του Γιώργου Δελαστίκ, ΕΘΝΟΣ
Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν συνεχώς στην Ισλανδία. Οι σχέσεις πολιτικών και λαού έχουν αλλάξει θεαματικά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου του πολιτικού κατεστημένου. Αλλεπάλληλα κύματα διαδηλώσεων καθορίζουν από πέρυσι τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις, με τα κόμματα, τους βουλευτές και την κυβέρνηση της χώρας να υποχρεώνονται κάθε τόσο σε βίαιες αναπροσαρμογές της πολιτικής τους για να μην έλθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους οργισμένους πολίτες, οι οποίοι αψηφώντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αυτής της αφιλόξενης νησιωτικής χώρας του μακρινού Βορρά βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους.
Πάνω από 8.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις το κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Αβγά, μπογιές, ρολά χαρτιού υγείας, ντομάτες, μπουκάλια νερού και πάσης φύσεως αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον του Αλθινγκι, όπως αποκαλείται το ισλανδικό κοινοβούλιο.
Το Ρέικιαβικ, η πρωτεύουσα της χώρας που έχει μόλις 190.000 κατοίκους και φυσιολογικά έχει την ηρεμία μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Ευρώπης, ζούσε στιγμές έντασης που ξεπερνούσαν κάθε φαντασία για την Ισλανδία μέχρι τώρα.
Η αστυνομία είχε στήσει μεταλλικά οδοφράγματα για να αποτρέψει την έφοδο του κόσμου στο κτίριο της Βουλής. Μονάδες σιδηρόφρακτων αστυνομικών με εξοπλισμό δακρυγόνων, ασπίδων και χημικών για την αποκατάσταση της τάξης είχαν κυκλώσει το κοινοβούλιο, σε μια χώρα όπου πριν από την παρούσα κρίση οι προηγούμενες συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών είχαν γίνει πριν από… εξήντα (!) χρόνια, με αφορμή την απόφαση της τότε κυβέρνησης να εντάξει την Ισλανδία στο ΝΑΤΟ.
Ο αστυνομικός κλοιός προστασίας στους υπουργούς και βουλευτές είχε στόχο επίσης να αποτρέψει την εκ νέου γελοιοποίηση της πρωθυπουργού Γιοχάνα Σίγκουρδουρντόουτιρ, η οποία την περασμένη εβδομάδα παρήλαυνε στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου αηδιαστικά περιχυμένη με αβγά και χρώματα που είχαν εκσφενδονίσει εναντίον της διαδηλωτές, όπως και εναντίον υπουργών και βουλευτών που τη συνόδευαν.
Πέρυσι τον Ιανουάριο, μετά από ασταμάτητες διαδηλώσεις επί μήνες οι Ισλανδοί ανέτρεψαν τον δεξιό πρωθυπουργό Γκέιρ Χόρντε, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να παραιτηθεί. Στις εκλογές που ακολούθησαν μετά από ένα τρίμηνο έδιωξαν τη Δεξιά και ανέδειξαν κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, με τη στήριξη των Πράσινων και της Αριστεράς.
Λίγους μήνες αργότερα, η νεοεκλεγείσα κεντροαριστερή κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις του ΔΝΤ, των Αγγλων και της ΕΕ. Ταπεινωμένη υποχρεώθηκε να υπογράψει μια επαίσχυντη συμφωνία υποταγής στις απαιτήσεις των Βρετανών τραπεζιτών, η οποία μετέφερε στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών τα χρέη των τυχοδιωκτών Ισλανδών τραπεζιτών. Οι Ισλανδοί πολίτες θύμωσαν με την ψοφοδεή κυβέρνησή τους και ξαναβγήκαν στους δρόμους, αρνούμενοι να αποδεχθούν νέα βάρη για τα οποία δεν ήταν υπεύθυνοι.
Νέος κύκλος μαχητικών διαδηλώσεων, νέα νίκη: πειθανάγκασαν τον δεξιό πρόεδρο της χώρας Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον να προβεί στην πρωτοφανή επίσης κίνηση της άρνησης να υπογράψει την απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής υπέρ της συμφωνίας, οδηγώντας έτσι το θέμα σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο.
Εκεί έγινε το απίστευτο: οι Ισλανδοί κατεξευτέλισαν την κεντροαριστερή κυβέρνηση που είχαν φέρει στην εξουσία ως “σωτήρα” πριν από λιγότερο από έναν χρόνο! Με το απίστευτο για δημοκρατική χώρα ποσοστό του… 93,2% είπαν “Οχι” στη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση, ενώ “Ναι” είπε μόνο το… 1,8%! Ετσι η Ισλανδία δεν πληρώνει αυτή τη στιγμή τίποτα για τα χρέη των τραπεζών, καθώς νέα συμφωνία δεν έχει γίνει και οι ξένοι δανειστές ή καταθέτες των ισλανδικών τραπεζών το παίρνουν σιγά σιγά απόφαση ότι θα χάσουν σχεδόν όλα τα λεφτά τους.
Οι οργισμένοι Βίκινγκ δεν σταμάτησαν εκεί. Αφενός τώρα με τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις τους και τις ενέργειες εξευτελισμού των πολιτικών αποδομούν σιγά σιγά όλο το πολιτικό ισλανδικό κατεστημένο και αφετέρου ώθησαν τους κεντροαριστερούς βουλευτές να παραπέμψουν σε δίκη σε ειδικό δικαστήριο τον ανατραπέντα δεξιό πρωθυπουργό Χόρντε, μήπως και διασωθούν πολιτικά οι ίδιοι από τη λαϊκή οργή, πράγμα απίθανο.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τους παίρνουν και τα σπίτια

