσο πιο ωραία θα ήταν η τελετή αν αποτελείτο κυρίως από αυτούς! Τι δουλειά είχε ο Τζέϊμς Μποντ δίπλα στο απολίθωμα, οι καμινάδες που βγαίναν απ’ τη γη και χαρούμενοι κύριοι που έκαναν τα χεράκια τους μια απ’ εδώ και μια απ’ εκεί; Επίσης αυτή κιτσαρία με το Μπέκαμ στο Τάμεση ή η άλλη με το “δέντρο της ζωής”; Έζησα πέντε χρόνια στο νησί και, χτες, δεν είδα καμία απ’ τις συγκλονιστικές του ομορφιές. Μία προβολή σε γιγαντοοθόνες των κάστρων της δυτικής ακτής, της Σκωτίας και της Ουαλίας, των βράχων του Ντόβερ και, γιατί όχι, της Μάχης της Αγγλίας θα τιμούσε πραγματικά τη χώρα του διέρει και βασίλευε

  5. killing joke

    Επί της ουσίας ασφαλώς και δεν χρειάζεται να απαντήσω, ο ΚΚ κάλυψε το θέμα καλύτερα απ’ ότι θα μπορούσα να το καλύψω εγώ. Και ασφαλώς είμαι εν γνώσει μου εμπαθής με τους Άγγλους όταν προχτές μόλις, η γελοιογραφία που ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού τους δήλωνε ότι “σκέπτεται να κλείσει τα σύνορα στους Έλληνες μετανάστες σε περίπτωση χρεοκοπίας”…
    Το μόνο για το οποίο απορώ είναι: πώς κάποιοι αξιώνουν “αντικειμενική αντιμετώπιση” προς μια χώρα που ο ιστορικός της ρόλος ήταν πάντα να καταπιέζει, να ληστεύει και να τρομοκρατεί τους λαούς όπου Γης. Μια χώρα που δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθειά της για την Ελλάδα, ούτε έπαψε στιγμή να την βλάπτει.

  6. Ανώνυμος

    Οι λέξεις “καλό” και ¨γούστο¨ αποτελούν αντίφαση όρων, αφού το “γούστο” είναι προσωπικό, ενώ το “καλό” είναι η γνώμη των άλλων, για τήν οποία κανένας δεν ενδιαφέρεται λιγότερο από τους Άγγλους, την ώρα που για τους νεοέλληνες συνιστά το νόημα της ύπαρξής τους. Δεν ξέρω επίσης κατά πόσον το γεγονός ότι, σε αντίθεση με Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς και λοιπούς που διακρίθηκαν ως ιμπεριαλιστές, εμείς διακριθήκαμε ως αδελφοκτόνοι, μας δίνει ένα ηθικό προβάδισμα απέναντί τους. Οι λαοί αυτοί έχουν κάτι που εμείς ούτε στον ύπνο μας δεν θα μπορέσουμε να δούμε: αυτοπεποίθηση. Ας διαβάσουμε λοιπόν ξανά τον Επιτάφιο του Περικλή και ας αναρωτηθούμε: εδώ και πόσους αιώνες έπαψαν να μας εκφράζουν εκείνα τα περήφανα λόγια; Και ποιος δικαιούται σήμερα να τα προφέρει;

    1. killing joke

      Ανώνυμο: Η αυτοπεποίηθησή των λαών που αναφέρεις [εξ ίσου “αδελφοκτόνων” με μας, παρεμπιπτόντως] δεν διαφέρει από εκείνην ενός παχύδερμου που, συναισθανόμενο την υπεροχή της μάζας του, βαδίζει ακάθεκτο μη παραμερίζοντας για τίποτα και κανέναν. Όχι ακριβώς η υπερηφάνεια που μετά λόγου γνώσεως εκφράζει ο Περικλής στον Επιτάφιο.
      Τις λέξεις “καλό”, “γούστο” ουδέποτε τις χρησιμοποίησα. Παρόλα αυτά, επειδή το θέμα έχει ενδιαφέρον: Αν ο ρόλος του γούστου είναι να εκφέρει “προσωπικές” κρίσεις του Α περί του καλού και του κακού, τότε είναι θεμιτό να κρίνεται και αυτό [το γούστο] με τους ίδιους όρους [καλό και κακό] από τον Β.
      Η εν λόγω κρίση αποτελεί, ακριβώς, το “γούστο” του Β.

