Από το ΒΗΜΑ και τον “Άγρυπνο Φρουρό”

Τη συμφωνία κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βενεζουέλα επισφράγισαν σε πανηγυρικό κλίμα στη Μόσχα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν , ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο βενεζουελανός πρόεδρος Ούγκο Τσάβες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Σεργκέι Κιριγένκο και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο υπέγραψαν τα έγγραφα«για την κατασκευή και λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού στο έδαφος της Βενεζουέλας», αλλά και οικονομικές συμφωνίες στον πετρελαϊκό τομέα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και στην αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.
Ο ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορεί να μη χαρούν με αυτή τη συμφωνία, υπογράμμισε όμως ότι είναι ειρηνική. «Υπεγράφη μια συμφωνία για τον πυρηνικό τομέα. Γνωρίζω από τώρα ότι θα κάνει κάποιους να ανατριχιάσουν. Ο πρόεδρος [σσ. της Βενεζουέλας] μου είπε ότι θα υπάρξουν κράτη που θα έχουν διαφορετικά αισθήματα γι΄ αυτό το θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεντβέντεφ.
«Η Ρωσία είναι στην καρδιά μου. Είναι γενναιόδωρη όχι μόνο βοηθώντας τη Βενεζουέλααλλά και άλλες χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής» υπογράμμισε με τη σειρά του ο κ. Τσάβες.
Λίγο νωρίτερα ο ίδιος είχε θεμελιώσει ένα υπό κατασκευήν μνημείο στη Μόσχα αφιερωμένο στον στρατηγό Σιμόν Μπολίβαρ . Ο Μπολίβαρ, ο πολεμικός ηγέτης που πυροδότησε πολλά κινήματα ανεξαρτησίας τόσο στη Βενεζουέλα όσο και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, «ενσάρκωνε ένα μεγάλο όνειρο, ένα σχέδιο για την εξάπλωση και την εδραίωση της ελευθερίας» δήλωσε ο κ. Τσάβες.
«Ο Μπολίβαρ μιλούσε για γεωπολιτική ισορροπία. Η Σοβιετική Ενωση εξαφανίστηκε κι αυτό μας λυπεί. Η νέα Ρωσία όμως πήρε τη σκυτάλη»υπογράμμισε ο κ. Τσάβες, καταλήγοντας με νόημα ότι «είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόσμου στον οποίο δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για επιθετικότητα ούτε για ιμπεριαλισμό. Ζήτω η φιλία!Θα νικήσουμε!».

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

14 Comments

  1. C_GRIP

    Σιμόν Χοσέ Αντόνιο δε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Μπολίβαρ υ Παλάσιος (Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios)…
    Επική μορφή, που στην κυριολεξία διαμόρφωσε την ιστορία του πλανήτη (και όχι μόνο της Ν. Αμερικής), με τις πράξεις του.
    Και πόσο άγνωστος είναι σήμερα στους νέους μας…

  2. george..

    «είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόσμου στον οποίο δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για επιθετικότητα ούτε για ιμπεριαλισμό. Ζήτω η φιλία!Θα νικήσουμε!». … μας δουλευουν … αυτη την στιγμη δεν υπαρχει πιο ιμπεριαλιστικο κρατος απο την ρωσια …. η αριστερη ηγεσια ειναι γελια και για κλαματα… λοιπαμε τον λαο της βενεζουελας….

    1. tasos

      Πράγματι, ο κακόμοιρος λαός της Βενεζουέλας έχει ηγέτη που δε δηλώνει ότι “we need global government”, αλλά κάνει οικονομικές συμφωνίες στον πετρελαϊκό τομέα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, μιλάει για ελευθερία και χτίζει πυρηνικά εργοστάσια.
      Θα το φάει το κεφάλι του έτσι όπως πάει, ενώ εμείς θα αρμενίζουμε ευτυχισμένοι και ασφαλείς στη ζεστή (σαν κόλαση) αγκαλιά των πιστωτών μας…

      1. george..

        αυτα τα καρτη της νοτιας αμερικης πασχουν απο το συδρομο της αργεντινης … οι λαοι τους ειναι πολλοι καλοκαγαθοι και ευκολοπιστοι που στο τελος ειναι και οι μονοι που την πατανε….

  3. george..

    τελικα οι πιο ειληκρηνης απεναντι στο λαο ειναι οι αμερικανοι και δικαια συνεχιζουν το οραμα της δημοκρατιας των αρχαιων ελληνων …

    1. C_GRIP

      Σαφώς και η Ρωσία, είναι συνέχεια της “Τσαρικής” περιόδου με δημοκρατικότερο πέπλο. Η δε Βολιβία, ένα δυστυχές κράτος που βιώνει μία νομιμοφανή δικτατορία.
      Αυτό όμως δεν “ξεπλένει” το αντίπαλο δέος της Ρωσίας, τις ΗΠΑ, ούτε τις κάνει δημοκρατικές. Εχουν επι της ουσίας έναν κοινοβουλευτικό φασισμό, σε συνδιασμό με ένα ανάλγητο κράτος και περιορισμένες κοινωνικές παροχές.
      Είναι εύκολο αγαπητέ να πέφτουμε στην παγίδα, του να εξιδανικεύουμε τον εχθρό αυτού που αντιπαθούμε. Συνήθως, δεν είναι εχθρός του από ιδεολογία αλλά απλή αντιζηλία…

      1. george..