Οι διαδηλώσεις έπιασαν τόπο: η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις κρατικοποιημένες τράπεζες να δώσουν και νέα παράταση σε πολίτες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για στεγαστικά δάνεια, προχωρώντας παράλληλα σε νέα αναδιάρθρωση των δανείων τους. Υπολογίζεται ότι 14.000 ιδιοκτήτες σπιτιών δεν είναι σε θέση να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους (αφορά το 14% των νοικοκυριών της χώρας). Το 20% των 7.900 μονογονεϊκών νοικοκυριών δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα. Επιπροσθέτως, καθώς το εισόδημα των Ισλανδών μειώθηκε κατά μέσο όρο 20% το 2009, η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι περίπου το 40% των ισλανδικών νοικοκυριών είναι από τεχνική σκοπιά χρεοκοπημένο!
 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

14 Comments

  1. Spiros

    Στην Ισλανδία χρεωκόπησε η τράπεζα.
    Στο Ελλάδα χρεωκόπησε η χώρα.
    Ο καλός μας αρθρογράφος με τις αρετές για τις οποίες διακρίνεται ήτοι “αθωότητα”, “αμεροληψία” και “καλή πρόθεση” πάλι μπερδεύτηκε μελετώντας τα χαρτιά του.
    Στην Ισλανδία πήγαν τα κάνουν το “θαύμα” και την πάτησαν.
    Στην Ελλάδα τα γουρούνια εδώ και χρόνια συνωστίζονται για να πάρουν μέρος στο άρμεγμα αδιαφορώντας για τη χώρα τους, το διπλανό τους, τα παιδιά τους, την υπόληψή μας (ας μη πω σε εθνικό επίπεδο μη και παρεξηγηθώ), χωμένοι στα σκατα και στη λάσπη οπου και τραβουν ακόμα και σήμερα μαζί τους όσους περισσότερους μπορούν βυθίζοντάς μας όλους μαζί και αμαυρώνοντας την εικόνα και των υπολοίπων .
    Τα χρεη του ΟΣΕ άκουσα είναι κάπου στα 10 δις.
    Αν είχαν επενδυθεί αντι να σπαταληθουν δεξια κι αριστερά, τα τραίνα της Γαλλίας θα έμοιαζαν παλιας τεχνολογίας μπροστά στα δικά μας.
    Για να είχαν όμως επενδυθεί θα έπρεπε εμείς να μην είμαστε εμείς.
    Ειρήσθω εν παρόδω, η ΜΟΝΗ γόνιμη συζήτηση που θα μπορούσε να ξεκινήσει κανείς θα ήταν εκείνη που θα έθιγε το ρόλο των πιό επικίνδυνων απο τα λαμόγια που έχει εκθρέψει το σύστημα: των συνδικαλιστών και εργατοπατέρων.
    Το μπερδεμένο μυαλό του κυριου Δελαστικ όμως είναι χαμένο σε άλλες προτεραιότητες