  7. Ιδρυτικός Αναγνώστης

    Σα πολλή φαιά ύλη και “σάλιο” ξοδεύετε για μια “φχέστα”…και μόνο ότι χάσατε τόσες ώρες δημιουργικού ύπνου για να την δείτε, κρίμα είναι.
    Μια χαρά τελετή έναρξης ήταν, για ένα πανηγυράκι κονόμας και χαζού πρωταθλητισμού, τι περιμένατε δα… ή μήπως εμείς είμαστε αυτοί που αναβιώσαμε τα αγνά ιδεαλιστικά πρότυπα
    του αρχαιοελληνικού αθλητικού πνεύματος και τα πακετάραμε σε πιό καλάισθητο περιτύλιγμα ;; κακά τα ψέματα, σοβαρή παραγωγή πολιτισμού (για διεθνή κατανάλωση) έχουμε να προφέρουμε εδώ και κάτι αιώνες.
    Οσο για το τι μας έκαναν οι εγγλέζοι, θα ξαναπώ το προσφιλές μου ότι για τα γεγονότα των Θερμοπυλών ΔΕΝ έφταιγε ο Ξέρξης αλλά ο Εφιάλτης, Οι “ξένοι” παντα την δουλειά τους έκαναν χρησιμοποιώντας τους βολικούς και χρήσιμους δικούς μας.
    Αν ξοδεύαμε τόση ενέργεια για να κάνουμε κάτι για το τώρα θα είμαστε πολύ καλύτερα.

  8. Nikolas K

    @killing joke: Δεν θα μπορούσε κανείς να βλάψει την Ελλάδα αν δεν το επέτρεπαν πρώτα οι κάτοικοί της με το ακατοίκητο κεφάλι τους.

    1. killing joke

      Nikolas K Επειδή το θέμα σηκώνει επί της ουσίας τεράστια συζητηση, [διαφωνώ μεν αλλά] περιορίζομαιι να σου απαντήσω ότι και μόνο η γελοία ανεδαφική υπεροψία των εν λόγω, η αναλγησία και η βλαπτική τους πρόθεση θα έπρεπε να μας αρκούν.

  9. Ανώνυμος

    Η απόρριψη της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και απόρριψη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τη στιγμή μάλιστα που στη μεταπολεμική Ευρώπη απέμεινε πια μόνο η πρώτη κι αυτή ετερόφωτη. Η αυτοπεποίθηση των «προκομμένων» λαών προέρχεται από τα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά τους επιτεύγματα των τελευταίων αιώνων, στα οποία εμείς, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της ποίησης, δεν έχουμε να αντιτάξουμε παρά ένα τεράστιο τίποτα. Όταν το ζήτημα φτάνει στην οικουμενική προσφορά του σύγχρονου ελληνισμού, όλα καταλήγουν στην καλή μας την καρδιά που ταυτίζεται πλέον με την ατιμωρησία των φαύλων. Ο Σοπενχάουερ έλεγε κάποτε ότι τα ελαττώματα των μεγάλων ανθρώπων πηγάζουν από τις αρετές τους. Στην περίπτωσή μας συμβαίνει μάλλον το αντίστροφο..