        αντηκειμενικα … που πιστευεις περναει καλυτερα το 90% του λαου…? εγω πιστευω στην αμερικη…
        συγνωμη αλλα πιστευω πως η αμερικη συνεχιζει το οραμα του ελληνιστικου πολιτισμου…
        τι θα ηταν η βενεζουελα χωρις τα πετραιλεα..?
        και η αμερικοι ειναι μακραν η πλεον δημοκρατικη χωρα…. αν εξαιρεσης την ιταλια..

  4. Paul Newman

    Εκτιμώ ότι ο Τσάβες στο τέλος θα την βγάλει καθαρή με τον πυρηνικό σταθμό ενέργειας (που μεταφράζεται σε πυρηνικά όπλα στο μέλλον), καθώς παρά την αντιπαλότητα με τις ΗΠΑ (που πηγάζει από τον αμερικανικό παρεμβατισμό) δεν δήλωσε ποτέ διάθεση για επίθεση, όπως το Ιράν που θέλει να αφανίσει το Ισραήλ. Θα έχει και την Ρωσία στο πλευρό του ως αντιστάθμισμα ισχύος, για να μείνει η χώρα ασφαλής και ήσυχη. Η Ειρήνη υπάρχει με την ισορροπία δυνάμεων, οπότε αφού οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Κολομβία για φθορά κατά της Βενεζουέλας, ο Τσάβες ζητάει προστασία από την Ρωσία που μπορεί να θεωρηθεί απειλή από Αλάσκα μεριά και όλοι κάθονται φρόνιμα.
    Συμφωνώ με τον George που λέει ότι Ιταλία και ΗΠΑ είναι στην εποχή μας από τις πλέον δημοκρατικές χώρες, και μην παραμυθιάζεστε από τις ταινίες και τις θεωρίες συνομωσίας ότι οι ΗΠΑ κάνουν αυτά και εκείνα και τ’ άλλα. Στην Ιταλία π.χ. απαγορεύεται διά νόμου (εκτός περίπτωσης αδικήματος) να απολύεται πολύτεκνος, ανάμεσα σε άλλα. Στην Ελλάδα, που γέννησε την Δημοκρατία, υπάρχει τίποτα τέτοιο? Με την κρίση, όλοι τώρα ακούνε “τον πούλο” από τους εργοδότες. Δεν είναι δημοκρατία απλά το να λέει ο κάθε αστοιχείωτος την “άποψή” και τις λοιπές μπούρδες του, όταν είναι άσχετος σε πολλά πράγματα και θέματα.

  5. C_GRIP

    Το αν το 90 % του Αμερικανικού λαού περνά καλύτερα, είναι αμφίβολο. Υπάρχει πολύ φτώχεια και στις ΗΠΑ, η κοινωνική ασφάλιση κοστίζει πολύ, ενώ περίπου 17εκ. πολίτες ζουν από κουπόνια και συσσίτια.
    Εστω όμως φίλτατε, ότι περνούν καλύτερα από τους άλλους λαούς. Το ερώτημα είναι, ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ? Γιατί απλά οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τους άλλους λαούς, τον πλούτο και την αδυναμία τους. Αυτό δεν τις κάνει ούτε ηθικές, ούτε δημοκρατικές. Γιατί εάν ο λαός τους πραγματικά αποφάσιζε, δεν θα έκανε τις ιμπεριαλιστικές επιλογές των κυβερνήσεών του. Αν (στην αντίθετη περίπτωση) ο λαός τους πραγματικά επιλέγει και συναινεί στις κατακτητικές αυτές πράξεις, τότε δεν είναι ηθικός και συνεπώς δεν «συνεχιζει το οραμα του ελληνιστικου πολιτισμου».
    Διαλέγουμε και παίρνουμε.
    Τέλος, η «Βενεζουελα χωρις τα πετρέλαια» θα ήταν ότι και η Αμερική χωρίς πετρέλαια και κατακτητικές τάσεις (ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα).
    Η υλική ευμάρεια, δεν συνεπάγεται ούτε ελευθερίες, ούτε δημοκρατία. Συνήθως, είναι το τυρί για τη φάκα του απολυταρχισμού…
    Εύχομαι μία καλή μέρα σε όλους

    1. D. Michalos

      Η εκμεταλλευση αλλων λαων ειναι η μιση αληθεια.
      Κατα τη γνωμη μου, η πραγματικη δυναμη των ΗΠΑ ειναι το γεγονος οτι εχει (με διαφορά) τα καλυτερα πανεπιστημια στο κοσμο και επισης οτι συνεχως “γενναει” νεες επιχειρησεις οπως Microsoft, Apple, Amazon, Ebay, Google κτλ.
      Επισης, οι Αμερικανοι, σε αντιθεση με τους Ευρωπαιους (και ειδικα τους Ελληνες) ειναι, οπως τους αποκαλεσε ο Obama την ημερα της ορκομωσιας του, “doers and risk takers”. Αυτο ειναι εξαιρετικα σημαντικο.
      Το προβλημα των Αμερικανων ειναι οτι ενα μεγαλο ποσοστο (πανω απο 25%) απο τα καλυτερα “μυαλα” που αποφοιτουν απο κορυφαια πανεπιστημια δεν πανε να εργαστουν στις επιχειρησεις αλλα στη Wall Street.

  6. Συμφωνώ με τον D. Michalo. Οι αμερικανοί κάνουν πράγματα και γι’ αυτό θαυμάζω ένα μεγάλο τμήμα του λαού. Το ίδιο όμως κάνουν και άλλοι λαοί, όσοι δεν έχουν σαν αποκλειστικό σκοπό τη κριτική των …άλλων!

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.