    1. coyoteracing

      Οκ εχεις δικιο … αλλα παρακολουθωντας θελοντας και μη τον Δελαστικ απο τις συχνες αναρτησεις σ’ αυτο το ιστολογιο, διακρινω την συνεχη εμμονη του να “φωτογραφιζει” την καρτερια και υπομονη με την οποια η κοινωνια δεχεται ολες τις εις βαρος της αλλαγες που εχουν επελθει.Γι αυτο δεν μιλαει και εδω?
      Και δεν μιλαμε για μια απλη επιθεση στα εισοδηματα αλλα για επελαση,ισοπεδωτικη και με τη επικουρια νεων επιβαρυντικων δεδομενων οπως…
      τα νεα τιμολογια της ΔΕΗ (γαμω τα φωτα τους)
      την ελευση του χειμωνα με 40% πανω τα γαμω τα πετρελαια τους.
      Συνεχως φρεσκα δεινα και δεν βγαινει ας πουμε η ΑΔΕΔΥ να πει…
      “Κυριοι τελος,οι δημοσιοι υπαλληλοι δεν πληρωνουν ρευμα σε αυτη την τιμη”.Τι θα κανουν? Θα τους το κοψουν? Ναι ναι ξερω,εκανε κυκλο η κουβεντα και φτασαμε στους συνδικαλιστες!
      Αυτους,χωρις να ειμαι και απολυτα σιγουρος,παρατηρω οτι τους κατατρωει το ιδιο συνδρομο.Ειναι κοντοι ρε γαμωτο.Και δεν μιλαω μεταφορικα για το ηθος τους αλλα κυριολεκτικα ρε παιδι μου…για το υψος τους.Και ο κοντος ανθρωπος δεν συγχωρει ευκολα την αδικια της φυσης.Ειναι κακος.Ξερεις γιατι?
      Γιατι εχει την καρδια του κοντα στην κωλοτρυπιδα του.

  2. Johhny

    Δεν ξέρω τί ακριβώς έγινε στην Ισλανδία και είναι σε κακή οικονομική κατάσταση. Αυτό που ξέρω, είναι ότι η Ελλάς (“τα φάγαμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ”) απλώς πέταγε επί δεκαετίες τα χρήματά της, άλλα στα σκουπίδια και άλλα σε φαγοπότια. Φάγαμε μέχρι και τα λεφτά της Ε.Ε. των ΚΠΣ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Εγνατία Οδός: σε κάποιο σημείο της κατασκευής, με εισπραχθέν το 80% περίπου της Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης, είχε ολοκληρωθεί το 25% περίπου του έργου! Ούτε καν το 70, 60, ή 50%… Χώρια το ερώτημα, πώς γίνεται να υπάρχει ανάπτυξη ας πούμε 4 ή 5% ετησίως (την εποχή του Χρηματηστηρίου) σε μια χώρα όπου έχει καταργηθεί η ΠΑΡΑΓΩΓΗ εδώ και δεκαετίες? Στο τελευταίο, ευθύνονται τα συνδικάτα του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς, με ηθικούς αυτουργούς του οικονομικού εγκλήματος τα πραγματικά αφεντικά τους στα κόμματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωτόπαπας λόγου χάρη, όντας επί σειρά ετών Υπουργός σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, προέρχεται από τον συνδικαλιστικό χώρο, ενώ με ξαφνιάζει η μή αξιοποίηση μέχρι τώρα του Πολυζωγόπουλου, πρώην ηγέτη της ΓΣΕΕ. Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλά στραβά, τα οποία ΔΕΝ θα διορθωθούν, γιατί η εξουσία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που μας έχει κάτσει στον σβέρκο κάνει το παν για να την βγάλει όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα λόγω της διάπραξης του εγκλήματος της οικονομικής καταστροφής της Ελλάδος, η οποία απλώς εμφανίστηκε λίγο πιο γρήγορα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που ενορχηστρώθηκε πιστεύω από τις ΗΠΑ. Το ότι θα πέφταμε στον γκρεμό, με τον τρόπο λειτουργίας της Χώρας από τις μέρες του Ανδρέα Παπανδρέου και εντεύθεν, ήταν βέβαιο.