  10. ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΚΟΥΜΑΡΤΖΗΣ

    Aγαπητέ ΚΚ, πρέπει να είσαι πολύ περήφανος γιατί έχεις αναγνώστες και σχολιαστές οι οποίοι είναι Βρετανικότεροι των Βρετανών, πιο γαλαζοαίματοι και από την βασίλισσα Βικτωρία… Rule Britannia …
    Οι Βρεταννοί είχαν πολλά θέματα να παρουσιάσουν τα οποία θα ήταν 100% αντιπροσωπευτικά της …. “βρετανικότητας” τους (και σίγουρα πολύ πιο αντιπροσωπευτικά από τις ανοησίες που παρουσίασαν) τα οποία θα θύμιζαν στον υπόλοιπο πλανήτη τι θετικό έχει προσφέρει η Βρεταννία, φυσικές ομορφιές του νησιού κλπ…
    Τ’αναφέρει και ποιο πάνω και ο ΚΚ. Δεν θα μπορούσαν να παρουσιάσουν τα υψίπεδα της Σκωτίας με τα κάστρα? Το Εδιμβουργο, τ’αποστακτηριά τους, την άγρια ομορφιά των παραθαλάσσιων περιοχών της Ουαλίας, τα “σκαλοπάτια ή βήματα του γίγαντα” ή κάπως έτσι τέλος πάντων στην Β.Ιρλανδία (βράχια που μοιάζουν με σκαλοπάτια που καταλήγουν στην θάλλασα – εκπληκτική ομορφιά)? Την εξοχή και γκρεμούς δίπλα στην θάλασσα στην Ν.Αγγλία ακόμη και το ίδιο το Λονδίνο θα μπορούσαν να παρουσιάσουν!!!
    Ν’αναφέρουμε μερικούς διάσημους εξερευνητές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έμπνευση για την τελετή – Μάλλορυ, Τζειμς Κουκ (και ουχί Τόμας Κουκ – εδώ που τα λέμε και ο Τόμας Κουκ που ήταν το πρωτο γραφειο που οργάνωνε ταξίδια σε εποχές … αθώες και περιπετειώδεις για τους ταξιδιώτες δεν θα ήταν κακή ιδέα) , Σάκλετον, Σκότ, Όστιν Χένρυ Λειαρντ ακόμα και τον πειρατή Ντρέικ εάν ήθελαν!! Συγγραφείς ??? Άφθονοι : Mπέρτραντ Ράσελ, Χάρολντ Πίντερ (ναι καλά η Αγγλία του Μεγάλου Αδελφού θα έβαζε τον Πίντερ), αμάν θα ξεχνούσα τον Τζώρτζ Όργουελ, Σέλλευ, Τσαρλς Ντίκενς (kai ουχί τα τέρατα της κας Ροουλινγκ – 100% δημιούργημα του μάρκετινγκ)- και πολλοί ακόμα που ξέχασα ή αγνοώ . Επιστήμονεςκαι επιστημονικά ιδρύματα – Tζειμς Βαττ, Νευτωνας, Ράδεφορντ, Ράμσευ, αστεροσκοπείο Γκρήνουιτς, πανεπιστήμιο Οξφόρδης, πανεπιστήμιο Καίμπριτζ, πανεπιστήμιο Εδιμβουργου και πολλούς (πολλά) ακόμη που αγνοώ ή έχω ξεχάσει!! Σινεμά και τηλεόραση? Ντέιβιντ Λην, Ολίβιε, Πητερ ο Τουλ, Νιβεν, Ρεξ Χάρισον, Mαικλ Κέιν, Γκάι Ρίτσι, Μόντυ Παιθονς, Black Adder kai Black Adder Goes Forth (me ton Rowan Atkinson.σε τεράστια κέφια και όχι το μάλλον ηλίθιο και αποτυχημένο σκετσάκι των Δρόμων της Φωτιάς), Μαλιστα κε Υπουργέ και Μάλιστα κε Πρωθυπουργέ (εκεί να δεις χιούμορ που τσακίζει κοκαλα και εξουσίες) και …. και….
    Αθλητισμός- την παράδοση σε στίβο, κωπηλασία, ιστιοπλοία σε ωκεανούς, και εννοείται ποδόσφαιρο!!! Τεχνολογικά επιτευγματα- αυτοκίνητα, τραίνα, αεροναυπηγική, χόβεκραφτ το μετρό του Λονδίνου !!!!
    Το ζήτημα είναι ότι δεν είναι δυνατόν ένας ημιμαθής Κουμαρτζής (και δη Αμετανόητος) να μπόρεσε να τα σκεφτεί αυτά και να μην τα σκέφτηκαν δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την οργάνωση της τελετής έναρξης!! το ζήτημα είναι ότι θεώρησαν πως η βασίλισσα, η ΜΙ5, ΜΙ6 και λοιπές μυστικές υπηρεσίες της Αυτοκρατορίας, το τέρας που τρομάζει τ’αρρωστα παιδάκια και η Μαίρη Πόπινς που τα σώζει (έτσι σας θέλουμε χαζοχαρούμενους υπηκοούς καταναλωτές που φοβούνται τα τέρατα και περιμένουν μια νταντά να κατεβαίνει με ομπρέλα από τον ουρανό για να σας σώσει), το πως διασκεδάζουν οι Αγγλοι τα Σαββατόβραδα (ήμαρτον – γιατί δεν μας έδειξαν που σωριάζονται ξερνώντας στους δρόμους, που κατουράνε όπου λάχει – not our finest hour που θα έλεγε ο Sir Winston – που ζωντάνεψε για να χαιρετήσει βασίλισσα και ΘΟΥ-ΒΟΥ, ε.. συγγνώμη Τζειμς Μπόντ)….
    Προς αγαπητό σχολιαστή που αναφέρει γνωστές σφαγές Ελλήνων (με θύματα ομοεθνείς και …”βαρβάρους”)..
    Η Θάσος μέλος της Αθηναικής Συμμαχίας έκρινε ότι ήταν προς το συμ΄φερον της ν’αποχωρήσει και οι Αθηναίοι ξεκίνησαν την… “καταιγίδα” της Θάσου…. Οι Συρακούσιοι (Έλληνες και αυτοί) όσους Αθηναίους γλίτωσαν από την Σικελική εκστρτατεία τους έβαλαν δουλους σε λατομεία και ορυχεία και δεν γλιτωσε κανείς…. επίσης (παρ’όλο που ήταν λευκοί και Έλληνες και ουχί σκουρόχρωμοι – μην κατηγορηθούν ότι είχαν ρατσιστικά κίνητρα) Ο Μ.Αλέξανδρος μετά την κατάληψη της Τύρου σκότωσε τους εναπομοίναντες υπερασπιστές της πόλης και πούλησε ως σκλάβους τα γυναικόπαιδα… επίσης ισοπέδωσε την Θήβα (πλήν της οικίας του Πινδάρου- οι Θηβαίοι που ήσαν οι σύμμαχοι των Περσών στις εκστρατείες στην Ελλάδα) και πέρασε από λεπιδι τους κατοίκους … Επίσης στην Ελληνική πόλη της στην Περσία οι κάτοικοι υποδέχτηκαν τον Αλέξανδρο με τιμές ο οποίος όμως τελικός την ισοπεδωσε και αυτήν σφάζοντας τους κατοίκους της ….
    Τώρα γιατί υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον Αλέξανδρο και στους Άγγλους εκπολιτιστές μια άλλη φορά….
    Και φυσικά οι Άγγλοσάξωνες γνωρίζουν καλύτερα τον Θουκιδίδη από εμάς διαφορετικά θα γνωρίζαμε ότι δεν υπάρχουν φίλοι και σύμμαχοι παρά μοναχά εάν υπάρχουν κοινά συμφέροντα… Τώρα την πιστη μας ότι υπάρχουν φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι που μας αγαπάνε για λόγους αρχής το πληρώνουμε διακόσια χρόνια και μυαλό δεν βάλαμε. Και φυσικά οι Αγγλοι γνωρίζουν καλύτερα τον Θουκιδίδη γιατί η γνώση των αρχαίων ελληνικών, η μελετή των αρχαίων Ελληνων συγγραφέψν δεν θεωρείται επικίνδυνος εθνικισμός, ποργονολατρία, ροπή προς φασισμό και ρατσισμό όπως άφθονοι χρήσιμοι ηλίθιοι, υπάκουοι Ευρωλιγούρηδες καταναλωτές και Σοροτρόφιμοι χωρίς παιδεία οι οποιοι δυστυχως διδασκουν σε σχολεία και πανεπιστήμια ‘οπως συμβαίνει σ’αυτίν τιν γονιά τισ Βαλκανικίσ.
    Έλα μωρέ και τι να πιάσουν η μουσική παράδοση Ηπείρου, Μακεδονίας, Πόντου, Κρήτης. Τι να μας πούνε Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μαρκόπουλος.Τι να μας πει ο Κυκλαδικός πολιτισμός, ο Μυκηναικός, ο Μινωνικός, η κλασσική Αρχαίοτητα, τα Ελληνιστικά χρόνια, το Βυζάντιο, Προσωκρατικοί, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Πυθαγόρας, Σωκράτης, Ήρωνας, Ακρόπολη, Ολυμπία, Δελφοί, Μηχανισμός των Αντικυθήρων (που σε μεγάλο βαθμό Βρεταννοί των ανέδειξαν). Αμάν μ’επιασε προγονοπληξία!!!

  11. Ανώνυμος

    Αυτός ο κλασικισμός θα μας φάει.. Προσωπικά θα έδινα όλους τους δίσκους του Μαρκόπουλου, σε περίπτωση φυσικά που τους είχα, για την τελευταία δισκάρα του Παπαχατζή, σε περίπτωση φυσικά που δεν την είχα, με την ελπίδα να μη με παρεξηγήσει ο Σωκράτης για τη φτηνιάρικη δοσοληψία. Όταν μπουχτίζω με τις αναλύσεις του, ξελαμπικάρω με τη μουσική του.

  12. killing joke

    Προς Ανώνυμος Να σε παρεξηγήσω; Αντίθετα σε υπερευχαριστώ για την πολύ ωραία έκπληξη [δεν έχω αυταπάτες ως προς το πόσο ακούγονται οι καημένοι οι δίσκοι εμού και της συζύγου μου]. Κρίμα που δεν μπήκα στο site πιο νωρίς.
    Αλλά μην υποτιμάς, ειδικά τον κυρ-Μαρκόπουλο.
    Έχει υπάρξει, κατά καιρούς, μεγάλος.
    Thanks again – Σ.

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.