    1. kyriakos

      Εμείς φυσικά και όχι οι Κορεάτες , αλλά υπάρχει αξιόπιστη ενναλακτική πρόταση; Ίσως το ΚΚΛ να ήταν μια κάποια λύση. Το ερώτημα είναι αν το ΚΚΛ ή όποιο άλλο σχήμα θα είχε τη δυνατότητα να ανέβει στην εξουσία.
      Φυσικά το ότι δεν υπάρχει ,κατά τη γνώμη μου, αξιόπιστη πρόταση από κάπου αλλού μας φέρνει στη κατάσταση όπου στούς τυφλούς ο μονόφθλαμος είναι βασιλιάς.

      1. Panos

        Υπάρχει.
        http://www.dimokratikoi.gr
        To να λες ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είναι βούτυρο στο ψωμί των καθαρμάτων (γιατί για καθάρματα και καθιζήματα πρόκειται) που λυμαίνονται την εξουσία σε αυτόν τον τόπο εδώ και πολλές δεκαετίες τώρα.
        Τα εν λόγω καθάρματα προτιμούν να είναι υπάκουα σκυλάκια στις επιταγές των αφεντικών τους για να παραμείνουν όσο το δυνατό περισσότερο στο θώκο της εξουσίας για την κονόμα και μόνο.
        Μη σας περνάει από το μυαλό φυσικά ότι ο ΓΑΠ και ο κάθε κοντόφθαλμος “πολιτικός ηγέτης” έχει τη εξουσία να κάνει ότι θέλει στη χώρα. Αν παρακούσει εντολές θα υποστεί συνέπειες, δείτε τι έγινε στην Ουγγαρία με την τοξική λάσπη, τυχαίο δε νομίζω…..
        Η Ελλάδα ίσως να σωθεί αν η πλειοψηφία των πολιτών της αποκτήσει πραγματική Ελληνική Παιδεία και εγκαθιδρύσει επιτέλους ένα πολίτευμα που θα μοιάζει περισσότερο με τη δημοκρατία όπως αυτή εφαρμοζόταν στην Αρχαία Αθήνα, έστω και με τις ατέλειες της. Μόνο τότε θα αποτινάξει από πάνω της τα νεοταξικά παράσιτα που ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες άμεσης παγκοσμιοποίησης που τους υπαγορεύουν οι παγκόσμιοι αργυραμοιβοί και τα σκοτεινά κέντρα εξουσίας τους (πραγματικής σε αυτήν την περίπτωση)
        Ο κόσμος είναι σκόπιμα σε ύπνωση από την προπαγάνδα lifestyle των ΜΜΕ και απ’τα δάνεια που τρέχουν. Όταν όμως καταλάβει τι παίζεται και αρχίζει να ξυπνάει από το λήθαργο, τότε έχει τη δύναμη να στείλει όλους τους παρασκηνιακούς μοχθηρούς άρχοντες στο διάολο. Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία για να φτάσει σε αυτό το στάδιο εξέγερσης, μάλλον πρέπει πρώτα να εξαθλιωθεί τόσο ώστε να μην έχει να χάσει τίποτα πλέον. Ελπίζω τουλάχιστον να μην έχουν προλάβει να εμφυτεύσουν στον καθένα μας και από ένα τσιπάκι….

      2. Angelos Mintsoudis

        Είμαστε πετυχημένοι σαμποτέρ!
        Κύριοι, όλοι βολευτήκαμε και προσαρμοστήκαμε κατα το δυνατόν σε αυτή την κατάσταση (της αφασίας) που χαρακτήριζε την χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Άλλος πολύ και άλλος λίγότερο. Όταν πάς στο εξωτερικό και πείς ότι είσαι ‘Ελληνας τότε είσαι απλά ένας αντιπρόσωπος της τέχνης των Ελληνικών στατιστικών, των ψευτών και της χρεοκοπημένης χώρας μέ οτι αυτό συνεπάγεται. Δύσκολο να αποδείξεις ότι δέν είσαι ελέφαντας ώς Έλληνας και ακόμη δυσκολότερο ότι Έλληνας δεν σημαίνει και απατεώνας. Αυτό κληρονομήσαμε τον τελευταίο καιρό από τους κυρίους που έχουνε ως δουλειά την διακυβέρνηση της χώρας. Τις προάλες μιλούσα με μία συνάδελφο γερμανίδα. Μεταξύ των άλλων μου είπε. “Καλά πάτε καλά? με τόσα προβλήματα ώς χώρα να κάνετε και απεργίες?” Άποψή της φυσικά και σεβαστή… Αλλά λέω εγώ τώρα, πέρα από την επαναστατική γυμναστική να κάνουμε μήπως και λίγη δουλειά, να βάλουμε κάτω τον κώλο μας και να δουλέψουμε και να παράγουμε επιτέλους πλούτο σε αυτή την χώρα που πάει κατα διαόλου (και άς κοστίσει ότι θέλει). Τα λόγια είναι περιττά πλέον, και για μας και για τους πολιτικούς. Και κάτι τελευταίο, δέν νομίζω ότι οι 500-1000 (όσα και να φάγανε) θα μπορούσαν να γονατίσουν την χώρα. Υπήρξε μία αρρωστημένη δοσοληψία μεταξύ των Ελλήνων και του Ελληνικού κράτους η οποία δέν θα μπορούσε να υπάρχει επ’ άπειρον. 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι/κρατικοί λειτουργοί σε μία χώρα 10 εκατομμυρίων. Αυτή είναι δοσοληψία! Το δημόσιο ούτε πλούτο παράγεί, το έργο του είναι αόριστο και στην περίπτωσή μας ώς χώρα αυτοκαταστροφικό. Όλοι αυτοί οι κύριοι βολεμένοι θα μπορούσαν να είναι ιδιώτες ή ελευθεροι επαγγελματίες και να σπάνε το μυαλό τους κάθε μέρα τι να κάνουν για να επιβιώσουν και τότε θα μπορούσαν να παραχθούν καινοτόμες ιδέες και δημιουργία ανταγωνιστικών προιόντων. Στην περίπτωση μας γίναμε σαμποτέρ του κράτους, της ανάπτυξής μας και της ευημερίας μας και πιστέψτε με απ’όσό βλέπω είμασταν/ε πετυχημένοι σαμποτέρ.

  3. Panos

    Άγγελε, η μίζα που έχουν αρπάξει τα λαμόγια τα τελευταία 20 χρόνια υπολογίζεται σε 200Δις. 2 φορές πάνω από το δάνειο του μνημονίου. Κι εσύ μιλάς για το υπεράριθμο (που είναι) των Δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να είναι αυτό η αιτία που οδήγησε τη χώρα στην υπερχρέωση.
    Η πολιτικές της μεταπολίτευσης πήραν έναν Έλληνα, φτωχό μεν αλλά με αξιοπρέπεια και διάθεση για δημιουργία και τον κατάντησαν ΣΚΟΠΙΜΑ, φυτό που ενδιαφέρεται μόνο για την αρπαχτή και το εύκολο χρήμα.
    Οι αργυραμοιβοί πραγματικά πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους που έχουν βρει τέτοιο κελεπούρι που χειρότερο του θα δει κανείς μόνο σε Αφρικανικές, Ασιατικές και (λίγες μόνο) χώρες της Αν.Ευρώπης. Φόρτωναν με δάνεια αβέρτα άπληστους, αδίστακτους και εγωμανείς δικτατορίσκους (γιατί ΚΑΝΕΙΣ τους δεν έχει σχέση με πραγματικό δημοκρατικό πολίτευμα), ο οποίοι μοίραζαν με τη σειρά τους και ένα μικρό ποσοστό των κλοπιμαίων στη μάζα (ως μίζα, ρουσφέτι, επιδότηση) για την κοιμίζουν και να την έχουν του χεριού τους.
    Αυτή είναι η πικρή αλήθεια που μας οδήγησε μέχρι εδώ. Για όλα ευθύνονται η απληστία και η αδιαφορία των πολιτικών ηγεσιών κυρίως της μεταπολίτευσης και η συστηματική μέσω των κυβερνήσεων έλλειψη παιδείας και αποχαύνωση του Ελληνικού λαού, και το οδήγημα του σε απατηλά όνειρα μέσω χρηματιστηρίου, διακοπο-μερσεντοδάνειου με λίγο από βυζιά Μπούβλη.

    1. Angelos Mintsoudis

      Πάνο, (είναι και η έξοδος της Παρασκευής στη μέση) δέν διαφωνώ με αυτό που λες αλλά το κοιτάω το όλο θέμα κι από την οικονομική σκοπιά. Αυτοί οι κύριοι που καλώς δεχτήκαν να δουλέψουν στο δημόσιο και να “παράγουν” ένα αόριστο έργο (όπως συνηθίζω να το λέω) δεχτήκαν την ίδια στιγμή το βόλεμα και την συναλλαγή που έγινε. Δέν θα κάνουμε εδώ δικαστήριο για να κρίνουμε ποιος φταίει περισσότερο (αυτός που έκανε την προσφορά και αυτός που την δέχτηκε). Και οι δύο φταίνε! Αλλά το θέμα μας είναι άλλο τώρα. Πώς θα μετατρέψεις ανθρώπους που συνηθίζανε να κάνουνε ένα τιποτα, να κάνουνε κάτι. Μήν έχει κανένας ψευδεθήσεις ο κοσμάκης θα δουλέψει για να πάει η χώρα μπροστά. Δουλειά όχι στις καφετέριες φυσικά και στα τσιπουράδικα και, τα κάθε λογής συμπαθή κατα τα αλλα, νυχτομάγαζα. Γιά να γίνει αυτό, όπως φαίνεται, θα αποκτήσουμε στρατιές ανέργων και αρκετή εξαθλίωση, και τα δύο ικανά στοιχεία για την συρρίκνωση των μισθών και αποπληθωρισμό. Μετά βέβαια, μετά από χρόνια, εφόσον θα είμαστε καλά παιδιά και δέν φοβίζουμε (όπως κάναμε παλιότερα) τους μεγαλοεπενδυτές και πολυεθνικές θα σκεφτούν να επενδύσουν και σε εμάς. Στο μεταξύ εμείς θα έχουμε μεγαλώσει λίγο παραπάνω και θα αναπολούμε τα παλιά. Τα μέν μικρά παιδιά που μεγαλώνουν η γεννιούνται τώρα θα μας βρίζουν ασύστολα που καταφέραμε να εξαθλιώσαμε τόσο τον τόπο μας και να συναγωνιζόμαστε την Βουλγαρία στους μισθούς. Όλα απαιτούν τον καιρό τους, σιγά σιγά θα γίνουν όλα. Αυτό που μετράει πλέον δέν είναι ποιοι τα φάγανε (αυτό αφού δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη πρέπει να το ξεχάσουμε) αλλά ο καθένας Έλληνας πολίτης από την θέση που είναι (βολεμένος η μη αυτός ξέρει) να αναλογιστεί τη το καλό μπορεί να προσφέρει σε αυτό τον τόπο και όλοι μαζί να ξαναδημιουργήσουμε μία χώρα αντάξια της ιστορίας της και όχι ζητιάνο της Ευρώπης. Θα το ξαναπώ ότι όλοι φταίμε, οι κύριοι που εναλλάσονται στην εξουσία δέν βγήκαν από μόνοι τους κάποιος τους ψήφιζε για να συνεχίσουν ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΑ το καταστροφικό τους έργο. Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ.

  4. L.

    Το ότι εδώ που χρεοκόπησε ολόκληρη χώρα,που στήνουν Εξεταστικές επιτροπές κ δεν ανοίγουν τα Πολιτικά Δικαστήρια για τους κλέφτες που έφαγαν κ το τελευταίο σέντ,απο τον τελευταίο Κοινοτάρχη μέχρι τον Πρωθυπουργο και είναι όλοι ελεύθεροι κ συνεχίζουν!!!!να μας κοροιδεύουν,που μοιράζουν την Ελλάδα στα τρία,αργά κ βασανιστικά για να μήν το καταλάβουμε κ όχι δεν εχει πέσει αυγό αλλά δεν έχει ανοίξει ρουθούνι κ δεν έχει γίνει ούτε ΜΙΑ συγκέντρωση διαμαρτυρίας απο τους νέους που κάποτε εβγαιναν στους δρόμους για ψύλλου πηδημα δεν κάνει εντυπωση σε κανέναν???????Αλλά ξέχασα….Ο κόσμος της Μακρή,της Τρέμη,του Πρετεντέρη, κ των υπόλοιπων ευλογημένων είναι τόσο αγγελικα πλασμένος που παρασύρουν κ εμάς στο παραμυθάκι τους…

  5. george..

    Ψυχραιμία ….
    Εγώ ένα πράγμα συνειδητοποιώ… ότι αν κάνεις καλά την δουλειά σου και αν αυτή είναι χρήσιμη, προσφέρει δηλαδή κάτι στον συνάνθρωπο σου, δεν πρόκειται να πεινάσεις ποτέ … ότι και να γίνει… και με παγκόσμια διακυβέρνηση και με πόλεις- κράτη η ηθική και δημιουργική προσφορά στον συνάνθρωπο είναι η απάντηση στη πείνα στην φτώχια στα λαμογια και στα μιζο κατεστημένα …

  6. TakisCH

    Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν οι “αντιεξουσιαστές” και οι “κουκουλοφόροι”, έτσι τους είχαν βαφτίσει τα media, ή είχαν αυτοβαφτιστεί. Έβγαιναν και έσπαγαν τα πάντα, έκαιγαν “τα σύμβολα του καπιταλισμού” και όχι μόνο. Tράπεζες, κτίρια πολυεθνικών, μαγαζιά, πολυτεχνείο, περιουσίες άλλων. Και το έκαναν σε κάθε ευκαιρία, είτε επειδή θα ψηφιζόταν κάποιο “αντιλαϊκό” νομοσχέδιο, είτε επειδή κάποιος ντόπιος ακούμπησε έναν αλλοδαπό.
    Που είναι όλοι αυτοί σήμερα;;; Μα ούτε ένας “αντιεξουσιαστής” δεν έχει ενοχληθεί με αυτά που συμβαίνουν;;;
    Ποιοι τους έβγαζαν στο δρόμο τότε και για ποια συμφέροντα;;;
    Ποιοι τους έχουν παροπλίσει σήμερα και για ποια συμφέροντα;;;
    Πότε θα ξεθολώσει το μάτι του Έλληνα και θα δει την πραγματικότητα;

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d